Hydro-Pure Technology – Praktijktest Hydra Stream 1

Aquarium onderhoudswerkzaamheden zijn de melkkoeien van de aquarium hardware fabrikanten. Zij maken dankbaar gebruik van onze onderhoudsfrustratie en zij beloven ons producten die onze onderhoudswerkzaamheden moeten verlichten. Als gebruiker mag je best een beetje septisch zijn want de kip met de gouden eieren is volgens mij nog steeds niet gevonden.

Als ervaren aquariumliefhebber leer je snel de beperkingen van je filtersysteem kennen. Hoe goed onze filtersystemen ook zijn, je moet nog steeds rekening houden met de beperkingen. Zelf als de meetbare waterwaarden binnen de normen blijven geeft dit nog geen enkele garantie voor een probleemvrij aquarium. Nu zijn onze doe-het-zelf watertesten te beperkt om alle ongewenste stoffen te kunnen meten. In principe is dat ook niet nodig zolang je maar voldoenden water ververst. Door geregeld water te verversen verwijder je ook een deel van de ongewenste stoffen die je niet kan meten met als gevolg dat de maximale toxische waarden binnen de perken blijven. Nu is deze vorm van probleem management volgens mij nog steeds de goedkoopste methode om preventief problemen te voorkomen. Nu zijn er aquariumbewoners die speciale waterwaarden wensen en als dat niet uit de kraan komt dan zit er niets anders op dan de waterwaarden aan te passen. Om aan deze eisen te kunnen voldoen moet je ook de waterwaarden kunnen meten. De leveranciers van aquariumbenodigdheden hebben dat goed begrepen en leveren daarom niet alleen de watertesten maar ook de producten die de waterwaarden kunnen verbeteren.

Zoals gewoonlijk brengt elke oplossing de nodige investering met zich mee en of je dit nu in vrije tijd of in aanschafkosten moet uitdrukken, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Wat ik wel weet is dat het lastig concurreren is tegen de voordelen van het verversen van het aquariumwater. Voor ongeveer €1,00 (2017) heb je 1000 liter (1m³) drinkwater van uitstekende kwaliteit, maar het is niet altijd mogelijk om veel water te verversen .

Wat is Hydro-Pure technologie?

Hydro-Pure Technologie is een gepatenteerd aquariumwater ontgiftend- en zuiveringssysteem voor zowel zoetwater- als zeewateraquaria. Het systeem bestaat uit twee electroden die een speciale geleidende cartridge onder stroom zetten. Hierdoor worden sterk reactieve hydroxyl (OH-) ionen, aangemaakt. Dat is de sleutel tot het ontgiftende en zuiverende reactieproces. De speciale geleidende cartridge is gevuld met speciale Cata-Pure Media wat volgens de producent het kloppend hart is van dit filtersysteem.

De Cata-Pure Media lijkt sprekend op actieve kool die wij al jaren in de aquariumtechniek gebruiken. In de handleiding wordt uitdrukkelijk aangegeven dat je de Cata-Pure Media niet mag vervangen door actieve kool of carbon! Nu wordt deze ondersteunende techniek toegepast bij Ocean Free: binnenfilters, potfilters en inline filters. En of je nu een Nano aquarium hebt of een 2500 liter aquarium, er is voor elke doelgroep een passende oplossing te vinden.

Afhankelijk van het gekozen filtersysteem worden er één of acht Cata-Pure Media cartridges gebruikt.

Er is ook een externe versie: de Hydra stream die als in-line filter wordt verkocht. De Hydra stream kan je als een verbetering van het bestaande filtersysteem gebruiken en wordt aangesloten op de uitgang van je filtersysteem.

