Algemene voorzorgmaatregelen bij medicatie toediening in het aquarium

Als aquarium liefhebber moet je moedernatuur soms een beetje helpen. Het toedienen van medicatie moet gericht gebeuren. Voordat je een behandelplan kunt opstellen moet eerst de juiste diagnose worden gesteld. Het onjuist of onnodig toedienen van medicatie geeft meestal averechtse resultaten!

Algemene voorzorgsmaatregelen van medicatie toedienen:

 • Gebruik altijd de originele bijsluiter (gebruiksaanwijzing) die bij het product is geleverd.
 • Ververs voor de behandeling minimaal 50% van het aquariumwater en reinig ook het filtersysteem.
 • Niet filteren over actieve kool, zeoliet, turf of kunsthars. UV-lampen, CO2-bemesting en ozonapparaten tot 48 uur na de laatste toediening uitgeschakeld houden.
 • Aquarium extra beluchten tijdens de behandeling.
 • Bereken het netto volume van het aquarium: Lengte x breedte x hoogte.
  Hiervan moeten dan de planten, de stenen, het kienhout, het zand en dergelijke worden afgetrokken. Meestal is dit 10%, maar in erg volle aquaria tot wel 30%. Indien nodig het watervolume van het externe filtersysteem (bioloog) bij het netto volume optellen.
 • Gebruik geen andere medicatie tijdens de behandeling.
 • Na behandeling minimaal 50% van het water verversen en over actieve kool filteren.
 • Na twee weken het actieve kool verwijderen.

Tips

 • Gebruik de zoekfunctie om naar medicatie te zoeken! 
  Zoektermen zoals parasieten, wormen, schimmel, flagellaten, vinrot en bacteriële infecties helpen u bij de eerste selectie.
 • Vergelijk de verschillende behandelmethoden!
  Niet alle behandelmethoden zijn hetzelfde. De voorzorgsmaatregelen en behandelduur kunnen grote invloed hebben op de resultaten. Is er rekening gehouden met een mogelijke nadosering in verband met de teruglopende waterkwaliteit? Wordt de medicatie ook goed verdragen bij andere bewoners?
logo-colombo-150x100 Dennerle-logo-150x109 logo-easylife-150x50
Logo-JBL-100x134
logo-sera-150x60 logo-tetra-150x80 Medicatie-tumbnail-overigen150x150

Icon: PDF bestand Voorzorgmaatregelen-medicatie-toedienen-versie-c.pdf

2 gedachten over “Algemene voorzorgmaatregelen bij medicatie toediening in het aquarium

 1. Walter Truijens

  Beste,…..ik heb al meer dan een jaar Kinshi Denilit in mijn bioloog zitten, het filter werkt prima….maar aangezien ik nu weer wil gaan kweken met Discusvissen ben ik er niet geheel zeker van of ik mijn Nitraathars met Denilit kan samenvoegen ……misschien heeft u een sluitend antwoord. Mvg w.truijens

  Reageren
  1. Ernö Dobronyi Bericht auteur

   Kinshi Aqua Denilit is een filtermateriaal dat bestaat uit een poreus gesteente met een groot oppervlak voor een optimale ontwikkeling van nuttige bacteriën.

   Het nitraat-/fosfaat hars in het filter vangt de vrijgekomen nitriet (NO2-), nitraat (NO3-) en fosfaat (PO43-) ionen weg.
   Let op! Het filter heeft geen invloed op de geleidbaarheid van het water, maar kan de pH wel iets doen dalen! Bij medicatie gebruik en bij een zoutbad behandeling moet u het hars verwijderen!

   Deze twee filtersystemen kan je naast elkaar gebruiken. Het maakt niet uit of je het nitraat-/fosfaat hars in een filterzak stoppen of in een aparte filterbehuizing. Omdat je bij het kweken de nitraat-/fosfaatwaarden zo laag mogelijk wilt houden.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.