L-nummer rots maken
Als aquariumbezitter wil je een zo natuurlijk mogelijke omgeving creëren voor je vissen die zich graag verschuilen. Nu kan je legholen in elke vorm en van elk materiaal kopen, maar als je iets uniek wilt hebben, dan moet je het zelf maken!
Als gewoonlijk begint het allemaal met de vraag: wat wil je. Het leuke van een goed draaiend aquarium is dat je vissen ook jongen krijgen. Vaak zijn de natuurlijke schuilgelegenheden overbezet, met vissen die zich graag verschuilen. (L-nummers)
Nu kan je legholen stapelen, maar om eerlijk te zijn, is het niet een mooi gezicht in een begroeid aquarium. Bovendien had de schoonheids- en welzijnscommissie al geklaagd over het aantal legholen. Er zit niets anders op dan, wat L-nummers te verhuizen en het aantal legholen te verminderen.
Nu lijkt dit de eenvoudigste oplossing, maar het blijft een tijdelijke oplossing, voor als je de vissen hun gang laat gaan. Door een kunststofrots van Akwaline te verwijderen, kwam er meer ruimte vrij voor legholen. Ondertussen had de schoonheids- en welzijnscommissie weer een uitspraak gedaan, waardoor ik de kunststofrots niet mocht verwijderen. Als gewoonlijk zocht ik naar een compromis. Een nieuw doe-het-zelf project was geboren.
Gebruik altijd een veiligheidsbril om je ogen, een stofkapje om je longen en handschoenen om je handen te beschermen. Het fijnstof van glasvezel kan erg schadelijk zijn voor je gezondheid!
Doe-Het-Zelf
Voor dit project gebruik je je hele fantasie. Er is geen goed of fout, zolang je het maar veilig kunt afronden. Natuurlijk heb je een kunststofrots nodig als basis, het enige waar je op moet letten dat de 50 mm dikwandige PVC buizen wel passen in de kunststofrots. Het aantal legholen mag je zelf bepalen, in het voorbeeld worden acht legholen gecreëerd.
Als Doe-Het-Zelver heb je ook gereedschap nodig, met een ijzerzaag of een fijn getande houtzaag kan je de PVC buis inkorten. Voor het boren van de grote gaten voor de PVC buis kan je het best een 50 mm gatenboor gebruiken, helaas is dit niet de veiligste manier omdat je de kunststofrots niet goed kan fixeren tijdens het boren. De beste manier zo is om de plaats waar je gaat boren in een bankschroef te zetten.
Met een Dremel elektrische multitool kan je ook gaten slijpen, boren of schuren. Om eerlijk te zijn is dit de veiligste manier. Bovendien kan je de PVC randen en lijmnaden netjes gladschuren met dit apparaat.
Heb je geen 50 mm gatenboor of elektrische multitool, dan zit er niets ander op dan meerdere gaatjes boren en met een halfronde vijl de grote gaten rond vijlen.
Met een stukje schuurpapier mag je de PVC randen glad schuren. Het geheel wordt met 5 minuten epoxy in elkaar gelijmd.
Stappenplan
Helaas heb ik van de werkzaamheden geen gedetailleerde foto’s gemaakt. Je zult het dus meteen stappenplan moeten doen. Er is wel een aantal foto’s van het project. Gelukkig is dit vrije project niet moeilijk, zolang je leghol voor leghol af werkt.
Tips:
- Goed gereedschap is het halve werk;
- Zorg dat de PVC buis zo nauwkeurig mogelijk past, dan zie je de lijmnaden niet aan de voorkant van de kunststofrots;
- Ruw de buitenkant van de PVC buis op met schuurpapier, dan hecht de lijm beter;
- Ontvet de kunststofrots en PVC buis met alcohol of aceton voor dat je PVC buis verlijmen;
- Je kunt ook aquarium siliconenkit gebruiken voor het verlijmen!
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.