Er is ook een externe versie: de Hydra stream die als in-line filter wordt verkocht. De Hydra stream kan je als een verbetering van het bestaande filtersysteem gebruiken en wordt aangesloten op de uitgang van je filtersysteem.
Extern ModelAanbevolen water doorvoersnelheid
(l/h)
Watervolume aquarium
(l)
Opgenomen vermogen (W)Aantal Cata-Pure
cartridge
Hydra Stream 1300-200060-12001,14
Hydra Stream 2800-3000200-20001,36
Hydra Stream 31000-5000400-25001,58

Voorbeeld aansluitschema

Haydra-stream-filter-aansluitschema-via-een-potfilter-versie-c

Voor een aquarium die een externe potfilter vereist, is een Ocean Free potfilter met Hydro-Pure Technologie ook mogelijk. Maar dan kunt u de werking van de Hydro-Pure Technologie niet regelen!

Kosten en onderhoudswerkzaamheden

Als gewoonlijk heb je ook te maken met de aanschaf- en onderhoudskosten. Voor dit project ga ik er vanuit dat de Hydra Stream 1 hardware 10 jaar mee gaat. In mijn geval moet het concurreren tegen een nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars. De nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars moet ik 17 keer per jaar regenereren en dat kost ongeveer een half uur per keer en 2 kg zout. Daarentegen kost het vervangen van de Cata-pure cartridge maar enkele minuten, maar het systeem is niet onderhoudsvrij. Je moet drie keer per jaar de Cata-pure cartridge en de electroden reinigen. Omdat je het Hydra Stream 1 systeem los moet koppelen, de slangen en de binnen- en buitenkant moet reinigen en het geheel moet terugplaatsen, reken ik voor deze werkzaamheden ook een half uur per onderhoudsbeurt. Dan is een half uur geen overdreven investering.

* Volgens de handleiding: De ‘Cata-pure cartridge’ moet u regelmatig schoonspoelen voor een optimale werking. De frequentie is afhankelijk van aquarium tot aquarium. Gemiddelde interval varieert van 2 tot 4 maanden!

OmschrijvingNitraat/fosfaat verwijderende kunstharsHydra Stream 1 systeem
Aantal keren onderhoud à ½ uur17 x 30 min = 8,5 uur3 x 30 min = 1,5 uur
Aanschafkosten€ 260,00 € 120,00
Onderhoudskosten per jaar17 x 2 kg zout à € 0,33 = €11,221 x Cata-pure cartridge à € 68,25
Totale kosten over 10 jaar€ 372,20€ 802,50
Kosten per jaar€ 37,22€ 80,25

Als ik naar de totale kosten per jaar kijk, dan is het Hydra Stream 1 systeem bijna drie keer zo duur als mijn nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars. Het gebruikersgemak moet deze verschillen goed maken maar of dit te rechtvaardigen is blijft een persoonlijke keuze. De praktijk zal moeten uitmaken of het Hydra Stream 1 systeem net zo goed werkt als de nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars.

Marketing

Zoals ik in de inleiding al aangaf moet je de marketing soms met een korreltje zout nemen. De werkelijkheid is vaak anders dan de theorie. De kunst is om de gevoelige snaar van de aspirant-koper te vinden. Ook Ocean Free maakt dankbaar gebruik van deze methode. Omdat ik niet meteen het product wil torpederen heb ik, om het geheel te verduidelijken, hieronder een aantal vertaalde verkoopargumenten weergegeven.

Aquarium houden is een erg leuke hobby, maar het onderhoud kan voor sommige hobbyisten een karwei zijn:

 • Een te drukke agenda door werk, studies… kan leiden tot verwaarlozing van het verversen van uw aquarium.
 • Een slecht beheer van de waterkwaliteit, door bijvoorbeeld gebrek aan kennis over het belang van nuttige bacteriën, kan snel lijden tot vissterfte.
 • Eventuele slechte geuren in uw leefomgeving ontstaan door een slecht waterbeheer.

Opmerkingen
In dit geval worden argumenten aangedragen die allemaal onder de noemer onderhoudsfrustraties vallen. Slecht beheer en gebrek aan kennis worden niet door dit product opgelost!

Wat zijn de voordelen van Hydro-Pure technologie:

 • Hydro-Pure technologie maakt veilig en stabiel ‘Hydro-Pure Water’ dat vergelijkbaar is met die van natuurlijke rivieren en stromen die rijk zijn aan sporenelementen en mineralen.
 • Zorgt voor helder water door ionisatie.
 • Zorgt voor een vermindering van geur door de oxidatie van op zwavel gebaseerde producten.
 • Vermindering van het aantal waterverversingen waardoor u tijd en geld bespaart.
 • Hydro-Pure technologie is geschikt voor zowel zoetwater- en zeewateraquaria met allerlei soorten van vissen, planten en koralen.
 • Het voorkomt het ‘New tanks syndrome’ en draagt bij tot stabiele ammonia-, nitriet- en nitraatwaarden.

Opmerkingen

 • Hydro-Pure Water’ mag je niet vergelijken met een idyllisch beekje hoog in de bergen. Ons Nederlandse kraanwater mag dan wel van uitstekende kwaliteit zijn, echter door vervuiling van de grond en de oppervlakte is een verantwoorde zuivering geen overbodige luxe. Wat mij betreft mag je de bewering ‘vergelijkbaar met die van natuurlijke rivieren en stromen’ als marketing beschouwen.
 • Wat betreft de mineraalhuishouding van ons aquariumwater zal het ‘Hydro-Pure Water’ net zo veel mineralen bevatten als ons drinkwater. De enige beïnvloeding die ik kan bedenken zijn de sporenelementen en mineralen die wij toevoegingen aan ons aquarium (water).
 • Wat betreft het verminderen van waterverversingen zal het product een bijdrage kunnen leveren zolang het gaat om de verwijderde stoffen.
 • Het ‘New tanks syndrome’ kan je niet voorkomen, ja kan alleen de gevolgen binnen de perken houden.
Hydo-Pure-Technologie-de-3-fasen-versie-c

Praktijktest omstandigheden Hydra Stream

Als gewoonlijk is een praktijktest met je eigen aquarium nog steeds de beste methode om te bepalen of het product onder jouw omstandigheden de beoogde resultaten behaalt. In mijn geval gaat het om een 1000 liter discusaquarium met een extern filtersysteem dat bestaat uit:

 • Een bioloog 100x40x45cm met een effectief filtermateriaal volume van 51 liter;
 • Een UV-C lamp;
 • 5 liter nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars die via een bypass is aangesloten;
 • Een automatisch waterverversingsysteem van 2 x 60 liter per dag;
 • Een automatisch plantenvoeding doseersysteem dat dagelijks doseert.

Het geheel wordt door een Profilux (aquarium computer) aangestuurd waardoor mogelijke variabelen tot een minimum worden beperkt.

Mijn-aquarium-PVC-leidingen-Hydra-Stream1-versie-c

Eenmaal per week krijgt het aquarium een grote onderhoudsbeurt inclusief 80% waterverversing. In mijn geval zijn de gewenste waterwaarden geen enkel probleem. Omdat ik via een bypass mijn nitraat- en fosfaatwaarden binnen de normen kan houden, kunnen de planten optimaal groeien. Nu heeft nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars een nadeel omdat ik de hars om de drie weken moet regenereren. Op zich is dat geen moeilijke taak, maar het optimaal inregelen via een bypass blijft lastig. Voor het testen van de Hydra Stream 1 met Hydro-Pure technologie wordt de nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars vervangen door het Hydra Stream 1 filtersysteem.

* Hydra stream is een in-line filter met ingebouwde Hydro-Pure Technologie. Het wordt toegepast als een uitbreiding, een verbetering van het bestaande filtersysteem. De Hydra Stream wordt aangesloten op de uitgang van de pomp en dat kan een buitenfilter zijn, maar ook een opvoerpomp. Voor het optimaal inregelen van de nitraatwaarden is de Hydra stream in-line filter via een bypass aangesloten!

Praktijk ervaring

Na drie maanden testen mis ik het regenereren van de nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars voor geen meter. Omdat de watertoevoer naar de Hydra Stream 1 via een bypass loopt, kan ik de nitraatwaarden zodanig inregelen dat de planten niets te kort komen. De planten groeien nog steeds als kool en de hoeveelheid algen is iets verminderd. Of dit door Hydo-Pure technologie komt kan ik niet achterhalen omdat het vissenbestand is verminderd! Nu heb ik Hydra Stream 1 nog niet kunnen testen onder (discus) kweekomstandigheden. Dit zou een mooie langetermijntest kunnen zijn onder ongunstige omstandigheden. Omdat we geen enkel risico willen nemen met onze discuslarfjes en kweekvissen willen wij niet experimenteren met de Hydo-Pure technologie!

De Hydro-Pure technologie is volgens mij geen oplossing voor het verminderen van de waterverversingen. Je moet het zien als ondersteuning net zoals de nitraat verwijderende kunsthars, ozon waterzuivering en waterverbeteraars. Zij kunnen een bijdrage leveren tot het verbeteren van de waterwaarden. Of de Hydro-Pure technologie een doorbraak in de aquariumtechniek is betwijfel ik. Je mag het vergelijken met andere zuiveringsystemen. Voor de een is het ‘de oplossing’ en voor de ander is het een verspilling van geld.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Zou ik zo een filter ook in een vijverbak kunnen gebruiken?
  Vijver bevat 500 liter water.

  1. De Hydra Stream 3 zou in theorie voldoende capaciteit hebben voor een kleine vijver. Echter vijverwater bevat aanzienlijk meer (zweef)vuil waardoor het Cata-Pure Media cartridge (mechanisch) snel verstopt raakt. Het product is echt voor aquaria ontworpen, met ander woorden niet geschikt voor een vijver!

 2. Beste, is dit niet gewoon volksverlakkerij het lijkt gewoon kool in een luxe verpakking maar kool raakt op een gegeven moment verzadigd dus jagen ze er wat mili amperes doorheen om die ionen om te zetten. Ondertussen trek je alle belangrijke mineralen voor je vissen uit het water lijkt me. Of heb ik het mis?
  Andere vraag welk merk UV lamp adviseer je voor een discusbak van 450l i.v.m. gemakkelijk onderhoud, levensduur e.d
  Ik gebruik voor filtering Eheim 2080 en Eheim 2017.
  Bij voorbaat dank voor je antwoord

  1. Actieve kool wordt al decennia gebruikt als adsorptiemiddel in de aquaria. Het is in staat om honderden chemicaliën uit het water filteren. Actieve kool is niet geschikt voor permanent gebruik in een beplant aquarium omdat deze belangrijk voedingstoffen voor de planten uit het water filtert.

   Persoonlijk denk ik dat het Hydro-Pure systeem een te dure oplossing is voor de meeste mensen. Want een zakje actieve kool in het filtersysteem is veel goedkoper als je ongewenste stoffen uit je water wilt filteren. Ik heb het Hydro-Pure systeem gebruiken als vervanging van mijn nitraat/fosfaat kunsthars filter. Het kunsthars mag wel duur zijn in aanschaf maar het is veel goedkoper in gebruik. Door meer planten in het aquarium te plaatsen en een aangepast visbestand (minder discusvissen) kwamen nitraat/fosfaat waarden onder het gewenste niveau voor de planten. Het gevolg was dat ik minder waterverversingen nodig had voor een evenwichtige waterwaarden. Ik gebruiken actieve kool hoofdzakelijk in een omgekeerde osmose systeem om kweekwater mee aan te maken of als tijdelijke oplossing om medicamenten uit het water te filteren.

   Wat betreft UV-C filtersystemen heb ik geen voorkeur aangezien meeste merken de zelfde lampen gebruiken. Ik heb wel gemerkt dat de kunststof behuizingen slecht tegen UV-C licht kunnen en dat ze na een jaar of zes gaan lekken. (De afdichtingsrubbers worden hard en de kunststof behuizingen worden bros.) Tot nu toe heb ik verschillende merken UV-C filtersystemen gehad en ze hadden nagenoeg de zelfde problemen.

   De UV-C lamp moet je elk jaar vervangen omdat zij een beperkte levensduur hebben. Zo hebben de Philips TUV PL-S lampen een gemiddelde levensduur van 9000 uur (375 dagen)

   Ik kijk hoofdzakelijk aan de fysieke grootte en de locatie waar de aansluitingen zitten. Want dat is veel belangrijker dan het merk i.v.m. beperkte grootte van aquariumkasten.
   Voor de mensen die Eheim potfilters hebben vind ik Eheim Reeflex UV-C filter de mooiste oplossing, aangezien zij een compacte aansluiting hebben die zonder problemen op hun slangen passen.
   De SERA Algovec UV-C filter is een intern filtersysteem die geschikt voor kleiner aquaria tot 100 liter, maar zij hebben ook externe UV-C filters voor grotere aquaria.
   De JBL Procristal UV-C filter heeft een boven en zijaansluiting, maar kan met het bijgeleverde bocht aansluiting veranderd worden.
   Natuurlijk zijn er meer merken te vinden maar dan moet je googelen.

 3. Hallo Erno,
  Ik wil vragen hoe het bevalt met de Hydro-Pure. Ik ben van plan om er zelf ook een aan te schaffen, zodat ik niet meer mijn hars hoef te regenereren, aangezien u hem al een jaar heb.
  Alvast bedankt.
  Groetjes Cor.

  1. De nitraat/fosfaat verwijderende kunsthars die ik gebruikte gaat ongeveer 10 jaar mee. Zelf als ik na 5 jaar het kunsthars moet vervangen blijft het nog steeds het goedkoopste systeem. Het kunsthars moest ik elke drie weken regenereren.

   De Hydro-Pure heb ik voorzien van een voorfilter aangezien het Cata-pure cartridge te snel vervuilde. Elke drie weken het voorfilter reinigen in plaats van de kunsthars regenereren is voor mij niet echt een verbetering. De aanbevolen drie keer per jaar reinigen van het Cata-pure cartridge was in mijn geval (een zwaar belaste discusaquarium) geen optie!

   Ondertussen heb ik mijn (discus)aquarium omgebouwd naar een goed beplanten aquarium met discusvissen. Het gevolg was dat ik de nitraat/fosfaat waarden moest verhogen voor een betere plantengroei. Ondertussen staat de watertoevoer naar de Hydro-Pure nagenoeg uit! (Via de bypass).

   Ik heb zelf geen toegevoegde waarde ondervonden van het Hydro-Pure systeem met het gevolg dat ik hem uit het aquarium haal. Voor mij was het niets meer dan een lang lopende praktijk experiment. Ondertussen zijn wij een jaar verder en ik heb nog steeds geen review gelezen dat men het super systeem vindt. De meningen zijn hoog uit gematigd tot sceptisch.

 4. Hallo daar!
  Je moet eens kijken op https://www.cichlid-forum.com/phpBB/viewtopic.php?t=242062
  aangaande de hydro pure technologie. Ik vond dit systeem eerst heel interessant. Anderzijds: new tank syndrome kan opgelost worden door meer geduld te hebben en omzetting NO2 in NO3 gebeurt door nitrificerende bacteriën in een goed filter! Men probeert zelfs aan te tonen dat de hydra pure technologie ook denitrificerend zou werken. Dan wordt het dus helemaal mooi: ik kan nog aannemen dat de catalysatorcartridge NO2 kan dooroxideren naar NO3, maar dan beweren dat er ook nog NO3 wordt omgezet in N2 (onschadelijk stikstofgas) is echt helemaal te dol. Op het hogervernoemde forum is er een specialist die doorvraagt over de beweringen van de hydra pure technologie en op den duur geen correcte antwoorden meer krijgt van de ocean free vertegenwoordiger.

  1. In de loop der jaren heb ik verschillende ‘Super filtersystemen’ kunnen en mogen testen. De marketing machine is in staat de kleinste verbeterpunten tot een hype te vergroten. In de praktijk vallen deze ‘Super producten’ erg tegen, aangezien de toegevoegde marketing waarden minimaal is voor de hobbyist. Bij een goed werkend ‘stand’ filtersysteem of aquarium is gezond verstand en regelmatig water verversen het ‘Super systeem’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.