Kies de juiste aquariumverwarming!

Elke tropisch aquarium heeft minimaal een verwarmingselement. Of die nu in het aquarium hangt of in een extern filtersysteem zit, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Zolang het water maar effectief verwarmd wordt!

Als wij naar de evolutie van de “moderne” aquarium kijken, dan lijkt het net als of de tijd heeft stil gestaan. De moderne aquarium met een staafverwarming is rond 1949 ontwikkeld. (Bron: Google.com – patent US 2,477,63) Kijken wij alleen naar de staafverwarming, dan is het principe niet veranderd.

Door moderne productiemethoden en materialen is vooral de veiligheid, rendement en het gebruikersgemak verhoogd. Door de geringe koste van elektronica is een nauwkeurige temperatuurregeling mogelijkheden worden, maar op dit moment staat de mechanisch regelen van de temperatuur nog steeds op nummer één.

* De productie kosten van mechanisch regelen van de temperatuur is zo laag, dat de fabrikanten de bimetalen schakelaar nog steeds in eren houden.


Type aquariumverwarming

Nu zijn er meer wegen naar Romen dan je denkt. In dit artikel staan alleen de consumenten aquariumverwarming systemen. Deze kunnen wij verdelen in de volgend categorieën:

  • Een staafverwarming, die in het aquarium wordt gehangen;
  • Een externe verwarming, die tussen de afvoerleiding van de (pot)filter en de aanvoerleiding van het aquarium zit;
  • Een potfilter met interne verwarming;
  • Een bodemverwarming, dit onder het bodemmateriaal van het aquarium wordt geplaatst;
  • Een staafverwarming, in een bioloog.

Staafverwarmingen, die in het aquarium wordt gehangen

Dit type verwarming wordt nog steeds het meest gebruikt. Natuurlijk heeft de prijs en gebruikersgemak een grote invloed op de keuze. Als wij naar de doelgroep kijken dan zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid. Of je nu een 10 liter aquarium hebt of eentje van 1000 liter, er is altijd een passende aquariumverwarming te vinden.

Dit type verwarming wordt meestal via zuignappen aan de aquariumglas bevestigd. Op zich werkt dit systeem goed, maar de zuignappen verliezen hun zuigkracht na verloop der tijd. Gelukkig worden deze zuignappen ook als verbruiksartikel verkocht!

Nu wordt dit type verwarming ook gebruikt als interne verwarmingen van interne aquariumfilters. Dit geeft volgende voordelen:

  • De stroming langs de verwarming is optimaal, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd.
  • De aquariumverwarming is niet zichtbaar.

Helaas hebben glazen staafverwarmingen ook nadelen. De glazen behuizing kan slecht tegen stootje. Gelukkig is de kans klein, maar je zal niet de laatste zijn die de verwarming laat vallen.

Niet alle verwarmingen hebben een droogloop beveiliging. Zo kan tijdens het onderhoud de verwarming droog komen te staan, met het gevolg dat de verwarming oververhit kan raken. De kans op brandgevaar mag u niet onderschatten als de verwarming buiten het aquarium bevind.

In het gunstigste geval brand alleen het verwarmingselement door, je hebt wel een kapotte verwarming maar je komt met de schrik vrij.

Nu kan het glas van de verwarming ook schuren door te grote temperatuurverschillen. Het oververhitte glas komt bij het vullen het aquarium, in aanraking met het koudere aquariumwater. In het gunstige geval loopt het af met een sisser, maar het glas ook in delen uit elkaar vallen. De gevolgen zijn op zijn minst zorgelijk. De glasdelen zijn slecht zichtbaar in het aquariumwater, waardoor verwondingen niet uitgesloten zijn. Wat veel erger is dat het water onder stroom kan komen te staan, met het gevolg dat elektrocutie is aanwezig.

Een derde mogelijkheid is dat de temperatuurregeling zodanig ontregeld raakt, dat de verwarming aan blijft staan. De gevolgen kunnen catastrofaal zijn het plantenbestand en de vissen. Maar dit geldt ook als de verwarming niet meer verwarmd.

Het is dus erg belangrijk dat je de stekker van de staafverwarming uit het stopcontact trekt, als je onderhoud gaat plegen. Na het verwijderen van de stekker moet je nog 10 minuten wachten, voordat je de verwarming uit het aquarium mag halen of het waterniveau laat zakken. Tijdens deze periode kan de verwarming afkoelen, zodat veilig onderhoud kan plegen.

Tip
Plaats altijd een aquariumthermometer in he aquarium. Afgezien dat het de juiste watertemperatuur instelling kan controleren. Kan je ook zien of de verwarming defect is. Je zal niet de eerste zijn die de verwarming stekker is vergeten!


Opties

Kunststof bescherming
Het voordeel is dat de glazen aquariumverwarming mechanisch wordt beschermd, bovendien worden de vissen beter beschermd tegen de warmte. (als zij in aanraking komen verwarming)

Elektronische temperatuurregeling
De aansturing van de verwarmingselement wordt dan door elektronica geregeld. Het gevolg is dat de temperatuur nauwkeuriger kan worden geregeld en een digitale uitlezing van de watertemperatuur behoort tot de mogelijkheden.

Afbeelding: Aquariumverwarming met elektronische temperatuurregeling

Bij aquariumverwarmingen met een status led kunnen verschillende stadia van de verwarming worden aangegeven. (ingestelde temperatuur bereikt, verwarmen, thermische veiligheidsschakelaar is geactiveerd)

Thermische beveiliging
Als bescherming tegen oververhitting en het daarmee gepaard gaande brandgevaar is de verwarmer voorzien van een thermische veiligheidsschakelaar. De verwarming wordt uitgeschakeld bij een te laag waterpeil of wanneer hij per ongeluk buiten het aquarium ingeschakeld is. Na de afkoeling schakelt de verwarmer zich automatisch weer in.

Temperatuur kalibratie
Ingestelde temperatuuraanduiding van de verwarming kan afwijken met de werkelijke watertemperatuur. Met deze optie kunt u de verschillen corrigeren.


Externe aquariumverwarmingen

Niet iedereen vindt een interne staafverwarming een mooi gezicht in het aquarium. Voor de mensen die een externe filtersysteem hebben, kunnen de verwarming ook buiten het aquarium plaatsen.

Als wij naar de consumenten oplossing kijken dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Een externe verwarming, die tussen de afvoerleiding van de (pot)filter en de aanvoerleiding van het aquarium zit;
  • Een verwarming, die in het filtersysteem is verwerkt;
Aquaria met externe verwarming versie a

In de bovenste illustratie (A) zie je een externe verwarming, die tussen de afvoerleiding van de (pot)filter en de aanvoerleiding van het aquarium zit. Het voordeel van dit systeem is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Het is een kwestie van water invoer richting het aquarium doorknippen en de externe verwarming er tussen plaatsen.

Het is erg belangrijk dat de externe verwarming verticaal wordt gemonteerd, zodat er geen luchtbellen kunnen ophopen in de verwarming. De aanwezigheid van luchtbellen binnen de verwarming kan onherstelbare schade veroorzaken! Als laatste moet stroomrichting van het water de juiste richting op lopen.


Thermische beveiliging

Afbeelding: Binnenkant Hydor Extern heater

Binnenkant Hydor Extern heater

Als wij naar de Hydor Extern heater kijken dan wordt deze door elektronica beveiligd, het systeem is zo ontworpen dat het zich zelf uitschakelt als er geen contact is met water.

Helaas mag je niet alleen op deze beveiliging vertrouwen, omdat er luchtbellen kunnen ontstaan bij een liggende verwarming. Normaal gesproken wordt de opgewekte warmte door het aquariumwater afgevoerd, maar bij een zone waar geen water zit kan, de verwarming zijn warmte niet kwijt. Nu wordt er een maximale veiligheid garandeert, dankzij een zelfbeschermende systeem van de PTC laag, die een mogelijk gevaar voor oververhitting en versmelting voorkomt.

Maar het is nog steeds een goede gewoonte, om de stekker van de externe verwarming uit het stopcontact trekken, als je onderhoud gaat plegen.

Intermezzo
Een PTC elementen bestaan uit PTC thermistoren die zijn verbonden door solderen, lijmen of felsen. Een PTC thermistor is een halfgeleider die zijn eigenschappen verandert afhankelijk van de temperatuur. De interne weerstand neemt toe met toenemende temperatuur nadat een bepaalde temperatuur wordt bereikt (referentie temperatuur). Afbeelding: Hydor Extern heater

De hoge Positieve Temperatuur Coëfficiënt (PTC) heeft de PTC thermistor zijn naam gegeven.

