Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie

Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen.

Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden. Nu heeft het woord euthanasie bij de meeste mensen een negatieve lading, maar het kan ook een humane manier levensbeëindiging zijn.

Natuurlijk zijn de omstandigheden niet altijd het zelfde. Bij een bejaarde vis die aan zijn laatste levensfase is begonnen, zal de beslissing gemakkelijker verlopen, dan bij een jonge vis. Eigenlijk mag het niets uitmaken, als het onnodig lijden als uitgangspunt wordt genomen.

Het wordt pas echt lastig als men denkt, dat theoretisch herstel mogelijk is. Het geweten gaat dan meespelen. Heb ik wel alles gedaan wat ik kon doen? Moet ik het nog een twee of derde kans geven? enz.

Persoonlijk heb ik het liever niet over “Euthanasie” maar over het laten inslapen van het visje. Het is het zelfde maar het klinkt wat vriendelijker. Vooral bij mensen die zeer gehecht zijn aan hun vissen, is de beslissing moeilijk te rechtvaardigen.

In het artikel “Euthanasie van aquariumvissen” kan je lezen, hoe je op een verantwoorde manier euthanasie kan plegen met: “Benzocaine” en “2-Phenoxy ethanol”. Het enige probleem is dat deze stoffen lastig te verkrijgen zijn. Waardoor de drempel nog moeilijker wordt. Nu worden in het artikel ook twee andere methoden beschreven, maar dat is voor de meeste mensen net een stapje te ver. (Ook voor mij!)

Het humaan euthanaseren van vissen met kruidnagelolie

Het voordeel van euthanaseren van vissen met etherische kruidnagelolie is, dat je het humaan kan uitvoeren en het verdovingsmiddel kan je gewoon bij de apotheek of de drogisterijen kopen. (10ml vanaf 3,60 €)

Afbeelding: Een flesje met etherische kruidnagelolie

Een flesje etherische kruidnagelolie

Dosering

0,5 ml Etherische kruidnagelolie per liter water

Hoe werkt de euthanasie van vissen met kruidnagelolie?

 • Vul een bakje met warm water;
  (Je kan ook een aquariumvissen transportzakje gebruiken.)
 • Voeg de benodigde hoeveelheid kruidnagelolie toe.
  (Eventueel omroeren zodat de kruidnagelolie zich goed vermengd.)
 • Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt.
 • Leg de vis(sen) in het bakje;
  (De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven.)
 • Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
  (Als je een aquariumvissen transportzakje hebt gebruikt, dan kan je ook het water wegspoelen!)
 • Spoel het water met de kruidnagelolie weg in de gootsteen.
 • Indien nodig kunt u de vis(sen) ook invriezen, zodat u ze op een later tijdstip kan afvoeren.(Vooral in de zomer kunnen de dode vis(sen) een ongewenst effect hebben in GFT container.)

Opmerkingen
Laat de vis(sen) voldoende lang in de verdovingsvloeistof, dit om zeker te zijn dat de dood is ingetreden. Dode vissen bewegen niet en reageren niet op aantikken of aanraking. De kieuwdeksels bewegen niet, de vissen gaan ondersteboven, scheef of op hun zij drijven.

Afbeelding sitebar: De kweker van deze misvormde discusvis, durfde geen preventieve euthanasie uit te voeren!

Icon: Printer    Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie – versie a.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.