Hoe oud zijn mijn discusvissen en wat is hun gemiddelde groeipatroon

Veel hobbyisten stellen deze vraag bij de aanschaf van één of meerdere discusvissen? De vraag is echter of wij  überhaupt achter het antwoord komen!

Als hobbykweker kan je deze vraag redelijk makkelijk beantwoorden omdat je immers zelf het nest hebt groot gebracht. In de detailhandel wordt dit een stuk lastiger. Allereerst zijn de vissen meestal ingekocht en daar kunnen dan al meerdere stations tussen hebben gezeten. Tevens is het de vraag of ze wel kunnen achterhalen wanneer de vissen zijn inkocht en hoelang zij al in de winkel verblijven etc…

Zoals ik hiervoor al aangaf is het voor een kweker eenvoudig bij te houden hoe oud de vissen zijn en het is belangrijk het optimale groeipatroon te kennen. Door uitstekende omstandigheden te creëren kan de kweker efficiënt kweken en het gevolg is een economisch verantwoorde bedrijfsvoering en een goede kwaliteit vissen.

Voor het kweken van consumptievissen wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en de ontwikkelingen op dit gebied staan nog steeds niet stil. Voor de sierviskwekers is het een stuk moeilijker omdat de diversiteit veel groter is dan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek die vaak als een soort bedrijfsgeheim worden gezien. Als hobbyweker kom je meestal niet veel verder dan persoonlijke ervaringen.

Groeipatroon-discusvissen-versie-d

In deze tabel staat het gemiddelde groeipatroon van de door Stendker gekweekte discusvissen.

Bij vissen die in de natuur leven en te maken hebben met de seizoensinvloeden kan men aan de hand van patronen in de gehoorbeentjes de leeftijd achterhalen. Vergelijk het maar met de groeiringen van een boom. Ook kan men aan een aantal uiterlijke kenmerken, zoals schubben en vinstralen, door middel van de microscoop de leeftijd bepalen.

Een microscoop opnamen van een gehoorbeentje van een vis.
Een microscoop opnamen van een gehoorbeentje van een vis.

Afgezien van de kosten van een degelijk onderzoek moeten de vissen ook opgeofferd worden. Als liefhebber lijkt dit niet de beste optie. Omdat de bovengenoemde methode niet altijd wordt toegepast kan men ook gebruik maken van lengte-leeftijdssleutel, kortweg ALK van Age-Length key. Deze methode wordt veel gebruikt als men de vissen niet kan of wil opofferen en genoegen neemt met een schatting.

De praktijk

De beroepskwekers weten dat de groepsgrootte een enorme invloed heeft op het eet- en groeigedrag. Het gevolg is dat er gelijkwaardigheid binnen de groep vissen ontstaat. Dit is ook de reden dat zij een grote hoeveelheid jonge vissen in een aquarium aanbevelen. De vissen zullen optimaal groeien zonder stress. Uiteraard moeten de leefomstandigheden ook optimaal zijn! Veel water verversen en vaak en gevarieerd voeren zijn noodzaak. Voor elke leeftijdsgroep is exact bepaald wat de beste criteria zijn.

Deze jongen zijn van hetzelfde nest maar toch is er bij een aantal jongen een groeiachterstand te zien.
Deze jongen zijn van hetzelfde nest maar toch is er bij een aantal jongen een groeiachterstand te zien.

Deze ideale omstandigheden zijn voor de detailhandel maar ook voor veel hobbykwekers zeer lastig te verwezenlijken. De detailhandel heeft immers maar één doel…… de vissen zo snel mogelijk verkopen. De optimale groeiomstandigheden creëren is vaak voor hen vaak niet rendabel. Let dus op: de grootste visjes in de groep kunnen ook de achterblijvertjes zijn van de vorige groep.

Wanneer men zelf discusvissen kweekt dan zie je na een paar weken verschil in grootte ontstaan. Dit is een natuurlijk verschijnsel, want net als bij mensen bestaan er ook grote en kleine vissen. Er is dus een gemiddelde grootte per leeftijdscategorie. Als je in de Stendker groeipatroon tabel kijkt zie je bij 3 en 18 maanden twee waarden staan te weten minimum en maximum en daar treden blijkbaar de verschillen op in het groeipatroon. Na 24 maanden zijn de verschillen minimaal geworden.

Groeipatroon-liniaal-discusvissen-versie-d

Deze A4 Groeipatroon liniaal is een handig hulpmiddel om de grootte van de (discus)vissen te meten waarbij de rode lijnen de gemiddelde lengte per leeftijd aangeven (zie bovenstaande tabel). Even het originele bestand downloaden en op A4 papier uitprinten en daarna lamineren met lamineerfolie. Nu kunt u de vis op de liniaal of in het aquarium meten.

Discusvis-meten-versie-c

Conclusie

De optimale groeiomstandigheden zijn zowel bij de groot- als de detailhandel vaak niet te verwezenlijken. Het verblijf bij de detailhandel is meestal niet optimaal, maar in principe zou dit van korte duur kunnen zijn. De optimale omstandigheden in een beplant discusaquarium met bijvissen creëren is zeer lastig. Dit is ook de reden dat je zelden grote en zeer oude discusvissen tegenkomt in een hobby aquarium. Grote vissen zijn meestal gekocht, en eigenlijk ken ik geen kweker die oude vissen verkoopt. Een discusvis kan in principe 15 jaar oud en ongeveer 20 cm groot worden. De maximale grootte van een discusvis wordt tussen de 2 en 2,5 jaar bereikt. Wil je de garantie dat je discusvissen het JUMBO-formaat krijgen, dan zit er niets anders op dan het JUMBO-formaat te kopen.  Want in de praktijk behalen niet alle discusvissen deze respectabele grootte en/of leeftijd!

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Mooie informatieve site,, maar dit stukje is een beetje raar…(De maximale groei bereikt een discus tussen de 2 en 2,5 jaar. Om er zeker van te zijn dat je vissen groot zijn kan je het beste grote vissen kopen.) dit,,,,om er zeker van te zijn dat je vissen groot zijn,kan je het best grote vis kopen,,,,,,,,dit is ook een gekke zin bijvoorbeeld als ik zou schrijven.om er zeker van te zijn dat je vis niet ziek is het best gezonde vis kopen

 2. Goeden avond ik ben geen kweker, maar vind de discus een pracht vis, je gaf aan dat je grote discus zou moeten kopen. Kan, ik heb er 2 gekocht 3 jaar terug toen waren ze 3 cm groot nu is de kleinste rond de 120 mm en de grootste rond de 150 mm in een gezelschaps aquarium van 120x50x70 hoog, met best veel planten en andere vissen.
  2 kobalt blauwen discus>>> waanzinnig mooi… hoe oud kunnen ze nu worden???? AS

  1. Uit de praktijk is gebleken dat de beginnende discusliefhebber beter discusvissen van 10 á 12 cm kan kopen, omdat deze gemakkelijker groot te trekken zijn in een ingerichte aquarium. Dat wil nog niet zeggen dat kleinere discusvissen van 4 á 5 cm niet groot te trekken zijn in een ingerichte aquarium. Wij hebben gemerkt dat discusvissen die opgroeien onder ideale (kweek)omstandigheden beter groeien en groter worden dan de vissen die in een ingerichte aquarium opgroeien. Om eerlijk te zijn is het grootrekken van jonge discusvissen in een ingerichte aquarium veel leuker.

   Qua leeftijd kunnen discusvissen 15 jaar oud worden.

 3. Ik wil ook graag een discusvis kopen voor mijn aquarium. Goed om te weten dat de leefomstandigheden inderdaad zo zijn dat ze niet altijd zo groot worden. Ik zal er rekening mee houden als ik naar de kweker ga. Bedankt voor de info!

  1. Ik ga er even vanuit dat de discusvissen onder optimale leefomstandigheden opgroeien. Waar je wel rekening moet houden dat volwassen discusvissen relatief grootte vissen zijn.

   Ik vergelijkt het vaak met olifanten. Een Aziatische olifant is een kleinere soort dan de Savanneolifant, maar het blijven grootte dieren die je niet in je achtertuin kunt houden.

 4. Welke lengte van de discusvis staat afgebeeld op de lengtekaart? Is dat de ‘Standaard lengte’ of de ‘Totale lengte’ (inclusief staart)?
  Bij voorbaat dank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.