Ontsmetting voor aquacultuur

Soms ontkom je er niet aan om de hele aquarium installatie te moeten ontsmetten. Er worden verschillende methoden gebruikt zoals het spoelen met een zout- of chlooroplossing, uitkoken of het gebruik van andere ontsmettingsmiddelen. Veel van deze huis-, tuin- en keukenmiddelen werken goed, maar na het ontsmetten moet het geheel weer leefbaar worden gemaakt voor de vissen.

Een betere methode is het gebruik maken van een ontsmettingsmiddel dat geschikt is voor aquariums. Er zijn verschillende fabrikanten die deze producten leveren:

Halamid

Halamid is een oplossing voor ontsmetting voor de aquacultuur. Viskwekers kennen Halamid ook als Chloramine T. Het is uiterst doeltreffend tegen pathogene micro-organismen in de vis- en garnaalkweek en onmisbaar voor ontsmetting in de aquacultuur vanaf de kweek- en groeireservoirs tot aan de visverwerkingsfabriek. Ontsmetting van forelkwekerijen met Halamid is een traditionele werkwijze. Met de uitbreiding van de aquacultuuractiviteiten op het land wordt het middel steeds meer toegepast als ontsmettingsmiddel voor andere aquacultuursoorten.

Ontsmetting van reservoirs en vijvers, netten, installaties, schepen met leeftanken en in de visverwerkende industrie met het middel garandeert dat pathogene micro-organismen snel en doeltreffend vernietigd worden.

Voor de ontsmetting van forelkwekerijen vertrouwen viskwekers al jaar en dag op Halamid om pathogene bacteriën te bestrijden, zoals de bacteriën die bacteriële kieuwziekte (BGD) of columnaris veroorzaken. Het middel is bovendien een uiterst doeltreffend ontsmettingsmiddel in de aquacultuur tegen talrijke parasieten, bijvoorbeeld Ichthyophthirius multifiliis (witte stip), Gyrodactylus en Neoparamoeba pemaquidensis (Amoebenkieuwziekte).

Bron: www.halamid.com


JBL Desinfekt

Desinfecterend middel voor gereedschap, aquariums, terrariums met een praktische doseerlepel.

 • Het voorkomt dat ziektekiemen, bijvoorbeeld door gebruik van een vangnet, van het ene naar het andere aquarium worden overgebracht;
 • Voor het effectief ontsmetten van aquariums en terrariums alvorens deze opnieuw worden ingericht of na het uitbreken van een onbehandelbare ziekte zoals bijvoorbeeld vistuberculose;
 • De inhoud van de verpakking is voldoende voor het aanmaken van ca. 20l desinfecterende oplossing.

Poeder ter oplossing in water. Let op de gebruiksaanwijzing.
Werkzame stof: 100%  chlooramine. T
Begint na ca. 5 minuten te werken.
Lege verpakkingen met het gewone huisvuil afvoeren. Resten van het product met veel water wegspoelen.

Gebruiksinformatie
Waarschuwingen (gelden uitsluitend voor de poeder, niet voor de gebruiksklare waterige oplossing):

 • Bijt (bevat chlooramine T);
 • Schadelijk voor de gezondheid: niet inslikken;
 • Wanneer het middel met een zuur in aanraking komt veroorzaakt het giftige dampen;
 • Tast de huid aan;
 • Sensibiliseren is mogelijk als gevolg van inademen;
 • Stof niet inademen;
 • Bij aanraking van de ogen onmiddellijk met veel water afspoelen en een arts raadplegen;
 • Gedurende de werkzaamheden geschikte veiligheidskleding dragen (veiligheidsbril, -masker, werkhandschoenen);
 • Na een ongeval of in geval van onpasselijkheid onmiddellijk een arts raadplegen (indien mogelijk deze bijsluiter laten zien);
 • Poeder achter slot en voor kinderen onbereikbaar bewaren.

Nadat het ontsmettingsmiddel volgens de gebruikswijzing is aangemaakt, is het geen gevaarlijke stof meer! De bovenstaande waarschuwingen zijn dan niet meer van toepassing. Desondanks is het raadzaam om de oplossing buiten het bereik van kinderen en huisdieren te bewaren.

Wanneer u meer dan één aquarium of terrarium in gebruik hebt, bijvoorbeeld voor verkoop- of kweekdoeleinden, bestaat het gevaar dat aanstekende ziekten door middel van gezamenlijk gebruikte gereedschappen of hulpmiddelen (bijvoorbeeld vangnetten, pincetten enz.) naar alle aquariums of terrariums worden overgebracht. Door de betreffende voorwerpen in een oplossing van JBL Desinfekt te ontsmetten, kunt u dit vermijden. JBL Desinfekt doodt alle ziektekiemen.

Na het uitbreken van een ongeneeslijke ziekte in een aquarium, bijvoorbeeld vistuberculose, is het meestal niet te voorkomen dat het aquarium moet worden leeggeruimd. Ook moeten de glazen bak en alle decoratieve objecten  worden gedesinfecteerd. Ook voor dit doel is JBL Desinfekt zeer geschikt. Hetzelfde geldt voor terrariums.

Als u zeker wilt zijn dat geen ziektekiemen worden overgebracht, kunnen nieuwe aquariums, terrariums of gereedschappen eveneens met JBL Desinfekt worden behandeld voordat ze in gebruik worden genomen.

Toepassing
20g (2 maatlepels) JBL Desinfekt door middel van zorgvuldig roeren in 8l water oplossen. De oplossing uitsluitend in een plastic kom of doos aanmaken en bewaren. Plaats de voorwerpen die u wilt ontsmetten in de vloeistof of giet de oplossing in het aquarium of terrarium. Minstens 10 minuten laten inwerken. De behandelde voorwerpen vervolgens met schoon water afspoelen. De oplossing blijft ongeveer een week werkzaam. Wij adviseren om de vloeistof daarna weg te doen (via de riolering; het middel is onschadelijk voor het milieu) en om een verse hoeveelheid aan te maken.

Waarschuwing
Geen zuur (bijvoorbeeld een pH verlagend middel) in de gebruiksklare desinfecterende oplossing gieten omdat hierdoor giftige dampen kunnen ontstaan! JBL Desinfekt niet toepassen in ingerichte en met dieren bezette aquariums of terrariums! Sommige gereedschappen (bijvoorbeeld vangnetten) kunnen van kleur veranderen wanneer ze met het ontsmettingsmiddel in aanraking komen.

Inhoud
50 g art. nr.: 20091 00

Icon: PDF bestand JBL_Desinfekt.pdf

Bron: www.jbl.de/nl

Let op!
Deze middelen alleen gebruiken na het doorlezen van de originele bijsluiter! Behandelmethoden en doseringen kunnen veranderen!

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Beste,
  Kan halamid helpen om enkele stukken hout te desinfecteren ? Had een blauwalg probleem in het aquarium en heb de stukken hout verwijdert. Binnenkort komt er een nieuw aquarium en had graag het hout terug gebruikt, het hout is niet rot maar blauwalg is een bacterie dus zit het nog op het hout waarschijnlijk. Dacht eerst het hout met een hogedruk af te spuiten en dan in een bad met halamid te leggen, het gaat over savanne en mangrovehout ? Dank bij voorbaat Martine

  1. Blauwalg is eigenlijk geen alg, maar wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie.
   Let op: Een algen probleem los je alleen op als je de oorzaak verwijderd!

   Optie 1
   Blauwalg kan je gemakkelijk uitroeien door het aquarium vier dagen te verduisteren. Je moet eerst de blauwalg mechanisch verwijderen met een borstel of huishoudspons. Als je dit tijdens de waterverversing doet dan zuig je gelijk de losgekomen algen op. (Indien nodig herhalen) Helaas vinden niet alle vissen/planten dit een prettige methode!

   Optie 2
   Als het mogelijk is kan je het hout een paar dagen in een afgesloten vuilniszak plaatsen. (Buiten het aquarium) Ook hier geldt eerst de blauwalg mechanisch verwijderen en voor het terug plaatsen goed afspoelen! Ik maak mijn hout soms schoon met een hogedrukreiniger maar niet alle houtsoorten kunnen tegen deze behandeling.

   Optie 3
   Je kan kleinere stukken hout ook desinfecteren met Halamid oplossing (buiten het aquarium in een bad/emmer enz.) Na de behandeling moet u de hout wel zeer goed afspoelen met kraanwater!

   Mijn voorkeur
   Om eerlijk te zijn, ik zou buiten het aquarium de blauwalg mechanisch verwijderen en daarna het hout afspoel met water. Daarna bespuiten met een Halamid oplossen (plantenspuit) en daarna plaats je het tijdelijk in een vuilniszak. Zo blijft het hout nat en de kans dat de blauwalgen deze behandeling overleven is klein. En als gewoonlijk eerst goed afspoelen voordat je het in een aquarium plaats.

 2. Goede dag,

  Ik heb puntslak in mijn aquarium en een bepaalde soort worm die bij de vissen naar binnen kruip. Voor die worm behandel ik de vissen al met levacide injection en die puntslakken heb ik ook al behandeld. Maar heb nu 1 bak helemaal leeg gehaald en wil hem ontsmetten en alle spullen en hout ook. Kan ik daar dit spul voor gebruiken?

   1. Dank je wel Ernö Dobronyi.
    Dan ga ik dat halen dan kan ik aan de slag. Mijn maanvissen hebben net eieren gelegd dus wil de bak nu snel klaar hebben

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.