Euthanasie van aquariumvissen

Ook vissen moeten helaas soms gedood worden. Sommige methoden zijn snel en effectief maar emotioneel niet aanvaardbaar voor veel aquariumhouders. Onderstaand artikel van de heer P.J. Werkman (Dierenarts te Leusden) namens de Werkgroep Vissen en Ongewervelden van het Platform Verantwoord Huisdierenbezit geeft inzicht in deze materie alsook een aantal aanbevelingen voor het humaan doden van aquariumvissen.

Een zieke discusvis die niet meer wil eten

Een zieke discusvis die niet meer wil eten

Het verantwoord doden van aquariumvissen

  • Het kan voorkomen dat een houder van aquarium- of vijvervissen genoodzaakt is één of meerdere vissen te (laten) doden.
  • Redenen voor het doden van vissen kunnen zijn:
    Ongeneeslijke ziekte, misvormingen en/of gezwellen.
  • Ouderdom of verzwakking, waardoor andere aquarium- of vijverbewoners een verhoogd risico op besmetting met bijv. parasieten of bacteriën lopen.
  • Overtollige vissen na kweken; sommigen zijn via de handel te verkopen of kunnen als voedsel voor andere vissen dienen.
  • Soms moeten enkele vissen gedood en onderzocht worden om daarmee achter de oorzaak van de ziekte van een groep vissen te komen.

Dit onderzoek kan men bij een dierenarts met kennis van visziekten of een visziekte laboratorium (b.v. ID te Lelystad) laten uitvoeren (informeer eerst over de kosten).

Het is vaak niet zinvol om vissen die al dood zijn te brengen en te laten onderzoeken, daar veel parasieten en bacteriën dode vissen snel verlaten en in het inwendige van de vis treedt al snel weefselvertering op waardoor het niet mogelijk meer is om een goede diagnose te stellen.

Als vissen moeten worden gedood, dan behoort dat snel en met een minimum aan ongerief en lijden te gebeuren. Zieke of overtollige vissen door het toilet spoelen of in buitenwater loslaten zorgt niet voor een snelle pijnloze dood, maar geeft een langzame vergiftigingsdood. Deze vergiftigingsdood is echter niet waar te nemen omdat de vissen buiten het gezichtsbereik zijn.

Dodingsmethoden

  • De nek doorsnijden of een harde slag op de kop geven zijn snelle en effectieve dodingsmethoden.
  • Bevriezing van kleine niet te vette vissen tot maximaal 15 cm lengte is ook mogelijk. Doe de vis(sen) in een klein bakje met water en zet deze in de diepvries of in het diepvriesvak van de koelkast. De vis koelt af, raakt onderkoelt en sterft na verloop van 15 -20 minuten. Deze methode duurt eigenlijk te lang en daarom verdient de onderstaande methode(n) met Benzocaine of 2-Phenoxy Ethanol de voorkeur. Middels een narcose-vloeistof (zie onder).

Het humaan euthanaseren van vissen

Voor het zorgvuldig euthanaseren van vissen zijn zonder recept bij de apotheek de nu volgende stoffen te koop: ”Benzocaine” en “2-Phenoxy Ethanoly Ethanol” (wel aangeven waar u de stoffen voor wilt gebruiken).

Deze stoffen zijn beiden geschikt voor zowel zoet- als zoutwatervissen. Doe de vis(sen) in het water en deze zijn binnen enkele minuten dood.


Benzocaine (poeder)

Receptuur: 5gr oplossen in 25ml Aceton (stamoplossing)

Dosering: 2ml op 1ltr water

Contra indicatie: Kan bij aanraking met de huid overgevoeligheidsreactie geven.


2-PHENOXY ETHANOL (vloeistof)

Dosering: 5ml op 1ltr warm water. Af laten koelen tot aquariumtemperatuur.

Laat de vis(sen) voldoende lang in de verdovingsvloeistof, dit om zeker te zijn dat de dood is ingetreden. Dode vissen bewegen niet en reageren niet op aantikken of aanraking. De kieuwdeksels bewegen niet en dode vissen zakken naar de bodem en kunnen in een later stadium gaan drijven.

N.B. De resten van de vloeistof bij voorkeur in/afleveren bij een chemisch-afvaldepot.

Print vriendelijk PDF bestand  Euthanasie van aquariumvissen versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *