Airlift – Luchthevel pompje met filters

Het is misschien wel de minst gewaardeerde pompje, maar juist zijn eenvoud maakt het echt een werkpaard die kosten technisch niet te evenaren is!

Voor een groot aantal toepassingen is een airlift / luchthevel pompje een efficiënte manier om water te verplaatsen. Ik heb het even over water verplaatsen, want dat is de hoofdtaak van luchthevel pompje. Het mooie van het systeem is dat je geen bewegende onderdelen bevat, waardoor het niet alleen onderhoudsvriendelijk is, maar ook kosten besparend.  Het enige nadeel van het systeem is dat je een externe luchtpompje nodig hebt, voor de luchttoevoer.

Luchthevel pompje 20 mm pvc versie a

Doe-Het-Zelf

Nu kan je een luchthevel pompje ook kant-en-klaar kopen in een aquarium specialzaak. Daar worden ze meestal verkocht als lucht aangedreven filtersystemen. Maar een luchthevel pompje kan je gemakkelijk zelf maken, wat betreft de materialen heb je niet veel nodig: PVC buis van de gewenste diameter, PVC bocht of knie, luchtsteen, luchtslang en een luchtpompje. Het terugslagventiel heb je eigenlijk niet alleen nodig, zolang de luchtpomp zich boven het aquarium bevindt.

Nu kost de kant-en-klare luchthevel pompje of een lucht aangedreven filtersystemen nog geen 10 euro, maar als je er meerdere nodig hebt, lopen de totale kosten behoorlijk op. Voor een fractie van het bedrag kan je ze zelf maakt!

Opmerking
Omdat de inwendige diameter van de 20 mm PVC buis te krap is voor de meeste luchtsteentjes, moet en een zo smal mogelijk luchtsteentje gebruiken. Doe-Het-Zelf oplossing is een stukje buis met een diameter 5 mm. Voor dit doel heb ik een lege penvulling gebruikt.

Na het schoonmaken van de penvulling heb ik een aantal gaatjes geboord van 0,5 mm. Heb je alleen een 1 mm boortje dan is dit ook geen probleem. Heb je geen kleine boortjes dan kan je met een hete naald ook gaatjes prikken.

De laatste stap ik het verwarmen van het uiteinde van het buisje zodat je het dicht kan knijpen.


Meerdere luchthevel pompje op een luchtpompje

Het voordeel van een luchthevel pompje is, dat je alleen één luchtpompje nodig hebt. Wil je meerdere luchthevel pompje aansluiten op de luchtpomp, dan is dat ook mogelijk. Het enige waarop je moet letten is dat de luchtpomp voldoende capaciteit heeft, voor een X aantal luchtsteentjes.

Via een verdeelstuk met luchtkraantjes kan je elke luchthevel pompje goed inregelen. In dit geval is een terugslagventiel per luchthevel pompje of een lucht aangedreven filtersysteem  een must. Want je wil niet dat je bij het losraken van de luchtslang of bij stroom uitval, je aquarium langzaam leegloopt via de lucht slang.


Filtersystemen met een luchthevel pompje

Nu wordt een luchthevel pompje meestal gecombineerd met filtermateriaal, in de meeste gevallen wordt daarvoor een filtermat voor gebruikt. In de onderstaande illustratie kan twee bekende variaties zien, van lucht aangedreven filtersystemen.

In de linker illustratie (A) is de luchthevel pompje voorzien van twee filtermaten. Het vuile water wordt aangezogen door het filtermateriaal en het schone water wordt via een draaibare afvoerbuisje, bovenwater naar het aquarium geleid.

Als je naar de functie van het filtermateriaal kijkt, dan je het onderverdelen in drie functies:

  1. Het dient als mechanische filtering;
  2. Het is de behuizing voor de bacteriën die het water zuiveren;
  3. Het dient als bescherming voor de bewoners. (kleine visjes, garnalen, larven)
Luchthevel filters versie a

 

Het type (A) lucht aangedreven filtersysteem heeft meestal een in hoogste verstelbare stijgbuis. Omdat de lengte van de stijgbuis een grote invloed heeft op de efficiëntie van het systeem.  Met een draaibare afvoerbuis kan je de watercirculatie zodanig draaien, dat er een goede stroming ontstaat.

In de rechter illustratie (B) is lucht aangedreven filtersysteem voorzien van een grote filtermat en het vuile water wordt via de zijkanten van stijgbuis aangezogen. Dit filtersysteem is alleen geschikt voor “grotere” aquaria.  Het werking principe is het zelfde, alleen wordt het filtersysteem op de bodem van het aquarium geplaatst.  Dit systeem is zeer geschikt voor het opzuigen van het bodemvuil in een kweekbak.

Afbeelding: internfilter meteen airlift / luchthevel pompje

Door een glazen scheidingssloot te plaatsen wordt dit filtersysteem opeens een internfilter genoemd. Met een airlift / luchthevel pompje wordt het water op een efficiënte manier rond gepompt.


Hamburger matten filter

De Hamburger matten filter is misschien wel de eenvoudigste met lucht aangedreven filtersysteem met een grote capaciteit.

Bij een de Hamburger matten filter wordt de filtermat als afscheiding gebruikt. In de linker illustratie wordt de filtermat over de gehele diepte van het aquarium geplaatst. Met kunststof hoekprofielen wordt de filtermat op zijn plaats gehouden.

Nu kan je de kunststof hoekprofielen ook weglaten als geen aquariumbodem materiaal gebruikt. Je moet dan wel de breedte van de filtermat 5 mm groter maken, dan de inwendige diepte van het aquarium. Het gevolg is dat filtermat goed klem komt te zitten tussen de glaswanden.

Tip
Plaats de filtermat in het midden van het aquarium plaatsen. Op deze wijze kan je de filtermat als (tijdelijke) scheidingswand gebruikt. Als bonus krijg je er ook een filtersysteem bij!

Hamburger matten filter versie c

 

De gebogen filtermat heeft het voordeel dat je het filtersysteem netjes in de hoek kan plaatsen. Vooral bij beplante aquaria met een bodem bedekking, is deze variant van de Hamburger matten filter erg gelieft. Je krijgt voor minimale investeringen een relatief groot filtersysteem.

Plaatsing aquariumverwarming
Door een geringe watercirculatie en watervolumen achter de filtermat, kan de aquariumverwarming zijn warmte niet effectief kwijt. Het gevolg is dat de watertemperatuur veel hoger wordt achter de filtermat dan er voor. Je kan beter de aquariumverwarming voor de filtermat te plaatsen. Dit is misschien niet de mooiste optie, maar wel de beste.

Wil je toch he aquariumverwarming  achter de filtermat plaatsen, zorg dan voor extra watercirculatie achter de filtermat, een extra luchtsteentje op aquarium bodem doet wonderen.

Icon: PDF bestand   Airlift – Luchthevel pompje met filters versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *