Aquarium met vakantie
Als het baasje op vakantie gaat, hebben de vissen ook vakantie. De aquariaan moet zich bewust zijn dat hij een Dit zijn wel heftige woorden, maar het is wel waar! De verzorging van de vissen moet het liefst in het zelfde ritme doorgaan, dus wie met vakantie wil, moet ook voor een back-up zorgen.
Wie die back-up is maakt eigenlijk niet uit, als er maar een goede voorbereiding is geweest. Natuurlijk kan je iemand nemen die niets van vissen afweet, maar een echte professionals kan achteraf goedkoper zijn, dan je denkt.
Goed doorvoede vissen kunnen best een paar dagen zonder eten, maar bij het jonge spul kan één dag al fataal zijn. Met alleen voeren kom je er niet, ook de techniek moet in orde zijn! Elektrische apparaten zoals filter, verwarming, CO2 installatie, verlichting, schakelklokken en voederautomaten kunnen allemaal stuk gaan. Daarom is het zo verstandig om ruim van te voren te beginnen, met het maken een lijstje met ‘de’ risico volle werkzaamheden. Met dit lijstje in de hand, kan je een mooie planning maken, zodat je de risico’s tijdens jouw vakantie tot een minimum kunt beperken.
Groot onderhoud
Dit zijn zaken die je ruim van te voren moet inplannen, TL buizen, UV lampen en filtermateriaal vervangen en het schoonmaken van het leidingwerk, moet je ruim van te voren inplannen. Dit soort werkzaamheden kunnen langdurige gevolgen hebben voor het ecosysteem. Wat je vooral moeten voorkomen dat de gevolgen tijdens de vakantie tevoorschijn komen, want zelfs een ervaren aquariaan heeft hier zij handen ook vol aan.
Onderhoud
Natuurlijk gaat het gewone onderhoud gewoon door, in de literatuur staat dat je net voor je vakantie het aquarium goed moet schoonmaken, dat is natuurlijk wel waar, maar wat belangrijker is dat het aquarium al in topconditie is.
Voorbereiding
Elk aquarium is anders, elke aquariaan heeft zijn eigen gewoonte en ritme. Dus een kant en klare oplossing is er niet. Het enige wat ik wel kunnen zegen, dat na een goed voorbereiding, het prettig thuiskomen is. Vandaar het onderstaande voorbeeld lijstje.
1 maand voor vertrek:
- Regel een back-up voor je aquarium onderhoud.
Eventueel een tweede back-up als er echt problemen zijn! - De laatste kans om groot onderhoud te plegen.
TL buizen, UV lampen en filtermateriaal vervangen en het schoonmaken van het leidingwerk. - Begin de vissen te laten wennen aan het granulaatvoer, indien dit nodig is. Geef ze bij voorkeur alleen morgens droogvoer, ze zullen het dan wat makkelijker accepteren. En het scheelt de back-up vroeg opstaan, tijdens jouw vakantie!
2 tot 3 weken voor het vertrek:
- Standaard onderhoud gaat gewoon door!
- Planten snoeien of verplaatsen en voeding geven.
- Als je van plan bent een voederautomaat te gaan gebruiken, begin deze nu te gebruiken.
Het inregelen van de juiste hoeveelheid voer is nu nog te wijzigen. Mocht het voer slecht uit de voederautomaat komen, dan kan je het nu nog je maatrelen nemen. - Maak een actielijstje voor de back-up
Inclusief contactgegevens, de tweede back-up en aquariumzaak waar je klant bent.
1 week voor het vertrek:
- Eventuele (pot)filter schoonmaken en witte watte vervangen.
- Nitraat/fosfaat hars regenereren c.q. vervangen.
- CO2 installatie controleren (voldoenden CO2?)
- Laatste keer water verversen voor het vertrek.
- Planten inkorten en voeding geven.
- De waterwaarden controleren.
- Voer in porties klaarmaken voor vakantie periode.
Verpak het diepvriesvoer per maaltijd in aparte gripzakjes, om overvoeren te voorkomen!
Natuurlijk kan je blisterverpakkingen gebruiken, je moet dan wel aangeven hoeveel blokjes mag geven. - Nodig de back-up uit en leg alles goed uit wat hij moet doen.
Laat hem de werkzaamheden zelf uitvoeren, dat werkt beter dan alleen vertellen!
Dag voor vertrek:
- Een laatste check-up van apparatuur en vissen
- Laatste maal voederen
Tips voor discusvissen
Discusvissen vanaf een grootte van 10 cm kunnen zonder problemen 2 á 3 werken zonder voeding. Magere tijden komen ook in de vrije natuur voor. Door de geringer waterbelasting kan de tijd tussen de onderhoudsperiode ook verlengt worden.
Voor de vakantie periode
- Start het vasten een paar dagen voor het vertrek (stop met voederen)
- Verlaag de watertemperatuur naar 27°C. Dit vertraagd de spijsvetering en dempt de honger.
- Voor het vertrek zo veel mogelijk water verversen.
Na de vakantie periode
- Verhoog langzaam de watertemperatuur.
- Voer de vissen matig, hun spijsvetering moet weer op gang komen. Bovendien moet het filtersysteem wennen aan de verhoogde waterbelasting.
- Keer langzaam terug naar de normale voer –en onderhoudsschema.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.