Aquariumglas schoonmaken

Als je eindelijk je aquarium hebt opgestart en je discusvissen zwemmen al een tijdje lekker rond, dan is het hoog tijd om onderhoud te plegen. Voor de een is dat eens in de twee weken en voor de ander is dat soms wel elke dag.

Nu is er één klusje wat toch wat extra aandacht nodig heeft: het schoonmaken van de aquarium glas. Het is niet moeilijk, maar goed schoonmaken zonder krassen te veroorzaken wordt vaak wat lastiger. Nu zijn er genoeg hulpmiddelen te koop die het gemakkelijker moeten maken. Helaas hebben deze artikelen soms ook nadelen, bovendien zijn ze vaak overbodig als je de glas regelmatig schoonmaakt.

De algenmagneet

Een algenmagneet is handig als je niet overal bij kunt.
Handig als je niet overal bij kunt.

Een algenmagneet is een sponsje of krabbertje om het glas te reinigen dat met een magneet vastgehouden kan worden. Aan de binnenkant zit meestal een kunststof laag dat er uitziet als een stukje klitten band. Dit gedeelte wordt tegen de achterkant van het glas geplaats. De andere kant heeft een viltlaagje dat je aan de buiten kant van het glas moet plaatsen. Nu hoeft de hobbyist alleen maar de algenmagneet over de ruit heen te bewegen om de ruit schoon te maken.

Het systeem heeft ook nadelen: het gedeelte dat je over de ruit moet bewegen moet echt schoon zijn! Elk stukje hard vuil kan krassen veroorzaken. Zand, grint en kleine slaken kunnen diepe krassen veroorzaken. De kans dat je bij de bodem een paar korrels zand of grind mee pikt is erg groot. Je kan dit probleem gemakkelijk ondervangen door het onderste gedeelte (± 3 cm) niet met de algenmagneet schoon te maken. Maar met een stukje witte watten schoon te maken, maar dan is het voordeel van een algenmagneet snel verdwenen, toch weer natte handen.

De algenkrabber

Is het grote broertje van de algenmagneet. Als je niet voortijdig je ruiten goed schoonmaakt wordt het een stuk lastiger, de algenmagneet kan de hardnekkige algen niet meer goed verwijderen. (achterstallig onderhoud ?) Dan is het tijd voor de algen krabber. De algenkrabber ziet er uit als een ijskrabber voor de auto. Alleen hij is een stukje kleiner en heeft meestal verwisselbare mesjes. Er zijn versie die er uitzien als een algenmagneet met een krabber aan een zijde. Maar de populairste is de algenkrabber met een verleng de steel. Lekker makkelijk je kan in ieder geval overal bij zonder al te nat te worden.

Dit type algenkrabber kan aan de onderkant scharnieren.

Ook dit systeem heeft zijn nadelen. De mesjes zijn zo ingesteld dat ze 3 mm van de zijkanten zitten, dat is goed voor je siliconenkitrand, maar het gevolg is wel dat je de hoeken niet kunt schoonmaken. Wat je wel kan doen is de algenkrabber horizontaal te houden bij de randen. Je moet dan wel extra voorzichtig zijn, dat je niet in de siliconenkitrand raakt. Dit kan je alleen goed doen als de steel zo dicht mogelijk bij de mesjes vasthoud. Maar dan is algenkrabber opeens niet meer zo handig. Voordat je het weet ga je de algenkrabber gebruiken als discus-keu. Biljarten is leuk maar niet met je discusvissen. Ook met dit systeem is de onderste gedeelte van het aquarium verboden gebied. Bovendien moet je de mesjes regelmatig vervangen, want ze slijten echt!. Elke zand of grindkorrel veroorzaakt een braam op het mesje, en juist die braam kan krassen op je glas veroorzaken. Conclusie: Het mesje voor het gebruik goed controleren op beschadigingen en regelmatig vervangen.

Glaskrabber uit de bouwmarkt

Bij elke bouwmarkt zijn glaskrabbers te koop om het verf van de ruiten te verwijderen na een schilderbeurt en van de kozijnen. De simpelste uitvoering is niet meer dan een houder met een scheermesje. Lekker simpel van constructie en onverwoestbaar! Hij is goed hanteerbaar en je komt werkelijk in alle hoeken en gaten. Vooral kleine en hardnekkige algen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Voor grote oppervlakte is het niet zo geschikt maar zover laten we het toch nooit komen!

Schoonmaak-sponzen

Een aquarium-spons is iets meer dan een standaard spons. Een aquarium spons mag geen krassen op het glas kan veroorzaken. Dat is tenminste de theorie! Er zijn zelf sponzen die zo zacht zijn dat je ze ook op acryl aquariums kunt gebruiken. Maar echt hardnekkige algen verwijderen met deze sponzen zit er niet in. Waar je echt vooruit moet kijken is dat er geen zand, grint en kleine slaken tussen de spons en glas komt. Dit veroorzaakt de bekende krassen op het glas. Een spons mag je nooit platdrukken met je vingers om extra kracht uit te oefenen tijdens het schoonmaken. Je drukt als het ware het vuil in je spons waar het geen kant op kan, door het samengedrukte structuur. Het gevolg is dat je het vuil als perfect schuurmiddel gaat gebruiken. De conclusie is dan ook: “Laat de spons het werk doen!”

Een aantal sponzen hebben twee verschillende zijden. De eerste zijde is lekker zacht met een fijne open structuur, zodat het vuil in de spons kan trekken. De tweede laag is iets harder met een vezel structuur wat ook open is. Dat is makkelijk, die dingen hebben we thuis ook op het aanrecht. Fout, Fout, Fout! De structuur van een huishoudspons is te compact om het vuil in de spons te laten dringen. Hij neemt wel lekker water op, maar daar hebben we niets aan in het aquarium. Het harde gedeelte heeft een dichte structuur en heeft de bijnaam schuursponsje!

De beste spons die ik toe heb gevonden is een stukje filterspons uit een aquarium. Een open structuur neem haast geen water op, maar vuil heeft alle gelegenheid om in de spons te trekken. Lekker dik dus de verleiding om hard te drukken is ook verdwenen.

Waarschuwing
Voor aquaria van acryl zijn dit soort schoonmaakt middelen uit den bozen. Elk hard voorwerp zal krassen veroorzaken, hoe voorzichtigheid ook bent. Zelf met witte-watten moet je erg voorzichtig zijn!

Onderkant aquariumglas schoonmaken

Tot nu toe hebben we het gehad hoe je het bovenste gedeelte van het aquariumglas kon schoonmaken. Het onderste gedeelte (± 3 cm) is het domein van de echte aquarium liefhebber. Dit gedeelte kan je het best met een stukje witte watte schoonmaken. Je mag het stukje witte watte maar één keer gebruiken. Haal je het witte watte van het glas af dan moet je een ander stukje van het watte gebruiken. Zo voorkom je dat je het vuil als schuurmiddel gaat gebruiken. (Het nieuwe stukje watten is namelijk schoon.) Maar bedenk wel hard duwen, kan nog steeds krassen veroorzaken! Er blijft eigenlijk nog één stukje van het aquariumglas over dat nog niet schoongemaakt is. Het gedeelte waar de zand of grint bodem zit. Deze aanslag is makkelijk te verwijderen met een oud bank pasje. Duw het pasje onder een kleine hoek recht naar beneden zodat de rand alleen het glas raakt. De zijkant van het pasje zal het vuil naar beneden duwen. Trek vervolgens het pasje van het glas af, en maak het schoon met een stukje witte watte. Het is wel tijdrovend maar je krijgt geen krassen in het zichtbare gedeelte.

Wat ik zelf gebruik is een satéstokje. Prik het stokje tussen het glas en de bodem. En haal in lange halen van links naar rechts het vuil weg. Lekker makkelijk en je bent zo klaar! Bovendien zitten 100 van dit soort stokjes in een pakje, en wat over blijft is goed voor de BBQ.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

    1. Een aquarium van acrylaat kan je het beste schoonmaken met warmwater met een paar druppeltjes afwasmiddel (Alleen aan de buitenkant). Gebruik een zachte microvezeldoek dat je alleen voor buitenkant van het aquarium gebruikt. Spiritus en glasreinigers zoals Glassex raad ik niet aan, omdat zij de vaste vuildeeltjes niet oplossen. Een oude spuitflacon met water en een paar druppeltjes afwasmiddel maken de werkzaamheden een stuk gemakkelijker. (Je hebt altijd schoonwater!)

      Aan de binnenkant van het aquarium gebruik ik een aantal plukken witte watten. Maak eerst de onderrand schoon en vervang daarna je wittenwatten. Op deze wijzen is de kans klein dat je vuil mee verhuist tijdens het schoonmaken. Een opgevouwen microvezeldoek kan je ook gebruiken mits er geen afwasmiddelresten op zitten. Krassen aan de binnenkant zijn lastig te vermijden, het kleinste zandkorreltje of vuil kan al krassen veroorzaken!

      Zit je aquarium vol met krassen dan kan je het krasvrij maken met acrylaat reiniger wat een polijstende werking heeft. Dit kan je alleen aan de buitenkant gebruiken tenzij je het aquarium leeg maakt en daarna goed schoon spoelt.

  1. Bestaat er geen algenmagneet waarmee je met pads kan werken om de doffe kleur van het plexyglas weg te krijgen in een vol aquarium? Met fijne zandkorrel papier?

    Zowel waar kan ik dit vinden?

    1. Een krassenmagneet wordt ook wel gekscherend een acrylaat aquarium genoemd. ? Krassen verwijderen is eigenlijk niet mogelijk. Wat wel kan is de kras groter maken met waterproef schuurpapier of polijstpasta. In feiten creëer je een deuk in het acrylaat waardoor de kras wordt verdoezeld. Maak je het deuk te smal dan creëer je het lachspiegel effect.

      Handmatig krassen verwijderen is alleen geschikt voor mensen met engelengeduld. Afhankelijk van de diepte van de kras begin je met waterproef schuurpapier korrel 500 of 1000. Daarna ga je over op het polijsten met Micro-Mesh soft pads korrel 1500 tot 12000. Het probleem is dat je acrylaat slijpsel creëert in het aquarium wat zeer ongezond is voor de vissen. Omdat je met frictie het materiaal verwijderd moet je het acrylaat koelen (water of polijstpasta). Doe je dat niet dan blijft het acrylaat dof.

      * Krassen uit een aquarium verwijderen is geen goedkope oplossing die je één, twee drie toepast. Het is erg belangrijk dat je de juiste methoden kiest want het begrip krassen is erg breed.
      Micro-Mesh soft padsBeantwoorden

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.