Helaas hebben deze externe verwarmingen ook nadelen. Het grootste nadeel is misschien de toepasbaarheid, dit type verwarming niet geschikt voor kleine aquaria onder de 100 liter en grote aquaria boven de 300 liter.

Vooral bij kleinere aquaria kan de kastruimte in de onderkast te laag zijn voor verticale montage. Gelukkig kan je de verwarming ook naast je aquarium plaatsen, maar dan wordt het onzichtbaarheid teniet gedaan!

Als de ruimte het toelaat je de externe verwarming ook naast de potfilter monteren (B). Dit kost je wel een stukje extra slang.

Tip
Gebruik een PVC buizenklem om externe verwarming vast te zetten en twee PVC buizenklemmen om de slang vast te zetten. Dit vergemakkelijkt de werkzaamheden tijdens het onderhoud. Dit werkt veiliger dan bengelende externe verwarming aan een touwtje!


Een externe verwarming, die in het filtersysteem is verwerkt

De eenvoudigste vorm van externe verwarming is, een potfilter met ingebouwde verwarming. Nu lijkt deze optie het ei van Columbus, maar het is minder populair dan je denkt.

Als je opzoek gaat naar potfilters met een ingebouwde verwarmingselement, dan kom je waarschijnlijk bij Eheim uit. Er zijn natuurlijk andere merken zoals OASE, maar die zijn nog niet zo bekend. Wat betreft de aquarium grote, is er voor elke doelgroep wel een passende potfilter te vinden.

Eigenlijk kan ik niet veel nadelen bedenken van dit systeem. Natuurlijk zijn de kosten van deze Eheim paradepaartjes aanzienlijk duurden dan de zelfde versie zonder de verwarming. De meerkosten zijn ongeveer drie keer de prijs van een externe staatverwarming. Voor dat geld krijg je wel een elctornische temperatuurregeling met digtale uitlezing.

Afbeelding: Eheim potfilters met verwarming

Eheim potfilters met verwarming zijn geschikt voor aquaria van 120 t/m 1200 liter.

 

Merk Type Watt* Pre filter volume Filter volume Temperatuur bereik Aquarium volume
EHEIM eXperience 250T 150 3 18-34°C 120-250
EHEIM professionel 3 1200XLT 500 1,5 12 18-34°C 400-1200
EHEIM professionel 3e 600T 210 0,6 8 18-34°C 300-600
EHEIM professionel 4+ 250T 210 0,5 3 18-34°C 120-250
EHEIM professionel 4+ 350T 210 0,5 5 18-34°C 180-350

*vermogen verwarmingselement

OASE heeft al een gedegen reputatie opgebouwd op het gebied van vijverproducten en filtersystemen. De aquarium tak is wat minder bekend bij de aquarianen. Wat betreft de potfilters met verwarming gooit OASE het over een ander boeg. In plaats van een dedicated verwarmingselement zoals bij Eheim potfilters, maakt OASE gebruik van standaard OASE staafverwarmingen. Je kan de potfilters met of zonder staafverwarmingen aanschaffen, maar achteraf bijplaatsen behoort ook tot de mogelijkheden.

Nu geeft OASE geen temperatuur bereik op voor hun verwarmingen, maar zij hebben het over een minimale watertemperatuur van +4 °C en maximaal watertemperatuur van +35°C.

Afbeelding: OASE FiltoSmart thermo ,OASE Biomaster

Links OASE FiltoSmart Thermo 100-300, rechts OASE Biomaster Thermo 250-600

 

Merk Type Watt* Pre filter volume Filter volume Temperatuur bereik Aquarium volume
OASE FiltoSmart Thermo 100 100 0,7 1,3 100
OASE FiltoSmart Thermo 200 200 1,5 4,2 200
OASE FiltoSmart Thermo 300 300 1,5 6,4 300

*vermogen verwarmingselement

Merk Type Watt* Pre filter volume Filter volume Temperatuur bereik Aquarium volume
OASE FiltoSmart Thermo 100 100 0,7 1,3 100
OASE FiltoSmart Thermo 200 200 1,5 4,2 200
OASE FiltoSmart Thermo 300 300 1,5 6,4 300

*vermogen verwarmingselement


Bioloog

Voor de mensen die een bioloog onder hun aquarium hebben, zijn er meerdere verwarmingsopties mogelijk. De simpelste optie is een standaard aquarium staafverwarming in het laatste vak van de bioloog. (B)  Het enige probleem is dat de waterhoogte in het laatste vak, kan variëren als de pomp wordt uit gezet.

Aquaria met externe verwarming in bioloog versie a

Intermezzo
Onder normale omstandigheden zal het waterniveau in het aquarium iets stijgen als de pomp aan staat. Zet je de pomp uit, dan zakt het waterniveau in het aquarium. Het ‘overtollige’ water wordt onder normale omstandigheden afgevoerd naar de bufferruimte van de bioloog.

Bij het ontwerpen van een bioloog moet je rekening houden met de gewenste bufferruimte. De grootte van de buffer ruimte, is weer afhankelijk van de grote van het aquarium, het type standpijp/overloop en het pompvermogen van de aquariumpomp.

Lees meer over: De standpijp

Als de buffer ruimte te klein is, zal het overtollige aquariumwater over de rand van de bioloog lopen. Na het aanzetten van de pomp, zal het water in het laatste vak van de bioloog zodanig dalen, dat de pomp geen water meer kan aanzuigen. Het gevolg is dat de pomp oververhit kan raken en de geest geeft.

Als je een staafverwarming verticaal in het laatste vak van de bioloog plaatst, moet je rekening houden met het waterniveau. In de intermezzo kon je lezen dat de bufferruimte groot genoeg moet zijn. Bij kleiner aquaria kan de ruimte in de bioloog net breed genoeg zijn, voor een kleinere staafverwarming horizontaal te plaatsen.

De keuze van een staafverwarming speelt een belangrijke rol bij het ontwerp van een filtersysteem. Als eerste moet de totale lengte van de staafverwarming korter zijn dan de breedte van de bioloog. Op deze wijze wordt voorkomen dat de staafverwarming kan drooglopen. Dit geldt natuurlijk alleen, als je de verwarming horizontaal in het laatste vak plaatst.

Optie 2 – Beter voorkomen dan genezen
In illustratie (A) heeft het filtermateriaal de zelfde volume als illustratie (B). Er is echter een groot verschil! De tussenschotten tussen de bioloogvakken zijn verdwenen, waardoor er meer bufferruimte overblijft blijft.

Om te voorkomen dat de staafverwarming droog kan lopen, is na het laatste vak filtermaterialen een extra vak gemaakt. De breedte van dit vak, is minimaal twee cm breder dan de breedte van de staafverwarming.

Op deze wijze ontstaat er een geverseerde stroming lang de staafverwarming, met het gevolg dat er een betere warmte afgifte mogelijk is. Als je de staafverwarming horizontaal in het extra vak plaatst, dan is de warmte afgifte nog beter!

Tip
Als je gebruikmaakt van pH, EC, Redox of temperatuurcensoren dan is dit extra vak een goede optie. Tijdens het onderhoud blijft de waterhoogte constant. Het enige wat je moet doen is de watertemperatuur controleren in je aquarium.


Staafverwarming zonder interne temperatuurregeling

In plaats van een “standaard” staafverwarming met interne temperatuurregeling, kan je ook een ander type verwarmingselement gebruiken. Een van de bekendste typen zijn de titanium staafverwarmingen zonder interne temperatuurregeling.

Afbeelding: Staafverwarming zonder interne temperatuurregeling

Deze verwarmingen zijn zeewaterbestendig, onbreekbaar, oververhittingsbeveiliging en een droogloop-beveiligd. Het enige nadeel (lees voordeel) is dat je deze verwarming moet gebruiken met een thermostaat.

Als wij naar de lengte van deze titanium staafverwarmingen vergelijken met een “standaard” staafverwarming dan is de totale lengte ongeveer 50 % korter.

Dit type verwarming wordt hoofzakelijk bij vijverinstallaties gebruikt, waar de robuustheid en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan.


Temperatuur regeling met thermostaat

Afbeelding: Hydor thermostat

Hydor thermostat max 500 Watt

Om het verhaal compleet te maken mogen wij de externe thermostaat niet vergeten.  Wat betreft de mogelijkheden, zijn de mogelijkheden onbegrensd. De simpelste versie kan alleen de juiste temperatuur handhaven. Luxere exemplaren kunnen meerdere verwarmingselementen aansturen, eventueel met een nacht en dag programma.

