Symphysodon aequifasciatus & Symphysodon discus de koning van de amazonevissen!
Discusvissen zijn prachtige tropische vissen die inmiddels in vele kleuren en patronen te koop zijn. De oorspronkelijke discus leeft in de landen van herkomst (Brazilië, Colombia en Peru) in zacht, lichtzuur tot neutraal, fosfaat- en nitraatvrij water. Zij voelen zich het beste thuis in grote groepen alwaar ze met z’n allen een bont en sierlijk schouwspel opleveren. Discusvissen stellen hoge eisen aan hun zwemwater en vormt dus een echte uitdaging voor wie geïnteresseerd is in aquariumtechniek.
Wildvang discusvissen
De moeilijkste opdracht voor een aquariaan was dat de eerste discusvissen, die men in een aquarium kon houden, gewoon uit de natuur kwamen, vandaar de naam wildvang. Wij kunnen de wildvang discusvissen in de volgende twee hoofdcategorieën verdelen:
- de Heckel Discus. Deze heeft een zwarte streep in het midden van het lichaam.
- de bruine, blauwe of groene Discus. Deze drie varianten vallen in de tweede categorie.
De vraag naar wildvang discusvissen is niet heel erg groot omdat ze lastiger te houden zijn en omdat de kleurschakeringen te beperkt zijn. Daarnaast is het best moeilijk om aan goede wildvang exemplaren te komen. Tel alle nadelen bij elkaar op en dan kom je snel tot de conclusie dat dit alleen voor de echte experts en wildvang discusliefhebbers is weggelegd. Nu is het houden van deze wildvang exemplaren al een zeer specialistische aangelegenheid, maar het kweken met deze vissen is nog lastiger.
Kweek discusvissen
Omdat het houden van wildvang discusvissen voor de meeste aquarianen te lastig was, en nakomelingen niet meer als wildvang gekwalificeerd mochten worden, ontstonden steeds meer verschillende variaties. Voor de aquariumliefhebber werd het houden van discusvissen steeds makkelijker. Ook kon men over een veel groter aanbod beschikken. De meeste nakweek variaties hebben de typische wildvang kenmerken inmiddels wel verloren, maar dit gaf voor de consument over het algemeen alleen maar voordelen.
In het begin waren vooral de Duitsers actief in het nakweken. Zij zijn dan ook de pioniers in het ontwikkelen van nieuwe variaties. Maar ondertussen kwamen ook de Aziaten met nog veel meer variaties. Op dit moment zijn er zoveel variaties te koop dat elke gerenommeerde kweker zijn eigen variaties promoot onder de meest exotische namen.
Maar welke soort discusvissen moet je nu kopen
Dat is eigenlijk een kwestie van smaak. Wil je terug naar de bron dan zijn de wildvang discussen de beste keuze. Deze vissen hebben ook het natuurlijkste gedrag, maar ze zijn eigenlijk voor een beginner niet de ideale vis om mee te starten.
De Duitse kweekvormen kun je zien als de eerste nakweekvissen met een relatief beperkte keuze. Nu is een keuze van 22 variaties niet echt heel beperkt te noemen, maar de Aziaten kunnen een veelvoud aan variaties leveren. Het is wel zo dat deze Duitse vissen een langere kweekgeschiedenis hebben waarbij de meest nare eigenschappen hier wel zijn uit gekweekt. Eigenlijk kun je best zeggen dat de Duitse discusvissen Duitse kwaliteitsnormen hebben.
De Aziaten zijn meesters in het verzinnen van nieuwe kweekvormen en hebben het kweken tot een ware kunst verheven. Dat geeft over het algemeen ook wel kans op andere problemen omdat nog niet alle ‘slechte’ kenmerken bij deze nieuwe variaties eruit gekweekt zijn. Een stabiele kweekvorm neerzetten kost al gauw 10 jaar en de meeste variaties zijn nog niet zo oud. Ook hier geldt dat de beste vissen van de beste kwekers komen. De strijd tussen de kwekers is beslist nog lang niet afgelopen.
Algemene verschillen
Een echte wildvang uit de Amazone heeft geen felle kleurtjes en ook niet de perfecte vorm, maar het zijn wel de enige ‘echte’ discusvissen. Wildvang vissen zijn over het algemeen iets kleiner dan de leeftijdgenootjes uit de nakweek. Ook de vormen zijn minder vloeiend. Dat kan ook niet anders, de wildvangvissen hebben moeten vechten om te kunnen overleven. Al deze tegenslagen kan je terugvinden in dat visje. Hun ouders hebben honderden eitjes gelegd, maar een beperkt aantal jongen zal voor het nageslacht kunnen zorgen. Dat zegt al genoeg over hun leefomstandigheden in de Amazone.
In Duitse kweekvormen kun je nog steeds de oervorm herkennen. Hun lichamen hebben nog een beetje de visvorm terwijl de omtrek bijna rond is gekweekt. Ook het oerinstinct is er ook nog niet helemaal uit gekweekt. De vissen zullen in het begin alle energie gebruiken om te overleven (groeien) en pas in een later stadium, na ongeveer 1 jaar, gaan ze aan hun kleurenpracht denken. Als discusliefhebber blijft het een verassing hoe het visje er later uit gaat zien. Dit maakt het wel zo spannend voor het baasje.
Verschillende kleurschakeringen die je in de natuur niet tegen komt
De Aziaten hebben vooral de nadruk gelegd op de vorm en de kleur van de visjes. Hun lichamen zijn veel ronder en zelfs de jongen kleuren al na een paar maanden. Eigenlijk kun je beter zeggen dat de Aziaten naar zo perfect mogelijke discusvisjes streven en men heeft ook andere ideeën over visvormen en kleuren. Zo kom je vreemde discusvormen tegen die wij als Europeanen als gedrochten zouden bestempelen. Er is dus duidelijk een verschil in interpretatie van wat mooi is. Deze exoten worden in de wandelgangen ook wel eens toverballen genoemd.
Tips
- Koop wat je zelf mooi vindt.
- Varieer niet te veel in variaties en kleuren omdat dit in je aquarium een onrustig beeld geeft. Maar houd je aan regel één.
- Koop visjes van ongeveer dezelfde grootte.
- In verband met kruisbesmetting moet je zo min mogelijk vissen mengen van verschillende kwekers of winkels.
- Vraag hoe de jonge visjes eruit gaan zien op latere leeftijd.
- Vraag om de waterwaarden, zodat je later niet voor verassingen kan komen te staan.
- Wildvang en nakweek vissen kunnen zelden in hetzelfde aquarium omdat de waterwaarden te verschillend zijn.
- Omdat elke kweker zijn eigen voorkeur heeft moet je je goed laten voorlichten wat de vissen eten.
- Neem wat voer mee, zodat je de vissen kunt wennen aan jouw voer.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.