Kweekverslag – Sturisoma Aureum

Wetenschappelijke naam
Sturisomatichthys aureus (Steindachner, 1900)

Gewone naam(en)
Giant Whiptail, Gylden Størmalle (Denemarken), Helikoptermal (Sweden), Stoerwels (Duitsland)

Famillie
Loricariidae (harnasmeervallen)

Herkomst
Bodega Central, Rio Magdalena

Groote
20 á 30 cm (standaard lengte)

Afbeelding: Sturisoma Aureum

Een vrouwelijke Sturisoma Aureum

Identificatie

De Sturisoma Aureum heeft langwerpig en slank lichaam. Zijn kop heeft een spitse neus en de mond is neerwaard gericht. De basiskleur van de vis heeft bruinachtig ondertoon.

De zijvlaken van de vis hebben donkere vlekken en zijn transparanten vinnen worden gekenmerkt door vele donkere bruine stippen of langwerpig vlekken.

De rugvin relatief lang en is ongeveer een vierde van de standaard lengte (SL).

Het hoofd van de mannetjes heeft rijen stekelhaartjes langs zijn kop en zijn lichaamsbouw is slanker dan de vrouwtjes.

Karakter

De Sturisoma Aureum is een erg rustige vis, die hoofdzakelijk in de schemering actief wordt en op zoek gaat naar voedsel. Overdag zie je hem vaak op het wortelhout of op stenen zitten. De Sturisoma Aureum kan solitair leven, maar verdraagt zonder problemen verschillende soortgenoten. Vooral rustige Amazone vissen zoals de discusvis en altums zullen zijn karakter waarderen.

Waterwaarden

pH: 6,6 – 7,6
Temperatuur: 20-26°C
GH: 10-20

Huisvesting

De Sturisoma Aureum heeft een ruime aquarium (>150cm) nodig die rijkelijk is voorzien van waterplanten kienhout en stenen. De vis heeft de voorkeur voor donkere bodembedekking en gematigde verlichting. In de natuur leeft hij in snelstromend riviertjes dus enige stroming is in het aquarium gewenst.

De voorkeur gaat naar stevige waterplanten zoals de Zwarte Amazone zwaardplant, Vallisneria en Anubias soorten.

Wat je niet mag vergeten dat de tere waterplantjes op het menu kunnen staan bij gebrek aan algen. Een goed werkend filtersysteem is essenceel, want de vis is gevoelig voor vervuild water en slechte waterwaarden.

Voeding

De Sturisoma Aureum is in eerste instantie een algeneter. Met zijn zuignapachtige bek kan hij heel goed algen van de ruiten, kiemhout en bladeren afschrapen.

Bij gebrek aan algen is het noodzakelijk om groenvoer bij te voeren. Geblancheerde slablaadjes/spinazie, voorgekookte erwten, komkommer, courgette en spirulina worden graag gegeten. Zelf voedertabletten voor algeneters laten ze niet liggen.

Levend voer zoals witte/rode/zwarte muggenlarven, artemia, watervlooien worden gretig afgenomen, maar je mag ook voor de diepvries variant kiezen.

Afbeelding: Sturisoma-Aureum op een plakje courgette

Een plakje courgette is een geliefd product!

Kweek verslag

Bij ons zwemmen verschillende generaties Sturisoma Aureum in een 2 meter show aquarium met een netto watervolume van 1000 liter met een watertemperatuur van 28-30°C. Zij moeten het aquarium delen met discusvissen en altum’s en vele bijvissen. Het aquarium is rijkelijk voorzien van waterplanten kienhout en stenen. De aquariumbodem bestaat uit filterzand en hier en daar bedekt kleine kiezels.

Er zwemmen vier volwassen Sturisoma Aureum, die geregeld jongen voor brengen. De Sturisoma Aureum hebben de rechter zijruit (achterhoek) als broedplaats uitgekozen. Daar is relatief weinig stroming aanwezig en zij worden afgeschermd door de beplanting.

Afbeelding: Een Sturisoma Aureum heeft eitjes op het aquarimglas gelegd.

Oeps, ik had de rand van het aquariumglas niet goed schoon gemaakt!

Een dag voor het leggen van de eitjes gaat het paartje het glas algen vrij maken. Zij beginnen in het schemer met het leggen van 80-100 eitjes. Na het leggen van de eitjes neemt het mannetje de broedzorg over. Na vier dagen is de dooierzak bijna opgegeten, waardoor op het punt staan om uit te komen.

Omdat wij de jonge Sturisoma Aureum niet in onze show aquarium willen laten opgroeien verwijderen wij de eitje de vierde dag. Met een scheermesje schrapen wij de eitjes op van de aquariumruit en vangen de eitjes op met een schepnetje. Omdat de eitjes op het punt stonden om uit te komen, verwijder je de eitjes maar je vangt de uiteindelijk de jongen op.

Natuurlijk ontsnappen een aantal jongen aan dit proces, maar dat is geen enkel probleem. De ontsnapte jongen krijgen een eerlijke kans om op te groeien, mits zij niet voor visvoer worden aangezien.

De eerste week vertoeven de jongen in een EZ Breeding box die in het aquarium hangt. Met spirulina -en artemia poeder en stukjes komkommer en courgette groeien de jongen snel.

Afbeelding: EZ Breeding box met jonge Sturisoma Aureum’s

Deze jonge Sturisoma Aureum’s hebben geen enkel probleem om met bestek te eten!

Aangezien wij voor het groottrekken van L-nummer en sturisoma’s een nieuwe kweekstelling hebben gemaakt, is het groottrekken onder ideale omstandigheden een stuk makkelijker geworden. Wij doen verschillende generaties in een aquarium, omdat wij gemerkt hebben dan zien eten de eetlust bevorderd. Na ongeveer twee maanden worden de grootste sturisoma’s naar een tweede aquarium verhuist waar ze met oudere sturisoma’s mogen vertoeven.

Na ongeveer vier maanden zijn de jongen zo ver, dat zij in een ander aquarium “echt” groot mogen worden.

Icon: PDF bestand     Kweekverslag-Sturisoma-Aureum-versie-a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *