De nieuwe Dibond lichtkapdeksels

Om de kosten te drukken hebben wij besloten om de tweedelige eiken aquarium lichtkap deksels te vervangen door een zesdelige lichtgewicht Dibond® panelen.

Afbeelding: Dibond aquarium lichtkap
Een lichtgewicht lichtkap die zelfs een vliegtuig kan dragen.

* Dibond® is een wereldwijde merknaam voor aluminium sandwichplaten, aan de voorzijde een gemoffelde dekplaat en aan de achterzijde een gemoffelde of walsmatte achterzijde. Een lichtgewicht sandwichplaat met uitstekende producteigenschappen voor binnen- en buitentoepassingen. (Zie afbeelding sitebar)

Vanwege het lichte gewicht van de 3 mm Dibond panelen hebben wij besloten om geen scharnieren te plaatsen. Tijdens het onderhoudswerkzaamheden plaatsen wij de voorste panelen op de achterste panelen. Om te voorkomen dat er krassen kunnen ontstaan hebben wij aan de onderkant van de panelen vijf zelfklevende beschermviltjes geplakt.

De nieuwe Dibond lichtkap is niet alleen zeer licht maar ook onderhoudsvriendelijker dan de eiken versie. Bij de eiken lichtkapdelen moest je de bovenkant droog houden om mogelijke vochtvlekken te voorkomen!

Aanpassingen lichtkap omlijsting

Omdat de oude eiken lichtkappanelen 18 mm dik waren moest er lege ruimte van 15 mm worden overbrugt. Deze lege ruimte heb ik opgevuld met een aluminiumbuizen van 15x15x0,2 mm. Voor bevestigen van de aluminiumbuizen heb ik siliconenkit gebruikt.

Mijn-aquarium-Dibond-lichtkapdeksels-illustratie-versie-c

Mijn-aquarium-Details-Dibond-lichtkap-versie-c

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. De tekening van de Dibond kap is verwarrend, omdat er een mengsel van cm en mm in de tekening staat; de eiken lijst is in mm, en ook alle glasmaten.
  Maar de aluminium delen en de dibond plaat maten zijn in cm.
  En in de tekst staat zelfs voor de koker een mengsel van cm en mm:”Met een simpele aluminium buis van 15x15x0,2 mm ….” moet natuurlijk zijn 15 x 15 x 2 mm

  Overigens denk ik dat dit al vele malen gemeld is, want de datum die er op staat is van 6 jaar geleden…

  1. Bedankt voor de opmerkingen, het was mij niet opgevallen!
   Onder normale omstandigheden maak ik eerst een tekening en daarna het product. Tijdens de bouw, komen de mogelijke problemen naar boven. Indien nodig wordt het product of tekening aangepast. Bij de Dibond aquarium lichtkap, is eerst de kap aangepast en daarna de een bestaande tekening ‘Eiken aquarium lichtkap‘ aangepast. Dat is nog geen excuus om fouten te maken, maar ik ben ook maar een mens. Ik heb de fouten gecorrigeerd en een nieuwe versie op de website gezet.

 2. Dag
  Ik heb een trespa deksel op mijn aquarium echter deze vervormt sterk. Nu praat u over dibond. Geeft dit material geen vervorming ?

  1. Mijn 3 mm Dibond® platen buigen 1 mm door op de plaats waar het modelvliegtuig staat. Op het moment dat ik het vliegtuig verwijder dan is er geen vervorming waarneembaar. Een goede ondersteuning blijft noodzakelijk als je lichtkap van HPL- platen (High Pressure Laminate) maakt. Is de overspanning te groot dan kan je ook 6 mm Dibond® gebruiken.

   Als ik naar mijn Dibond® aquariumkap kijk dan ziet hij er net zo uit als twee jaar geleden. Het enige probleem is dat de Dibond® laklaag krasgevoeliger is dan toplaag van Trespa®. Mijn lichtkap bevat een paar krasje omdat ik een zware steen heb verschoven op de aquariumkap.

 3. Goedemiddag,

  Hoe hebben jullie die ventilatie rooster erin gemaakt? En wat voor roosters zijn dat?

  Mvg

  Dominic

  1. Ik heb de gaten gemaakt met een decoupeermachine omdat het gaten vierkant waren. De vierkante rooster zijn ventilatierooster voor 12volt PC ventilatoren 60×60 mm.
   Je kan ook een gatenboor gebruiken voor ronde 60mm ventilatieroosters deze zijn te verkrijgen bij de betere aquariumspeciaalzaken.
   Ventilatierooster

 4. Heeft u ook een lijst van de materialen die gebruikt zijn en waar te koop ?

  1. Ik heb geen bestellijst gemaakt van de benodigde materialen aangezien ik het liefst de spullen koop bij de lokale detailhandel. Met een beetje Googelen kan je de gewenste producten vinden op het internet. Het hout, (aquarium)siliconenkit en de aluminium profielen kan je bij de betere bouwmarkten kopen. De Dibond® panelen kan je onder andere bestel bij https://kunststofplatenshop.nl/alupanel-platen/.

   Ter info:
   Het aquarium heeft in 2021 een nieuw uiterlijk gekregen. (zwart)
   Het aquarium heeft in 2021 een nieuw uiterlijk gekregen. (zwart)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.