Discusvissen kweekbak 50x55x50cm

Voor het kweken met discusvissen heb je een kweekbak nodig. In een normaal discusaquarium zijn de benodigde waterwaarden moeilijk te verwezenlijken. Mocht het wel lukken, dan kunnen de overige bewoners en planten het lastig krijgen door de slechtere de waterwaarden. Zelfs de jongen moeten op hun hoede zijn, want vis eet vis.

De discusvissen starten wel met zijn tweeën een nestje. Uiteindelijk kunnen het er wel een paar honderd discusvisjes geboren worden. Daarom moet je een kweekbak alleen als een tijdelijke oplossing zien! De kweekbak is overigens niet voor niets aan de krappe kant, de kweker hoeft dan minder kweekwater aan te maken en de ouders kunnen de jongen beter in de gaten houden. Ook de jongen hebben voordeel aan de geringe hoeveelheid water omdat zij daardoor makkelijker het voer kunnen vinden.

De praktijk in beeld.
Deze Piwowarski zijn 50 dagen oud en krijgen mosselvlees te eten. De ouders zijn verhuist naar onze uitzwembakken voor oudere discusvissen.

Het ontwerp

Kweekbak met interne filter

Kweekbak-50x55x50-met-interne-filter-versie-c

Kweekbak met externe filter

Kweekbak-50x55x50-met-externe-filter-versie-c

* Op de illustratie is de externe bioloog niet weergegeven.

Dit ontwerp heeft effectief honderd liter zwemruimte en een interne filterruimte van twaalf liter. Het filtersysteem bestaat uit een fijne schuimblok en keramische filterpijpjes, indien gewenst kan er nog een liter nitraatfilterhars in de filterruimte worden geplaatst. Het geheel wordt aangestuurd door een luchtpompje, dat tevens het water van de nodige zuurstof voorziet. Het verwarmingselement brengt het water op de juiste temperatuur. Het kweekbakje is gelijmd met transparante siliconenkit, hiermee wordt voorkomen dat de jongen een zwarte kit als ouders gaan zien en de ouders kunnen op hun beurt jongen beter terug vinden. De dekruit is vervangen door een dubbelwandige polycarbonaatplaat, deze is veel lichter/sterker dan een glasplaat en de isolatiewaarde is ook een stuk hoger. Het overlooppijpje moet gezien worden als een optie, dit heb je alleen nodig als je het kweekbakje ook op een afvoer wilt aansluiten!

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Beste,
    Hoe kan je achter de blauwe filtermat de filterpijpjes rechtop laten staan?
    Eenmaal je ze in een nylon kous hebt geplaatst, zakt alles toch in.
    Deze uitlaat waar je de luchtbellen in plaatst, bij welk merk kan je deze kopen?

    1. Hoe kan je achter de blauwe filtermat de filterpijpjes rechtop laten staan?
      De gemakkelijkste manier is om de filterpijpjes in het filter te plaatsen is, om een nylon filtermateriaal zak te gebruiken. Het voordeel van deze nylon zakken is dat zijn niet uitrekken, waardoor de filterpijpjes beter op hun plaats blijven.
      Illustrtie filterzak

      Natuurlijk mag de nylon zakken niet te groot zijn. Is dit wel het geval dan kan je ze altijd kleiner maken of dubbelvouwen! Wij gebruiken nylon filtermateriaal zakken met een grovere structuur. (vijverafdeling) Het voordeel hiervan is, dat zij niet verstopt raken door het vuil.

      Deze uitlaat waar je de luchtbellen in plaatst, bij welk merk kan je deze kopen?
      Je bedoeld waarschijnlijk het luchthevel pompje. Het is eigenlijk niet meer dan een gebogen PVC pijp met aan de onderkant een klein luchtsteentje in de pijp. Tetra verkoopt ze als BrillantFilter, maar kan ook van andere merken vinden! Omdat de bijgeleverde filtersponsje erg klein is, gebruiken wij alleen het plastic gedeelte van de Tetra BrillantFilter.

  2. Hallo,

    Ik heb wat hulp nodig. Ik probeer al een tijdje Discus vissen te kweken maar met heel weinig succes

    Momenteel heb ik de volgende situatie:

    Ik heb 3 paartjes die zelf zijn ontstaan uit 2 groepen die ik heb groot gebracht.
    De 3 paartjes zitten in een aparte kweekbak en zetten regelmatig eitjes af.
    2 van de 3 paartjes hebben elk al één keer larfjes gehad die intussen al redelijk groot zijn.
    Het waren er maar enkele maar ze zijn gezond en groeien op. Na het eerste succes dacht ik van ok, vanaf nu gaan het er meer larfjes zijn want ze leren bij.
    Maar de volgende pogingen waren er geen eitjes waarvan larfjes zijn gekomen.

    Mijn water heeft een ph van 6.5 en 100 µs. Ik had gelezen op internet dat je nog kan zakken naar 60 µs als de bevruchting niet voldoende is.
    Maar het resultaat blijft hetzelfde. Ze hebben intussen al een 7 keer eitjes gelegd, maar geen verbetering.

    Te veel stroming kan het ook niet zijn want ik ben meestal thuis en zet alles uit als ze gaan leggen.

    Ik heb gelezen dat men soms mythileen blue gaat toevoegen zodat de eitjes niet beschimmelen,
    maar er wordt ook gezegd dat de eitjes enkel beschimmelen omdat ze niet bevrucht zijn. Maar ze zijn vruchtbaar aangezien ze een aantal larven hebben groot gebracht.
    Is dat iets om te proberen?

    Hebt u andere raad of dingen die ik kan proberen?

    Groeten,
    Kris

    1. Als eerste oefening baart kunst, dat geldt ook voor de discusvissen. En het behaalde rendement geeft geen garantie voor de toekomst. Over het algemeen hebben de koppels een paar legsels nodig om het gehele proces te doorgronden. Er zijn koppels die het nooit onder de knie krijgen of hooguit een paar jongen groot kunnen trekken. Na het leggen van een legsel moet je het koppel ook rust krijgen om aan te sterken.

      Over het algemeen helpt het verlagen van de geleidbaarheid en pH waarden het rendement is ook wat beter. Maar er zijn ook koppels die pas beginnen te leggen als zij niet meer op het kweekwater zitten. Op het moment dat de jongen op de huid van de ouders zaten gingen over naar aquariumwater met minerale zouten om gebreksverschijnselen te voorkomen.

      Als eerste het vrouwtje moet de eitjes leggen en het aantal eitjes kan per vrouwtje verschillen. Kleine c.q. jonge vrouwtjes legen over het algemeen minder eieren. Ervaren vrouwtjes kunnen de eitjes meestal beter clusteren dan de beginnelingen. Dit maakt het bevruchten van de eitjes gemakkelijker. Helaas zijn er ook mannetjes die een perfect legsel maar gedeeltelijk konden bevruchte met het gevolg een slecht rendement.

      Het klinkt misschien raar maar deze eerste stappen zijn cruciaal voor het rendement van het legsel. Helaas heb je maar weinig invloed op het geheel. Een perfecte huisvesting en waterwaarden zal het rendement van een “slecht” koppel niet aanzienlijk verbeteren.

      Een goed koppel zal de onbevruchte eitjes verwijderen uit het legsel waardoor de kans op beschimmeling van de bevruchte eitjes af nam. Het verhuizen van de eitjes of larfjes behoorde ook tot hun mogelijkheden. Maar een over bezorgt koppel kon er ongewenst ook een maaltijd van maken! Met een kooi van kippengaas kan je dit probleem verhelpen. Eitjes met Methyleenblauw behandeling heb ik nooit gedaan. Mijn standpunt was altijd de waterwaarden moeten perfect zijn en dat ga ik niet verdoezelen met medicatie. Bovendien kleurt het gehele aquarium blauw en die kleur krijg je nooit meer uit de kitnaden, slangen en filtermateriaal.

      Op het moment dat de jongen op de huid van de ouders zitten is het een kwestie van het juiste voer en de waterwaarden perfect houden. Elke fout die je tijdens deze periode maakt zal het uiteindelijke rendement verkleinen. Ook hier geldt oefening baart kunst.

  3. Ik heb wat geëxperimenteerd met mijn waterwaarden en de geleidbaarheid laten stijgen naar 220µs en nu hebt ik een legsel waarvan iets minder dan de helft bevrucht zijn. Om te bevestigen dat dit het verschil heeft gemaakt ga ik het ook eens proberen bij mijn andere twee koppels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.