Hoe oud zijn mijn discusvissen en wat is hun gemiddelde groeipatroon

Veel hobbyisten stellen deze vraag bij de aanschaf van één of meerdere discusvissen? De vraag is echter of wij  überhaupt achter het antwoord komen!

Als hobbykweker kan je deze vraag redelijk makkelijk beantwoorden omdat je immers zelf het nest hebt groot gebracht. In de detailhandel wordt dit een stuk lastiger. Allereerst zijn de vissen meestal ingekocht en daar kunnen dan al meerdere stations tussen hebben gezeten. Tevens is het de vraag of ze wel kunnen achterhalen wanneer de vissen zijn inkocht en hoelang zij al in de winkel verblijven etc…

Zoals ik hiervoor al aangaf is het voor een kweker eenvoudig bij te houden hoe oud de vissen zijn en het is belangrijk het optimale groeipatroon te kennen. Door uitstekende omstandigheden te creëren kan de kweker efficiënt kweken en het gevolg is een economisch verantwoorde bedrijfsvoering en een goede kwaliteit vissen.

Voor het kweken van consumptievissen wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en de ontwikkelingen op dit gebied staan nog steeds niet stil. Voor de sierviskwekers is het een stuk moeilijker omdat de diversiteit veel groter is dan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek die vaak als een soort bedrijfsgeheim worden gezien. Als hobbyweker kom je meestal niet veel verder dan persoonlijke ervaringen.

Groeipatroon discusvissen versie c

In deze tabel staat het gemiddelde groeipatroon van de door Stendker gekweekte discusvissen.

Bij vissen die in de natuur leven en te maken hebben met de seizoensinvloeden kan men aan de hand van patronen in de gehoorbeentjes de leeftijd achterhalen. Vergelijk het maar met de groeiringen van een boom. Ook kan men aan een aantal uiterlijke kenmerken, zoals schubben en vinstralen, door middel van de microscoop de leeftijd bepalen.

Een microscoop opnamen van een gehoorbeentje van een vis.

Een microscoop opnamen van een gehoorbeentje van een vis.

Afgezien van de kosten van een degelijk onderzoek moeten de vissen ook opgeofferd worden. Als liefhebber lijkt dit niet de beste optie. Omdat de bovengenoemde methode niet altijd wordt toegepast kan men ook gebruik maken van lengte-leeftijdssleutel, kortweg ALK van Age-Length key. Deze methode wordt veel gebruikt als men de vissen niet kan of wil opofferen en genoegen neemt met een schatting.


De praktijk

De beroepskwekers weten dat de groepsgrootte een enorme invloed heeft op het eet- en groeigedrag. Het gevolg is dat er gelijkwaardigheid binnen de groep vissen ontstaat. Dit is ook de reden dat zij een grote hoeveelheid jonge vissen in een aquarium aanbevelen. De vissen zullen optimaal groeien zonder stress. Uiteraard moeten de leefomstandigheden ook optimaal zijn! Veel water verversen en vaak en gevarieerd voeren zijn noodzaak. Voor elke leeftijdsgroep is exact bepaald wat de beste criteria zijn.

Deze jongen zijn van hetzelfde nest maar toch is er bij een aantal jongen een groeiachterstand te zien.

Deze jongen zijn van hetzelfde nest maar toch is er bij een aantal jongen een groeiachterstand te zien.

Deze ideale omstandigheden zijn voor de detailhandel maar ook voor veel hobbykwekers zeer lastig te verwezenlijken. De detailhandel heeft immers maar één doel…… de vissen zo snel mogelijk verkopen. De optimale groeiomstandigheden creëren is vaak voor hen vaak niet rendabel. Let dus op: de grootste visjes in de groep kunnen ook de achterblijvertjes zijn van de vorige groep.

Wanneer men zelf discusvissen kweekt dan zie je na een paar weken verschil in grootte ontstaan. Dit is een natuurlijk verschijnsel, want net als bij mensen bestaan er ook grote en kleine vissen. Er is dus een gemiddelde grootte per leeftijdscategorie. Als je in de Stendker groeipatroon tabel kijkt zie je bij 3 en 18 maanden twee waarden staan te weten minimum en maximum en daar treden blijkbaar de verschillen op in het groeipatroon. Na 24 maanden zijn de verschillen minimaal geworden.

Vis-lineaal-versie-a

Deze A4 visliniaal is een handig hulpmiddel om de grootte van de (discus)vissen te meten waarbij de rode lijnen de gemiddelde lengte per leeftijd aangeven (zie bovenstaande tabel). Even het originele bestand downloaden en op A4 papier uitprinten en daarna lamineren met lamineerfolie. Nu kunt u de vis op de liniaal of in het aquarium meten.


Discusvis meten versie c

Conclusie

De optimale groeiomstandigheden zijn zowel bij de groot- als de detailhandel vaak niet te verwezenlijken. Het verblijf bij de detailhandel is meestal niet optimaal, maar in principe zou dit van korte duur kunnen zijn. De optimale omstandigheden in een beplant discusaquarium met bijvissen creëren is zeer lastig. Dit is ook de reden dat je zelden grote en zeer oude discusvissen tegenkomt in een hobby aquarium. Grote vissen zijn meestal gekocht, en eigenlijk ken ik geen kweker die oude vissen verkoopt. Een discusvis kan in principe 15 jaar oud en ongeveer 20 cm groot worden. De maximale grootte van een discusvis wordt tussen de 2 en 2,5 jaar bereikt. Wil je de garantie dat je discusvissen het JUMBO-voormaat krijgen, dan zit er niets anders op dan het JUMBO-voormaat te kopen.  Want in de praktijk behalen niet alle discusvissen deze respectabele grootte en/of leeftijd!

Icon: PDF bestand Hoe oud zijn mijn discusvissen versie d.pdf

2 gedachten over “Hoe oud zijn mijn discusvissen en wat is hun gemiddelde groeipatroon

  1. ben

    Mooie informatieve site,, maar dit stukje is een beetje raar…(De maximale groei bereikt een discus tussen de 2 en 2,5 jaar. Om er zeker van te zijn dat je vissen groot zijn kan je het beste grote vissen kopen.) dit,,,,om er zeker van te zijn dat je vissen groot zijn,kan je het best grote vis kopen,,,,,,,,dit is ook een gekke zin bijvoorbeeld als ik zou schrijven.om er zeker van te zijn dat je vis niet ziek is het best gezonde vis kopen

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.