Het stalen frame
Het stalen frame is zo ontworpen dat de maximale stijfheid wordt gegarandeerd. De bevestigingsstrips voor de achter -en zijpanelen zorgen voor de stijfheid van het frame.
Soms moet je als doe-het-zelver het werk uitbesteden omdat je de vaardigheden of het gereedschap niet bezit. In mijn geval heb ik het vervaardigen van het stalen frame aan een vakman overgelaten. Na het ontvetten van het stalen frame heeft dit een likje verf gekregen.
Waarom een stalen frame
Een nadeel van een meubelpanelen aquariumkast is dat een vlakke, waterpas vloer wordt verondersteld. Als dit niet zo is, moet je zelf het meubel waterpas zetten, wat vaak niet wordt uitgelegd. Dit is meestal geen probleem voor kleine aquaria, maar kan bij grotere aquaria problemen veroorzaken.
Voor aquariumbouwers biedt een aluminium frame veel voordelen: het is makkelijk te maken en geeft bewegingsvrijheid tijdens de montage van de hardware. Je zaagt de profielen op maat en gebruikt de juiste koppelstukken, verder heb je alleen een blokhaak, waterpas en inbussleutels of hamer nodig. Zodra alles goed in elkaar zit, hang je de zijpanelen en deurtjes op.


In het hogere segment worden aquaria geplaatst op aluminium frames, die voorzien zijn van in hoogte verstelbare poten om het waterpas zetten te vergemakkelijken.
Ik koos voor een stalen frame vanwege de betere stijfheid en stevigheid van gelaste verbindingen, ondanks mijn eerdere gebruik van aluminiumprofielen. De aanpassingsmogelijkheden en de kosten gaven uiteindelijk de doorslag voor deze keuze. Een stalen frame heeft echter ook nadelen:
- De transportkosten zijn hoger vanwege het volume en gewicht.
- De productiekosten zijn aanzienlijk hoger.
- Het moet corrosiebestendig worden gemaakt.
- Het aanbrengen van wijzigingen is moeilijk of niet mogelijk.




Intermezzo
Het waterpas zetten van een aquarium is cruciaal om de stabiliteit en duurzaamheid van zowel het aquarium als de kast te waarborgen. Hier is een praktisch stappenplan:
- Plaatsen van de kast: Zet de aquariumkast op de juiste plek en controleer met een waterpas of de achterkant (A) waterpas staat. Als dit niet het geval is, verhoog je het laagste punt met wiggen of stelplaatjes.
- Zijkanten controleren: Controleer vervolgens of de linker- en rechterzijkant (B, C) van de kast waterpas zijn. Verhoog indien nodig de laagste punten. Zorg ervoor dat de kast aan alle kanten waterpas staat.
- Aquarium plaatsen: Zet het aquarium voorzichtig op de kast en controleer of de bodem van het aquarium diagonaal waterpas staat (van hoek (E,F) naar hoek (G,H)).
- Gebruik geschikte ondergrond: Zorg dat de vloer stevig genoeg is om het gewicht van een gevuld aquarium te dragen. Vermijd zachte ondergronden zoals hoogpolig tapijt.

Handige tips:
- Als de kast is uitgerust met verstelbare pootjes, gebruik deze om het niveau eenvoudig aan te passen.
- Gebruik altijd twee wiggen tegelijk om ongelijkmatige belasting te voorkomen.
- Bij kleinere afwijkingen zijn platte stelplaatjes van kunststof vaak voldoende.
- Als je een stalen frame of aluminium frame gebruikt, biedt dit extra stevigheid en vergemakkelijkt het vaak het waterpas zetten door in hoogte verstelbare stelpoten.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.
Mag ik vragen waar het frame gekocht is?
Ik ben van plan een bak te kopen van 220x80x80 en heb nog een frame nodig.
Alvast dank.
Ik heb het frame laten maken bij de lokale metaalbewerking/constructiebedrijf in Hazerswoude dorp. Helaas kan ik je geen bedrijfsnaam geven aangezien het bedrijf niet meer bestaat.