Aquarium automatisering

Voor velen een droom voor andere een obsessie, maar een ding is zeker, 99% van de aquarianen doen er aan!

De verlichting van een aquarium aan en uitzetten is een van de meest geautomatiseerde taken van aquarium onderhoud. Ja je leest het goed onderhoud! Een goed verlichte aquarium krijgt net voldoende licht om de planten en dieren optimaal te laten leven. Niet alleen de lichtintensiteit, kleurenspectrum maar ook het dag- en nachtritme is erg belangrijk. Het mooiste zou zijn dat we het natuurlijke licht exact na konden bootsen. Maar dat is wel mogelijk, maar het zal bij velen een financiële aderlating worden.

Bij de meeste aquaria worden de TL lampen of de modernere led-verlichting aan en uitgezet met een schakelaartje in het snoer. Lekker goedkoop maar niet erg gebruiksvriendelijk.

Veel aansluitingen, maar niet praktische ingedeeld voor schakelklokken.

Veel aansluitingen, maar niet praktische ingedeeld voor schakelklokken.

Het snoer is vaak te kort, en als je een verlengsnoer gebruikt licht hij meestal in het kastje. De verlichting aan- en uitzetten op geregelde tijden wordt meestal geregeld door een “schakelklok” van vijf euro. Daar is ook niets mee, maar als je verschillende groepen van TL lampen op aparte tijden wilt aan- en uitzetten wordt het een probleem. De gemiddelde verlengsnoer met meerdere stopcontacten zijn niet gemaakt om een aantal schakelklokken te herbergen. Hoe je de schakel kloken ook draai, de aansluit punten tussen de klokken ben je altijd kwijt.

In mijn geval had ik vier schakelklokken nodig, en zelfs een verlengsnoer met 11 stopcontacten was geen optie. Na even neuzen op internet, kwam ik bij het merk, Gembird© . http://www.gmb.nl

Het bedrijf Gembird maakt stekkerdozen onder de serienaam “Energie Power Manager” deze moeten wel met een computer beheerd worden. Hiermee kan de gebruiker vanachter zijn computer verschillende apparaten in en uitschakelen.

Er zijn zeven verschillende versies, de USB versie is voor ons doel de goedkoopste versie. Er is ook een SMS versie zodat je hem via je GSM kan aansturen. En voor de mensen die graag alles via hun computernetwerk willen aansturen is er ook een LAN of WLAN versie.

De WLAN versie. Alle drie versies zien er het zelfde uit, alleen de PC aansluiting zijn anders.

Algemene aansluitingen:

 • Twee vaste aansluitingen die je niet kunt programmeren;
 • Vier programmerenbare aansluitingen met indicatie lamp;
 • Een schakelaar om het akoestisch alarm aan- of uit te zetten;
 • Een hoofdschakelaar om alles aan en uit te zetten.

Het programmeren

Na de installatie van de software kan je de “Power Manager” opstarten. Zowel het apparaat zelf en de vier programmeerbare aansluitingen kan je van een eigen naam voorzien. Dit is wel zo handig als je verschillenden apparaten of aquaria hebt.

Als je op een van de aansluitingen (stopcontacten) op de manager klikt, dan kan je het desbetreffende aansluiting handmatig bedienen. Dit is vooral handig als je even iets snel aan- of uit wilt zetten, zonder de schakeltijden te veranderen.

Klik je op de knop “Settings” dan komt de ware kracht van dit apparaat tevoorschijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om het apparaat aan te sturen dat je bijna zult vergeten waar je hem voor hebt gekocht. Het enige wat wij gebruiken is “Harware schedule” Zeg maar gewoon de schakelklok.

De aantal schakelmomenten per dag is ruim voldoende voor ons doel! Zelf voor het aansturen voor doseerpompen en artemia voederautomaten maar de minimale tijd is één minuut.

De aantal schakelmomenten per dag is ruim voldoende voor ons doel! Zelf voor het aansturen voor doseerpompen en artemia voederautomaten maar de minimale tijd is één minuut.

Nadelen:

 • Zoals elk apparaat heeft dit apparaat ook nadelen. Je hebt in ieder geval een computer nodig om het apparaat te kunnen programmeren.
  Persoonlijk sluit ik de computer maar twee keer per jaar aan, dit is alleen voor de zomertijd door te geven. Daarna kan je de computer en USB kabel loskoppelen.
 • Er mag niet meer dan 2300 watt aan energie verbruikt worden.
  Maar dat zal voor de gemiddelde aquariaan geen probleem zijn, want zes 300 watt aan verwarmingen kan hij met gemak aan.
 • De programmatuur is in het Engels.
  Dit kan voor sommige mensen een probleem zijn maar de bediening is zo eenvoudig, dat het waarschijnlijk geen problemen zal geven. Bovendien is de handleiding in het Nederlands.
 • De Prijs, de USB versie kost ongeveer 50 euro, de LAN versie kost ongeveer 150 euro.
  De USB versie is goedkoper dan, vier schakelklokken en een passende verlengsnoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.