Een aquariumvulpijp is een onmisbaar hulpstuk bij het waterverversen!

Voor de mensen die dit een lastige naam vinden, mogen het ook een “Automatisch afzuigsysteem met niveau regeling” noemen. Eigenlijk heb je geen bouwtekening nodig voor dit project, maar er zitten een paar verbeterpunten in die een tekening rechtvaardigen.

Vulpijp versie d

Ook voor grotere slangdiameters heeft Gardena de juiste koppelingen!

Het principe is heel simpel, de vulpijp wordt over de rand van het aquarium gehangen en het uiteinde van de vulpijp (B) bevind zicht op de gewenste afheveldiepte. Het T-stuk aan het einde zorgt er voor dat het uiteinden niet verstopt kan raken door een visjes of waterplanten. Bij het vullen van het aquarium zal het water langs het raam naar links en naar rechts stromen, waardoor er bijna geen stroming ontstaat in het aquarium. Dus geen omgewoelde zandbodem of visjes die tegen de sterke stroming in moeten zwemmen.

Nu komt het moeilijkste gedeelte van het ontwerp. (C) Gaan wij een slangpilaar gebruiken voor een vaste slang aansluiting of gaan wij Gardena koppelingen gebruiken. Een Gardena koppeling met kraantje heeft mijn voorkeur, geen gemors met water en je kan het geheel snel afsluiten. Deze optie is vooral handig als je verschillende aquaria in onderhoud hebt.

Zelf heb ik twee slangen, een korte slang van 1,5 meter om emmers of transportzakje te vullen met aquariumwater. De lange slang van 10 meter gebruik ik voor af te hevelen van het aquarium water richting het riool. Voor het vullen van het aquarium sluit ik het geheel aan op een thermostaatkraan.

Lees meer over: De aquarium onderhoudsslang: Water verversen zonder emmers!


Optie

Eheim vulpijp versie c

Natuurlijk kan je het ook maken van standaard (Eheim) onderdelen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden:

 • De maximale binnendiameter van de aanzuigbuis kan je niet variëren.
 • Je moet rekening houden met de breedte van de stabilisatiestrip.
 • De maximale afheveldiepte is beperkt, i.v.m. standaard lengte van de aanzuigbuis.
 • De aanzuigkorf verspreidt het water minder goed tijdens het vullen.
 • Relatief dure onderdelen.

Natuurlijk zijn er ook voordelen:

 • Eenvoudig te maken met standaard onderdelen.
 • Je kan de aanzuigkorf omwikkelen met witte watten. Zo kan je voorkomen dat zeer kleine visje of garnalen mee worden gezogen.

Icon: PDF bestand  Een aquariumvulpijp is een onmisbaar hulpstuk bij het waterverversen versie d.pdf  

2 gedachten over “Een aquariumvulpijp is een onmisbaar hulpstuk bij het waterverversen!

 1. Discuss

  Voorkom je met deze techniek ook luchtbellen? Ik vul op een andere manier icm sonde, direct uit de kraan, er kunnen door de druk / temperatuur luchtbellen ontstaan die door het water komen en serieuze problemen bij de vissen kunnen veroorzaken (caisson ziekte).

  Reageren
  1. Ernö Dobronyi Bericht auteur

   Wij verversen dagelijks water in meerdere aquaria en wij hebben nog nooit last gehad van de gasblaasjesziekte. Als wij het aantal jaren van water verversen bij elkaar optellen dan kunnen wij de kans verwaarlozen.

   Bij gasblaasjesziekte vinden wij meestal luchtblaasjes in de staartvin. Deze situatie berust op hetzelfde principe als de caissonziekte bij duikers. Deze aandoening teert meestal op bij een nonchalante waterverversing waar veel luchtbellen worden veroorzaakt. Door de vulpijp te gebruiken voorkom je een groot deel van de problemen omdat het water rustig in het aquarium stroomt.

   Het verschijnsel treedt meestal op als je koud water wordt verwarmd of gemengd met heet water. Het gevolg is dat er micro luchtbelletjes ontstaan in het gemengde water. (Warm water kan namelijk minder gassen bevatten) Deze belletjes (gasblaasjes) kunnen in de bloedvaten terechtkomen van de vis en kunnen soms de bloedvaten afsluiten van het bloed. De regio achter de verstopping sterft dan af door zuurstoftekort.

   Eigenlijk moet je het aquariumwater 24-48 uur lang beluchten voordat je het gaat gebruiken. Dit is een leuke optie in theorie maar in de praktijk economisch niet haalbaar.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.