Metronidazolum (Metronidazol)

Metronidazolum (Metronidazol)

Metronidazolum (Metronidazol) (poeder)
Tegen flagellaten. (Flagyl, Clont)

Behandeling via het water

Receptuur
1 gr op 100 liter aquariumwater.

 • Verhoog de temperatuur van het aquariumwater naar 32-33°C
 • 3 dagen behandelen, dan 50% verversen en over actieve kool filteren.
 • 4 dagen rust en dan de kuur herhalen.

Opmerkingen:

 • Eventueel combineren met Binox*.
 • Buiten het bereik van kinderen houden.
 • Metronidazol valt in categorie 2 en dit wil zeggen dat het (bij het inademen) kankerverwekkend is.
 • Niet vergeten grind en decoratiematerialen van de berekende bakinhoud af te trekken en de inhoud van het filter of de bioloog er weer bij op te tellen.
 • Het poeder eerst goed oplossen in lauw gedestilleerd water of water uit kation-anionfilter of osmose apparaat. Doseren bij de uitstromer van de pomp of in het pomp compartiment van de bioloog.
 • Bioloog of snelfilter gewoon laten doordraaien.
 • Niet over kool, kunsthars of Ultra Violet licht filteren.
 • Water van tevoren goed verversen (50%) en ernstige vervuiling in filters verwijderen. Vervuiling breekt het geneesmiddel snel af.
 • De watertemperatuur moet omhoog naar 32 tot 33 graden. Wel dient u rekening te houden met de bijvissen. Discusvissen kunnen gemakkelijk 37 graden Celsius verdragen maar sommige bijvissen niet. De meesten verdragen temperaturen tot 33 graden goed.
 • Na drie dagen 50 % van het water verversen en over kool filteren.
 • Nu 4 rustdagen aanhouden (het water blijft op 33 graden) en dan de hele behandeling nog eens herhalen. Dit niet vergeten in verband met het veroorzaken van resistentie en het uitkomen van eventueel nog aanwezige cysten.

* Een breed spectrum anti schimmel en anti bacterieel medicijn voor subtropische vissen.

Behandeling via het voer

Receptuur
2,5 gram op 500 gram voer. (levende muggenlarven)

Behandeling
6 dagen voeren 2x per dag, dan 50% verversen en over actieve kool filteren.

Bereiding

 1. Koop bij de aquariumwinkel ca. 500 gram levende muggenlarven. In de meeste gevallen worden zij in een krant verpakt. Vouw de krant open en spreidt de muggenlarven zodat zij kunnen uitdrogen. Let wel op, de muggenlarven moeten wel in leven blijven. (ongeveer 1 uur)
 2. Maak een papje van een beetje water en Metronidazol en meng dit voorzichtig met de muggenlarven.
 3. Sluit de krant, zodat de muggenlarven het water met de Metronidazol beter kunnen opzuigen. (ongeveer 2 uur)
 4. Plaats de muggenlarven in een Ziplock zak met etiketstrook, zodat er een maximale laagdikte van 1cm ontstaat. ( schrijf de datum en inhoud op het etiketstrook)
 5. Plaats de Ziplock zak horizontaal in de diepvries.

Metronidazol is receptplichtig

Metronidazol is, net als andere antibiotica, een receptplichtig geneesmiddel. Er moet dus altijd een (dieren)arts aan te pas komen om u dit middel voor te schrijven. Alleen een (dieren)arts kan en mag de juiste dosering bepalen.

Pas op voor Metronidazol zonder recept
Er wordt tegenwoordig veel gewaarschuwd voor het online bestellen van geneesmiddelen. En terecht, want helaas zijn niet alle websites even betrouwbaar. Zo zijn er een hoop bedrijven die Metronidazol poeder/tablet zonder recept aanbieden, en ook zelf geen medische controle uitvoeren. Vaak zijn deze pillen ook nog eens spotgoedkoop.

Dierenartsen die gespecialiseerd zijn in visziekten kunnen het product voorschrijven, maar in de meeste gevallen leveren zij een gelijkwaardig product dat zij op voorraad hebben. Uit de praktijk is gebleken dat het eenvoudiger is om een commercieel vergelijkbaar product te kopen via de aquariumspeciaalzaken zoals:

Tags: