Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie

Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen.

Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden. Nu heeft het woord euthanasie bij de meeste mensen een negatieve lading, maar het kan ook een humane manier levensbeëindiging zijn.

Natuurlijk zijn de omstandigheden niet altijd hetzelfde. Bij een bejaarde vis die aan zijn laatste levensfase is begonnen, zal de beslissing gemakkelijker verlopen, dan bij een jonge vis. Eigenlijk mag het niets uitmaken, als het onnodig lijden als uitgangspunt wordt genomen.

Het wordt pas echt lastig als men denkt dat theoretisch herstel mogelijk is. Het geweten gaat dan meespelen. Heb ik wel alles gedaan wat ik kon doen? Moet ik het nog een twee of derde kans geven? Enz.

Persoonlijk heb ik het liever niet over “Euthanasie” maar over het laten inslapen van het visje. Het is hetzelfde maar het klinkt wat vriendelijker. Vooral bij mensen die zeer gehecht zijn aan hun vissen, is de beslissing moeilijk te rechtvaardigen.

In het artikel “Euthanasie van aquariumvissen” kun je lezen, hoe je op een verantwoorde manier euthanasie kan plegen met: “Benzocaine” en “2-Phenoxy ethanol”. Het enige probleem is dat deze stoffen lastig te verkrijgen zijn. Waardoor de drempel nog moeilijker wordt. Nu worden in het artikel ook twee andere methoden beschreven, maar dat is voor de meeste mensen net een stapje te ver. (Ook voor mij!)

Het humaan euthanaseren van vissen met kruidnagelolie

Het voordeel van euthanaseren van vissen met etherische kruidnagelolie is dat je het humaan kunt uitvoeren en het verdovingsmiddel kun je gewoon bij de apotheek of de drogisterijen kopen. (10 ml vanaf € 3,60)

Een flesje etherische kruidnagelolie

Dosering

0,5 ml Etherische kruidnagelolie per liter water.
(1 druppel is gemiddeld 0,05 ml dus 1 ml is 20 druppels.)

Hoe werkt de euthanasie van vissen met kruidnagelolie?

 • Vul een bakje met warm water;
  Je kunt ook een aquariumvissen transportzakje gebruiken.
 • Voeg de benodigde hoeveelheid kruidnagelolie toe.
  Eventueel omroeren zodat de kruidnagelolie zich goed vermengd.
 • Laat het water met kruidnagelolie afkoelen, totdat het water het aquariumwater temperatuur heeft bereikt.
 • Leg de vis(sen) in het bakje;
  De vis zal verdooft raken en na enkele minuten pijnloos en stressvrij sterven.
 • Verwijder de vis(sen) uit het bakje.
  Als je een aquariumvissen transportzakje hebt gebruikt, dan kan je ook het water wegspoelen!
 • Spoel het water met de kruidnagelolie weg in de gootsteen.
 • Indien nodig kunt u de vis(sen) ook invriezen, zodat u ze op een later tijdstip kan afvoeren.
  Vooral in de zomer kunnen de dode vis(sen) een ongewenst effect hebben in GFT container.

Opmerkingen
Laat de vis(sen) voldoende lang in de verdovingsvloeistof, dit om zeker te zijn dat de dood is ingetreden. Dode vissen bewegen niet en reageren niet op aantikken of aanraking. De kieuwdeksels bewegen niet, de vissen gaan ondersteboven, scheef of op hun zij drijven.

Afbeelding sitebar: De kweker van deze misvormde discusvis, durfde geen preventieve euthanasie uit te voeren!

Euthanasie bij vissen met kruidnagelolie – versie d.pdfDownloaden
Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Hallo,

  De vis die het betreft is een Aalgrundel van 25 cm die ernstig vermagerd is en een grote bult heeft op z’n zij.
  Ik vind het lastig om een beslissing te maken maar ik denk dat ik deze optie wel in gedachten houdt. Veranderd de verhouding die ik zou moeten gebruiken met het formaat van de vis?

  1. Het blijft lastig om het leven van een aquariumbewoner te beëindigen. Helaas wordt het te vaak uitgesteld omdat men de stap niet durft te maken. Het gevolg dat de aquariumbewoner een lange lijdensweg moet begaan. De methode met kruidnagelolie is veel mensen gemakkelijk uit te voeren omdat kruidnagelolie eenvoudig te verkrijgen is. Om eerlijk te zijn heb ik kruidnagelolie gewoon naast mijn visvoer staan. Het voordeel is dat ik de eventuele euthanasie methode al beslist heb.

   Bij een overdosis van een verdovingsmiddel zal de vis (sneller) inslapen, niet meer bijkomen en sterven. Het duurt maar een paar minuten voordat de vis sterft maar toch is het belangrijk om de vis lang genoeg in het verdovingsmiddel te laten om zeker te zijn dat ze niet meer bijkomt en zeker dood is.

 2. Ik heb zelf een zwarte sluierstaart telescoopvis. Hij is nu al een tijdje blind aan 1 oog, en ik zie dat zijn conditie achteruitgaat. Is het een goede keuze om kruidnagelolie te gebruiken?

  1. Als een vis ernstige verzwakt is en geen verbetering te verwachten zijn, dan is euthanasie met kruidnagelolie een humane manier om overige leed te voorkomen. Er zijn meer methoden van euthanasie bij aquariumvissen maar ik heb gemerkt dat de meeste mensen dit een laagdrempelige methode vinden. Bovendien een kruidnagelolie eenvoudig te verkrijgen.

 3. Wat met teveel goudvissen in de vijver
  Kan je dan ook kruidnagelolie om de vissen stilaan te doen inslapen?
  Is kruidnagelolie schadelijk aan de vijverplanten of best vissen apart zetten?

  1. 1. Als uw vissenbestand te groot wordt is het verkopen of gratis op te halen een humanere optie dan euthanasie. In het voorjaar is er veel vraag naar vijvervissen (goudvissen). Via markplaats of het lokale prikbord is de advertentie zo geplaatst. Over het algemeen worden de vijvervissen binnen een week opgehaald.

   2. Euthanasie met kruidnagelolie is alleen geschikt voor kleinere vissen. Heeft u grotere vissen dan kun u het best een van deze methoden gebruiken. https://discuszolder.nl/euthanasie-van-aquariumvissen/

   3. Euthanasie (met kruidnagelolie) altijd buiten het ecosysteem uitvoeren! Je kan de vissen in een emmer of een plasticzak(je) plaatsen met een kleine hoeveelheid water. Kruidnagelolie is schadelijk voor alle het leven in je vijver c.q. aquarium. Waarschijnlijk ook voor je planten. planten.

  1. * De oorspronkelijke vraag was: “Kan je ook gemalen kruidnagelolie gebruiken?”

   Nee*, Eugenol (het verdovingsmiddel in kruitnagelolie) is een kleurloze tot lichtgele, aromatische olieachtige vloeistof die wordt gewonnen uit bepaalde essentiële oliën, vooral uit kruidnagelolie, nootmuskaat, kaneel, basilicum en laurier. Het is aanwezig in concentraties van 80-90% in kruidnagelolie en bij 82-88% in kruidnagelbladolie.

   Bron: http://www.laboratoriumdiscounter.nl

 4. Één van mijn sluierstaart goudvissen vertoonde al een paar weken vreemd gedrag: op zijn rug drijven, niet meer kunnen zwemmen.
  Telkens apart gezet tot hij weer bij zijn positieven kwam, maar enkele uren nadat ik ‘m weer losliet vertoonde hij hetzelfde gedrag. Bij gebrek aan kruidnagelolie vanavond het volgende toegepast om hem uit zijn lijden te verlossen: een 30 tal kruidnagels geplet met de vijzel en 30 minuten laten weken in 1 liter warm kraanwater uit de boiler. Na 30 minuten gezeefd met een koffiefilter.
  Daarna zo stressvrij als mogelijk mijn sluierstaart in de vloeistof laten zakken. Al heel snel stopte de ademhaling en na een minuutje was hij rustig overleden.
  Met pijn in mijn hart afscheid genomen maar blij dat verder lijden bespaard is gebleven.

 5. Kan ik ook kruidnagel in water doen om de vis te verdoven en zo rustig laten sterven?

  1. Het beste kan je een plasticbakje of zakje nemen met een beetje aquariumwater.
   Doe daar de druppels kruitnagelolie in.

   Mijn voorkeur gaat naar een stevige plasticzak van de aquariumzaak.
   Na het toevoegen van de kruitnagelolie kan je de olie goed verdelen door de zak even te schudden.
   Daarna kan je de zieke vis in het zakje doen.

   Over het algemeen hebben zieke vissen niet veel tijd nodig om in te slapen.
   Giet het water uit het zakje en knoop de zak dicht.

   Voor kleine vissen is 200 ml water meer dan voldoende.
   Als je te veel water gebruikt moet je meer kruitnagelolie gebruiken!

   Natuurlijk kan je ook een klein bakje gebruiken.
   Maar de geur van de kruitnagelolie is lastig te verwijderen uit een herbruikbare bakje.

   Ik heb gemerkt dat water met kruidnagelolie effectiever werkt dan achteraf kruidnagelolie toevoegen.

  2. Dag Ella,
   Ik had een 20cm lange sluierstaart in mijn vijvertje rondzwemmen. Ondanks een beschermend net boven de vijver, werd hij toch verwond op de rug, allicht door een kattenklauw. Wondje verzorgd, maar hij bleef op zijn zij liggen en bewoog haast niet meer. Apart in emmertje gezet, geplette kruitnagels toegevoegd, rustig ingeslapen.

 6. Wij hebben een een goudvis die al een paar dagen op de bodem hangt, scheef, staartje krom. Hoeveel druppels op hoeveel water gebruik ik van de olie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.