Aquariumbodem schoonmaken

Voor de een is het een makkelijke klus en voor de ander lijkt het een ramp. De vraag blijft moeten we de bodem van het aquarium eigenlijk wel schoon schoonmaken, want in de natuur doet niemand het!

Als het goed is streven wij allemaal om een zo’n goed mogelijk evenwicht te krijgen in ons aquarium, maar onze aquaria zijn gewoon te klein om een echte biotoop te vormen. Hoe goed we het ook proberen, we zullen onze beperkingen moeten compenseren. En water verversen en de aquariumbodem schoonmaken zijn compensatiemiddelen om de toenemende vervuiling tegen te gaan.

Wat is een biotoop?
Een biotoop is een gebied dat wordt gekenmerkt door een natuurlijk evenwicht. Planten, dieren (en ook mensen) leven er samen, van elkaar en door elkaar. Ze vormen een levensgemeenschap die uit drie groepen bestaat: producenten, con-sumenten en reducenten.

Het Amazone gebied is erg waterrijk.

 • Producenten maken het voedsel. Het zijn de groene planten die met behulp van licht, koolstof, water en mineralen stoffen opbouwen.
 • Consumenten zijn de voedseleters. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen planteneters die direct en vleeseters die indirect van de planten leven.
 • Reducenten zijn de opruimers. Het zijn de schimmels en de bacteriën, die de dode stoffen omzetten in mineralen die ter beschikking komen van de planten.

Producenten, consumenten en producenten zorgen samen voor een voedselkring-loop.

Water verversen

Water verversen is geen wetenschap, je moet het doen!
Ja, ik weet het, het is “het klusje” wat we het liefst overslaan, want het geeft altijd een hoop rompslomp. Maar het hoeft niet, als je maar weet hoe je het moet doen! En met de juiste hulpmiddelen kan je tijdens het af hevelen zelf TV kijken in je luie stoel.


Methode 1: De zuig en spuug methode

Voor de oude rotten in het vak, is dit de beste en de goedkoopste methode om een aquarium vuil uit het water af te hevelen. Voor de beginner is het alleen de kennismaking met uitwerpselen, bacteriën en het smaak van slecht water.

Slang met ClipSafe.

Stappenplan:
Stap 1: je neem een korte slang en stopt een uiteinde in het aquarium.

Stap 2: zuig krachtig aan de andere kant van de slang.

Stap 3: haal voortijdig de slang uit je mond, en laat het water uit de slang lopen.

Stap 4: wacht tot de juiste waterhoogte is bereikt en verwijder de slang.

Nu zijn er een paar problemen met deze methode:

 • het op de juiste moment stoppen met zuigen kan je alleen door ervaring leren.
 • het overtollige water moet opvangen worden.
 • watermanagement met emmer vraagt om ellende.

Hoe moet je het dan wel doen!

Wat heb je nodig: een korte slang met aan het uiteinde een slangenkraan, een emmer en twee ClipSafe slangklemmen.

Slang met slangenkraan.

Stappenplan:
Stap 1: je neem een korte slang en stopt het uiteinde zonder slangenkraan in het aquarium, het uiteinde van de slang mag net niet de bodem raakt!

Stap 2: klik de slang vast aan de aquariumrand, met een ClipSafe;

Stap 3: draai de slangenkraan dicht die aan de andere uiteinde van de slang zit;

Stap 4: trek de slang langzaam omhoog tot de juiste afhevelingshoogte;

Stap 5: klik het uiteinde van de slang (met de slangenkraan) met behulp van de ClipSafe vast aan de emmer;

Stap 6: draai de slangenkraan open, en wacht totdat de emmer vol is;

Stap 7: draai de slangenkraan dicht, en leeg de emmer;

Herhaal stap 5 t/m 7 indien nodig!


Methode 2: De luie stoel methode.

Voor mensen die lui zijn is dit de beste methode, de kans op morsen is zeer klein en het gesjouw met emmers behoort tot het verleden. Wat heb je nodig: een lange slang met een kraanaansluiting, een slangenkraan, een T-stuk en een ClipSafe slangklem.

Adapter voor waterkranen

Hoe werkt het!
Een lange slang van het aquarium gaat via een T-stuk naar een Gardena kraansnelkoppeling. Het overgebleven aansluiting van het T-stuk gaat via een kort slangetje aan een slangenkraan. (zie foto rechts)

Als het slangenkraan dicht is kan het water via de (keuken)kraan naar het aquarium lopen. Draai je de (keuken) kraan dicht dan kan je overschakelen naar aftappen. Draai het slangenkraantje open en het water uit je aquarium kan in de gootsteen lopen.
Voordelen:

 • Geen gevaar dat slangen los schieten, omdat een uiteinde vast zitten via een Gardena kraansnelkoppeling en een Clip-Safe bij het aquarium uiteinde.
 • Geen gemors met water tijdens de werkzaamheden.
 • Eenvoudig af hevelen zonder aan de slang te zuigen.
 • Je kunt TV kijken tijdens deze werkzaamheden.
 • Snel opgeruimd!

Tips

 • Markeer bijvoorbeeld met een stukje plakband aan de buitenkant van het aquarium tot waar je het water wilt af hevelen.
 • Een thermostaatkraan geeft een constante watertemperatuur.
 • Gebruik een Gardena binnen kraan aansluiting om water uit de kraan te tappen. Na éénmalige vervanging van de straalkop, kan het system snel los- en vastgekoppeld worden. Geen overbodige hulpstukken die achterblijven als je het systeem niet meer gebruikt.

Bodem schoonzuigen

Simpele Doe-Het-Zelf projectjes.

Simpele Doe-Het-Zelf projectjes

Nu zijn we er van uit gegaan dat je het meeste werk is het af hevelen van het water is. Maar het opzuigen van klein vuil onder planten, hoeken en gaten is lastig met een dikke slang. Een simpel 6mm pijpje (A) kan je het werk al een stuk aangenamer maken. De zuigkracht van het dunne pijpje is een stuk minder, waardoor slakken of het klein vuil snel kunt afzuigen. Bovendien is de kans dat je zant of grint opzuigt een stuk minder.

Voor groter oppervlakte is een is de simpelste bodemreiniger (B) de beste optie. Je kan deze bodemreiniger ook vinden met een automatisch aanzuigsysteem maar bij het “Luie stoel methode” is het overbodig.

Automatisch afzuigsysteem met niveau regeling
Met een beetje knutsel werk kan je een automatisch afzuigsysteem met niveau regeling (C) makkelijk maken. Met een Gardena koppeling sluit aan het uiteinde kan snel een slang aansluiten. Het T-stuk aan de onderkant zit precies op de minimale af hevelen hoogte. Als het water lager wil zakken dan het T-stuk, dan zal het T-stukje lucht gaan aanzuigen, Door het aanzuigen van het lucht stopt het systeem het af hevelen. Door deze truc is het “Automatisch afzuigsysteem met niveau regeling” geboren. Wat nog mooier is dat je altijd tot de zelfde diepte af hevelt en dat tijdens het TV kijken!

Semi automatische vulsysteem
Tijdens het vullen met het “Luie stoel methode” is dit knutselpijpje weer een uitkomst. Het blijft lekker zitten op het aquarium, en het water wordt zowel links als naar rechts het aquarium in geblazen. Hierdoor wordt de stroming beperkt en de bodem wordt niet omgewoeld door de waterdruk. Het enige nadeel van dit systeem is dat je zelf moet controleren of je aquarium vol is. Vandaar het “semi automatische vulsysteem”.

Ander bodem afzuigsystemen
Veel fabrikanten verzinnen de mooiste afzuigsystemen met lucht aandrijving, met motor die zowel op batterijen als netstroom lopen. Met interne filtersystemen zodat alleen het vuil uit het water wordt gezogen maar het water terug gaan naar het aquarium. Al deze middelen zijn duur en overbodig. Bij een planten aquarium waar je eens per twee weken water ververst kan het zinvol zijn om alleen het vuil te verwijderen. Maar bij een discus aquarium is dat zelden het geval, omdat je veel moeten verversen.

 Icon: PDF bestand  Aquariumbodem schoonmaken versie a.pdf 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.