Aquariumstelling van de bouwmarkt

Als je een aquariumstelling voor je vissen wilt bouwen, denk je niet meteen aan de bouwmarkt. Bij dit project zijn alle materialen bij de bouwmarkten gekocht!

Omdat onze aquariumstellingen overbevolkt raken met nieuwe aanwas, waren wij gedwongen om meer zwemruimte te creëren. Natuurlijk kan je de jongen voortijdig verkopen, maar dat kan alleen verantwoord bij een bepaalde grote.

De stelling zal hoofzakelijk voor jonge L-nummers worden gebruikt, die net zijn uitgekomen. Maar als gewoonlijk kan je er ook andere vissen in houden.

Afbeelding: Aquarium van de bouwmarkt

De jonge Hypancistrus sp. L066, King Tiger Pleco hebben het reuzen naar hun zin in de nieuwe aquaria.

Het aquarium

Bij het ontwerp is rekening gehouden met het Doe-Het-Zelf gehalte. Het aquarium van 60 x 30 x 30 cm komt kant en klaar uit de bouwmarkt, natuurlijk kan je het zelf maken, maar voor 25 euro (april 2017) wil ik het geeneens proberen.

Elk aquarium is voorzien van een extra tussenschot, waar twee gaten in zijn geboord. Het onderste gat is voorzien van een kunststof rooster, zodat de vissen niet naar het filtercompartiment kunnen zwemmen. Het bovenste gat dient als afvoergat voor het luchthevel pompje.

Voor dit gedeelte mag je als Doe-Het-Zelver je handen uit de mouw steken. Na het opmaat maken van de 4 mm glazen tussenschot, mag je het gatenboren in het glas oefenen. 😉

Afbeelding: Tussenschot van een intern filtersysteem

Het tussenschot en het kunststof rooster zijn netjes met zwarte aquarium siliconenkit vastgezet.

Het filtercompartiment is voorzien van een blauwe filtermat fijn, een 50 Watt staafverwarming, luchthevel pompje en een filterzakje met ceramische pijpjes maakt het geheel af.

Al deze materialen zijn ook bij de bouwmarkt gekocht en het Doe-Het-Zelf gehalte bestond uit het op maat snijden van de blauwe filtermat.

Luchthevel pompje of aquariumpompje

Natuurlijk kan je ook een pompje in het filtercompartiment plaatsen, maar een luchthevel pompje met een gezamenlijke luchtpomp is veel goedkoper. In feiten krijg je twee vliegen in een klap, een aquariumbeluchting en filterpompje.

Om de kosten te drukken, heb ik voor Doe-Het-Zelf luchthevel pompje gekozen. Voor de prijs van een luchthevel pompje, kan je zelf vier luchthevel pompje maken.

De werkzaamheden bestaan uit twee keer een stukje PVC pijp afzagen en een 5 mm gat boren in PVC 90° bocht,

Na deze werkzaamheden moet je het geheel afmonteren met een luchtslang, bruissteentje, terugslagventiel en luchtpompje.

Opmerking
Omdat de inwendige diameter van de 20 mm PVC buis te krap is voor de meeste luchtsteentjes, moet en een zo smal mogelijk luchtsteentje gebruiken. Doe-Het-Zelf oplossing is een stukje buis met een diameter 5 mm. Voor dit doel heb ik een lege penvulling gebruikt.

Na het schoonmaken van de penvulling heb ik een aantal gaatjes geboord van 0,5 mm. Heb je alleen een 1 mm boortje dan is dit ook geen probleem. Heb je geen kleine boortjes dan kan je met een hete naald ook gaatjes prikken.

De laatste stap ik het verwarmen van het uiteinde van het buisje zodat je het dicht kan knijpen.

Afbeelding: Tussenschot met afvoergat voor een luchthevel pompje.

Het bovenste gat van het tussenschot dient als afvoergat voor het luchthevel pompje.

Luchhevel pompje 20 mm pvc versie a

Het tussenschot

Het tussenschot is van 4 mm glas gemaakt en is 1,5 cm lager dan de aquariumhoogte. Dit heeft twee redenen, het tussenschot dient ook als ondersteuning voor de dekruit en als bevestigingspunt voor luchthevel pompje. Het glas kan je eenvoudig op maat maken met een glassnijder en met een diamant glasboor kan je de gaten boren.

Voor dit project moest ik twee nieuwe diamantboren kopen, omdat de oude boren versleten waren. Nu lijkt deze relatief dure aanschaf niet te rechtvaardigen, maar de totale aanschafkosten waren beduiden lager dan tussenschotten bestellen bij een aquariumspeciaalzaak.

Zie artikel: Hoe maak ik een gat in de aquarium bodem

Na het gaten boren moet je de glasranden even opschuren met schuurpapier, zodat de scherpe kantjes verdwijnen.

Voordat je het tussenschot vast kan kitten met siliconenkit voor aquaria, moet je het glas eerst goed ontvetten met alcohol of aceton.

Zie artikel: Aquarium lijmen

Aquarium 60x30x30 met interne filter versie a

De dekruit

Om een beetje stroomkosten te besparen zijn onze aquaria voorzien van dekruiten. Eigenlijk is de term “Dekruit” niet correct omdat wij Plexiglas / Acrylaat gebruiken.

Plexiglas is licht, weer en UV-bestendig, half zo zwaar als glas en bovendien 25x sterker als glas. Plexiglas helder heeft een hoge lichtdoorlaatbaarheid (92%), waardoor het onovertroffen helder is.

Vooral in het gebruik is Plexiglas een verademing. Als eerste kan je het gemakkelijk verwerken en in het gebruik hoef je niet bang te zijn dat je het laat vallen. Zolang je niet met een schuursponsje de oppervlakte bewerkt blijft het Plexiglas helder.

De dekruit is voor zien van twee uitsparingen aan de achterzijde, deze dienen als doorvoer voor de stroomkabel van de verwarming en de luchtslang van het luchthevel pompje.

Afbeelding: Dekruit met uitsparing voor verwarming en luchtslang.

Als je de verwarming in het aquarium wilt plaatsen dan moet je de linker uitsparing gebruiken!

De aquariumstelling

In de tittel kon je lezen dat artikel het over een aquariumstelling van de bouwmaart gaat. Voor dit project zijn “GAH.ALBERTS” (Hornbach) 20 mm buisverbinder, eindstoppen en stelpoten gebruikt. De aluminium buizen kan je met een ijzerzaag op lengte zagen.

Afbeelding: Zelf gemaakte verstekbakVoor dit doel heb ik een afkortzaag gebruikt, omdat ik te lui ben om met de hand te zagen. Een zelf gemaakte verstekbak kan uitkomst bieden als haaks afkorten uit de hand problemen geeft.

Na het afkorten moet je de naden even afbramen zodat je je eigen niet kan bezeren aan de scherpe randen.

Natuurlijk ben je niet gebonden aan mijn ontwerp. Je kan ook een stelling maken die drie lagen aquaria bevat. In dat geval zal ik voor 25 mm aluminium buizen kiezen en met staal versterkte buisverbinders werken.

Afbeelding: aquariumstelling

Alle materialen zijn bij een bouwmarkt gekocht! (Hornbach)

Aquariumstelling - L-nummers versie b

Nawoord

Het is een leuk project geweest wat je in één weekeind kan afronden. Wat betreft de gebruikte gereedschappen kan ik je vertellen dat je met een mes, tang, ijzerzaag, vijl, liniaal, boormachine (accu) en drie boren een heel eind komt.

Na het verlijmen van het tussenschot, kan je het aquarium het beste een week laten uitdrogen. Tijdens deze periode kan je de overige materialen op maat maken.

Voor de verlichting heb ik twee led-balken gekocht, maar je kan het ook plak ledstrips gebruiken. Een simpele schakelklok schakelt de verlichting.

De achter en zijwanden zijn met blauwe plakfolie afgewerkt, omdat schilderen mij te veel werk is. Bovendien vindt ik de plakfolie veel netter te verwerken is. Even het aquarium wanden en de achterkant van de plakfolie natspuiten met wat water een klein beetje zeep. De plakfolie aanbrengen en met een bankpasje de plakfolie aandrukken. De laatst stap is het overtollige plakfolie afsnijden.

De Doe-Het-Zelf markt is populair worden door de bouwmarkten, dat daar ook een tuinafdeling bij kwam verbaast niemand. Wat wel nieuw is, zijn de uitgebreide dierenafdelingen met dep dansen van dierenartsen.

Het wordt steeds lastiger voor de speciaalzaken om te concurreren tegen de grote bouwmarkten. Als gebruiker krijg je meer mogelijkheden voor een gunstige prijs.

Icon: Printer  Aquariumstelling van de bouwmarkt versie-a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *