Voor -en nadelen levend vissenvoer

Omdat levend visvoer voor de meeste aquarianen geen optie is, kan je beter als alternatief diepvriesvoer gebruiken. Maar wat zijn de verschillen?

In principe zijn verse voedingsproducten gezonder dan ingevroren producten. Maar uiteindelijk hangt het er maar net vanaf hoe snel de vissen de verse producten kunnen consumeren. Als algemene regel geldt dat, nadat de producten geplukt of gedood zijn, de voedingswaarden snel achteruit gaan. Door de producten zo snel mogelijk te conserveren, kunnen de producenten van zoveel mogelijk producten de voedingswaarden bewaren. Wanneer wij naar onze aquariumbewoners kijken, dan kunnen wij drie verschillende voedingspatronen onderscheiden:

Carnivoren: zijn vlees etende dieren die proteïnerijk voedsel nodig hebben.

Omnivoren: zijn dieren die zowel plantaardig als dierlijk voedsel eten.

Herbivoren: eten alleen plantaardig voedsel.

Het zal duidelijk zijn dat de dieren in de natuur zelf kunnen bepalen wat ze willen eten. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van de beschikbaarheid! Als wij naar het levend voer kijken dan komen onze aquariumbewoners er bekaaid van af omdat je tegenwoordig prima uitgebalanceerd speciaal droogvoer kunt kopen. Toch heeft levend voer een aantal voordelen die je niet kan bereiken met geconserveerd voer zoals:

 • De bewegingen van het voer stimuleren de eetlust.
 • Het natuurlijk zoekgedrag naar het voer wordt bevorderd.
 • Wanneer levend voer niet onmiddellijk verorberd wordt kan het uren of dagen in het aquarium overleven.
 • Zolang het voer leeft, zal het voer de waterkwaliteit minimaal aantasten.
 • De ’textuur’ van levend voer bevordert de spijsvertering van de vissen.
 • Levend voer kan de voorplanting bevorderen en is zelfs bij een aantal soorten alleen te bereiken met levend voer!
 • Levend voer kan je ook gebruiken als overgangsfase naar diepvriesvoer of gedroogd voer.
 • Bij zieke vissen kan je het voer ook gebruiken als stimuleringsmiddel voor de eetlust en voor het toedienen van bepaalde medicatie.

Hieronder zie je een vrij simpel proces hoe je levende rode muggenlarven met medicatie kan besprenkelen:

 1. Koop een handje levende muggenlarven bij je aquariumspeciaalzaak.
 2. Laat de muggenlarven een beetje indrogen op een droge thee- of zakdoek. Gebruik geen krant in verband met de mogelijke schadelijke stoffen van de inkt!
 3. Meng de medicatie met een klein beetje water zodat je het makkelijk over de muggenlarven kan verdelen.
 4. Leg de levende muggenlarven in een plastic bakje.
 5. Verdeel het mengsel van de medicatie over de muggenlarven. Hierbij zullen de muggenlarven het water met de medicatie opzuigen!
 6. Voer je zieke vissen met dit mengsel.

Het voordeel van dit systeem is, dat je het gericht kan toedienen bij vissen die nog eetlust hebben. Bovendien kan je gebruik maken van de stimulerende werking van levend voer. Daarnaast zijn levende muggenlarven in de koelkast makkelijk een paar dagen in leven te houden. Maar voor toekomstig gebruik kan je ze ook als ijsblokjes invriezen!

Assortiment levend voer

Het grootste problemen van het levend voer is, dat wij het voer levend moeten houden. Technisch gezien is er veel mogelijk, maar praktisch gezien blijft het een uitdaging. Afgezien van de logistieke problemen is de toegevoegde waarde van levend voer te klein ten opzichte van het gebruikersgemak van diepvries visvoer. Wanneer wij naar het assortiment kijken van het levend voer, dan komen wij tot de conclusie dat het een nichemarkt is geworden. Eigenlijk is dat logisch omdat verpakt levend voer maar zeer beperkt houdbaar blijft. Wanneer wij naar de praktijk kijken, dan wordt het meeste levend voer verkocht in zakjes van 90ml. Voor de gemiddelde aquariaan is dit meer dan voldoende om een paar dagen te voeren. Natuurlijk kan je ook grotere hoeveelheden kopen, maar dit wordt steeds moeilijker omdat er steeds minder vraag naar is.

Rode muggenlarven op 90ml water
Rode muggenlarven op 90 ml water
Levend voerHoeveelheid water (ml)Type waterZelf te kweken
Artemia90waterJa
Brachionus90waterJa
Enchytraeen90waterJa
Gammarus oceanicus90zeewaterJa
Levende zeewater copepoden90zeewaterJa
Lumbriculus variegatus90waterJa
Moina salina90zeewaterJa
Mysis90zeewaterJa
Rode muggenlarven90waterJa
Tubifex90waterJa
Watervlooien (Dapnia)100waterja

Levend voer zelf kweken

Wanneer wij naar de praktijk kijken dan is, om er aan te komen, het zelf kweken van levend voer een goedkoop alternatief. Ten eerste heb je geen logistieke problemen qua vervoer en houdbaarheid en bovendien kan je anticiperen op de behoefte waarbij de kostprijs acceptabel is. Bovendien kan je het voer veilig en schoon kweken zonder ongewenste gevolgen van vervuiling door kunstmest, verdelgingsmiddelen en resten van medicatie en industrie wat erg belangrijk is! Natuurlijk moet je investeren in wat hardware en tijd, maar in de meeste gevallen zijn deze investeringen te verwaarlozen ten opzichte van de koopprijs van levend voer.

Intermezzo:
Een van het meest gekweekte levend voer is artemia. Qua hardware heb je niet meer nodig dan een petfles en een luchtpompje om het water te beluchten. Voor de rest heb je wat artemia eitjes, zout en water nodig. Na ongeveer drie dagen kan je voor je jongbroed de eerste artemia oogsten. Wil je grotere artemia hebben, dan moet je wat langer wachten en de artemia’s groottrekken met wat voer. Als ik heel eerlijk ben, dan kopen wij de volwassen artemia liever als diepvriesproduct omdat dit is veel makkelijker is!

Vier commerciële Artemio kweeksets van JBL
Vier commerciële Artemio kweeksets van JBL, een optie voor groot gebruikers die niet willen knutselen met petflessen!

Levend voer uit de natuur

Dit is de makkelijkste manier om aan het levend voer te komen omdat het een kwestie is van oogsten in de natuur. In veel gevallen is dit economisch gezien de beste oplossing en soms ook de enige optie!

Watervlooien vangen met een watervlo netje
Het is een kwestie van de juiste locatie, geduld en een watervlo netje. Helaas is het niet mogelijk om selectief te vangen waardoor je ook ongewenste bewoners uit het water vangt!

Begrijp mij niet verkeerd, ik prevaleer levend voer dat verantwoord gekweekt wordt. Maar je kan als aquariaan er ook voor kiezen om het levend voer uit de natuur te halen en dat kan met een schepnetje en wat hulpmiddelen. Voor ons als Nederlanders is het een voordeel dat wij in een waterrijke omgeving wonen. Natuurlijk kunnen wij niet alles uit de natuur halen omdat niet alle dieren in de Nederlands wateren leven.

In het verleden werd er veel levend voer uit de Nederlandse wateren gehaald omdat het ook de enige manier was om aan levend voer te komen. Maar de tijden zijn veranderd. Wij leven in een tijd dat wij de natuur een handje helpen om aan onze voedselproductie te komen. Kunstmest, verdelgingsmiddelen en resten van medicatie en industrie komen in het water terecht. Het probleem hierbij is dat wij niet met onze blote ogen kunnen zien of deze schadelijke stoffen aanwezig zijn. Goed spoelen met vers water verkleint wel de kans op vergiftiging, maar het geeft geen enkele garantie op niet vervuild levend voer.

Een ander groot nadeel van levend voer is, dat het ongewenste bacteriën en parasieten kan bevatten. Door het product te koken, drogen of in te vriezen worden de meeste boosdoeners gedood. Het grootste voordeel van dit proces is dat het product eenvoudig gedistribueerd kan worden, maar het is dan geen levend voer meer!

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.