Het acclimatiseren van vissen naar je eigen aquarium

Over dit onderwerp is veel informatie op het internet te vinden, zoveel dat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Dit lijkt begrijpelijk omdat iedereen geneigd is zijn eigen theorie c.q. methode aan te houden. De vraag is of het überhaupt nut heeft en zo ja wat is dan de beste methode.

Als vis kun je het soms knap lastig hebben. Soms word je zomaar van je vriendjes en vriendinnetjes gescheiden en als je een beetje pech hebt word je daarna in een veel te klein zakje met te veel water en te weinig zuurstof gepropt. Als het meezit word je lekker warm ingepakt, maar vaak wordt dit niet goed geregeld, zodat je het langzaam maar zeker erg benauwd en koud gaat krijgen.

Deze discusvis komt rechtstreeks van een Duitse kweker en heeft de reis door een goede verpakking goed doorstaan.
Deze discusvis komt rechtstreeks van een Duitse kweker en heeft de reis door een goede verpakking goed doorstaan.

Net voordat je van de schrik kan bijkomen word je een goede reis gewenst, maar of dit ook daadwerkelijk een goede reis wordt valt te bezien omdat de meeste reizen immers vallen onder de categorie rollercoasterritjes in het donker. Je zult wel begrijpen dat zo’n reisje naar het onbekende de nodige stress zal opleveren. Om de vissen te laten acclimatiseren aan het nieuwe aquarium is een goede voorbereiding nodig en dat is geen overbodige luxe.

Opmerking
Acclimatiseren van vissen wordt in de volksmond ook wel overwennen genoemd!

Vissen die een lange reis moeten maken, moeten al lang van tevoren in een goede conditie zijn gebracht. De laatste dagen voor hun vertrek worden ze niet meer gevoerd zodat er tijdens het vervoer geen afvalstoffen in het water komen. Natuurlijk zal de waterkwaliteit in het zakje achteruit gaan, maar gezonde vissen zullen zich snel herstellen van de reis. Onze eigen ervaring is, dat als je het doet, sommige discuskoppels al binnen twee dagen op de kegel zaten. Ik kan niet bepalen of dit nu door de goede verzorging kwam of omdat het overlevingsinstinct werd aangesproken. Maar niets is leuker dan een groot nest met jongen.

Deze 120 discusvissen hebben de reis uit Duitsland goed doorstaan.

Ook als aquariaan moet je het nodige voorbereiden. Je moet je eerst goed verdiepen in wat de vissen wensen als leefomgeving. Wildvang vissen zijn erg gevoelig voor veranderingen in hun leefomgeving. Bij deze vissen is het erg belangrijk dat de waterwaarden zo exact mogelijk worden nagebootst. Een quarantaine aquarium is dan eigenlijk geen overbodige luxe! Sterker nog….. het is een must.

Gekweekte discusvissen zijn over het algemeen iets minder gevoelig qua waterwaarden. Dat wil niet zeggen dat ze geen last hebben van een slechte waterkwaliteit, maar ze zijn vaak gewend aan kraanwater. Voor ons aquarianen is dit een stuk makkelijker omdat de aquariumwinkel om de hoek waarschijnlijk dezelfde waterwaarden heeft als in jouw aquarium. Dit even navragen (meten) kan ieder geval geen kwaad!

Langzaam, maar drijvend

Om de vissen te laten acclimatiseren aan het water in hun nieuwe onderkomen, kun je de zak waarin ze vervoerd zijn het beste ongeveer 20 tot 30 minuten in de bak laten drijven. Dit mag alleen als de transportzak is voorzien van extra zuurstof! Daarna voeg je elke 5 minuten een kopje aquariumwater toe in de transportzak. Uiteindelijk zal de transportzak vol raken. Waar je rekening mee moet houden is dat na het openen van de transportzak het zuurstofpercentage snel zal zakken en dat kan al na 15 minuten een zuurstoftekort voor de vissen opleveren.

Handtamme vissen laten zich gemakkelijk overzetten naar een nieuwe aquarium.

Nadat de vissen gewend zijn kan je de transportzak langzaam kantelen zodat de vissen zelf uit het de transportzak zwemmen. Het overige water giet je gewoon weg in de gootsteen. Eigenlijk wil je geen vervuild water uit de transportzak in je aquarium hebben, maar deze methode geeft weinig stress bij de vissen. Trouwens, als je denkt dat het water van de aquariumwinkel vol zit met chemicaliën, ongewenste bacteriën en/of antibiotica dan kun je je beter afvragen waarom je hier de vissen heb gekocht. Deze methode wordt veel toegepast bij kleine (bij)vissen en is voor discusvissen absoluut niet geschikt in verband met ongewenste kruisbesmettingen.

De langzame- of druppel methode

Dit is een methode die vooral bij gevoelige vissoorten gebruikt wordt en is de methode die de minste stress bij de vissen oplevert. Je giet het transportwater en de vissen voorzichtig uit de transsportzak in een emmer of een grote plastic bak. Het beste kun je een nieuwe emmer gebruiken die alleen voor dit doel gebruikt wordt. Deze emmer moet een gladde binnenwand hebben en er mogen geen gietstuk uitsteeksels in de emmer aanwezig zijn. Bovendien mag de emmer absoluut geen sporen van schoonmaakmiddelen, chemicaliën of medicatie bevatten! Met een (lucht)slangetje laat je langzaam water uit jouw aquarium in de emmer lopen (druppelen). Eventueel kun je het slangetje voorzien van een (lucht)kraantje zodat je de doorvoersnelheid van het water beter kan regelen. Afhankelijk van de grootte van de bak en de gevoeligheid van de vissen kan het acclimatiseren een tijd duren.

Waar je rekening mee moet houden is dat de watertemperatuur niet te laag mag worden. Deze moet uiteindelijk dezelfde temperatuur krijgen als het (quarantaine) aquarium. Eventueel kan de emmer voorzien worden van een luchtsteentje om zuurstoftekort te voorkomen. Na het acclimatiseren moet je de vissen voorzichtig overzetten met een netje en het transportwater gewoon wegspoelen in de gootsteen. Nu zal niet iedereen te maken krijgen met het overzetten van (discus)vissen die een lange reis hebben gehad. Maar zelfs bij een kort verblijf in een slecht geïsoleerde transportzak kan de watertemperatuur behoorlijk zakken. Als je vissen ook nog zonder extra zuurstof worden verpakt, dan is een goede voorbereiding een must.

Speciaal voor de discusliefhebber kan je hiernaast een stappenplan downloaden. De beste optie is dat je de discusvissen eerst naar een quarantaine aquarium verhuist. Maar niet iedereen heeft deze mogelijkheid.

Discusvissen-na-het-transport-acclimatiseren-versie-e

Opmerking:
Bij kleine discusvisjes kun je een visnetje gebruiken voor het overzetten naar je aquarium, bij grotere discusvissen is het beter om ze met de hand over te zetten. Maar als je dat niet durft kan het ook met een visnetje.

Als acclimatiseren te lang gaat duren

Soms heb je geen keus, het acclimatiseren van de vissen is dan erger dan de kwaal. Bij een zeer slechte waterkwaliteit in het zakje kan je beter de vissen gelijk overzetten in goed aquariumwater. Het acclimatiseren zal meer stress opleveren met het gevolg dat de vissen het niet halen. Temperatuurschommelingen komen ook in de natuur voor en waterwaarden zullen ook niet altijd hetzelfde zijn. Natuurlijk heeft dit niet onze voorkeur, maar soms kan het door de omstandigheden niet anders. Zelfs bij de beste voorbereidingen kun je dit soort zaken niet altijd voorkomen!

Tips

  • Vissen ‘s nachts of met uitgeschakelde verlichting overzetten naar je aquarium voorkomt stress. De vissen kunnen zich rustig aanpassen aan hun nieuwe leefomgeving zonder dat ze lastig worden gevallen door de overige bewoners. Een nachtlampje is wel gewenst bij deze methode, want vissen houden eenmaal van een beetje zicht in het donker.
  • De druppelmethode is ook geschikt om nieuwe waterplanten aan je water te laten acclimatiseren.
  • Een paar plantjes of drijfplantjes in de emmer kunnen bij vissen stress verminderen.
  • Laat vooral huisdieren niet in de emmer kijken; vooral katten hebben deze nare gewoonte.
  • Een deksel op de emmer kan voorkomen dat de vissen uit de emmer kunnen springen.

PS. Bij deze methode gaan wij er vanuit dat de juiste waterwaarden op het niveau zijn gebracht die passen bij de vissen en dat u geen quarantaine aquarium heeft.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Ik wil ook graag vijvervissen kopen, deze vissen zullen ook even moeten acclimatiseren. De vissen die ik laatst heb aangeschaft voelen zich gelukkig thuis in het aquarium. Ik heb ze inderdaad ook in de zak in het water gehad en gezorgd dat er genoeg zuurstof bij zat, daarna ging de overgang prima.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.