In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een staafverwarming als hoofdverwarming en een bodemverwarming als ondersteuning. Het beste kan je een staafverwarmingen zonder interne temperatuurregeling gebruiken als hoofd verwarming.

Omdat de ingestelde temperatuur van de staafverwarming kan afwijken van de werkelijke temperatuur.

Wil je toch een staafverwarmingen met een interne temperatuurregeling gebruiken, dan moet je de maximale temperatuur 2°C hoger instellen. Op deze wijze zorg je er voor dat externe thermostaat de temperatuur regelt.

Het grootste voordeel externe thermostaat is dat je de temperatuur exacter kan instellen. Natuurlijk hangt dat af van de kwaliteit van externe thermostaat. 0,1°C nauwkeurigheid is geen uitzondering. Bij de beter externe thermostaten kan je ook de hysterese ook instellen. Zie artikel” Een of twee aquariumverwarmingen”

Wat ik veel belangrijker vindt dat je de watertemperatuur kan meten op de plaats waar de dat wilt. Afhankelijk van de locatie waar je de temperatuursensor hangt, kan de gewenste temperatuur beter regelen.

Bij een staafverwarming met interne temperatuurregeling meet je de watertemperatuur eigenlijk in de verwarming. Op zich is daar niets mis mee, als je een kleine temperatuur afwijking voor lief neemt.

Aquariumverwarming systeem versie c

Lees meer over: Een of twee aquariumverwarmingen

Twee aquarium staafverwarmingen versie a


Bijlagen

Aqua Medic

Afbeelding: Staafverwarming zonder interne temperatuurregeling

Let op!
Titanium verwarmingselementen moeten in combinatie met een thermostaat gebruikt worden.

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Temperatuur bereik
(°C)
Aquarium volume
(liter)
Aqua Medic Titanium Heater 100 15 18-34 100-250
Aqua Medic Titanium Heater 200 18 18-34 250-500
Aqua Medic Titanium Heater 300 30 18-34 500-1000
Aqua Medic Titanium Heater 500 32 18-34 1000-1500

Bron: www.aqua-medic.de


Eheim

Afbeelding: EHEIM Precision heater

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Temperatuur bereik
(°C)
Regelprecisie
(°C)
Aquarium volume
(liter)
EHEIM Precision heater 25 25 24,3 18-34 +/- 0,5 20-25
EHEIM Precision heater 50 50 24,3 18-34 +/- 0,5 25-60
EHEIM Precision heater 75 75 27,0 18-34 +/- 0,5 60-100
EHEIM Precision heater 100 100 31,9 18-34 +/- 0,5 100-150
EHEIM Precision heater 125 125 31,9 18-34 +/- 0,5 150-200
EHEIM Precision heater 150 150 34,5 18-34 +/- 0,5 200-300
EHEIM Precision heater 200 200 40,6 18-34 +/- 0,5 300-400
EHEIM Precision heater 250 250 45,2 18-34 +/- 0,5 400-600
EHEIM Precision heater 300 300 50,6 18-34 +/- 0,5 600-1000

Afbeelding: EHEIM Thermopreset

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Temperatuur
(°C)
Aquarium volume
(liter)
EHEIM Thermopreset 50 50 16,85 25 25-60
EHEIM Yhermopreset 100 100 18,35 25 100-150
EHEIM Thermopreset 150 150 22,35 25 200-300
EHEIM Thermopreset 200 200 25,35 25 300-400

Bron: www.eheim.com


HYDOR

Afbeelding: HYDOR Heater

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Aquarium volume Δt 8°C
(liter)
Aquarium volume Δt 12°C
(liter)
HYDOR Heater 25 25 17,8 10-25 15
HYDOR Heater 50 50 17,8 20-50 25
HYDOR Heater 100 100 22,6 50-100 75
HYDOR Heater 150 150 30,6 90-150 125
HYDOR Heater 200 200 30,6 100-200 180
HYDOR Heater 300 300 39,4 200-300 280
HYDOR Heater 400 400 39,4 300-400 320

Afbeelding: HYDOR Extern heater

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Slang diameter
(mm)
Aquarium volume  Δt 8°C
(liter)
Aquarium volume Δt 10°C 
(liter)
HYDOR Extern heater 200-12 200 17,8 12 100-200 100-180
HYDOR Extern heater 200-16 200 17,8 16 100-200 100-180
HYDOR Extern heater 300-16 300 22,6 16 200-300 180-250

Afbeelding: HYDOR Mini heater

Merk Type Vermogen
(watt)
Afmeting
(cm)
Aquarium volume Δt 2,5°C
(liter)
Aquarium volume Δt 2°C
(liter)
HYDOR Mini heater 200-12 7,5 Diameter 9 8 20
HYDOR Mini heater 200-16 7,5 Ovaal 13,8 x6,3 8 20
HYDOR Mini heater 300-16 15 Ovaal 15,6×8,2 8 20

Bron: www.hydor.com


JBL

Afbeelding: JBL ProTemp

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Temperatuur bereik
(°C)
Regelprecisie
(°C)
Aquarium volume
(liter)
JBL ProTemp S 25 25 21 20-34. +/- 0,5 10 – 50
JBL ProTemp S 50 50 21 20-34. +/- 0,5 30 – 80
JBL ProTemp S 100 100 27,5 20-34. +/- 0,5 50 – 160
JBL ProTemp S 150 150 27,5 20-34. +/- 0,5 90 – 200
JBL ProTemp S 200 200 37,5 20-34. +/- 0,5 100 – 300
JBL JProTemp S 300 300 37,5 20-34. +/- 0,5 160 – 400

Bron: www.jbl.de


JUWEL

Afbeeding: JUWEL AquaHeat

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte (cm) Aquarium volume
(liter)
Instelbaar(°C) Maximale temperatuur(°C)
JUWEL AquaHeat 50 50 60 23 – 26 28
JUWEL AquaHeat 100 100 120 23 – 26 28
JUWEL AquaHeat 200 200 240 23 – 26 28
JUWEL AquaHeat 300 300 -. 450 23 – 26 28

Bron: www.juwel-aquarium.de


OASE

Afbeelding: OASE HeatUp

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Temperatuur bereik
(°C)
Aquarium volume
(liter)
Temperatuur verschil(Vermogen Watt)
Δt 5°C Δt 10°C Δt 15°C
OASE HeatUp 25 20,5 4 – 35 ≤25 25 25 75
OASE HeatUp 50 20,5 4 – 35 ≤50 50 50 100
OASE HeatUp 75 24,3 4 – 35 ≤75 50 75 150
OASE HeatUp 100 24,3 4 – 35 ≤100 75 100 200
OASE HeatUp 150 31,5 4 – 35 ≤150 100 150 300
OASE HeatUp 200 31,5 4 – 35 ≤200 150 200 2 x 200
OASE HeatUp 250 37 4 – 35 ≤250 200 250 2 x 250
OASE HeatUp 300 37 4 – 35 ≤300 250 300 2 x 300

Bron: www.oase-livingwater.com


SERA

Afbeelding: SERA Aquarium-regelverwarmer

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Aquarium volume Δt 8°C
(liter)
Aquarium volume Δt 12°C
(liter)
SERA Aquarium-regelverwarmer 25 17,8 10-25 15
SERA Aquarium-regelverwarmer 50 17,8 20-50 25
SERA Aquarium-regelverwarmer 75 22,6 50-100 75
SERA Aquarium-regelverwarmer 100 30,6 90-150 125
SERA Aquarium-regelverwarmer 150 30,6 100-200 180
SERA Aquarium-regelverwarmer 200 39,4 200-300 280
SERA Aquarium-regelverwarmer 300 39,4 300-400 320

 

Afbeelding: SERA Delta heater

Merk Type Vermogen
(watt)
Lengte
(cm)
Aquarium volume
(°C)
Aquarium volume
(liter)
SERA Delta heater 25 23 18-32 <30
SERA Delta heater 50 23 18-32 30-50
SERA Delta heater 100 26,5 18-32 70-100
SERA Delta heater 150 30,5 18-32 75-200
SERA Delta heater 200 33,5 18-32 100-250
SERA Delta heater 300 38,5 18-32 150-300

Bron: www.sera.de

Icon: PDF bestand    Welke aquariumverwarming heb ik nodig versie a.pdf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *