Algen bestrijden met waterstofperoxide

Algen bestrijden is een kwestie van een langen adem hebben, je moet niet de algen bestrijden maar de oorzaak aanpakken. Als de wanhoop zo hoog is gestegen, dat je hulpmiddelen wilt gebruiken. Dan is een oplossing van 3% waterstofperoxide het minst gevaarlijke middel.

Als ik naar een aquarium kijk, dan bewonder ik niet alleen de waterplanten en vissen maar ook de overige waterorganismen en daar horen de algen ook bij. Zolang de algen niet domineren, maak ik mij geen zorgen. Algen behoren eenmaal tot het ecosysteem en produceren net als planten overdag zuurstof!

De problemen worden pas problematisch als de algen de overhand krijgen. Want ‘s nachts draait de situatie om en verbruiken onze waterplanten en algen zuurstof. In het ergste geval kan het zuurstof gehalte zodanig dalen, dat de aquariumbewoners in gevaar komen.

Nu lijkt de bovenstaande doom scenario een beetje overdreven, maar je zal niet de eerste zijn die door weelderige algen groei in problemen is gekomen.

Voorbereiding

Zoals ik al aangaf moet je bij de oorzaak beginnen. In dit artikel ga ik er vanuit dat je de oorzaak hebt achterhaald en de benodigde maatregelen hebt getroffen. Algen bestrijden is en blijft een kwestie van een langen adem hebben, nu kan je  het proces versnellen door zoveel mogelijk algen mechanisch verwijderen.

Nu kunnen planten die weelderig groeien goed concurreren tegen de algen, zolang er maar voldoende licht en de juiste voedingstoffen aanwezig zijn.

Zie artikel: Aquariumplanten en bemesting

Afbeelding: plant met baardalg

Met baardalgen moet je echt engelengeduld hebben

Bij de snel groeiende planten kan je een deel van de ernstig aangetaste bladeren nog wel verwijderen. De nieuwe bladeren zullen (nagenoeg) algenvrij zijn, omdat je al de oorzaak van de algenplaag hebt verwijderd. Je zal merken dat de planten steeds beter groeien, omdat zij niet hoeven te concurreren tegen de algen.

Nu heb je ook zeer langzaam groeiende waterplanten, bij deze waterplanten is een kwestie van een lange adem of de plant vervangen. Je kan bij deze planten niet zoveel bladeren verwijderen, omdat het veel te lang duurt, voordat er nieuwe aanwas is.

Algen verwijderingsmiddelen

Nu zijn wij geneigd voor elk probleem een kantenklare oplossing te zoeken. De detailhandel heeft daar wel een passende oplossing voor. Als je de handleiding van deze algen bestrijdingsmiddelen goed leest, dan hebben deze middelen vaak meer nadelen dan voordelen. Bovendien moet je volgens de handleidingen de oorzaak van de algenplaag eerst verwijderen voordat het middel effectief kan gebruiken.

Juist deze kleine lettertjes wordt vaak als kennisgeving waargenomen. Het gevolg is een ontevreden klant, die alleen de gevolgen heeft bestreden.

Opmerking
Een aantal algen verwijderingsmiddelen zijn eigenlijk waterverbeteraars, die bv. de fosfaat waarde verminderen. Het gevolg is dat je waterwaarden verbeteren en de algen verwijderen. Nu lijkt dit een vriendelijke optie, maar je bent nog steeds de gevolgen aan het bestrijden.

Is waterstofperoxide een effectief hulpmiddel bij algen vernietiging?

Als je op internet gaat spitten dan is een 3% waterstofperoxide (H2O2) een effectief hulpmiddel, je moet het als ondersteuning beschouwen voor het vernietigen van algen. Ja, je leest het goed vernietigen en niet verwijderen, dat moet je nog steeds zelf doen!

Nu klinkt 3% waterstofperoxide heel gevaarlijk, maar het is een van de minst gevaarlijkste middel dat je kunt gebruiken. Zolang het waterstofperoxide is gaat het een reactie aan met organische koolstoffen als het wordt toegediend. Je kan deze reactie gemakkelijk waarnemen, door het bruisende effect van de peroxide.

Wanneer Waterstofperoxide (H2O2) klaar is met reageren, dan is het uit elkaar gevallen tot water (H2O) en zuurstof (O).  En die twee stoffen zijn in onze aquarium ongevaarlijk.

Afbeelding: Het bruisende effect van waterstofperoxide

Je kan het bruisende effect goed waarnemen.

Intermezzo
Waterstofperoxide is niet alleen een uitstekend middel om haar te blonderen, het kan ook gebruikt worden voor de desinfectie

Illustratie: Structuurformule waterstofperoxide

Peroxide is een chemische verbinding die het peroxide ion O22- bevat. Het peroxide ion bevat een enkele binding tussen twee zuurstofatomen: (O-O)2- . Het is een vrij sterke oxidator.

Waterstofperoxide (H2O2) is een verbinding van waterstof en zuurstof. Het heeft de chemische formule H2O2 en structuurformule H-O-O-H.

Het waterstofperoxide molecuul heeft één zuurstofatoom meer dan het veel stabielere watermolecuul. De binding tussen de twee zuurstofatomen, de zogenaamde peroxidebinding, laat vrij makkelijk los, onder vorming van twee H-O radicalen. Omdat deze radicalen makkelijk reageren met andere stoffen onder vorming van nieuwe radicalen, en zo een soort kettingreactie kunnen ontketenen, is een oplossing van waterstofperoxide uiterst reactief.

Waterstofperoxideoplossingen lijken op water en zijn onbeperkt oplosbaar in water. Bij hoge concentraties heeft het een prikkelende of zure geur. Waterstofperoxide ontbrandt niet. De hoeveelheid waterstofperoxide in oplossing wordt uitgedrukt in het gewichtspercentage.

Algen zijn hoofdzakelijk ongecompliceerde eencellige plantjes, waar de cellen zich aan elkaar koppelen en strengen vormen. Wanneer je waterstofperoxide op de algen spuit, dan zal door de oxiderende reactie de celwand beschadigen, dit vernietigend effect is dodelijk voor de alg.

Afbeelding: Een klein flesje met verstuiver en een 5 ml spuitje

Een klein flesje met verstuiver werkt het beste! Met een 5 ml spuitje inclusief verlengbuisje kan echt gericht doseren!

Nu kan je de waterstofperoxide op verschillende manieren toedienen. De simpelste manier is met een plantenspuit.

Het enige probleem is dat je waterstofperoxide niet echt gericht kan doseren, waardoor je onnodig veel waterstofperoxide verbruikt. Bovendien is het lastig maneuvreren met een plantenspuit.

Ik heb zelf gemerkt dat gericht doceren een stuk effectiever werkt, ten eerste gebruik je veel minder waterstofperoxide en je belast de aquariumplanten zo min mogelijk.

Wil je echt gericht doseren, dan is een plastic spuitje van 5 ml voldoende voor gericht behandelen. Met 5 ml waterstofperoxide kan je ongeveer oppervlak van 20 x 20 cm behandelen.

Volgens de geleerde is 50 ml waterstofperoxide per 200 liter aquariumwater veilig te gebruiken. Maar ik doe het wat rustiger aan! Ik behandel liever een plat tegelijk dan een hele zone.

Wat je niet mag vergeten dat de dode algen het ook water belasten. Het is dus verstandig om na het toedienen van de waterstofperoxide de dode algen te verwijderen. Nu zou je denken dan algeneters de dode algen als voer beschouwen. Dit is gedeeltelijk waar, ten eerste kan een algeneter maar een beperkte hoeveelheid algen aan. Bovendien moet hij de jou doden algen tegen komen. In een aquarium met een algenplaag is het zoeken naar de speld in de hooiberg.

Nu zal deze methode manier van algen vernietiging nooit 100% effectief zijn, er zijn altijd wel zones te vinden die niet effectief behandeld zijn. Een na behandeling is in de meeste gevallen doodzakelijk. Ik gebruik ongeveer 1/3 van de maximale dosis (20 ml) voor dit doel.

De achterwand

Algen problemen op de achterwand zijn een van de meest voorkomende problemen. Het voordeel van de waterstofperoxide methode, is dat het gemakkelijk te behandelen is. De behandeling kan je het beste in drie stappen verdelen:

Stap 1:  In deze stap verwijder ik zo veel mogelijk algen van de achterwand met een borstel. Daarna geeft ik het aquarium een gewone onderhoudsbeurt. (Met een zo groot mogelijke waterwissel.) Op deze wijze voorkom ik dat de waterwaarden niet te veel achteruit gaat, door mijn schoonmaak woede.

 Stap 2:  In stap twee behandel ik een deel van de achterwand met waterstofperoxide. Als eerste laat je het water zo veel mogelijk zakken. Daarna spuit je de achterwand in met waterstofperoxide. Voor grote oppervlakten is een sprayflacon (plantenspuit) de beste methode.

Na ongeveer 10 minuten heeft de waterstofperoxide zijn werk gedaan en zijn de meeste algen gedood.  Na deze behandeling vul je het aquarium weer met water.

Nu heb ik het probleem dat ik de achterwand zo groot is, dat ik de twee vierkante meter in meerdere delen moet verdelen. Op zich geeft dit geen enkel probleem, aangezien ik mijn discusaquarium meerder keren per week water moet verversen.

Na het behandelen van de complete achterwand, moet je de achterwand nabehandelen voor de delen die niet 100% schoon zijn.

Nu heb je ook een gedeelte van de achterwand die niet droog heeft gestaan. Dit gedeelde moet je apart behandelen met waterstofperoxide. Voor dit doel gebruik ik een klein flesje met verstuiver.

Waterplanten

Waterplanten zijn veel complexere opgebouwd dan algen, het gevolg is dat een waterstofperoxide behandeling minder schadelijke effecten heeft op de plant. Nu zal de schade hoofdzakelijk alleen op de oppervlakte plaatsvinden. Over het algemeen zal deze schade snel herstellen.

Nu hebben echte waterplanten over het algemeen veel zachtere bladeren waardoor de opgelopen schade aanzienlijk meer is. Het is dus verstandig om voorzichtig te werk te gaan. Een klein flesje met verstuiver geeft veel minder problemen dan een spuit of planten spuit.

Als laatste is het beter om elke plant gedeeltelijk te behandelen. Op deze wijze geef je de plant de gelegenheid om te herstellen en de mogelijke schade blijft beperkt.

Afbeelding: Plant inspuiten met waterstofperoxide

Het plantje is van de houtstronk verwijderd. En krijgt buiten het aquarium een waterstofperoxide behandeling.

Het plantje is van de houtstronk verwijderd. En krijgt buiten het aquarium een waterstofperoxide behandeling.

Stenen, ornamenten en houtstronken

Als je stenen, ornamenten en houtstronken uit het water kunt halen dan is dat veel beter dan in het aquarium behandelen. Na een grondige schoonmaakbeurt met een borstel, moet je het geheel afspoel je het geheel af met water. Daarna kan je het inspuiten met waterstofperoxide. Na 10 minuten kan je de dode algen en daarna goed schoon borstelen en afspoelen. Indien het nodig is kan je dit een aantal keren achterhalen.

Afbeelding: aquariumbodem met kiezels

Zijn de stenen, ornamenten en houtstronken beplant, dan kan je ze ook in het aquarium behandelen. Zet wel de pomp uit zodat waterstofperoxide niet direct wegspoelt. Voor plaatselijke problemen kan je beter een injectie spuit gebruiken.

Waterstofperoxide is geen gouden ei

Illustarie: Don Quichot theorieAlgen bestrijden met waterstofperoxide is slechts een “veilig” hulpmiddel, wat je kan helpen met je aquarium sneller algenvrij te maken.  Het is de kunst om het ecosysteem in je aquarium te herstellen, de juiste visbelasting, voeding en onderhoudswerkzaamheden spelen een belangrijke rol.  Over plantenvoeding, lichtverhouding waterwaarden en algenbestrijding zijn zoveel theorieën geschreven, dat je als leek door de algen de vissen niet meer ziet.

Als je bedenkt dat er meer dan tienduizenden soorten algen zijn, waarvan sommige onder erbarmelijke omstandigheden kunnen leven.  Dan mag je concluderen dat algen er gewoon bij horen!

Icon: PDF bestand    Algen bestrijden met waterstofperoxide – versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *