Aquarium lijmen

Een aquarium lijmen is niet moeilijk. Het is in ieder geval een leuk Doe-Het-Zelf  waar je geld mee kunt besparen. Of je nu een aquarium zelf wilt maken, of een bestaan aquarium wilt uitbreiden met filter compartimenten. Het principe van het lijmen blijft het zelfde.

Een oud spreekwoord zegt,  “oefening baart kunst” en als doe-het-zelver kan ik er over mee spreken. Het beste adviseer dat ik kan geven is, begin met het maken van een klein kweekbakje of pas een bestaand aquarium aan met een intern filter compartiment.

Ik denk dat de investering, in geld en tijd niet verspild zijn. In het artikel “Aquariumstelling van de bouwmarkt” is een goed voorbeeld van een simpel project, dat met weinig doe-het-zelf ervaring, goed is af te ronden.

Zelf als het lijmen van een tussenschot in een bestaand aquarium (voor een intern filter compartiment) niet perfect is gelukt, dan is het nog een weggegooid geld. Is het echt mislukt, (wat ik betwijfel)  dan is het een kwestie van uithuilen, tussenschot verwijderen, schoonmaken en opnieuw beginnen.

In de onderstaande alinea’s wordt het lijmen van een compleet aquarium als voorbeeld gebruikt. In het artikel “Aquarium glas snijden” (onder constructie)  kan je lezen hoe je het glas op maat moet snijden.

Wat zijn de constructie methoden

Er zijn twee constructie methoden om aquaria te lijmen.

 1. Zijwanden op de aquariumbodem;
 2. Zijwanden naast de aquariumbodem.

In de literatuur wordt de tweede methode de betrouwbaarste constructie genoemd. In feite is de eerste methode niet minderwaardig in sterkte, maar het vervaardigen is veel makkelijker.

Aquarium lijmen versie a

Stappenplan aquarium lijmen – (Zijwanden op de bodem)

* Voordat je het glas kunt lijmen, moet je het eerst schoonmaken met water, drogen en stofvrij maken en daarna de randen ontvette met alcohol of aceton!

Volgorde aquarium lijmen versie a

Stap 1

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de achterkant van de aquariumbodem. Deze rups moet gelijkmatig van dikte zijn en voldoende dik zijn, zodat de onderkant van de zijwand compleet met siliconenkit wordt bedekt.
 • Plaats de achterwand loodrecht op de aquariumbodem. Zie Illustratie “Zijwanden op bodem – stap 1 en 2”

 

Afbeelding: De rups siliconenkit was niet gelijkmatig verdeeld!

De rups siliconenkit was niet gelijkmatig verdeeld! Dit geeft geen toegevoegde waarden aan de constructie, maar het is wel een lelijk gezicht!

De rups siliconenkit wordt door het gewicht van de zijwand platgedrukt. Zorg ervoor dat de zijwand evenwijdig ligt met de aquarium bodem. Je mag de zijwand wel verschuiven, maar niet optillen anders ontstaan er luchtbellen in de siliconenkit.

Afbeelding: Luchtbellen in de siliconenkit

Luchtbellen verzakken de constructie en vergroten de kans op lekkage!

Stap 2

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de acht -en onderkant van de rechter zijwand.
 • Plaats de rechter zijwand loodrecht op de aquariumbodem en tegen de achterwand.
  Tip:
  Gebruik een stukje schilters tape om de aquarium wanden te fixeren.

Stap 3

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de acht -en onderkant van de linker zijwand.
 • Plaats de linker zijwand loodrecht op de aquariumbodem en tegen de achterwand.

Intermezzo
Uithardingstijd aquarium siliconenkit: 2mm/24 huur (temperatuur 23°C, relatieve vochtigheid 50%)

Geadviseerd wordt om tussen de zijkanten en tussen de zijkant en de bodem een voeg aan te houden van 1 à 2 mm dikte. Inwendige hoeken afwerken als driehoekige voeg van 3 tot 5 mm afhankelijk van het waterniveau. De afdichtingskit moet volledig uitgehard zijn, met een uithardingstijd van ongeveer 1 week, voordat het verplaatst kan worden of gevuld met water. Nadat de kit is uitgehard, dient het aquarium verschillende keren te worden gespoeld met water.

Bron: www.denbraven.com

Stap 4

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de voorkanten van de linker en rechter zijwanden en op de aquarium bodem.
 • Plaats de voorwand loodrecht op de aquariumbodem en tegen de zijwanden.
 • Laat het aquarium minimaal 48 uur drogen voordat u het aquarium verplaatst! (glasdikte 4mm)

Stap 5

 • Om stabilisatiestips eenvoudig te kunnen lijmen is het aquarium op zijn zijkant gezet. In feiten maak je gebruik van de zwaartekracht om de stabilisatiestips op hun plaats te houden. Nu is het kantelen van een klein aquarium geen enkel probleem, maar bij grotere aquaria kan je dit beter laten!Tip:
  Gebruik twee afstand klossen van hout om een stabilisatiestip te ondersteunen. De lengte is afhankelijk van de hoogte waar de stabilisatiestips worden geplaatst.  Met een stukje schilders tape kan je de ondersteuningen fixeren! Het voordeel van deze methode, is dat de stabilisatiestips gelijk op de juiste hoogte worden geplaatst.  Wat het verlijmen een stuk makkelijker maakt. 
  Stabilisatiestips lijmen versie a

Stap 6

 • Indien nodig verwijder de overtollige siliconenkit met een schep hobbymes of scheermesje.

 

Stappenplan aquarium lijmen – (Zijwanden naast de bodem)

De procedure is eigenlijk het zelfde als de zijwanden op de bodem lijmen. Alleen staan de zijwanden naast de bodem. Het gevolg is dat de siliconenkit op aquariumbodem op een ander locatie moet aanbrengen. Wat je niet mag vergeten is dat je het aquarium op een papier of herbruikbaar antikleef bakpapier plaatst. Doe je dat niet dan heb je een werktafel met permanente aquarium.

Kies de juiste aquarium siliconenkit

Je hebt aquarium siliconenkit en je hebt aquarium siliconenkit, er zijn wezenlijke verschillen te vinden tussen de verschillende merken aquarium siliconenkit. Waar je wel rekening mee moet houden is de huidvormingstijd. Dit is de tijd waarbinnen je het product moet verwerken.  Deze huidvormingstijd kan variëren van 6  tot 10 minuten en het is merk gebonden.

Zelf de aanbevolen droogtijden kunnen variëren en zijn afhankelijk van o.a. ondergrond, opgebrachte hoeveelheid product, vochtgehalte en omgevingstemperatuur. Het is dus erg belangrijk dat je de Datasheet (gebruiksaanwijzing)  goed leest, voordat je het product gaat gebruiken.

Voor de Doe-het-zelver is een goede voorbereiding echt essenceel. Want een (groot) aquarium lijmen is een race tegen de klok in!

Merk Product Datasheet
BISON Siliconenkit voor glas Icon: PDF bestand  BISON – Siliconenkit voor glas.pdf
Den Braven Aqua-Siliconen Icon: PDF bestand  Den Braven – Aqua-Silicone.pdf
OTTOSEAL S28 silicone voor aquaria Icon: PDF bestand  OTTOSEAL – S28 silicone voor aquaria.pdf
RAMSAUER 410 aquarium Icon: PDF bestand  RAMSAUER – 410 aquarium.pdf
SOUDAL Silirub AQ Icon: PDF bestand  SOUDAL – Silirub AQ.pdf

Maak het je zelf gemakkelijk!

Afbeelding: Bison siliconenkit spuit

BISON siliconenkit spuit

Als gewoonlijk goed gereedschap is het halve werk. Voor lijmen van een aquarium heb je niet zo veel gereedschap nodig. Een goede siliconenkit spuit is essentieel voor een schoon resultaat.

Bij de goedkopere siliconenkit spuiten laat de dosering een steek je vallen. Wat je überhaupt niet wil, is dat de siliconen nog naloopt als je de toevoer hebt gestopt.

Voor het afwerken van de kitranden kan je siliconen voegkit strijker gebruiken. De eenvoudigste versie ziet er uit als een kunststoflepel, maar heeft het nadeel dat je alleen holle voegen kan creëren.

Natuurlijk mag je ook je vinger gebruiken, maar het resultaat is niet zo netjes. Bovendien zitten je vingers vol met siliconenkit #%^&#

Afbeelding: Een professionele aquariumbouwer die letterlijk met natte vingers heeft gewerkt.

Een professionele aquariumbouwer die letterlijk met natte vingers heeft gewerkt. Dit aquarium heb ik niet geaccepteerd!

Mijn voorkeur gaat naar driehoekige voegen met zwarte siliconenkit. Als eerste is de zwarte siliconenkit beter zichtbaar, waardoor het verwerken gemakkelijker wordt. De eventuele foutjes kan je gemakkelijker waarnemen en corrigeren.

Het tweede voordeel is dat je kitnaden niet verkleuren, als je medicatie hebt gebruikt die een kleurtje achterlaten.

(bijv. Methyleenblauw)  Maar wat veel belangrijker is dat de voegen bijdragen aan de constructie. Bij holle voegen willen de randen wel eens loslaten waardoor er vuil kan ophopen. Dit verhoogd de kans op lekkage, bij slecht gekitte aquaria.

Natuurlijk mogen wij de persoonlijke smaak niet vergeten, maar ik zoek altijd naar de betrouwbaarste optie.

Intermezzo

Als je discusvissen gaat kweken in een kweekbak, dan kan je beter transparante siliconenkit gebruiken.

Hiermee wordt voorkomen dat de jongen de zwarte kit als ouders gaan zien. Bovendien kunnen de ouders de donker gekleurde jongen beter waarneembaar op een lichter achtergrond.

Afbeelding: Discuskweekbak met transparante kit

Nu mag je dit probleem niet overdrijven, want een goed koppel heeft geen last van zwarte kit.

Het schoon afwerken van een zelfbouwaquarium vergt enige discipline. Je werkruimte moet ieder geval schone omgeving zijn. De tafels waar ik de voorbereidingen tref, dek ik af met breed inpakpapier. Omdat ik mijn aquarium zo schoon mogelijk wil houden tijdens het kitten, plak ik de glas randen altijd af met schilders tape.

Aquarium siliconenkit schoon afwerken versie a

Ik heb gemerkt dat brede schilders tape het beste werkt. Tijdens het gladstrijken van de voegen komt een beetje siliconenkit op het plakband. Na het gladstrijken van de voegen, verwijder ik de schilders tape. Het gevolg is dat je recht afgewerkte voegen heb en je aquarium blijft schoon!

Tips
Indien het mogelijk is laat ik de schilders tape een stukje doorlopen na het glas. Tijdens het verwijderen kan ik dit overbodig stukje schilders tape gebruiken als handgreep. De verwijderde schilders tape laat ik op een oude krant zakken.  Na het verwijderen van de schilders tape rol ik de krant op en gooi het geheel in de gewenste vuilcontainer.

Als je siliconenkit op het aquarium morst, laat het dan gewoon zitten. Na het drogen van de siliconenkit kan je het overtollige siliconenkit verwijderen met een hobbymes os scheermesje.

Icon: PDF bestand Aquarium lijmen versie a. pdf 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *