Aquariumplanten gereedschapsrekje

Als aquariumliefhebber wil je dat je aquarium er tip top er uit ziet. Helaas geldt dat niet altijd voor het onderkastje van het aquarium. Met dit doe-het-zelf project, kan je ieder geval je gereedschap om je aquariumplanten te onderhouden ordelijk opruimen.

Het aquariumplanten gereedschapsrekje is een eenvoudig doe-het-zelf project. Voor dit project gebruik je een standaard aluminium L-profiel 30 x 15 x 2mm, dat je gewoon bij de bouwmarkt kunt kopen. Voor de prijs hoef je het niet te laten, want één meter van het L-profiel kost nog geen 10 euro en voor dat geld  kan je er twee maken.

Aquariumplanten gereedschap etui
Aquariumplanten gereedschap etui

Als wij naar de praktijk kijken wordt het meeste gereedschap onder in de aquariumkast bewaard. Voor mensen die voor meer luxe gaan, is er ook een etui te koop, maar dat heeft het nadeel dat je het gereedschap eerst moet afdrogen voordat je de etui kunt sluiten. Voordeel is, dat er lange accessoires in passen

Een tweede optie is een gereedschapsrekje, dat je aan de aquariumrand kunt hangen. Dit kan handig zijn tijdens het onderhoud, maar na het onderhoud wil ik geen gereedschap zien. Als ik naar mijn situatie kijk, dan was een etui geen optie, want mijn grootste pincet was te lang. Een gereedschapsrekje dat je aan de aquariumrand hangt, was ook geen optie, omdat mijn rand te dik was.

De enige optie die voor mij overbleef, was een permanent gereedschapsrekje zelf maken. Het grootste voordeel van dit onderhoudsrekje is, dat ik na het onderhoud het gereedschap niet hoeft te drogen en het hangt overzichtelijk buiten zicht.

Het gereedschap is gemakkelijk toegankelijk tijdens het onderhoud.
Het gereedschap is gemakkelijk toegankelijk tijdens het onderhoud.

Doe-Het-Zelf

Niet iedereen heeft de tijd of handigheid om een dergelijk projecten af te ronden. In veel gevallen is een standaard product de goedkoopste optie. Maar in mijn geval was het een uitdaging om het zelf te maken. De bouwtekening moet je ook zien als een concept ontwerp, dat je naar eigen behoefte kunt aanpassen. Een ding is zeker aan de bouwtijd zal het niet liggen. Het rekje was binnen één uur ontworpen en gebouwd. Het tekenen van de illustratie heeft veel meer tijd in beslag genomen. Maar ook dat is voor mij een hobby.

Bouwtekening

Aquariumplanten-gereedschaphouder-versie-c

Gereedschap:

 • ijzerzaag;
 • vijl;
 • 6 mm en 3 mm ijzerboortje;
 • boormachine.

Bouw beschrijving

 1. Download de bouwtekening van de website;
 2. Print de bouwtekening uit;
 3. Knip de twee delen van de 1:1 boormal uit;
 4. Plak de uit twee delen bestaande boormal op het aluminium profiel, zodat de rode lijnen  A-A over elkaar liggen;
 5. Zaag het aluminium profiel op de gewenste lengte;
 6. Indien nodig boor eerst de bevestigingsgaten met het 3 mm boortje
  Je kunt het gereedschapsrekje ook met dubbelzijdig plakband bevestigen!
 7. Boor de 6 mm gaten in het aluminium profiel.
  Voor de sleufgaten kan je meerdere gaten naast elkaar boren!
 8. Vijl de sleufgaten glad met een vijl,
 9. Rond de hoekpunten met een vijl af.
Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.