Onze kweekbakken voor de discusvissen koppels 2015

Voor het kweken met discusvissen hebben wij twee kweekbakken met interne biologen. Dit ontwerp is op evolutie gebaseerd en heeft zich bewezen in de praktijk. De indeling is zo ontworpen dat het filtersysteem optimaal fungeert en dat de vissen geen last hebben van de stroming.

Het mooiste van dit concept is, dat het gemakkelijk aan te passen is naar onze wensen. Of je nu de interne filter of een externe bioloog wilt gebruiken, het is allemaal mogelijk zonder enige aanpassing aan het ontwerp. Zelf een potfilter behoort tot de mogelijkheden.

De zijwanden zijn met folie beplakt, dat werkt beter dan verf!

Als kweekbak

Standaard is de kweekbak aangesloten op een externe bioloog en het interne filter dient dan als voorfilter. Op het moment dat wij willen kweken wordt de kweekbak (1) voorzien van een luchthevel-pompje en de watertoevoer vanuit de externe bioloog wordt met een kraan (1) afgesloten. Om te voorkomen dat het kweekwater naar de externe bioloog kan stromen verlagen wij de waterhoogte  met 2 cm.

In feiten draait de kweekbak (1) nu alleen op het interne filter en kunnen wij de waterwaarden aanpassen voor de kweek.

Zodra de jongen bij de ouders zwemmen, gaan wij geleidelijk over naar de kraanwater. De luchtpomp wordt uitgezet en de wateraanvoer van de externe bioloog wordt weer opengezet.

Nieuwe-Kweekbakken-versie-D

Als uitzwembak voor jonge discusvisjes

Op het moment dat alle jonge discusvisjes van de aquariumbodem eten, verhuizen wij de ouders naar een groter aquarium met meerdere discusvissen. (Omdat discusvissen groepsdieren zijn!) Met deze actie voorkomen wij dat de jongen aan de ontlasting van de ouders kunnen zitten en de ouders kunnen beter herstellen van hun ouderschap.

De aller jongste discusvisjes kan je efficiënter voeren in een aquarium met beperkte zwemruimte.

Omdat de externe bioloog via een overlooppijp op het riool is aangesloten, kunnen wij er ook voor kiezen om het aquarium door te spoelen met behulp van een vulpijp. Het grootste voordeel van dit systeem is dat de discusvisjes geen stress ondervinden.

* Bij een “normale” waterverversing verwijder je eerst een deel van het aquariumwater en je vervangt het door vers water. Bij deze methode ontstaat er meer stress, omdat het waterniveau zakt en de waterwaarde verschillen minder geleidelijk worden aangepast.

Als quarantaine aquarium

Omdat wij de kweekbak zelfstandig kunnen laten draaien op het intern filtersysteem, kunnen wij de zieke vissen gemakkelijk behandelen. Het enige probleem is dat de biologische werking van het interne filtersysteem, meestal om zeep wordt geholpen door de medicatie. Het interne filtersysteem fungeert eigenlijk alleen als mechanisch filtersysteem!

Tijdens deze periode kunnen wij het aquarium niet doorspoelen met water, omdat de externe bioloog ook wordt belast met medicatie en de ongewenste bacteriën. Er zit niets anders op dan eerst het water gedeeltelijk af te hevelen en daarna weer op hoogte brengen met water. (Het enige minpuntje van dit systeem)

Na het gebruik als ziekenboeg moeten wij het geheel ontsmetten en kunnen wij het weer gebruiken voor andere doeleinden.

Als wij nieuwe vissen binnen krijgen dan gaan deze vissen eerst in quarantaine.

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.