Review: AquaHabitats van TMC

Acclimatiseren van aquariumbewoners is nooit zo gebruiksvriendelijk geweest als met de AquaHabitats van TMC. De toegevoegde waarde van deze Acclimatiseerkit is groter dan de som der delen.

Over elk aspect van onze hobby is veel informatie te vinden. De aquariumproductfabrikanten hebben voor bijna alles informatiemateriaal ontwikkelt vooral voor toekomstige klanten. Natuurlijk is het belangrijkste doel hiervan om hun producten te promoten, Slim want een goed geïnformeerde klant is een tevreden klant!

Als je de literatuur leest kom je helaas tot de conclusie, dat er over het acclimatiseren van gevoelige aquariumbewoners maar weinig geschreven wordt. Er zijn verschillende methoden bekend, maar als je de verkeerde methode toepast of de juiste methode verkeerd toepast dan kan dat zelfs averechtse gevolgen hebben.

Zover ik weet is TMC de eerste die een acclimatiseerkit heeft ontwikkeld voor zeewater bewoners. Gelukkig kan je dit setje ook voor zoetwater bewoners gebruiken!

Als je de inhoud van deze acclimatiseerkit bekijkt, kom je snel tot de conclusie dat het eigenlijk niets bijzonders is. In theorie zou je het zelfde kunnen bereiken met alleen een stukje luchtslang. Het is juist de samenstelling van de componenten en de handleiding die de toegevoegde waarde bepalen.

De AquaHabitats van TMC is een bijna een complete kit, alleen ontbreekt het acclimatiseringsbakje waarin je de vissen acclimatiseert. Persoonlijk vindt ik dit niet zo erg, want het zou de prijs behoorlijk verhogen. Aan de andere kant zou een acclimatiseringsbakje de zaak helemaal completeren.

Voor zeer grote vissen is dit systeem niet geschikt omdat de water doorvoersnelheid te klein is voor een verantwoorde acclimatiseer periode.

Voor ons discusliefhebbers voldoet dit setje ruimschoots, want de lengte van de slang is lang genoeg om een acclimatiseringsbak(je) (lees emmer) op de grond te zetten. Bovendien kunnen wij de emmer binnen een acceptabele tijd vullen zodat de kans op een zuurstof gebrek beperkt blijft.

Intermezzo
Voor de meeste mensen zal het duidelijk zijn, dat de nieuwe aquariumbewoners geleidelijk moet acclimatiseren en het liefst zonder stress. Watertemperatuur en watersamenstellingen zijn de belangrijkste parameters. En de meeste parameters kunnen wij gemakkelijk meten, dus de juiste omstandigheden creëren is niet zo moeilijk.

Wat vaak wordt vergeten is de watersamenstelling in het transportzakje of het acclimatiseringsbakje. Als de aquariumbewoners onder een verhoogd zuurstofpercentage worden vervoerd, dan kunnen zij het langer uithouden in het transportzakje. (soms 48 uur)

Zodra je de transportzak opent, zal de aanwezige zuurstofpercentage in het transportwater zeer snel zakken. (enkele minuten) Natuurlijk zal de watersamenstellingen in het transportzakje of acclimatiseringsbakje steeds slechter worden door een geringe waterverversing en de toenemende vervuiling door de tijdelijke bewoners. De kans op vergiftiging of zuurstofgebrek tijdens het acclimatiseren, mag je niet onderschatten!

[pdf-embedder url=”https://discuszolder.nl/wp-content/uploads/2015/05/Illustratie-AquaHabitats-van-TMC-versie-c.pdf” title=”Illustratie AquaHabitats van TMC versie c”]


Samenstelling acclimatiseer kit

 

Onderdeel  Omschrijving
Inlaatzeef Deze houdt het ongewenste vuil tegen zodat het systeem niet verstopt raakt.
Kunststofbuis Deze zorgt er voor dat er geen vervuild oppervlaktewater wordt aangezogen en dat je niet het aquarium compleet leeg kan zuigen. Natuurlijk mogen wij de bevestiging van de set niet vergeten.
Flexibele slang Deze verbindt alle onderdelen en zorgt er voor dat het aquariumwater richting acclimatiseringsbakje kan stromen.
Druppelkamer Zorgt er voor dat je het aquarium water kunt aanzuigen en het maakt de doorloopsnelheid van het water zichtbaar.
Druppelregelaar Deze zorgt er voor dat je de gewenste doorloopsnelheid van het water kunt afregelen.
Zuignap Deze zorgt ervoor dat de druppelkamer het water kan aanzuigen en dat er geen water van het acclimatiseringsbakje richting aquarium kan lopen.
Terugslagventiel Deze zorgt ervoor dat de druppelkamer het water kan aanzuigen en dat er geen water van het acclimatiseringsbakje richting aquarium kan lopen.
Flesje Tropic Marin® PRO-TECT Waterverbeteraar voor zeewateraquaria!
Gebruiksaanwijzing Handleiding en tips voor het acclimatiseren van zeewater aquarium bewoners.

Handleiding AquaHabitats van TMC

Acclimatiseer nooit aquariumbewoners in een helder verlichte omgeving, omdat dit ernstige stress kan veroorzaken..

 • Schakel uw aquariumverlichting uit en dim de lichten in de ruimte waar u de aquariumbewoners acclimatiseert.
  NUTTIGE TIP: Om stress te verminderen, kunt u de aquariumbewoners beter onder rood licht uitpakken en acclimatiseren.
  Voor dit doel kunt u de Aquaray AquaRed Flexi-LED Strip gebruiken.
 • Veel zeedieren zijn niet in staat om snelle veranderingen van de watersamenstelling te verwerken, dus zorg ervoor dat je langzaam acclimatiseert.
 • Bij een zeeaquarium is het belangrijk om vissen gescheiden te acclimatiseren van koralen en ongewervelden.
  De kans is groot dat de watersamenstellingsverschillen te groot zijn. (zoutgehalte en andere parameters)
 • Ook kan het transportwater sporen van koper bevatten, wat zeer giftig is voor ongewervelde dieren. Bovendien zijn ongewervelde dieren gevoeliger voor zoutgehalte schommelingen.  De osmotische druk kan celschade veroorzaken, als er te snel wordt acclimatiseert. Temperatuur schommelingen in een zeeaquarium zijn de belangrijkste veroorzaker van de witte stippen op de vissen en verkleuring van de koralen. Tropic Marin PRO-TECT kan worden gebruikt bij het acclimatiseren. Het helpt het immuniteit te beteren en het verminderd stress.
 • Bepaal eerst het maximale watervolume van het acclimatiseringsbakje, zodat u de juiste hoeveelheid PRO-TECT kunt berekenen. (zie 10 hieronder).
  Grotere flessen PROTECT zijn verkrijgbaar bij uw plaatselijke dealer.

Instructies voor gebruik

 1. Om watertemperatuur van de transportzak op temperatuur te brengen, moet u eerst de ONGEOPENDE transportzak in een acclimatiseringsbak(je) plaatsen. Het acclimatiseringsbak(je) moet minimaal 2 á 3 maal het volume van de transportzakwater kunnen bevatten.
 2. Hang de kunststof buis van de acclimatisering kit in het aquarium, zodat de inlaatzeef spons onderwater hangt.
  De inlaatzeef mag niet in niet in een krachtig stromend water of luchtbellen stroming hangen.
 3. Plaats het andere uiteinde van de flexibele slang in de acclimatiseringsbakje en zet de flexibele slang vast met de zuignap.
 4. Zorg dat de druppelregelaar DICHT staat en knijp zachtjes in de sifon zodat het water in de druppelkamer stroomt.
 5. Open langzaam de druppelregelaar totdat het water naar de acclimatiseringsbak(je) stroomt.
 6. Blijf aquariumwater toevoegen totdat het waterniveau in het acclimatiseringsbakje de zelfde hoogte heeft als het water in de transportzak en stop de water toevoer. (druppelregelaar DICHT). Let op dat de transportzak niet gaan drijven!
 7. Open voorzichtig de transportzak, maar zorg ervoor dat geen aquariumwater in de transportzak komt.
  Controleer regelmatig de watertemperatuur in de transportzak totdat de watertemperatuur in de transportzak de zelfde temperatuur heeft als het aquariumwater buiten de zak.
 8. Zodra de temperatuur hetzelfde is, plaats het uiteinde van de flexibele slang in de transportzak.
 9. Open opnieuw de druppelregelaar van de acclimatisatie kit, zodat het water langzaam in de transportzak kan stromen.
  Het transportwater zal zich langzaam mengen met het aquariumwater waardoor de nieuwe aquariumbewoner de tijd krijgt om te acclimatiseren. (60 tot 90 minuten)
 10. Als u tevreden bent met de temperatuur) en pH-waarde (kunt u controleren met een pH-meter of een pH-test kit) en de vissen geen stress vertonen (ontspannen zijn), dan kunt u ze met behulp van een schepnet of (liever) met de hand overplaatsen naar het aquarium.
  Het transportwater nooit gebruiken, maar weggooien. Verhoog LANGZAAM het lichtniveaus (Indien mogelijk, over meerder uren verspreiden).

(vrije vertaling)


Mijn conclusie

Zoals ik al aangaf is dit setje voor zeeaquarium bewoners ontwikkeld, maar met een aangepaste gebruiksaanwijzing zou dit een universeel product kunnen zijn. De gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit en over elk detail is nagedacht.

De zes-talige handleiding is goed geschreven met één kanttekening de Nederlandse versie ontbreekt. Dit is duidelijk een gemiste kans voor TMC. Bovendien zou het prettig zijn geweest, als de handleiding per taal geplastificeerd was. Dit zou het gebruikersgemak alleen maar verhogen.

Icon: PDF bestand  AquaHabitats van TMC versie c.pdf

Geef het artikel een beoordeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.