Quarantaine

Quarantaine: quaranta giorni (veertig dagen), is van origine een medische term die afkomstig is uit het Italiaans. Quarataine is het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van mogelijke infecties.

Quarantaine-01Deze eerste zin dekt gelijk de gehele lading. Vooral het woord verminderen is erg belangrijk, kruisbesmetingen zijn namelijk nooit volledig te voorkomen. Wel kunnen wij de risico’s verminderen maar “in het verleden behaalde resultaten bieden helaas geen garantie voor de toekomst”.

Voor dit artikel gaan we er vanuit dat er geen verschil is tussen de behandeling van wildvang of nakweek discusvissen. We gaan er vanuit dat je als klant mag verwachten dat je gezonde vissen koopt dat wil zeggen vissen met een goed werkend immuunsysteem. Nu heeft elke vis zijn eigen bacteriecultuur bij zich en zolang je deze niet mixt met andere bacterieculturen hoef je geen zorgen te maken over een mogelijke kruisbesmeting.

Het zou mooi zijn als wij onze vissen altijd bij zelfde kweker zouden kopen zodat de vissen rechtstreeks naar ons aquarium konden verhuizen. De kans op de gevolgen van een kruisbesmetting zijn dan immers het kleinst. Helaas is dit een illusie want de vissen kunnen ook in aanraking zijn gekomen met andere boosdoeners*.

Deze visjes voelen zich niet erg lekker, na de kruisbesmetting.

Deze visjes voelen zich niet erg lekker, na de kruisbesmetting.

Let op!

 • De meeste hobbyisten zullen hun (discus)vissen bij een aquariumspeciaalzaak kopen. Voor deze vissen bij u in het aquarium zitten, hebben ze al een lange reis gehad en niet alle vissen zijn onder ideale omstandigheden groot gebracht. De meeste aquariumvissen komen gewoon uit de natuur. Nadat de vissen zijn gevangen worden ze preventief behandeld tegen de boosdoeners en stress. Al deze voorzorgsmaatregelen hebben maar een doel: men wil het behandelen van zieken vissen zo veel mogelijk voorkomen want een medische behandeling is een dure aangelegenheid.
 • Vooral bij wildvang (discus)vissen moet je erg op je hoede zijn, aangezien wij zelden kunnen achterhalen tegen welke aandoeningen ze, al dan niet preventief een behandelingen hebben gehad.

De praktijk

Voor ons aquarianen is een quarantaineperiode vaak een rekbaar begrip, vooral de overgang tussen de quarantaine fasen is een grijs gebied. Is een fase nu overwennen of ben ik dan al bezig om de vissen aan te sterken. Hoe je het ook bekijkt er zal altijd een overlap zijn, omdat niet elke vis dezelfde conditie verkeert.

Opmerkingen
Niet alle aquarianen hebben de behoefte of de mogelijkheden om een quarantaineperiode aan te houden. Wat de reden ook is, in deze hobby zal je altijd moeten investeren in kennis en apparatuur. Waar de grens ligt is voor iedereen anders.

Een stappenplan van een quarantaine methoden:

Stap 1. De voorbereiding, oftewel het voorkomen dat de nieuwe vissen blootgesteld worden aan onbekende boosdoeners en foutieve watersamenstellingen.

Halamid-d is in verschillende verpakking groten te koop

Halamid-d is in verschillende verpakking grote te koop

“Een goede voorbereiding is het halve werk” geldt ook in dit geval voor de quarantainebak en de onderhoudsmaterialen. Deze moeten eerst ontsmet worden voordat zij in aanraking mogen komen de nieuwe vissen. Ook de eigenaar moet zich voor en na elk contact met de nieuwe vissen ontsmetten. Bekende ontsmettingsmiddelen zijn:

 • Halamid
 • JBL Desinfekt

Opmerkingen
Natuurlijk kan je ook de bekende huis en tuin middelen gebruiken voor ontsmetten van je aquarium. Gloor, bleekwater, zout, azijn, warmte kuur en het droog leggen van het aquarium worden nog steeds gebruikt. Zelf als deze methoden efficiënt werken kunnen de kleinste concentraties van deze stoffen nog schadelijk zijn voor de installatie en de vissen!

Stap 2. De nieuwe vissen worden eventueel behandeld tegen ongewenste bacteriën, eencelligen, parasieten en schimmels

Preventief behandelen behoort tot de mogelijkheden en het is belangrijk dat wij de vissen goed observeren. Een goed behandelplan is gericht op feiten en niet gebaseerd op aannames. Het preventief toedienen van de verkeerde medicatie, kan averechtse gevolgen hebben voor de gezondheid van de vissen.

Een DCH-clubavond over herkenning van vissenziekten en medicatie, dat kan een hoop ellende voorkomen!

Een DCH-clubavond over herkenning van vissenziekten en medicatie, dat kan een hoop ellende voorkomen!

Opmerkingen

 • Zelf als je alle materialen en medicatie in huis hebt, moet je ook over de juiste kennis en ervaring beschikken. En laten wij eerlijk wezen, bij de mens kunnen de doctoren niet alle medische problemen oplossen. Dus mag je niet verwachten dat wij dit bij de vissen wel kunnen.
 • Een microscopisch onderzoek kan helpen bij deze waarnemingen, maar bij een bacteriële besmettingen is het lastig om de werkelijke boosdoener te determineren. Het op kweek zetten van een bacteriecultuur is niet weggelegd voor de gemiddelde aquariaan. Afgezien van de mogelijkheden zullen de kosten voor het onderzoek flink oplopen en daarnaast kunnen wij deze analyseperiode beter benutten voor een (algemene) behandeling.

Doe-het-zelf doctoren

esculaapHet zelf dokteren, behoort tot de mogelijkheden, maar een echt deskundig advies kan mag je alleen verwachten van een gediplomeerd visziekten specialist! Voor ons hobbyisten heeft JBL een mooi bruikbaar alternatief gemaakt. Via hun website (www.jbl.de menu keuze: Aquaristiek Zoetwater > Advies > Visziekten) kan je jezelf verdiepen in het behandelen van diverse visziekten. Met simpele vragen, ondersteund met achtergrondinformatie, foto’s en videofragmenten, kom je steeds verder in de diagnostiek. Uiteindelijk kom je aan het einde van dit traject bij de mogelijke oorzaak(en) terecht, die uiteraard van een behandelplan met JBL medicatie is voorzien.

Zelf voor de gevorderde aquarianen is deze website een aanrader!

Stap 3. Het aansterken van de vissen

Ook dit is onderdeel van de quarantaineperiode. Het is erg belangrijk dat wij de vissen zo goed mogelijk observeren en eventuele verdere kruisbesmettingen voorkomen. Theoretisch zou deze periode veertig dagen mogen duren. Tijdens deze periode mogen de vissen niet ziek worden of ziekte verschijnselen vertonen. Is dit wel het geval, dan zal je punt twee van dit stappenplan moeten herhalen.

Opmerkingen
Een stres loze leefomgeving bevorderd de gezondheid van de vissen. Ideale leefomstandigheden en gevarieerd voeren zijn erg belangrijk. Natuurlijk hebben wij het hier ook over kwaliteitsvoer, wat eventueel nog verrijkt kan worden met extra mineralen en vitamines.

Stap 4. De nieuwe vissen worden blootgesteld aan onze (show)aquarium omstandigheden

Als alles goed is gegaan in de eerdere fasen, hebben wij gezonde vissen die een goed werkend immuunsysteem hebben. Het wordt tijd dat wij de vissen in aanraking laten komen, met de “boosdoeners” die in ons (show)aquarium zitten. Er zijn hiervoor eigenlijk twee methoden:

 • De snelle methode, dit is de simpelste methode. Je verplaats de nieuwe vissen gewoon naar je (show)aquarium. Hier zullen alle vissen aan elkaar moeten wennen. In feite ontstaat hier de “echte” kruisbesmetting. Als alles goed gaat zullen de immuunsystemen van de vissen dit probleem oplossen.
 • Een gefaseerde methode, dit kost meer tijd maar de risico’s worden beter verspreidt.
  • Na elke waterverversing van de quarantainebak, giet je een klein beetje water uit je showaquarium in de quarantainebak. Op deze manier laat je de nieuwe vissen langzamer wennen, aan hun toekomstige omstandigheden. Na elke verversing verdubbel je de hoeveelheid aquariumwater uit het showaquarium. Hoelang je dit moet volhouden, hangt af van de tijd die je hebt en de mogelijke negatieve reactie van de vissen.
  • Na elke waterverversing van de showaquarium, giet je ook een klein beetje water uit je quarantainebak in je showaquarium. Op deze manier laat je ook de showaquariumvissen langzaam wennen aan de boosdoeners die in het quarantainewater zitten. Na elke verversing verdubbel je de hoeveelheid aquariumwater uit de quarantainebak.

Stap 5. De vissen verhuizen naar het showaquarium

Na het verhuizen van de nieuwe vissen naar het showaquarium moet je alle vissen goed in de gaten houden, de werkelijke besmetting met alle aanwezige boosdoeners zal nu plaats vinden. Tot nu toe hebben wij alleen wat water heen en weer verschoven. Maar in de showaquarium kunnen de vissen ook in direct contact komen met andere boosdoeners. De kans dat de vissen besmet raken door direct contact met de aquariumboden, planten, ornamenten en overige bewoners is veel groter dan alleen aquariumwater.

Ook waterplanten kunnen ongewenste bacteriën en parasieten bevatten!

Ook waterplanten kunnen ongewenste bacteriën en parasieten bevatten!

Tip:
het beste kan je de vissen na een waterverversing overplaatsen. Mochten er problemen ontstaan dan heb je ieder geval zo’n schoon mogelijk water in je aquarium zitten. Afgezien van de extra belasting voor je filtersysteem wordt er bij het toedienen van medicatie vaak aanbevolen om eerst het water te verversen en het aquarium goed te beluchten.

Stap 6. Zie stap 1

De quarantainebak

Als je het bovenstaande verhaal leest, kom je snel tot de conclusie dat je echt zal moeten investeren in tijd en materialen. Of je nu een apart aquarium of een kweekbak gebruikt als tijdelijke quarantainebak. Je zult een schone en een stressvrij onderkomen moeten creëren. Kan je niet over een quarantainebak beschikken dan heb ik de volgende tip van Rob de Fouw gekregen.

Citaat Rob de Fouw: niet iedereen kan een quarantaine aanhouden, bovendien is het zo dat je zelfs al houd je een quarantaine periode aan, je niet altijd kunt voorkomen dat er kruisbesmetting optreed.

 • Begrijp mij a.u.b. goed, ik ben voor een quarantaine periode, maar als dat niet kan heb ik een goede oplossing. Tenminste bij mij heeft dat altijd zonder uitzondering gewerkt.
 • Op het moment dat je de nieuwe vissen bijplaatst, behandel je direct het aquarium waarin de vissen komen met een gecombineerde dosis FMC en nifurpirinol.
 • Dosering: 1,5 ml FMC op 100 liter aquariumwater en de aanbevolen dosis nifurpirinol (Bactopur-direct van Sera of Furanol van JBL)
 • Op dag 3 met alleen FMC nadoseren en op dag 5 aquariumwater verversen. Opmerkingen FMC is een mix van 1 liter formaline, 3,7 gram methyleen blauw en 3,7 gram malachietgroen. De maximale dosering in deze concentratie is 2 ml per 100 liter, de minimaal werkzame dosering is 1 ml.
 • Pas bij een hoge dosis op voor zuurstofgebrek, formaline kan dat veroorzaken.
 • Zorg ALTIJD voor voldoende beluchting, maar dat geldt natuurlijk bij iedere medicijnbehandeling!
 • Voordat je de medicatie in het aquarium doet moet je eerst het aquariumwater goed verversen.
 • FMC wordt onder verschillende merknamen verkocht, maar houd je dan aan de gebruiksaanwijzing want de dosering (en dus concentratie) kan verschillen.
 • Het is verstandig om FMC en nifurpirinol in huis te hebben ook als je een quarantainebak gebruikt.
 • Gebruik ook je eigen verstand en de gebruiksaanwijzingen goed lezen, wat je natuurlijk altijd moet doen bij gebruik van medicijnen.

Print vriendelijk PDF bestand  Quarantaine versie a.pdf

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *