Aquarium diagnoseformulier

Inleiding

Op deze website krijgen wij geregeld vragen over aquarium hardware en discusvissen. In veel gevallen kunnen wij  de vraag eenvoudig beantwoorden en als het nodig is verwijzen wij naar artikelen op deze website. Om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden hebben wij ook de nodige achtergrondinformatie nodig. Elk aquarium is uniek, dus een kant en klare oplossing is niet mogelijk.

Let op!
Alle velden zijn verplicht om in te vullen en als het niet van toepassing is graag een streepje toevoegen ‘-‘  in het antwoord!Contactgegevens

 

 


De zieke discusvis(sen)

 


Stendker, Piwowarski, Aziaten, Hobbykweker, Eigenkweek, Onbekend


Totale lengte (cm)


Stuur ons een goeie en duidelijke foto met hoge resolutie, een goede foto staat garant voor een beter advies.


Waterwaarden

 


Druppeltest, Teststrip, Teststrip met software


Zuurgraad


Gezamenlijke hardheid


Carbonaathardheid


Elektrische geleidbaarheid (μS)


(°C)


Ammoniak/Ammonium (mg/l)


Nitriet (mg/l)


Nitraat (mg/l)


Zuurstof (mg/l)


Details van het aquarium en filtersysteem

 


Lengte, breedte, hoogte (cm)


Bereken de netto volume van het aquarium: Lengte x breedte x hoogte.
Hiervan moeten dan de planten, de stenen, het kienhout, het zand en dergelijke afgetrokken worden.
Meestal is dit 10%, maar in erg volle aquaria meer, tot wel 30%.
Indien nodig het watervolume van het externe filtersysteem (bioloog) bij het netto volume optellen!


Stenen, wortelhout, kunststof ornamenten,enz.


Aquariumzand, filterzand, grint, enz.


Interne filter, Bioloog, Potfilter, UV-lamp, enz.


Nieuwe vis(sen), plant(en), decoratie, waterverbeteraars, medicatie, enz.


Maximale grootte bestand(en) 1 Mb.


‘Stress’ is een goede indicatie dat er iets niet in orde is!

Stress is een van de grootste veroorzakers van problemen met (discus)vissen! Slechte of onjuiste huisvesting, waterwaarden, samenstelling van het visbestand en voeding kunnen onbewust stress veroorzaken. Op het moment dat de vissen ‘echt’ hun immuunsysteem moeten aanspreken is het een stap te ver waardoor de vissen slecht groeien of ziek worden!

Met deze vragenlijst willen wij een zo’n compleet mogelijk diagnose stellen. Als eerste willen wij de mogelijke oorzaak achterhalen wat betreft de huisvesting en het welzijn van de vissen. Een gezonde leefomgeving heeft een grote invloed op het welzijn van de vissen en de eventuele herstelperiode.

Recente wijzigingen kunnen grote invloed hebben op de bewoners en dit geldt niet alleen voor de oude bewoners maar ook voor de nieuwe. Nieuwe vissen, planten en decoratiematerialen kunnen ongewenste bacteriën, parasieten en stoffen bevatten. Zelfs het omwoelen van de aquariumbodem kan grote gevolgen hebben! Om het ecosysteem in het aquarium op pijl te houden, is er niet alleen een doordacht filtersysteem nodig maar ook een goed onderhoudsschema!

‘Help’, is er een dokter in huis?

Zelf dokteren is een mogelijkheid, maar echt deskundig advies is altijd de beste keuze! Uiteraard is voorkomen beter dan genezen en op deze website staan genoeg tips die u een hoop ellende kunnen besparen. Maar zoals de overheid het aangeeft ‘in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.’

Bij zieke vissen is het soms nodig om medicatie te geven omdat dit het herstel kan bevorderen. Voor de hobbyisten heeft JBL een mooie tool op haar website gezet. Het uitgangspunt van de ‘Online Hospital’ is dit keer niet een opsomming van kennis over viszieken, maar een klantgerichte systematische diagnostiek.

Met simpele vraag- en antwoordmogelijkheden komt u steeds verder in de diagnose. De keuzemogelijkheden worden rijkelijk ondersteund met de benodigde achtergrondinformatie (incl. foto’s en videofragmenten). Aan het einde komt u bij de mogelijke oorzaak van het probleem inclusief een behandelplan.

Professionele hulp van een dierenarts die gespecialiseerd is in visziekten heeft altijd onze de voorkeur!

Ga naar JBL Online Hospital