Manaus-aquarium – Trichosal

Manaus-aquarium – Trichosal

Diergeneesmiddel voor zoetwater siervissen.

Toedieningsvorm:
Vloeistof als toevoeging aan het aquariumwater.

Actieve bestanddelen in mg per ml:
7.7mg Kopersulfaat anhydraat, 2.6mg Ethacridine lactaat, 0,37mg Acriflavine HCl, 0.1mg Methylrosaniliniumchloride, 20μg Magnesiumsulfaat heptahydraat.

Farmaceutische onderneming:
Manaus-Aquarium, Rügnerstrasse 73, D-64319 Pfungstadt, Duitsland.

Toepassingsgebieden:
TRICHOSAL® bestrijdt succesvol schimmelinfecties en bacteriële infecties op de huid van de vis zowel als huidparasieten.

Ziekteverwekkers zijn:
Flexibacter Columnaris, Saprolegnia, Achlya, Trichodina, Chilodonella, Costia en ook Oodinium. Ziekteverschijnselen: Tekenen van een ziekte door de hierboven genoemde pathogenen kunnen zijn:

Bacteriën: witte vlekken bij de mond, aangetaste vinnen, roodachtige zweren op de huid.

Schimmels: Heldere, pluizige katoenachtige bolletjes op de huid en eitjes van de vis.

Huidparasieten: satijnzachte film over de vis, zeer kleine heldere vlekken op de huid en de vinnen.

Het is belangrijk, bij het herkennen van bovenstaande symptomen, snel de vissen te behandelen, zodat een verdere verzwakking van de dieren door de parasieten vermeden wordt. Indien mogelijk de diagnose met behulp van microscopisch onderzoek (laten) bevestigen.

Voorzorgsmaatregelen:
TRICHOSAL® mag niet in combinatie met andere middelen gebruikt worden. Indien uw vissen van te voren met een ander middel behandeld werden, dient u een grote waterverversing voor de behandeling uit te voeren.

Let op de waterkwaliteit van uw aquarium en reduceer door regelmatige waterverversingen de organische belasting ten gevolge van biologische en chemische afbraakproducten.

Sterk vervuilde filters dienen voor de behandeling gereinigd te worden, de filter van het aquarium gedurende de behandeling altijd laten lopen. UVlampen moeten tijdens de behandeling uitgezet worden en oxidatoren moeten verwijderd worden.

Tijdens de behandeling van het aquarium met TRICHOSAL® mogen geen actieve filtermedia (b.v.: actieve kool, fosfaatverwijderaars, etc.) in het filter gebruikt worden, om wisselwerkingen met gebonden schadelijke stoffen te verhinderen.

Ionenwisselaars (b.v. voor nitraatverwijdering, etc.) moeten tijdens de behandeling met TRICHOSAL® uit de waterkringloop van het aquarium zijn verwijderd.

In het algemeen stoppen zieke vissen met de voedselopname.

Zoals bij iedere medicinale behandeling van siervissen in aquaria dient in het geval van complicaties de behandeling met TRICHOSAL® direct te worden afgebroken door een grote waterverversing van het aquarium uit te voeren en de fabrikant te informeren. Voorzichtigheidshalve voorafgaand aan de behandeling met TRICHOSAL® sierslakken (b.v. Appelslakken) verwijderen.

Dosering en gebruik:
Gebruik, om TRICHOSAL® te doseren, de in de verpakking bijgevoegde maatbeker, en verdeel het medicament goed door de maatbeker om te roeren op het wateroppervlak.

De dosering is als volgt:
1e dag 1ml per 40 liter aquariumwater
2e dag 1ml per 40 liter aquariumwater

Bij zeer hardnekkige gevallen mag op dag 3 en dag 5: 1ml per 40 liter aquariumwater na gedoseerd worden.

TRICHOSAL® mag zoals alle medicamenten niet worden over-gedoseerd. Door ziekte verzwakte dieren kunnen gevoeliger reageren.

Contra-indicaties en bijwerkingen:
TRICHOSAL® is een nieuw product en wordt goed verdragen. Er zijn geen bijwerkingen bekend. U wordt verzocht, iedere tot noch toe onbekende bijwerking bij een dierenarts of apotheker en bij de fabrikant te melden.

Bijzondere waarschuwingen:

  • Buiten bereik van kinderen bewaren!
  • Niet bij dieren gebruiken, die voor consumptie bestemd zijn.
  • In de originele verpakking, donker en vorstvrij bewaren.
  • Niet aan hitte blootstellen.
  • Het geneesmiddel mag na afloop van de vervaldatum niet meer gebruikt worden. TRICHOSAL® kan verkleuringen veroorzaken.
  • Houd er voor gebruik rekening mee, dat wij de nieuwste gebruiksinformatie inzake ons product TRICHOSAL® en geactualiseerde bijsluiters verstrekken op de internetpagina’s www.trichosal.de en www.manaus-aquarium.de.

Revisiedatum:
september 2015

Bron: www.manaus-aquarium.de

Tags: