L-nummer rots maken

Als aquariumbezitter wil zo natuurlijk mogelijke omgeving creëren voor je vissen zie zich graag verschuilen. Nu kan je legholen in elke vorm en materiaal keuze kopen, maar als je iets uniek wilt hebben, dan moet je het zelf maken!

Als gewoonlijk begint het allemaal met vraag en aan bod. Het leuke van een goed draaiende aquarium is dat je vissen ook jongen krijgen. Ondertussen waren de natuurlijke schuilgelegenheden overbezet, met vissen die zich graag verschuilen. (L-nummers)

Nu kan je legholen stapelen, maar om eerlijk te zijn, is het niet een mooi gezicht in een beplante aquarium. Bovendien had de schoonheid en welzijn commissie al geklaagd over het aantal legholen. Er zat niet ander op dan, wat L-nummers verhuizen en het aantal legholen te verminderen.

Nu lijkt dit de eenvoudigste oplossing, maar het blijft een tijdelijke oplossing ,als je de vissen hun gang laat gaan. Door een kunststofrots van Akwaline te verwijderen, kwam er meer ruimte vrij voor legholen. Ondertussen had de schoonheid en welzijn commissie weer een uitspraak gemaakt, waardoor ik dat de kunststofrots niet mocht verwijderen. Als gewoonlijk zoek ik altijd naar een compromis en een nieuw doe-het-zelf project was geboren.

Afbeeldin: L-nummer rots

De eerste L-nummer inspecteer zijn nieuwe huisvesting.

LET OP!
Gebruik altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen. Een stofkapje om je longen te beschermen en handschoenen om je handen te beschermen. Het fijnstof van glasvezel kan erg schadelijk zijn voor je gezond!


Doe-Het-Zelf

Voor dit project mag je alle vrije expressie gebruiken die je denkt nodig te hebben. Er is geen goed of fout, zolang je het maar veilig kan afronden. Natuurlijk heb je een kunststofrots nodig als basis, het enige waar je op moet letten dat de 50 mm dikwandige PVC buizen wel passen in de kunststofrots. Het aantal legholen mag je zelf bepalen, in het voorbeeld worden acht legholen gecreëerd.

Als Doe-Het-Zelver heb je ook gereedschap nodig, met een ijzerzaag of een fijn getande houtzaag kan je de PVC buis inkorten. Voor het boren van de grote gaten voor de PVC buis kan je het best een 50 mm gatenboor gebruiken, helaas is dit niet de veiligste manier omdat je de kunststofrots niet goed kan fixeren tijdens het boren.

Afbeelding: Multitool

Maar met een Dremel elektrische multitool kan je het gaten ook slijpen, boren of schuren. Om eerlijk te zijn is dit de veiligste manier, bovendien kan je de PVC randen en lijmnaden netjes gladschuren met dit apparaat.

Heb je geen 50 mm gatenboor of elektrische multitool, dan zit er niets ander op dan meerdere gaatjes boren en met een halfronde vijl de grote gaten rond vijlen.
Met een stukje schuurpapier mag je de PVC randen galt schuren.

Het geheel wordt met 5 minuten epoxy in elkaar gelijmd.


Stappenplan

Helaas heb ik van de werkzaamheden geen gedetailleerde foto’s gemaakt. Dus je moet het doen een stappenplan, en een aantal foto’s van het project. Gelukkig is dit vrije expressie project niet moeilijk, zolang je leghol voor leghol af werkt.

Afbeelding: L-nummer rots

Aan de zijkant van de originele kunststofrots zat maar een opening. Het gevolg was één L-nummer in de kunststofrots zat.

Afbeelding: Vooraanzicht L-nummer rots

Vooraanzicht met acht legholen en aan de zijkant een gat.

Afbeelding: Onderaanzicht L-nummer rots

Onderaanzicht, de lengte van de legholen varieert per leghol!

Afbeelding: L-nummer rots

De binnen kant van de PVC buis is opgeruwd met een Dremmel en een rond slijpsteentje

Tips

  • Goed gereedschap is het halve werk;
  • Zorg dat de PVC buis zo nauwkeurig mogelijk past, dan zie je de lijmnaden niet aan de voorkant van de kunststofrots;
  • Ruw de buitenkant van de PVC buis op met schuurpapier, dan hecht de lijm beter;
  • Ontvet de kunststofrots en PVC buis met alcohol of aceton voor dat je PVC buis verlijmen;
  • Je kan ook aquarium siliconenkit gebruiken voor het verlijmen!  
Legholen rots versie a

 

Icon: PDF bestand    Kunststof L-nummer rots versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *