Actieve kool

Actieve kool

Filtering met actieve kool*: geschikt om schadelijke en ondefinieerbare giftige stoffen uit het aquariumwater te verwijderen (filteren).

*Actieve kool wordt door diverse fabrikanten en leveranciers onder verschillenden namen geleverd:

  • Dennerle – ClearWater ActivKohle Supra
  • SERA – Super carbon
  • JBL – Carbomec activ

Wanneer vissen na het verversen van het water schuw, schichtig worden of donker in de hoek staan, of het eetgedrag van alle vissen slechter wordt kan dit te wijten zijn aan giftige stoffen in het kraantjeswater, bijvoorbeeld pesticiden uit de landbouw, die dikwijls in de lente en in de herfst optreden.

Behandeling
Vul ongeveer 500 gram actieve kool in een zakje, of in een nylon kous, en was het onder kraantjeswater uit, tot geen zwart water meer komt. Daarna plaatst u het zakje in de filter of, mocht dat niet mogelijk zijn, aan de uitstroomopening van de filter, zodat de kool door het water doorstroomd wordt.

Behandelingsduur
1 á 2 weken.

Let op!
De actieve kool altijd na uiterlijk drie weken verwijderen, omdat actieve kool de eigenschap heeft om de giftige stoffen op te slaan. Is de accumulator compleet gevuld, komen de giftige stoffen in korte tijd weer vrij. Dit zou tot de dood van alle vissen kunnen leiden.

Tags: