Externe aquarium overloop

Wil je een externe bioloog gebruiken voor je aquarium, dan kan je het beste een standpijp in je aquarium plaatsen. Het grootste nadeel van een standpijp is dat je een gat in je aquarium moet boren. Bij een leeg aquarium is dat niet zo’n groot probleem, maar als er vissen in zitten, dan heb je een externe aquarium overloop nodig.

Externe overloop versie a

Voor de juiste werking moet u rekening houden met de maximale doorstroom- capaciteiten van de leidingen.

Deze overloop moet je één keer opstarten en daarna werkt hij het zelfde als een standpijp. Tijdens het onderhoud blijft er water in de pvc pijpen staan als je het waterniveau laat zakken in je aquarium. Na het onderhoud start je weer de opvoerpomp en het geheel werkt weer als van ouds. Wat het belangrijkste is dat dit ontwerp, van zelf opstart na een stroom uitval! Een standaard standpijp blijft de beste keuze! Maar niet iedereen kan en wil een gat boren in zijn aquarium.

Externe overloop uitleg versie a

Voor het ontluchten van ruimte “D” kan je een grote spuit gebruiken of een luchtpompje wat ook kan zuigen. De terugslagventiel is niet echt nodig maar het maakt het leegzuigen van de lucht een stuk makkelijker.

2 gedachten over “Externe aquarium overloop

 1. Ollie Pindakaas

  Beste, Is het handig om een externe overloop te koppelen met een lage en/of bodem afvoer? Zo ja, welke versie(s) zijn aan te raden? Het betreft een bak van 120×60×50 en ik weet niet of in deze 2e handsbak geboord kan worden.

  Reageren
  1. Ernö Dobronyi Bericht auteur

   Persoonlijk ben ik geen voorstander van een (doe-het-zelf) externe aquarium overloop richting externe bioloog. De constructie neemt te veel ruimte in beslag en door de benodigde materialen wordt de constructie relatief duur. Bij deze doe-het-zelf verzie is een zekeren hoeveelheid experimenteren vereist wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt!

   De commercieel verkrijgbare ‘overflow boxen’ nemen minder ruimte in beslag en zijn betrouwbaarder omdat je de juiste capaciteit kan kiezen. Het enige nadeel is de prijs.
   Overflow box

   Een standpijp is volgens mij een van de betrouwbaarste en goedkoopste waterafvoersysteem richting bioloog.
   Een gat door de aquariumbodem boren voor een overlooppijp is esthetisch gezien de mooiste optie omdat je geen leiding hebt naast of achter het aquarium.
   Een zij of achter aansluiting is ook mogelijk als je zo min mogelijk leidingen wilt zien in je aquarium.
   Voor kweekbakken is dit geen enkel probleem omdat de functie boven het esthetisch verantwoord zichtbaarheid staat.

   Bij een aquarium met externe bioloog is het wat lastiger om een bodemafzuiging te creëren. Je moet dan werken met een overloopkamer met bodem afzuiging.
   Om eerlijk te zijn hebben onze aquaria alleen de standpijp die het vuil aan het wateroppervlakte afzuigen. Het bodemvuil verwijderen wij tijdens de onderhoudsbeurt omdat het meeste vuil door de stroming wordt afgezogen.

   Ik ben van mening dat het KISS principe (Keep It Simple Stupid) bij de aquarium hardware de minste problemen geven. De stroming in het aquarium moet het vuile werk doen.

   PS. Een gat in een bestaande aquarium boren is niets anders dan bij een nieuw aquarium. Het enige probleem is dat je het aquarium leeg moet maken voordat je kan boren.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.