Aquarium lijmen

Een aquarium lijmen is niet moeilijk. Het is in ieder geval een leuk doe-het-zelf werkje waar je geld mee kunt besparen. Of je nu een aquarium zelf wilt maken of een bestaand aquarium wilt uitbreiden met filtercompartimenten, het principe van het lijmen blijft hetzelfde.

Een oud spreekwoord zegt, ‘oefening baart kunst’ en als doe-het-zelver kan ik er over mee spreken. Het beste advies dat ik kan geven is, begin met het maken van een klein kweekbakje of pas een bestaand aquarium aan met een intern filtercompartiment. Ik denk dat de investering in geld en tijd niet verspild zijn. Het artikel ‘Aquariumstelling van de bouwmarkt’ is een goed voorbeeld van een simpel project dat met weinig doe-het-zelf ervaring goed is af te ronden. Zelf als het lijmen van een tussenschot in een bestaand aquarium (voor een intern filtercompartiment) niet perfect is gelukt, dan is het nog geen weggegooid geld. Is het echt mislukt, wat ik betwijfel, dan is het een kwestie van uithuilen, tussenschot verwijderen, schoonmaken en opnieuw beginnen. In de onderstaande alinea’s wordt het lijmen van een compleet aquarium als voorbeeld gebruikt. In het artikel ‘Aquariumglas snijden’ kan je lezen hoe je het glas op maat moet snijden.

Wat zijn de constructiemethoden

Er zijn twee constructiemethoden om aquaria te lijmen:

 1. Zijwanden op de aquariumbodem
 2. Zijwanden naast de aquariumbodem

In de literatuur wordt de tweede methode de meest betrouwbare constructie genoemd. In feite is de eerste methode niet minder in sterkte, maar het vervaardigen is veel makkelijker.

illustratie-Aquarium-lijmen-versie-c

Stappenplan aquarium lijmen – (Zijwanden op de bodem)

* Voordat je het glas kunt lijmen, moet je het eerst schoonmaken met water, drogen en stofvrij maken en daarna de randen ontvetten met alcohol of aceton!

illustratie-Volgorde-aquarium-lijmen-versie-c

Stap 1

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de achterkant van de aquariumbodem. Deze rups moet gelijkmatig van dikte zijn en voldoende dik zijn, zodat de onderkant van de zijwand compleet met siliconenkit wordt bedekt.
 • Plaats de achterwand loodrecht op de aquariumbodem. Zie illustratie ‘Zijwanden op bodem – stap 1 en 2’
Afbeelding: De rups siliconenkit was niet gelijkmatig verdeeld!
De rups siliconenkit was niet gelijkmatig verdeeld! Dit geeft geen toegevoegde waarden aan de constructie, maar het is wel een lelijk gezicht!

De rups siliconenkit wordt door het gewicht van de zijwand platgedrukt. Zorg ervoor dat de zijwand evenwijdig ligt met de aquariumbodem. Je mag de zijwand wel verschuiven, maar niet optillen anders ontstaan er luchtbellen in de siliconenkit.

Afbeelding: Luchtbellen in de siliconenkit
Luchtbellen verzakken de constructie en vergroten de kans op lekkage!

Stap 2

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de achterwand en onderkant van de rechter zijwand.
 • Plaats de rechter zijwand loodrecht op de aquariumbodem en tegen de achterwand.
  Tip:
  Gebruik een stukje schilderstape om de aquariumwanden te fixeren.
   

Stap 3

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de achterwand-en onderkant van de linker zijwand.
 • Plaats de linker zijwand loodrecht op de aquariumbodem en tegen de achterwand.

Intermezzo
Uithardingstijd aquarium siliconenkit: 2mm/24 uur (temperatuur 23°C, relatieve vochtigheid 50%).  Geadviseerd wordt om tussen de zijwanden en tussen de achterwand en de bodem een voeg aan te houden van 1 à 2 mm dikte. Inwendige hoeken afwerken als driehoekige voeg van 3 tot 5 mm afhankelijk van het waterniveau. De afdichtingskit moet volledig uitgehard zijn met een uithardingstijd van ongeveer 1 week voordat het verplaatst kan worden of gevuld met water. Nadat de kit is uitgehard, dient het aquarium verschillende keren te worden gespoeld met water.


Bron: www.denbraven.com

Stap 4

 • Leg een rups van aquarium siliconenkit op de voorwanden van de linker- en rechter zijwanden en op de aquariumbodem.
 • Plaats de voorwand loodrecht op de aquariumbodem en tegen de zijwanden.
 • Laat het aquarium minimaal 48 uur drogen voordat u het aquarium verplaatst (glasdikte 4mm)!

Stap 5

 • Om stabilisatiestrips eenvoudig te kunnen lijmen is het aquarium op een zijkant gezet. In feite maak je gebruik van de zwaartekracht om de stabilisatiestrips op hun plaats te houden. Nu is het kantelen van een klein aquarium geen enkel probleem, maar bij grotere aquaria kan je dit beter laten!

  Tip!
  Gebruik twee afstandklossen van hout om een stabilisatiestrip te ondersteunen. De lengte is afhankelijk van de hoogte waar de stabilisatiestrips worden geplaatst. Met een stukje schilderstape kan je de ondersteuningen fixeren! Het voordeel van deze methode is dat de stabilisatiestrips gelijk op de juiste hoogte worden geplaatst wat het verlijmen een stuk makkelijker maakt.
illustratie-Stabilisatiestips-lijmen-versie-c

Stap 6

 • Indien nodig verwijder de overtollige siliconenkit met een schepje, hobbymes of scheermesje.

Stappenplan aquarium lijmen – (Zijwanden naast de bodem)

De procedure is eigenlijk hetzelfde als de zijwanden op de bodem lijmen. Alleen staan de zijwanden naast de bodem. Het gevolg is dat de siliconenkit op de aquariumbodem of op een ander locatie moet worden aangebracht. Wat je niet mag vergeten is dat je het aquarium op een papier of herbruikbaar antikleef bakpapier plaatst. Doe je dat niet dan heb je een werktafel met permanente aquariumkit.

Kies de juiste aquarium siliconenkit

Je hebt aquarium siliconenkit en je hebt aquarium siliconenkit en dat komt omdat er tussen de verschillende merken kit wezenlijke verschillen te vinden zijn. Waar je wel rekening mee moet houden is de huidvormingstijd. Dit is de tijd waarbinnen je het product moet verwerken. Deze huidvormingstijd kan variëren van 6 tot 10 minuten en het is merk gebonden. Zelfs de aanbevolen droogtijden kunnen variëren en zijn afhankelijk van onder andere ondergrond, opgebrachte hoeveelheid product, vochtgehalte en omgevingstemperatuur. Het is dus erg belangrijk dat je de datasheet (gebruiksaanwijzing) goed leest voordat je het product gaat gebruiken. Voor de doe-het-zelver is een goede voorbereiding echt essentieel. Want een (groot) aquarium lijmen is een race tegen de klok!

MerkProductDatasheet
BISONSiliconenkit voor glasBISON – Siliconenkit voor glas.pdf
Den BravenAqua-SiliconenDen Braven – Aqua-Silicone.pdf
OTTOSEALS28 silicone voor aquariaOTTOSEAL – S28 silicone voor aquaria.pdf
RAMSAUER410 aquariumRAMSAUER – 410 aquarium.pdf
SOUDALSilirub AQSOUDAL – Silirub AQ.pdf

Maak het je zelf gemakkelijk!

Afbeelding: Bison siliconenkit spuit
BISON siliconenkit spuit

Zoals gewoonlijk is goed gereedschap het halve werk. Voor lijmen van een aquarium heb je niet zo veel gereedschap nodig. Een goede siliconen kitspuit is essentieel voor een schoon resultaat. Bij de goedkopere silicone kitspuiten laat de dosering een steekje vallen. Wat je überhaupt niet wil, is dat de siliconenkit nog naloopt als je de toevoer hebt gestopt. Voor het afwerken van de kitranden kan je een silicone voegkitstrijker gebruiken. De eenvoudigste versie ziet er uit als een kunststoflepel, maar heeft het nadeel dat je alleen holle voegen kan creëren. Natuurlijk mag je ook je vinger gebruiken, maar het resultaat is niet zo netjes. Bovendien zitten je vingers vol met siliconenkit.

