Kweekverslag – Rood Turquoise discusvissen

Het groot trekken van zelf gekweekte discusvissen is altijd mijn doel en wens geweest. De reden van deze wens was eigenlijk heel simpel. Als eerste kan je de ouders zodanig selecteren, zodat er een goede genenpool ontstaat, bovendien leer je het proces van selecteren en het groottrekken van de jongen.

Nu is het de kunst om het hele proces, onder de knie te krijgen. Elke stap vooruit levert weer nieuwe uitdagingen op, die je met vallen en opstaan moet doorgronden. Het is ook een leerzame weg naar succes en dat maakt de hobby zo leuk.

Dit kweekverslag gaat over een kweekkoppel dat mij, veel kennis en mooie momenten heeft opgeleverd. En als je denkt dat je als kleine hobbykweker, niet tegen de gevestigde orde kan concurreren dan heb je het mooi mis.

Tijdens de Openen Nederlandse Kampioenschap Discusvissen (ONKD) van 2013 mocht ik van de internationaal jury de beker voor de 3e plaats (categorie: Striped) in ontvangst nemen. Het is en blijft bijzonder, dat je als hobbykweker mee kan draaien met de internationale beroepskwekers. Om dit verhaal compleet te maken, heb ik een verslag van het ONKD 2013 toegevoegd, dit is inclusief scorelijsten en foto’s van de prijswinnende vissen.

Afbeelding: Prijs Prijsuitreiking Openen Nederlandse Kampioenschap Discusvissen 2013

Mark Dobronyi mag zijn prijs in ontvangst nemen.

Nu heeft een kweekverslag al een educatief karakter, maar ik heb ook de valkuilen in de vorm van tips toegevoegd. Nu mag dit niet al te uitgebreid zijn, want dan zal het een handleiding worden.

Om meer diepgang mogelijk te maken, wordt u soms doorverwezen naar andere artikelen of video fragmenten.

Ik wens u veel lees -en kijkplezier,

Mark Dobronyi

Icon: PDF bestand    Het 4e Open Nederlands Kampioenschap Discusvissen 2013.pdf


Kip-en-eiprobleem

Om te beginnen moest ik de oplossing vinden voor de retorische vraag: “Wat was er eerder, de kip of het ei?” Het antwoord heb ik gevonden door 16 jonge Piwowarski* discusvisjes te kopen. Nu was deze aankoop een bewuste keuze, die alleen met goede argumenten te rechtvaardigen was.

Afbeelding: Alexander Piwowarski Bron foto: www.diskuszucht-piwowarski.de

Alexander Piwowarski

* Alexander Piwowarski is een beroemde kweker die zijn lauweren heeft verdien met de kleurscharkering “Rood Turquoise”. Zijn beroemde Rood Turquoise discusvissen zijn over de hele wereld geliefd, bij de echte discusfanaten. Dus ook door mij!

Op het moment dat ik Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski wilde kopen, waren de Rood Turquoise discusvissen niet verkrijgbaar. Nu waren de Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski zo schaars geworden, dat het vermoeden bestond dat er iets goed mis was gegaan. En als je denkt dat gerenommeerde discuskweker geen tegenslagen kennen, dan heb je het mooi mis.

De heilig graal was al ruim anderhalf jaar niet verkrijgbaar, dus de mirthe werd goed in stand gehouden.

Nu mag de situatie van toen niet vergelijken met de huidige situatie en prijzen. Het echte probleem was niet de prijs, maar het bemachtigen van zijn Rood Turquoise discusvissen. Volgens de kenners mag je de oude Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski niet vergelijken met de huidigen.

Wat ik wel weet dat het nog steeds topvissen zijn die zeer geliefd zijn. Of dat nu door de Mithe komt, dat kan ik niet bepalen, want dat was ver voor mijn tijd.

Het enige voordeel van zeer jonge discusvisjes is dat je nooit kan bepalen of er top vissen bij zitten. Dit geldt niet alleen voor mij, maar ook voor Alexander Piwowarski. Het enige wat je wel weet, is dat het wel snor zit met de genenlijn.

Door zeer jonge discusvisjes van 4 á 5 cm te kopen, kon ik de aanschafprijs relatief laag houden.

Onder normale omstandigheden wordt deze maat vissen nooit verkocht, dus ik moest roeien met de riemen de mij aangeboden waren.

Nu had ik liever volwassen vissen gehad, maar dat duurde te lang. Bovendien zou de prijs voorlopig ver boven het gemiddelde liggen.

Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

Datum: 13-1-2013 
Helaas hebben wij van deze periode geen foto’s van de visjes. De 16 Piwowarski discusvisjes mogen met een aantal oudere discusvissen opgroeien.

Tips

 1. Bezint voor je begint.
  Als je denk dat deze hobby een goudmijntje is, dan heb je het goed mis. Het kweken met discusvissen is een arbeidsintensief proces, wat ook nog de nodige investering vergt.
 2. Als je discusvissen wilt kweken, koop liever geen volwassen discusvissen.
  De verleiding is groot, maar ook het aanschaf bedrag. Oudere discusvissen kunnen moeilijk wennen aan hun nieuwe leefomgeving. Door het transport en de nieuwe leefomgeving c.q. waterwaarden ondervinden ze veel stress.Het is goed mogelijk dat ze de eerste tijd niet willen eten, dit kan variëren van enkele dagen tot maanden. Tijdens deze periode verzwakken de vissen zodanig dat het maanden kan duren voordat zij aangesterkt zijn. Het zelfs mogelijk dat de vissen deze periode niet overleven.Het enige voordeel is, dat je weet wat je koopt. Het visje kan aan al je verwachtingen voldoen. Of je nu volwassen discusvissen of Jumbo’s (XXL discusvissen) je weet zeker dat het oudere vissen zijn. De leeftijd kan varieerden van 1,5 tot 3 jaar.
 3. Kweek alleen met discusvissen van de zelfde keurenscharkering.
  Op het moment dat je twee keurenscharkering gaat kweken, dan kweek je eigenlijk bastaarts. Het probleem is dat er nauwelijks vraag naar is. Je raakt ze letterlijk niet aan de straatstenen kwijt (zelf niet op marktplaats!) Nu zal je de eerste maanden het probleem nog wel overleven, maak kleine discusvisjes worden ook groot. Het is goed mogelijk dat je een paar honderd vissen opgezadeld zit.
 4. Koop geen “bewezen” kweek koppel.
  De meeste koppels die verkocht worden, zijn eigenlijk stelletjes die uitgehuwelijkt zijn! Een koppel is pas een kweek koppel, als er bewezen kan worden dat zij jongen groot hebben gebracht.Dat is wat anders dan eitjes of larfjes hebben gehad, een goed kweek koppel kan in een legsel met gemak een paar honderd jongen voortbrengen. Dat wil nog niet zeggen, dat zij dat op een andere locatie willen doen.
 5. Kweek alleen met gezonde discusvissen.
  De disvisvissen moeten gezond en mogen genetisch geen gebreken vertonen. De vissen moeten aan alle kwaliteitsnormen voldoen.
  .
  Lees meer over: Waaraan herken je gezonde discusvissen
  .
  Vissen met lichamelijke gebreken worden in de natuur niet oud en zijn vallen snel te prooi aan de rovers. Omdat de onze vissen onder ideale omstandigheden kunnen leven, moet je soms voor moedernatuur spelen.
 6. Leer eerst de discusvissen groottrekken.
  Start met een groep discusvissen van minimaal 9-10 cm het liefst van de zelfde kleurscharkering. Dit is vooral van belang als je het leuk vindt om jongen te krijgen. Dit maatje discusvissen kan je in een standaard aquarium grootstekken. Zij kunnen met gemak met drie voerbeurten gezond opgroeien.

Het groottrekken van 16 kleine discusvisjes

Dit is eigenlijk een langdurig proces waarin je geen fouten kan permitteren. De kunst is om de jonge discusvisjes zonder enige tegenstrubbeling op te laten opgroeien tot volwassen discusvissen. Dit betekend voor mij, dat ik minimaal 7 keer per dag de vissen moet voeren en dagelijkse 80 procent van het water moet vervangen.

Dit strakke regiem komt bovenop de dagelijkse werkzaamheden van de overige aquariums. Dit soort taken kan je alleen goed uitvoeren als je de onderhoudswerkzaamheden, goed organiseert zijn. Natuurlijk moet je ook een zekere discipline hebben, want dieren mogen nooit de dupe worden van de laksheid van het baasje.

Voor het groottrekken van de discusvissen hebben ik drie aquaria gereserveerd. De eerste weken mochten de discusvisjes vertoeven in een discuskweekbak 50x55x50cm.

Lees meer over: Discusvissen kweekbak 50x55x50cm

Dit aquarium diende de eerste weken als quarantaine gelegenheid. Uiteindelijk word het discuskweekbak te klein voor de groep en hebben wij de groep overgeplaatst naar een groter (uitzwem)aquarium van 101x41x50 cm

Lees meer over: Onze oude uitzwemaquaria 2010

Onder het motto “Zien eten, doet eten”, hebben de vissen ook in deze periode nooit echt zonder eten gezeten. Tussen twee voerbeurten bleef en altijd een klein beetje voer over. Het gevolg was dat de vissen de hele dag aan het struinen waren. Op het moment dat ik weer met voeren begon, waren de vissen zo gretig, dat ik bijna zou denken dat ze al dagen niet hadden gegeten.

Het principe van “Er is altijd wat te eten”, kan je alleen toepassen in een leeg aquarium, met een groot filtersysteem. Elke avond werd het aquarium schoongemaakt en minimaal 80% van het water ververst.

Lees meer over: Bodemreiniger voor kweekbakken

Om de vissen zo gevarieerd mogelijk eten te geven, kregen de discusvissen verschillende soorten discus diepvriesvoer op een dag. Ik maakte gebruik van 0,5-1 kg diepvriesvoer platen. Om dit mogelijk te maken hebben ik een aparte diepvries gekocht, die tot de nok toe gevuld was met, het gehele Ruto assortiment discusvoer. Natuurlijk kan ik ook een ander merk voer gebruiken, zolang er maar voldoende variatie mogelijk was.

Ruto assortiment discusvoer
Artemia Discusfood 30% artemia Mosselvlees
Cyclops (rooipootkreeftjes). Discusfood 30% krill Mysis (aasgarnaaltjes)
Daphnia (watervlooien) Discusfood knoflook Rode muggenlarven
Dicusfood Excellent Discusfood Special Witte muggenlarven
Discusfood Krill pacifica Zwarte muggenlarven

Datum: 28-1-2012                
Niet alle vissen hebben hun kleurenpracht ontwikkeld, maar de vooruitzichten zien er goed uit.

Nu is dit ook een van de fascinerendste periode die er is, als eerste zie je de vissen opgroeien en gaandeweg zie je de kleurenpatronen en lichaamsbouw ontwikkelen. Het gevolg was dat na drie maanden de vissen opgesplitst werden in twee groepen. Tijdens de splitsing hebben vissen ook kennis gemaakt met wat oudere vissen. Op deze wijze bleef het groepsgevoel gehandhaafd.

Toen de vissen ongeveer een jaar oud waren, kon je de eerste tekenen van de pubertijd waarnemen. Voor het vormen van stelletjes mogen de vissen in ons 1000 liter showaquarium zwemmen. Daar was voldoende ruimte en schuilmogelijkheden aanwezig zodat ze ongestoord konden scharelen.

Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

Datum: 13-05-2013 – De vissen krijgen witte muggenlarven te eten.

Tips:

 1. Gebruik een aparte kweekaquarium voor het groottrekken.    
  Voor het grootrekken van een groep discusvissen heb je eigenlijk een kaal aquarium nodig, met een groot filtersysteem. Het voordeel van deze configuratie is dat je gemakkelijk onderhoud kan plegen en de vissen goed kunt observeren en voeren.
 2. Zet minimaal een afzetkegels in je kweekaquarium. 
  Discusvissen willen zich altijd verschuilen als zij denken dat er gevaar dreigt. Niet alle vissen zijn zo dapper dat zij het voortouw nemen. Vissen met stress kunnen zelf van hun eigen schaduw schrikken.Natuurlijk mag je ook een stuk hout gebruiken, maar wij hebben gemerkt dat de kans op beschadigingen veel groter is als de discusvissen schrikken. Bovendien is een kunststof afzetkegel veel hygiënischer, dan een stuk hout. Het tweede voordeel is dat de vissen afzetkegel met veiligheid accuseren, wat op later leeftijd een veilig gevoel geeft als zij zelf een legsel willen.
 3. Plaats altijd een nachtlampje bij het aquarium. (ook wel maanlicht genoemd)   
  Met een lampje simuleer je het maanlicht. Door het gedimde licht kunnen de vissen zich beter oriënteren. De kans op beschadigde vissen wordt daardoor veel kleiner als ze schrikken.
 4. Pas het aquarium grootte aan op het aantal vissen.
  Discusvissen zijn groepsdieren en de groep grootte is afhankelijk van de grote van de vissen. Als het aquarium te klein wordt voor de vissen, dan moeten de vissen naar een groter aquarium verhuizen. Bij een groter aquarium hoort natuurlijk ook een groter filtersysteem.
 5. Zorg voor zo gevarieerd mogelijk voerkeuze.    
  Natuurlijk is een uitgebalanceerd voedingspakket noodzakelijk voor het welzijn van de vissen. Op het moment dat je een nieuwe soort voer introduceren, introduceren dit dan in kleine stapjes. Op deze wijze voorkomen je dat de vissen, die het niet lekker vinden of nog niet aan toe zijn honger krijgen.

Het vormen van koppels

Wij hebben gelukkig de luxe dat wij een 1000 liter show aquarium in de kamer hebben. Het voordeel van deze locatie is dat ik meer van de vissen kan genieten. Het samenspel tussen bijvissen en de discusvissen is een fascinerend gezicht.

Lees meer over: Mijn show aquarium 200x80x70

Het zijn compleet andere omstandigheden voor de nieuwe vissen, dus de rangen en standen worden opnieuw bepaald. De oudere discusvissen in het aquarium hadden geen enkel moeite met de nieuwelingen. Zelf het oude opperhoofd kon statig door het aquarium paraderen. Hieruit blaakt maar weer dat de groepsgrote erg belangrijk is voor der rangorde.

Lees meer over: Ongewenst groepsgedrag bij discusvissen, is gemakkelijk te voorkomen!

De discusvissen zijn niet meer zo bang voor de overige bijvissen. Door de stroming in het aquarium krijgen alle vissen voldoende eten. Als je goed kijkt zie je het voer rond circuleren in het aquarium.

Het is een prachtig gezicht om de vissen verder te zien ontwikkelen. De vorm en kleurenpatroon begint zich pas echt tot hun recht komen. Maar de mannetjes ontwikkelen ook hen interesse voor de vrouwtje. Er wordt niet alleen gefleurd maar ook nestjes gebouwd.

De prille stelletjes leren in deze tijd ook het legsel te verdedigen, wat overigens een stuk moeilijker is dan in de kweekbak zonder vijanden. Het enige probleem is dat er te veel kapers op de kunst zijn, dus het komt zelden verder dan wat larfjes in het aquarium.

Ondertussen hebben er een aantal vissen op natuurlijke wijze paartjes gevormd, na een paar oefenlegsels mogen de zij de liefde bedrijven in een echte discus kweekbak.

Opmerkingen
De kunst is de discusvissen zo lang mogelijk in het scharelstadium te houden. Als de vissen ronde de 1,5 jaar oud zijn hebben ze gemiddeld een grote van 16-17 cm

Lees meer over: Hoe oud zijn mijn discusvissen en wat is hun gemiddelde groeipatroon

Kleine koppels hebben over het algemeen meer moeite met een legsel dan grootte. Bovendien hebben de grootte vissen hun energie eerst in de groei gestopt. Vrouwtjes die vroeg beginnen met het liefdespel blijven over het algemeen klein. Alle energie gaat naar het nest en niet meer naar hun groei.

Tips:

 1. Leer het observeren van je vissen.
  Discusvissen kunnen heel goed onderling communiceren, zij geven voortijdig aan als er iets mis is. Het is de kunst om de voortekenen te interpreteren en de juiste maatregelen te trekken.
 2. Koop als het mogelijk alle (discus) vissen in een keer.
  Hiermee verklein je de kans op kruisbesmettingen en ander problemen.
 3. Plaats geen planten van een aquaria waar vissen in zwemmen.
  Ja zelf planten kunnen problemen veroorzaken. Som zie je visjes in een planten vitrine zwemen, deze vissen kunnen ongewenste bacteriën en beestjes overdragen via de planten.
 4. Probeer zo min mogelijk uit te huwelijken.
  Het kan wel, maar over het algemeen geven deze koppels meer problemen, dan koppels die zich zelf hebben opgezocht.
 5. Laat de natuur zijn gang gaan. 
  Stelletjes of koppels geven van zelf aan dat zij een nestje willen bouwen. Het triggeren met aangepaste waterwaarden is mogelijk, maar dan dwing je de vissen een nestje bouwen op het moment dat zij nog niet klaar zijn.Bergrijp mij niet verkeerd, in veel gevallen is dit de enige manier om een koppel te stimuleren tot afzetten van eitjes.  Door de waterwaarden aan te passen kan je ook de slagingskans vergroten.

Discusvissen beginnen met het liefdesspel

In ons geval heeft het koppel al bewezen dat zij jongen kunnen produceren. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik een groot legsel ziet van twee vrouwtjes. In dat geval kan ik wachten totdat ik een ons weegt, want ik krijgt zo geen jongen. Wil je toch jongen dan zal je of moeten wachten totdat er een mannetje bijkomt of het vrouwtje uithuwelijken.

Het is zelfs mogelijk dat een vrouwtje de liefde drijft met meerdere mannen. Ik heb gemerkt dat het zelden tot jongen leidt. De jaloezie is zo groot, dat de ouders elkaar de gunst niet geven voor het grootrekken van de larven. Het gevolg is dat de larven onvoldoende aandacht krijgen en uiteindelijk niet overleven.

De eerste tekenen dat het vrouwtje eitjes wil leggen, worden ingeleid met het schoonmaken van de kegel. Met pik bewegingen verwijderen zij alle ongewenste organisme en vuildelen van de kegel. Dit kan een aantal uur duren maar ook een aantal dagen. Ondertussen sjansen de vissen met elkaar en om de beurt maken zij de kegel schoon.

Op het moment dat de tijd rijp is (meestal in de vooravond) dan zal het vrouwtje overgaan op het afzetten van de eitjes. Dit gebeurt in rijen van beneden naar boven. Op het moment dat het vrouwtje wegzwemt voor een nieuwe poging dan zal het mannietje eitjes bevruchten. Dat is tenminste de theorie, want er zijn ook mannetjes die de bedoeling nog niet doorhebben.

Als alles goed gaat, kan je naar afloop een kluwen van eitjes tegen komen die dicht op elkaar liggen. Ervaren vrouwtjes maken over het algemeen een compacter legsel dan minder ervaren vrouwtjes. Daar kan je de rijen goed herkennen.

Het is ook mogelijk dat het vrouwtje de eerste rijen (proeflegsels) op eet, als het niet naar haar zin is.

Het legen van eitjes en het bevruchten kan binnen een half uur gebeurt zijn, maar het kan ook enkel uren duren. Als je de kans krijgt om dit schouw mee te maken, reserveer dan de tijd voor dit unieke gebeuren. Je zal niet de eerste keer zijn dat je deze fase hebt gemist.

Wat je niet moet doen is het koppel uit deze trans halen. Elke verstoring verkleint de kan op slagen en in het ergste geval eten de ouders de eieren op voor je gezicht.

Opmerking
Ik heb het liefst dat de vissen op leidingwater hun nestje bouwen. Soms moet ik het liefdesspel stimuleren door de waterwaarden aan te passen. Afgezien van het vele werk, moet ik de vissen langzaam aan de nieuwe waterwaarden laten wennen. En op het moment dat er jongen zijn, moet ik het weer terug brengen naar de normale leidingwater waarden.

Nu heb ik het geluk dat veel koppels het opperbest doen op onzen waterwaarden van het leidingwater. Het is een kwestie van proefondervindelijk vaststellen wat de beste optie is.

Lees meer over: Discusvissen kweken, het is vooral de ervaring die telt!


Discusvissen beginnen met het verzorgen van de eitjes en de larven

Nadat het vrouwtje de eitjes heeft gelegd, komen de eerste spannende dagen. Eitjes leggen en bevruchten is de eerste stap die het koppel moet beheersen. De komende 60-75 uur is het hoofzakelijk de eitjes bewapperen en de onbevruchte of beschimmelde eitjes verwijderen.

Dit proces is voor de discusvissen ook een nieuwe ervaring die zijn proefondervindelijk mogen doorstaan. Het verwijderen van slechte eitjes, kan het gevolg hebben dat de goede ook verwijderd worden. Het is zelfs mogelijk dat de koppel de larven verhuist naar een andere locatie.

Dit is ook het moment dat de ik kan achterhalen of de waterwaarden werkelijk in orde waren. Met mijn testsetjes kan ik een groot aantal parameter testen, maar of het bacterieel in orde is een ander verhaal.

Er is een wezenlijk verschil tussen aquariumwater en kweekwater. Dit is ook en van de redenen dat het vaak mis gaat in een showaquarium.

Lees meer over: Waterwaarden en problemen

Als kweker mag ik de waterwaarden nu niet veranderen. Elke verandering of verstoring kan fataal zijn voor de eitjes. Het enige wat ik mag doen, is voorzichtig kijken als het mogelijk is.

Want discusvissen leggen het liefst de eitje aan de achterkant van de kegel. Zodat ik het lekker niet kan zien!

Tijdens de derde stap zie ik de eitjes uitkomen en de larfjes zwemmen naar de ouders. Het moment dat de eitjes uitkomen en larfjes worden, is onder andere afhankelijk van de watertemperatuur.

Nu komen de larfje niet allemaal tegelijk uit, het kan enkel uren duren of een groot deel van de dag.

De ouders hebben nu een nieuwe taak bij gekregen zij moeten de larfjes zo veel mogelijk bij elkaar houden. Dit doen ze door de jongen op te pikken en weer naar de gewenste locatie te brengen.

Het is goed mogelijk dat zij een andere locatie opzoeken zodat de jongen een beter kans krijgen. Tijdens dit proces moeten de ouders heel voorzichtig te werk gaan, anders veranderen de larfjes in vissenvoer.

Intermezzo
Het nadeel van eitjes leggen op het verticale vlak is dat, de larfjes c.q. eitjes naar beneden kunnen vallen. Het is de kunst om zo veel mogelijk larfjes bij elkaar te houden. Dit is ook een van de redenen dat sommige afzetkegels aan de onderkant een opstaande rand hebben. Het zou voor de ouders gemakkelijker zijn om de gevallen larfjes te vinden.

Wij hebben gemerkt dat het weinig uitmaakt in een leeg aquarium. Bovendien is het lastig deze rand schoon te houden omdat het dwarrelende vuil zich daar ophoopt.

Uiteindelijk zullen de ouders de ondoenlijke taak om de larfjes het bij elkaar te houden opgeven, dit is meestal ook het moment dat de larfje de ouders opzoeken.

Het natuurlijke instinkt van de larfjes is zo geprogrammeerd dat zij de donkere vlaken als voedsel (ouders) zien.

Ondertussen hebben de ouders huiddiscreet aangemaakt en zijn donkerder geworden van kleur. Helaas is deze verkleuring niet altijd zichtbaar. Er zijn kleurscharkeringen die weinig huidsecreet aanmaken, met het gevolg dat weinig larfjes het overleven.  Bij lichtere kleurscharkeringen is het heel moeilijk om de larfjes te overtuigen de ouders op te zoeken. Het gevolg is dat de larfjes verhongeren omdat ze geen huiddiscreet kunnen eten.

Soms heb ik de mogelijkheid om de larfjes te verhuizen naar een ander koppel die in de zelfde fase zit. De pleegouders behandelen deze jongen als hun eigen kroost.

Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

Datum: 23-07-2014 – Een deel van de larfjes zitten nog op de kegel.

Tips:

 1. Op het moment dat de het koppel eitjes gaan leggen, mag je het koppel niet meer voeren.
  Na het leggen van de eitjes mag je maar één keer per dag een klein beetje voeren. Hiermee voorkom je dat de discusvissen het water te sterk vervuilen. Je zal merken dat de vissen weinig of geen eetlust hebben, omdat zij bezig zijn met het nest.
 2. Zorg dat de vissen een goede nachtverlichting hebben.
  Wij zetten in deze periode een extra led-lampje boven het aquarium. Die iets meer licht geeft dan de maanverlichting.
 3. Zorg voor een zachte stroming in het aquarium.
  Bij een te sterke stroming of een gerichte stroming richting kegel, kan dit negatieve gevolgen hebben op de kweek. Het is niet de bedoeling dat de larfjes wegspoelen of als vlagentjes op de kegel hangen.
 4. Zorg er voor dat de vissen niet afgeleid worden.
  Wij hebben de zijkanten en de achterkant van de kweekbak voorzien van een lichtblauwe plakfolie. Natuurlijk mag je het ook wit verven! Door de lichte kleur kunnen de jonge larfjes beter de donker gekleurde ouders vinden. De ouders kunnen op hun beurt de verdwaalde jongen beter terug vinden.Soms is het noodzakelijk om tijdelijk de voorkant af te plakken. Voor dit doel kan je het beste een stuk wit papier gebruiken. Op het moment dat de jonge op de ouders zitten kan je deze tijdelijke voorziening verwijderen.
 5. Ververs tijden de deze periode geen water.
  Natuurlijk mag de waterkwaliteit niet zover achteruitgaan dat de ouders de geest geven. Een bruisteentje in het aquarium zal het water met zuurstof verrijken.Een goed werken filtersysteem is essenceel voor het slagen van de kweek. Dagelijks water verversen behoort tot de voorbereiding van de kweker. Op het moment dat het zover is, dan kan je op je waterwaarden vertrouwen.
 6. Indien nodig de larfjes of eitjes beveiligen.
  Soms heb je een koppel die moeite heeft met de eitjes of larfjes te verzorgen, als zij op de kegel zitten. In de meeste gevallen zullen zij de eitjes of larfjes per ongelijk opeten.  Dit kan ook een bewuste keuze zijn als zij verstoord worden of het nest niet levensvatbaar is. In dit geval kan het helpen om het legsel te beveiligen met een stukje gaas.
Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

Datum 03-07-2014 –  Soms doet een stukje kippengaas wonderen.


De jonge larfjes zitten op de huid van het koppel

Het is zover, de afzetkegel heeft zijn taak volbracht en heeft nu weer de functie als schuilgelegenheid gekregen. Ik laat de kegel nog een paar dagen in de kweekbak staan als het niet te veel vervuild is. Daarna verwijder ik de kegel om de ouders extra zwemruimte te geven.

Op het moment dat de larfjes op de huid zitten beginnen ik geleidelijk met het verversen van het water. De bodem afzuigen is een van de belangrijkste taken. Dit moet heel voorzichtig gebeuren omdat de larfjes van de huid kunnen raken. De meeste koppel reageren erg agressief op mijn aanwezigheid! In dat geval laten ik het koppel met rust en verversen ik het water via het interne filtersysteem.

Opmerkingen:
Als ik de waterwaarden naar kweekwater waarden hebt gebracht, dan verversen ik alleen met leidingwater. Op deze wijze brengen ik de discusvissen geleidelijk terug naar leidingwater waarden. Om de mineralen huishouding in het gelid te brengen voeg ik ook wat mineralenzout toe aan het water. Ik heb gemerkt dat de jonge discusvisjes minder gebreken vertonen. Bovendien moeten de ouders hun mineralen huishouding ook weer op pijl brengen.

Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

Datum: 07-09-2014 –  Het is op dit moment belangrijker dat de jongen op de huid van de ouders zitten, de bodem afzuigen heeft een lagere prioriteit gekregen.

Tijdens deze periode eten de larfjes alleen het huidsecreet van de ouders. Door snel weg te zwemmen schudden zij de larfjes van het lijf. Draaien zich om en laten de larfjes op de andere kant grazen. Op de zelfde wijze wisselen de ouders de taken. Deze taakwissel heeft het voordeel, dat een van de twee de rust krijgt om de benen te stekken of om te eten. De ouders zijn constant op hun hoeden om verdwaalde larfjes terug te brengen naar de groep.

Als kweker heb ik maar een taak, voorzichtig water verversen en het opstarten van de artemia kweek. Na ongeveer  3-4 dagen kan ik beginnen met het bijvoeren van artemia naupliën.

Lees meer over: Review JBL Artemio kweekset, een doordacht systeem met verbeterpunten!

Voor dit doel gebruik ik zes JBL artemio kegels. Elke dag gebruik ik twee kegels met artemia naupliën. Net voor de voerbeurt zet ik de luchttoevoer uit van de JBL artemio kegel die ik ga gebruiken. Na ongeveer vijf minuten tap ik een deel van de artemia naupliën af. Daarna zet ik de luchttoevoer weer aan. De artemia naupliën giet ik zonder te spoelen in de kweekbak. Het beetje zout wat er mee komt neem ik voor lief.

Afbeelding sidebar: Kweekverslag - Rood Turquoise discusvissen

Datum: 10-09-2014 – Deze jongen eten hoofdzakelijk huidsecreet.

De eerste twee dagen zal ik nog niet veel van merken dat jongen artemia te eten krijgen. Hun hoofdvoedsel bestaan nog steeds uit huidsecreet. Bovendien moeten zij de artemia naupliën ook nog te pakken krijgen. De jongen gaan nog niet actief achter de artemia naupliën. Uiteindelijk zakken de artemia naupliën naar de bodem, waar ze niet bereikbaar zijn voor de jongen.

Het voeren is een arbeidsintensief proces, omdat ik om de twee uur moet voeren. Ik start vroeg in de ochtend en stop pas als ik ga slapen. Nu heeft het constant aanwezig zijn artemia naupliën ook nadelen, de waterwaarden gaan snel achteruit als je niet dagelijks de bodem afzuigt en water ververst.

Het eten van de jongen is een prachtig gezicht, de buikjes worden letterlijk rond gegeten. Ik kan artemia naupliën goed herkennen in het buikje, de oranje/rode kleur valt gewoon op. Na ongeveer 2,5 – 3 weken zijn de jongen ongeveer 1,5 cm groot en de discusvorm is goed te herkennen.

 Afbeelding: Blikken Salt Lake artemia eitjes á 450 gr

Een 450 gr. blik Salt Lake artemia eitjes.

Op het moment dat de vissen van de bodem beginnen te eten, moet je de ouders verwijderen. De uitwerpselen en voerresten zijn een bron van ongewenste bacteriën en parasieten.

Tips

 1. Zorg er voor dat je voldoende artemia eitjes in voorraad hebt.
  Omdat je veel artemia naupliën moet voeren, moet je ook voldoende artemia eitjes op voorraad hebben. Waar je rekening mee moet houden, is dat het ongeveer 1-2 dagen duurt voordat de dat de artemia eitjes uitkomen.
 2. Koop alleen kwaliteit artemia eitjes.
  Er zijn grote kwaliteitsverschillen in artemia eitjes. Het percentage verschil wat uitkomt kan meer dan 70% zijn. De kant en klare mixen, van zout en artemia eitjes zijn naar verhouding veel te duur!
 3. Als nood oplossing kan je ook artemia vervangers gebruiken.
  Dit gebruik ik alleen als het kweken van artemia naupliën mislukt is.

 


De jonge discusvisjes voeren

Na ongeveer 4 weken start ik met het voeren van verschillende soorten diepvriesvoer en fijne garnulaat. De eerste tijd is het noodzakelijk om het diepvries voer ik kleiner stukjes te schrapen. Met een mesje schraap ik boven het aquarium het bevroren voer fijn. Omdat de voerschilvers erg dun zijn ontdooien zij meteen in het warme water.

Ondertussen is het koppel voldoende aangesterkt en mogen weer in de showaquarium zwemmen. Natuurlijk kan je het koppel langer in een kweekbak houden. Maar bij ons is een natuurlijke groepsgrote veel belangrijker dan de productie van jongen.  Over het algemeen mag het koppel maar twee keer per jaar een nestje groottrekken.

Als alles goed is gegaan hoef je niet voor moeder natuur te spelen. Visjes die niet goed in hun vel zitten of gebreken vertonen zullen in deze periode uitvallen. (RIP)

Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

27-09-2014 – Gelukkig zijn er geen uitvallers in dit nest.

Deze zo gehete achterblijvers laten wij voorlopig met rust. Aangezien niet alle visjes even groot worden, geven wij ze nog een kans.

De visjes de lichamelijke gebreken vertonen krijgen van ons een speciale behandeling.
Zij mogen even in een slaap maar zacht bakje slapen.

Met een over dosis verdovingsmiddel plegen wij euthanasie.

Nu is dit een van de minst leuke klus die ik kan bedenken. Uitstellen is geen optie, want hoe langer ik wacht des te moeilijker wordt de keuze.

Lees meer over: Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie of  Euthanasie van aquariumvissen

Afbeelding: Rood Turquoise discusvissen van Piwowarski

Datum: 06-10-2014 – De jongen groeien lekker en hebben net diepvries artemia gekregen

Onder tussen krijgen de vissen alle voersoorten die ik op voorraad heb, de voer frequentie is langzaam terug  naar 6-8 keer per dag.

Het is nu een kwestie van voeren, voeren en goed verschonen. Wat mij vooral opvalt is dat de vissen beter groeien als zij onder ideale omstandigheden leven.  In het onderstaande zijn de vissen 50 dagen oud en krijgen diepvriesvoer te  eten.

Onder tussen zijn de vissen 2 maanden oud en krijgen meer zwemruimte tot hun beschikking . Het uitzwemaquarium heeft een grote onderhoudsbeurt gehad en het is nog steeds een kwestie van voeren, voeren, en water verversen. Dit is ook het moment dat de vissen worden geselecteerd voor eigen gebruik.

Afbeelding sidebar: Kweekverslag - Rood Turquoise discusvissen

Datum: 09-12-2014 – De jongen krijgen Daphnia (watervlooien) te eten

Inmiddels zijn wij weer een maandje verder en het is nog steeds een kwestie van voeren, voeren, en water verversen.  Toch kan de verschillen ontdekken tussen deze en de vorige foto. Afgezien van de visgrote 7-8 cm kan je al verkleuringen en patronen  waarnemen.

Afbeelding: Kweekverslag - Rood Turquoise discusvissen

Datum: 01-05-2015 – De jongen groeien lekker.

Dit is ook het moment dat wij de vissen selecteren die een ander eigenaar krijgen. Het liefst zouden wij ze allemaal willen houden maar dat is gewoon niet mogelijk. Gelukkig hebben ik een klantenkring, die graag onze visjes willen hebben.

Opmerkingen
Het verkopen van vissen is een noodzakelijk kwaad. Als ik het zeer goed doe, dan kan ik de voerkosten terugverdienen. De materiele kosten van de hardware en water -en stroomkosten en nieuwe vissen beschouw ik als hobby kosten.

Als ik ook nog de uren zou moeten rekenen, dan zou het visje veel duurder worden. Het enige wat ik vraag is een eerlijke prijs voor de visjes. Hij hoeven gelukkig niet ons brood mee te verdienen en willen ook geen concurrentie zijn voor de detailhandel. Het is en blijft een hobby.

Downlood gratie de E-boekenThumbnail: Discuszolder brochures

 

Wij  zijn weer een paar maanden verder, de discusvissen zijn ongeveer 7-8 maanden oud. Je kan nu duidelijk de strepen patroon en kleuren op de vis zien. Het is nu een kwestie van een paar maanden doorgroeien voordat ze geschikt zijn voor de laatste selectie.

Afbeelding: Kweekverslag - Rood Turquoise discusvissen

Datum: 19-07-2015

Het resultaat mag er wezen, een groep prachtige eigen gekweekte discusvissen was mijn doel. Ondertussen ben ik 1,5 jaar verder en heb veel geleerd. De weg naar succes is een lange weg, maar ook een leuke. Ik heb niet alleen 16 jongen Piwowarski discusvisjes groot getrokken maar ook als kweekvissen gebruikt.

Afbeelding: Kweekverslag - Rood Turquoise discusvissen

Datum: 27-12-2015
Het is niet alleen een prachtige nieuwe kweekman geworden, maar ook een echte prijswinnaar.

Ondertussen heeft de tijd niet stil gestaan, want tijdens Wereld Kampioenschappen discusvissen 2015 heb ik de 3e plaats behaald in de categorie “Striped”.

Maar dat is een ander verhaal.

Icon: PDF bestand  Kweekverslag – Rood Turquoise discusvissen versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *