Airlift – Luchthevel pompje met filters

Het is misschien wel het minst gewaardeerde onderdeel, maar juist zijn eenvoud maakt dit pompje echt een werkpaard dat kostentechnisch onovertroffen is!

Voor een groot aantal toepassingen is een airlift / luchthevelpompje een efficiënte manier om water te verplaatsen. Ik heb het over water verplaatsen, want dat is de hoofdtaak van luchthevelpompje. Het mooie van het systeem is dat het geen bewegende onderdelen bevat, waardoor het niet alleen onderhoudsvriendelijk , maar ook kosten besparend is.  Het enige nadeel van het systeem is dat je een extern luchtpompje nodig hebt, voor de luchttoevoer.

Luchthevel-pompje-20-mm-pvc-versie-e

Doe-Het-Zelf

Je kunt een luchthevelpompje ook kant-en-klaar kopen in een aquariumspecialzaak. Daar worden ze meestal verkocht als lucht aangedreven filtersystemen. Maar een luchthevelpompje kan je gemakkelijk zelf maken. Qua materiaal heb je niet veel nodig: PVC buis van de gewenste diameter, PVC bocht of knie, luchtsteen, luchtslang en een luchtpompje. Het terugslagventiel heb je eigenlijk niet alleen nodig, zolang de luchtpomp zich boven het aquarium bevindt. Nu kost de kant-en-klare luchthevel pompje of een lucht aangedreven filtersystemen nog geen 10 euro, maar als je er meerdere nodig hebt, lopen de totale kosten behoorlijk op. Voor een fractie van het bedrag kan je ze zelf maken!

Opmerking
Omdat de inwendige diameter van de 20 mm PVC buis te krap is voor de meeste luchtsteentjes, moet en een zo smal mogelijk luchtsteentje gebruiken. Doe-Het-Zelf oplossing is een stukje buis met een diameter 5 mm. Voor dit doel heb ik een lege penvulling gebruikt. Na het schoonmaken van de penvulling heb ik een aantal gaatjes geboord van 0,5 mm. Heb je alleen een 1 mm boortje dan is dit ook geen probleem. Heb je geen kleine boortjes dan kan je met een hete naald ook gaatjes prikken. De laatste stap ik het verwarmen van het uiteinde van het buisje zodat je het dicht kan knijpen.

Meerdere luchthevel pompje op een luchtpompje

Het voordeel van een luchthevel pompje is, dat je alleen één luchtpompje nodig hebt. Wil je meerdere luchthevel pompje aansluiten op de luchtpomp, dan is dat ook mogelijk. Het enige waarop je moet letten is dat de luchtpomp voldoende capaciteit heeft, voor een X aantal luchtsteentjes. Via een verdeelstuk met luchtkraantjes kan je elke luchthevel pompje goed inregelen. In dit geval is een terugslagventiel per luchthevel pompje of een lucht aangedreven filtersysteem  een must. Want je wil niet dat je bij het losraken van de luchtslang of bij stroom uitval, je aquarium langzaam leegloopt via de lucht slang.

Filtersystemen met een luchthevelpompje

Nu wordt een luchthevelpompje meestal gecombineerd met filtermateriaal, in de meeste gevallen wordt daarvoor een filtermat of filterspons voor gebruikt. In de onderstaande illustratie kan je twee bekende variaties zien van lucht aangedreven filtersystemen. In de linker illustratie (A) is het luchthevelpompje voorzien van twee filtersponzen. Het vuile water wordt aangezogen via het filtersponzen en het schone water wordt via een draaibaar afvoerbuisje, boven naar het aquarium geleid. Als je naar de het filtermateriaal kijkt, dan is in drie functies onder te verdelen:

  1. Het dient als mechanische filtering;
  2. Het is de behuizing voor de bacteriën die het water zuiveren;
  3. Het dient als bescherming voor de bewoners. (kleine visjes, garnalen, larven)
Luchthevel-filters-versie-e

Het type (A) lucht aangedreven filtersysteem heeft meestal een in hoogste verstelbare stijgbuis. De lengte van de stijgbuis heeft een grote invloed  op de effectiviteit van het systeem.  Met een draaibare afvoerbuis kan je de watercirculatie zodanig beïnvloeden, dat er een goede stroming ontstaat.

In de rechter illustratie (B) is het  lucht aangedreven filtersysteem voorzien van een grote filterspons. Het vuile water wordt via de zijkanten van stijgbuis aangezogen. Dit filtersysteem is alleen geschikt voor “grotere” aquaria.  De werking is in principe het zelfde, alleen wordt het filtersysteem op de bodem van het aquarium geplaatst.  Dit systeem is zeer geschikt voor het opzuigen van het bodemvuil in een kweekbak.

Door een glazen scheidingswand te plaatsen wordt dit filtersysteem opeens een intern filter genoemd. Met een airlift- / luchthevel-pompje wordt het water op een effectieve manier rondgepompt.
Door een glazen scheidingswand te plaatsen wordt dit filtersysteem opeens een intern filter genoemd. Met een airlift- / luchthevel-pompje wordt het water op een effectieve manier rondgepompt.

Hamburger mattenfilter

Het Hamburger mattenfilter is misschien wel het eenvoudigste met lucht aangedreven filtersysteem met een grote capaciteit.

Bij een de Hamburger mattenfilter wordt de filtermat als afscheiding gebruikt. In de linker illustratie wordt de filtermat over de gehele diepte van het aquarium geplaatst. Met kunststof hoekprofielen wordt de filtermat op zijn plaats gehouden. Nu kan je de kunststof hoekprofielen ook weglaten als geen aquariumbodemmateriaal gebruikt. Je moet dan wel de breedte van de filtermat 5 mm groter maken, dan de inwendige diepte van het aquarium. Het gevolg is dat filtermat goed klem komt te zitten tussen de glaswanden.

Tip
Plaats de filtermat in het midden van het aquarium. Op deze wijze kan je de filtermat als (tijdelijke) scheidingswand gebruiken. Als bonus krijg je er ook een filtersysteem bij!

Hamburger-matten-filter-versie-e

De gebogen filtermat heeft het voordeel dat je het filtersysteem netjes in de hoek kan plaatsen. Vooral bij beplante aquaria met een bodembedekking, is deze variant van het Hamburger mattenfilter erg geliefd. Je krijgt met minimale investering een relatief groot filtersysteem.

Plaatsing aquariumverwarming

Door een geringe watercirculatie en watervolumen achter de filtermat, kan de aquariumverwarming zijn warmte niet effectief kwijt. Het gevolg is dat de watertemperatuur veel hoger wordt achter de filtermat dan er voor. Je kan beter de aquariumverwarming voor de filtermat te plaatsen. Dit is misschien niet de mooiste optie, maar wel de beste. Wil je toch de aquariumverwarming achter de filtermat plaatsen, zorg dan voor extra watercirculatie achter de filtermat. Een extra luchtsteentje op aquariumbodem doet wonderen.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Geachte heer,

    In de bovenste tekening (luchthevelpompje 20mm pvc) lees ik in de tabel dat voor 500-1000L/uur , 200-350L/min lucht verbruik is. Dat is 12.000-21.000L/uur. Dit haalt geen een luchtpompje en is een compressor oid nodig. Als bijvoorbeeld een sera air 550 R plus gekozen wordt (min275L/h,4.5L/min,4Watt) zou dit niet mogelijk zijn.
    Een kleine wavemaker zou wellicht een zeer zuinige optie zijn voor een mattenfilter.

    1. Oeps foutje, bedankt voor de opmerkingen!

    2. Ik heb de illustratie ‘luchthevelpompje 20mm pvc’ aangepast.
    3. De kolom ‘Luchtverbruik’ is veranderd van ‘liter/minuut ‘ naar ‘liter/uur’
    4. Bij een Hamburger mattenfilter is een luchthevelpompje niet verplicht, je dan ook een klein pompje gebruiken. Moet je meerdere kweekbakjes filteren, dan is in de meeste gevallen een filtersystem dat met lucht werkt goedkoper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.