Wat kost het houden van discusvissen?

Men zegt niet voor niets dat een hobby geld mag kosten. Nu kun je het zo duur maken als jezelf wilt, maar eigenlijk kun je beter afvragen: Wat is je budget en hoeveel tijd wil je aan deze hobby besteden?

Wat-kost-de-hobby-02Dieren hebben nu eenmaal hun dagelijks verzorging nodig en ze kennen het begrip vakantie niet. Een hond of een kat kun je nog meenemen op vakantie of naar een kennel brengen. Ga je met het vliegtuig op vakantie, dan kun je je goudvis wellicht nog naar je buurvrouw brengen. Heb je een groter aquarium, dan zal je andere maatregelen moeten treffen. Maar er is altijd wel iemand te vinden die dagelijkse de vissen kan verzorgen. Lukt dat echt niet, dan kun je altijd bij de betere aquariumspeciaalzaak terecht.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhouden van een aquarium bestaat hoofdzakelijk uit het voeren van de vissen. Even de watertemperatuur nakijken en het observeren van de vissen. Zwemt alles lekker rond dan kun je er van uitgaan dat het wel goed zit. Deze werkzaamheden zullen hooguit drie maal vijf minuten per dag kosten.

Wekelijks onderhoud

Met alleen voeren van de vissen kom je er niet, gedeeltelijk water verversen zal tot de standaard werkzaamheden behoren. Zowel de vissen als de planten laten de nodige troep achter in het aquarium. Het filtersysteem kan dit niet altijd opruimen, dus er zit niet anders op dan het bodemvuil af te hevelen van de bodem. Planten snoeien en (ver) plaatsen behoort ook tot de standaard werkzaamheden. En als je het goed wilt doen moet je de planten ook van de nodige voedingstoffen voorzien, want planten leven niet alleen van water. Deze werkzaamheden zullen ongeveer één uur per week kosten, maar dit is erg afhankelijk van de grootte en bezetting van het aquarium.

Maandelijkse

Hoe beter het ecosysteem van het aquarium, des te minder werk heb je bij de maandelijkse onderhoudsbeurt. De waterwaarden meten en het filtersysteem schoonmaken kost aanzienlijk meer tijd dan het wekelijks onderhoud. Je zult ook voer, plantenvoeding, filtermaterialen, plantjes en soms medicatie moeten kopen. Juist al deze zaken maken de hobby alleen maar leuker.

Hard en software

Hardware kan je het beste samenvatten als alle materialen die nodig zijn om een aquarium draaiend te houden. (aquarium, filtersysteem, verlichting, verwarming, en decoratiematerialen) Vissen, planten, voedingstoffen en medicatie moet je zien als verbruiksartikelen. Dit klinkt een beetje oneerbiedig, maar het zijn wel de zaken die het houden van een aquarium zo boeiend maken. Met de juiste verzorging kun je lang plezier van je spulletjes hebben, maar helaas heeft niet alles het eeuwig leven.

De werkelijke kosten

Dit is eigenlijk moeilijk te bepalen, een klein visje kan een euro kosten, maar een volwassen discusvis kan daarentegen meer dan tweehonderd euro kosten. Ook de grootte van het aquarium heeft invloed op de totale kosten. Iedereen zal wel begrijpen, des te groter het aquarium, des te hoger de totale exploitatiekosten zullen zijn. Voer, water en elektriciteit kunnen de kosten behoorlijk op laten lopen en deze kosten blijven maandelijks terug komen.

Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 900 kWh per jaar verbruiken (180 euro; prijspeil 2016).

Een discusaquarium van 450 liter met panoramaglas.

Een discusaquarium van 450 liter met panoramaglas.

TIPS:

  • Voordat je een discus aquarium gaat aanschaffen, verdiep je eerst in de materie.
  • Op het forum van Discus Club Holland kun je genoeg informatie vinden over deze hobby.
  • Koop je hardware bij een goede aquariumspeciaalzaak. Het liefst een zaak die echt gespecialiseerd is in discusvissen. Een discusaquarium vergt toch net iets meer voorkennis dan een standaard aquarium. (niet moeilijker, maar anders!)
  • Koop goed doorvoede discusvissen, vissen onder 8 cm hebben intensieve verzorging nodig. Zonder specialistische kennis is de kans erg groot dat ze niet echt oud of groot worden.
  • Start minimaal met 5 discusvissen, want discusvissen zijn groepsdieren!
  • Geniet van je aquarium, je hebt hem niet alleen voor het onderhoud!

Icon: PDF bestand    Wat kost het houden van discusvissen versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *