Kweekverslag – Sturisoma Aureum

Wetenschappelijke naam
Sturisomatichthys aureus (Steindachner, 1900)

Gewone naam/namen
Giant Whiptail, Gylden Størmalle (Denemarken), Helikoptermal (Zweden), Stoerwels (Duitsland)

Familie
Loricariidae (harnasmeervallen)

Herkomst
Bodega Central, Rio Magdalena

Grootte
20 à 30 cm (standaard lengte)

Afbeelding: Sturisoma Aureum
Een vrouwelijke Sturisoma Aureum

Identificatie
De Sturisoma Aureum heeft een langwerpig- en slank lichaam. Zijn kop heeft een spitse neus en de bek is naar beneden gericht. De basiskleur van de vis heeft een bruinachtige ondertoon. De zijvlakken van de vis hebben donkere vlekken en zijn transparante vinnen worden gekenmerkt door vele donkere bruine stippen of langwerpige vlekken. De rugvin is relatief lang en vormt ongeveer een vierde van de standaard lengte (SL). Langs de kop van de mannetjes zijn rijen stekelhaartjes en zijn lichaamsbouw is slanker dan de vrouwtjes.

Karakter
De Sturisoma Aureum is een erg rustige vis die hoofdzakelijk in de schemering actief wordt en naar voedsel op zoek gaat. Overdag zie je hem vaak op het wortelhout of op stenen zitten. Hij kan solitair leven, maar verdraagt zonder problemen verschillende soortgenoten. Vooral rustige Amazonevissen zoals de discusvis en altums zullen zijn karakter waarderen.

Waterwaarden
pH: 6,6 – 7,6
Temperatuur: 20-26°C
GH: 10-20

Huisvesting
De vis heeft een ruim aquarium (>150cm) nodig dat rijkelijk is voorzien van waterplanten, kienhout en stenen. De vis heeft de voorkeur voor een donkere bodembedekking en gematigde verlichting. In de natuur leeft hij in snelstromende riviertjes, dus is enige stroming in het aquarium wel gewenst. De voorkeur gaat naar stevige waterplanten zoals de Zwarte Amazone zwaardplant, Vallisneria en Anubias soorten. Wat je niet mag vergeten is dat bij hem, bij gebrek aan algen, de tere waterplantjes op het menu kunnen staan. Een goed werkend filtersysteem is essentieel omdat de vis gevoelig is voor vervuild water en slechte waterwaarden.

Voeding
Op de eerste plaats is hij een algeneter. Met zijn zuignapachtige bek kan hij heel goed algen van de ruiten, het kiemhout en de bladeren afschrapen. Bij gebrek aan algen is het noodzakelijk om groenvoer bij te voeren. Geblancheerde slablaadjes/spinazie, voorgekookte erwten, komkommer, courgette en spirulina worden graag gegeten. Zelfs voedertabletten voor algeneters laten ze niet liggen. Levend voer zoals witte- rode- en zwarte muggenlarven, artemia en watervlooien worden gretig afgenomen. Ook mag je voor de diepvries variant kiezen.

Afbeelding: Sturisoma-Aureum op een plakje courgette
Een plakje courgette is een geliefd product!

Kweek verslag

Bij ons zwemmen verschillende generaties Sturisoma Aureum in een 2 meter show aquarium met een netto watervolume van 1000 liter en met een watertemperatuur van 28-30°C. Zij moeten het aquarium delen met discusvissen, altums en vele bijvissen. Het aquarium is rijkelijk voorzien van waterplanten, kienhout en stenen. De aquariumbodem bestaat uit filterzand en hier en daar bedekt met kleine kiezels. Er zwemmen vier volwassen vissen die geregeld jongen voortbrengen. Zij hebben de rechter zijruit (achterhoek) als broedplaats uitgekozen. Daar is relatief weinig stroming aanwezig en worden afgeschermd door de beplanting.

Afbeelding: Een Sturisoma Aureum heeft eitjes op het aquarimglas gelegd.
Oeps, ik had de rand van het aquariumglas niet goed schoon gemaakt!

Een dag voor het leggen van de eitjes gaat het paartje het glas algenvrij maken. Zij beginnen in het schemer met het leggen van 80 tot 100 eitjes, waarna na het leggen van de eitjes het mannetje de broedzorg overneemt. Na vier dagen is de dooierzak bijna opgegeten en op het punt staat om uit te komen.

Omdat wij de jonge vissen niet in ons show aquarium willen laten opgroeien, verwijderen wij de eitje op de vierde dag. Met een scheermesje schrapen wij de eitjes op van de aquariumruit en vangen ze op met een schepnetje. Omdat de eitjes op het punt staan om uit te komen, verwijder je wel de eitjes maar je vangt uiteindelijk de jongen op. Natuurlijk ontsnappen een aantal jongen aan dit proces, maar dat is geen enkel probleem. Zij krijgen een eerlijke kans om op te groeien, mits zij niet voor visvoer worden aangezien. De eerste week vertoeven de jongen in een EZ Breeding box die in het aquarium hangt. Met spirulina- en artemia poeder, stukjes komkommer en courgette groeien de jongen snel.

Afbeelding: EZ Breeding box met jonge Sturisoma Aureum’s
Deze jonge Sturisoma Aureum’s hebben geen enkel probleem om met bestek te eten!

Aangezien wij voor het groottrekken van L-nummer en sturisoma’s een nieuwe kweekstelling hebben gemaakt, is het groottrekken onder ideale omstandigheden een stuk makkelijker geworden. Wij doen verschillende generaties in een aquarium, omdat wij gemerkt hebben dat zien eten de eetlust bevordert. Na ongeveer twee maanden worden de grootste sturisoma’s naar een tweede aquarium verhuisd waar ze met oudere soortgenoten mogen vertoeven. Na ongeveer vier maanden zijn de jongen zo ver dat zij in een ander aquarium echt groot mogen worden.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.