Algemene voorzorgmaatregelen bij medicatie toediening in het aquarium

Als aquarium liefhebber moet je moedernatuur soms een beetje helpen. Het toedienen van medicatie moet gericht gebeuren. Voordat je een behandelplan kunt opstellen moet eerst de juiste diagnose worden gesteld. Het onjuist of onnodig toedienen van medicatie geeft meestal averechtse resultaten!

Algemene voorzorgsmaatregelen van medicatie toedienen:

 • Gebruik altijd de originele bijsluiter (gebruiksaanwijzing) die bij het product is geleverd.
 • Ververs voor de behandeling minimaal 50% van het aquariumwater en reinig ook het filtersysteem.
 • Niet filteren over actieve kool, zeoliet, turf of kunsthars. UV-lampen, CO2 bemesting en ozonapparaten tot 48 uur na de laatste toediening uitgeschakeld houden.
 • Aquarium extra beluchten tijdens de behandeling.
 • Bereken het netto volume van het aquarium: Lengte x breedte x hoogte.
  Hiervan moeten dan de planten, de stenen, het kienhout, het zand en dergelijke worden afgetrokken. Meestal is dit 10%, maar in erg volle aquaria tot wel 30%. Indien nodig het watervolume van het externe filtersysteem (bioloog) bij het netto volume optellen.
 • Gebruik geen andere medicatie tijdens de behandeling.
 • Na behandeling minimaal 50% van het water verversen en over actieve kool filteren.
 • Na twee weken het actieve kool verwijderen.

Tips

 • Gebruik de zoekfunctie om naar medicatie te zoeken!
  Zoektermen zoals parasieten, wormen, schimmel, flagellaten, vinrot en bacteriële infecties helpen u bij de eerste selectie.
 • Vergelijk de verschillende behandelmethoden!
  Niet alle behandelmethoden zijn hetzelfde. De voorzorgsmaatregelen en behandelduur kunnen grote invloed hebben op de resultaten. Is er rekening gehouden met een mogelijke nadosering in verband met de teruglopende waterkwaliteit? Wordt de medicatie ook goed verdragen bij andere bewoners?
logo-colombo-150x100Dennerle-logo-150x109logo-easylife-150x50
Logo-JBL-100x134Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is Logo-Manaus-aquarium-150x30.jpglogo-sera-150x60
logo-tetra-150x80Medicatie-tumbnail-overigen150x150
Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Beste,…..ik heb al meer dan een jaar Kinshi Denilit in mijn bioloog zitten, het filter werkt prima….maar aangezien ik nu weer wil gaan kweken met Discusvissen ben ik er niet geheel zeker van of ik mijn Nitraathars met Denilit kan samenvoegen ……misschien heeft u een sluitend antwoord. Mvg w.truijens

  1. Kinshi Aqua Denilit is een filtermateriaal dat bestaat uit een poreus gesteente met een groot oppervlak voor een optimale ontwikkeling van nuttige bacteriën.

   Het nitraat-/fosfaat hars in het filter vangt het vrijgekomen nitriet (NO2-), nitraat (NO3-) en fosfaat (PO43-) ionen weg.

   Let op!
   Het filter heeft geen invloed op de geleidbaarheid van het water, maar kan de pH wel iets doen dalen! Bij medicatie gebruik en bij een zoutbad behandeling moet u het hars verwijderen!

   Deze twee filtersystemen kan je naast elkaar gebruiken. Het maakt niet uit of je het nitraat-/fosfaat hars in een filterzak stoppen of in een aparte filterbehuizing. Omdat je bij het kweken de nitraat-/fosfaatwaarden zo laag mogelijk wilt houden.

 2. Mijn tropische visje hebben schimmel aan mond en aan wees kanten zijden! Ik geef uniek combinatie preparaat eSHa 2000. En het is nog niet weg ..’ een visje al dood ……’

  1. Medicatie voor aquariumvissen is niets meer dan een hulpmiddel die de genezing van zieke vissen kan bevorderen. Het stellen van de juiste diagnose is vaak het succes voor een snelle genezing. Nu moet de leefomstandigheden wel optimaal zijn en de behandeling moet zo snel mogelijk worden gestart.

   Over het algemeen worden aquariumvissen eerder ziek als hun immuunsysteem is verzwakt. Dit wordt meestal veroorzaakt door langdurige stress door bijvoorbeeld onjuiste en slechte waterwaarden, vervuilde leefomgeving of het introduceren besmette aquariumbewoners en-of aquariumplanten.

   Nu is eSHa-2000 een combinatiepreparaat met ultra-breedbandspectrum (UBS) met andere woorden het is geen wondermiddel voor alle visziekten. Het wordt gebruikt bij primaire en secundaire schimmelvorming, bacteriële slijmvliesinfecties, algemene bacteriële infecties, wonden, parasitaire huid- en kieuwwormen, parasitaire infecties en ter bescherming van het slijmvlies.

   Als aquarium vissen sterven tijdens of na een behandeling dan is het goed mogelijk dat de diagnose onjuist was of de verkeerde medicatie is gebruikt. Ultra-breedbandspectrum medicatie kunt u vergelijken met een paracetamol tegen de hoofdpijn. Soms is er meer nodig dan breedbandspectrum medicatie.

   Als u de ‘menukeuze ‘medicatie zoeken’ gebruik en zoekt op de trefwoorden: ‘witte vlekken rond de mond” dan wordt Manaus-aquarium – Trichosal als mogelijkheid gevonden.

   Maar u kunt ook zoeken op: Schimmel (3), Schimmelinfecties (1), Schimmels (6) voor meer behandelmogelijkheden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.