Afbeelding: Een professionele aquariumbouwer die letterlijk met natte vingers heeft gewerkt.
Een professionele aquariumbouwer die letterlijk met natte vingers heeft gewerkt. Dit aquarium heb ik niet geaccepteerd!

Mijn voorkeur gaat naar driehoekige voegen met zwarte siliconenkit. Als eerste is de zwarte siliconenkit beter zichtbaar waardoor het verwerken makkelijker wordt en je eventuele foutjes makkelijker kan waarnemen en corrigeren. Het tweede voordeel is dat je kitnaden niet verkleuren wanneer je medicatie hebt gebruikt die een kleurtje achterlaten (bijvoorbeeld Methyleenblauw). Maar wat veel belangrijker is, dat de voegen bijdragen aan de constructie. Bij holle voegen willen de randen wel eens loslaten waardoor er vuil kan ophopen. Bij slecht gekitte aquaria verhoogt dit de kans op lekkage. Natuurlijk mogen wij de persoonlijke smaak niet vergeten, maar ik zoek altijd naar de meest betrouwbare optie.

Intermezzo
Als je discusvissen gaat kweken in een kweekbak, dan kan je beter transparante siliconenkit gebruiken. Hiermee wordt voorkomen dat de jongen de zwarte kit als ouders gaan zien. Bovendien kunnen de ouders de donker gekleurde jongen beter waarnemen op een lichtere achtergrond. Nu mag je dit probleem niet overdrijven, want een goed koppel heeft geen last van zwarte kit.

Afbeelding: Discuskweekbak met transparante kit
Nu mag je dit probleem niet overdrijven, want een goed koppel heeft geen last van zwarte kit.

Het schoon afwerken van een zelfbouwaquarium vergt enige discipline. Je werkruimte moet in ieder geval een schone omgeving zijn. De tafels waarop ik de voorbereidingen tref, dek ik af met breed inpakpapier.

illustratie-Aquarium-siliconenkit-schoon-afwerken-versie-c

Omdat ik mijn aquarium zo schoon mogelijk wil houden tijdens het kitten, plak ik de glasranden altijd af met schilderstape. Ik heb gemerkt dat brede schilderstape het beste werkt. Tijdens het gladstrijken van de voegen komt een beetje siliconenkit op het plakband. Na het gladstrijken van de voegen verwijder ik de schilderstape. Het gevolg is dat je recht afgewerkte voegen hebt en je aquarium schoon blijft!

Tips
Indien het mogelijk is laat ik de schilderstape een stukje doorlopen na het glas. Tijdens het verwijderen kan ik dit overbodig stukje schilderstape gebruiken als handgreep. De verwijderde schilderstape laat ik op een oude krant zakken. Na het verwijderen van de schilderstape rol ik de krant op en gooi het geheel in de gewenste vuilcontainer. Als je siliconenkit op het aquarium morst, laat het dan gewoon zitten. Na het drogen van de siliconenkit kan je de overtollige siliconenkit verwijderen met een hobbymes of scheermesje.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Beste,
  Ons aquarium is al 40 jaar oud en ooit zelf gemaakt met siliconen.
  Nu vermoeden we dat er een lek is op een van de hoeken waar het hout van de kast is over geplakt. We vroegen ons af of het mogelijk is deze terug te plakken zonder de vissen te moeten verwijderen en of langs buitenkant voldoende zou kunnen zijn.
  Hij is 1m 50 cm lang en hoogte en breedte 60 cm. Dus niet simpel om leeg te maken en wat met de vissen dan. Bestaat er dus een product om dit te doen?
  Met vriendelijke groeten Marleen

  1. Beste Marleen,
   Een aquarium die lekt is zeker geen pretje. Ik ken geen betrouwbare methode om langs de buitenkant de lekkage te verhelpen. Helaas zit er niets anders op dan het aquarium opnieuw te verlijmen.

   Het probleem is dat u de oude siliconenkit eerst moet verwijderen voordat u het aquariumglas opnieuw kunt verlijmen. Bij een 40-jarige aquarium kunt u het beste alle siliconenkit vervangen. Op zich is dit geen probleem als u de tijd heeft. Het verwijderen van de oude siliconen kit en het schoonmaken van het glas is een secuur werkje.

   Na het verlijmen van het aquarium moet u de siliconenkit eerst laten uitharden. Dit kan enkele dagen of weken duren en is afhankelijk van de glasdikte en het merk kit. Het vervelende is dat u de vissen en planten ergens moet onderbrengen voor deze periode. Een oud aquarium of kunststof opbergbox kan als tijdelijke huisvesting dienen.

   quarantaine-opbergbox

   Wat ook mogelijk is om het oude aquarium te verwijderen en er een nieuw aquarium voor in terug te plaatsen. (alleen het glaswerk) Het grootste voordeel is dat u uw vissen en planten maar enkele uren hoeft onder te brengen. Voor dergelijke kusjes voldoet een emmer met een luchtsteentje en een verwarming prima. Dit klusje kunt u met gemak in enkele uren afronden. Deze optie is wel de duurste, maar dan kunt u weer 40 jaar van uw aquarium genieten.

 2. Welke kit is het beste voor een aquarium van alleen glas te lijmen,
  Ramsauer 410 aquarium kit? Zwart

  1. Wij gebruiken hoofdzakelijk Den Braven Aqua-Siliconen omdat onze leverancier dit merk in het assortiment heeft. Dat wil nog niet zeggen dat dit het beste product is voor de aquariumbouw! In theorie zou de producten kunnen vergelijken via hun datasheet. Maar ik heb gemerkt dat niet zo eenvoudig is omdat niet alle parameters met dezelfde normen worden weergegeven.

   Wat ik wel gemerkt heb is dat tijdens het verwerken van verschillende merken siliconenkit waarneembaar verschillen zijn. Kit die de uiterste houdbaarheidsdatum nadert verwerkt anders dan een nieuwere lichting. Er zijn ook kleine een verschillen merkbaar tussen de transparante of zwarte kit. Uiteindelijk speelt de persoonlijke voorkeur een belangrijke rol bij de keuze!

   Opmerking:
   Ga u een kweekbakje maken voor discusvissen, dan kan je het beste transparante kit gebruiken! Wordt het een ander type aquarium dan maakt de kit kleur niet zo veel uit.

 3. Beste, Aan het begin van dit artikel wordt er kort gesproken over het snijden van aquariumglas, om daarna te verwijzen naar het artikel ‘Aquariumglas snijden’. Echter kan ik dit artikel niet terug vinden, ook niet via de zoekfunctie. Is het mogelijk om dit artikel terug online te plaatsen? Of op een andere manier meer informatie te verstrekken over het snijden van aquariumglas?

  1. Oeps, een terechte opmerking van u!
   Het klopt dat de doorverwijzing naar het artikel ‘Aquariumglas snijden’ nog niet op de website staat!

   Het concept artikel ‘Aquarium lijmen’ bevatte oorspronkelijk een hoofdstuk ‘Aquariumglas snijden’. Omdat het twee verschillende disciplines zijn heb ik besloten hoofdstukken op te splitsen in twee artikelen. Het artikel ‘Aquarium lijmen’ is geplaatst en het artikel ‘Aquariumglas snijden’ staat helaas nog in de concept fase.

   Tijdens het uitwerken van het artikel ‘Aquariumglas snijden’ ontbraken een aantal cruciale onderdelen die voor het vervaardigen van het aquarium noodzakelijk zijn. De uitleg ‘Hoe bepaal je de juiste maatvoering en glasdikte’ ontbraken. De foto’s en filmpje over glas snijden zijn gemaakt maar de bij behorende illustratie ontbreken nog.

   Dat is natuurlijk een slecht excuus, maar een incompleet artikel plaatsen met een hoop vraagtekens is ook niet de bedoeling. Concept artikelen worden door verschillende mensen gecontroleerd en geverifieerdom de kwaliteit van de artikelen te waarborgen. Het kost veel tijd om het netjes af te ronden, zelf na alle maatregelen kunnen er foutjes of vragen ontstaan.

   Sorry voor het ongemak, wordt aan gewerkt.

 4. ik heb soudal aquarium kit 300ml liggen is deze goed geschikt voor het herkitten van mijn binnennaat? Of adviseren jullie toch een andere silicone?

  1. Soudal – Aquariumsilicone zonder problemen gebruiken mits de houdbaarheidsdatum niet verstreken is! Volgens de gebruiksaanwijzing: 12 maanden in ongeopende verpakking op een droge en koele plaats bij temperaturen tussen +5°C en +25°C.

   Als je aquarium lekt dan kan je het beste je aquarium compleet opnieuw verlijmen. (Siliconekit en glas verwijderen. Ontvetten en opnieuw verlijmen!) Het provisorisch afdichten van oude siliconenkit raad ik sterk af aangezien de afdichting en mechanische belastbaarheid nihil is!

   Gaat het om een tussenschot waarbij aan twee kanten waterstaat (b.v. interne bioloog, afscheiding compartimenten) dan kan het soms een tijdelijke oplossing zijn.

   Als je nieuwe siliconekit over oude siliconekit aanbrengt dan zal de nieuwe siliconenkit zeer slecht (niet) hechten. Het geeft een goed gevoel, maar is zonde van je het werk!

   Voor het verlijmen van aquaria gebruik ik altijd een nieuwe koker aquariumsilicone. Is de koker geopend dan is de houdbaarheid te beperkt.

 5. wat is de beste methode om een aquarium van 200x60x70 te bouwen .
  heb namelijk een barst in de bodem en wil die vervangen en aangezien dat het een enorm gewicht is wil ik alles loshalen en welke kit is het beste voor deze klus .
  wil nog velen jaren genieten van mijn discusvissen .

  mvg christiaan

  1. Wij gebruiken hoofdzakelijk Den Braven Aqua-Siliconen omdat onze leverancier dit merk in het assortiment heeft. Dat wil nog niet zeggen dat dit het beste product is voor de aquariumbouw! In theorie zou de producten kunnen vergelijken via hun datasheet. Maar ik heb gemerkt dat niet zo eenvoudig is omdat niet alle parameters met dezelfde normen worden weergegeven.

   Wat ik wel gemerkt heb is dat tijdens het verwerken van verschillende merken siliconenkit waarneembaar verschillen zijn. Kit die de uiterste houdbaarheidsdatum nadert verwerkt anders dan een nieuwere lichting. Er zijn ook kleine een verschillen merkbaar tussen de transparante of zwarte kit. Uiteindelijk speelt de persoonlijke voorkeur een belangrijke rol bij de keuze!

 6. Hallo wij willen een bestaand aquarium van 1 meter in 3 delen, hebben jullie daar ook een beschrijving voor hoe je dat het beste en het netst kunt doen.

  1. 1. De makkelijkste verdeling kan je met een filtermat maken.
   De filtermat moet je 0,5-1 cm langer zijn dan de dieptemaat van het aquarium en 3 cm hoger dan de waterhoogte.

   2. De mooiste oplossing is het verlijmen van een glazen tussenschot.
   De nadelen zijn dat het aquarium leeg moet zijn en je moet een rooster maken in het tussenschot voor de watercirculatie.

   3. Je hebt ook aquariumverdelers die je vast zet met zuignappen.
   Je hebt aquariumverdelers met tussenschotten van plastic en het rooster zet je vast met de bijgeleverde zuignappen. Maar je kan ook alleen de zuignappen bestellen. “Superfish aquarium verdeler” je kan dan naar eigen inzicht een tussenschot op maat maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.