Review: Repashy “Bottom Scratcher” gel voer voor je bodembewoners

Als aquariumliefhebber wil je eigenlijk het beste voer voor je vissen. Als je de fabrikanten moet geloven, maken zij allemaal het beste visvoer. Als consument kan uit diverse leveringsvormen kiezen, maar op gel basis is voor de meeste consumenten een nieuwe keuze.

Afbeelding: Repashy Bottom Scratcher verpakking

Als aquariumliefhebber gebruik ik al jaren een scala aan visvoer producten. Of je nu levend voer, diepvriesvoer, vlokken of tabletten gebruikt, zij hebben allemaal voor -en nadelen. Oorspronkelijk komt Repashy uit de USA, maar ook  in Europa worden de producten steeds meer gewaardeerd. Voor onze aquariumbewoners zijn negen verschillende visvoer categorieën ontwikkeld, die allemaal een gel basis hebben.

Voor de eerste kennismaking heb ik voor Repashy ‘Bottom Scratcher’ gekozen, omdat veel van onze bodembewoners een beetje verlegen zijn. Het gevolg is dat het voer al schaars wordt, voordat zij er bij kunnen. Gelukkig voeren wij minimaal vijf keer dag onze vissen, dus de bodembewoners krijgen voldoende gelegenheden om te eten.

Nu krijgen onze bodembewoners ook aangepast voer, in de vorm van tabletten maar die vallen na een tijdje uit elkaar waardoor de bodem onnodig wordt vervuild. In het aquarium blijft de Repashy ‘Bottom Scratcher’ gel minimaal 24-48 uur goed zonder het water aan te tasten en dit mag je als groot pluspunt zien.

De bereiding

Het enige nadeel van het product is dat je het zelf consumptiegeschikt moet maken. Nu mag je dit ook als voordeel zien, omdat je het voer op verschillende manieren kan aanbieden. Wat betreft de bereiding is het product simpel te verwerken. Mix 1 deel Repashy met 2 á 3 delen kokend water. Even goed roeren en het product is bijna klaar voor gebruik. De volgende stap maakt het product zo uniek, je kan het in warme toestand, in elk gewenste vorm gieten of het uitsmeren op een ondergrond zoals: hout, stenen, enz.

Afbeelding: IJsklontjesbakje
De gel kan in elke gewenste vorm gegoten worden!

Dit lijkt in theorie een mooie methode, maar ik zie mij nog niet elke keer het een stuk hout of wat stenen in het aquarium leggen. Onze schuwe vissen vinden elke verandering in de aquariuminrichting een beetje eng. Bovendien heb ik een hekel aan het afwassen van gebruikte stenen en houtenbestek.

De simpelste oplossing is het aangemaakte voer en in een warme toestand in een bakje met vlakke bodem gieten met een hersluitbaar deksel. (Tupperware?) Na het afkoelen kan je het in porties snijden en twee weken in de koelkast bewaren. Als je geen toestemming krijgt om  dure Tupperware te gebruiken dan kan je het voer ook verdelen in een ijsklontjesbakje. Je krijgt in ieder geval portie gerichte hoeveelheden en je kan het in gesloten toestand 6 maanden bewaren in de diepvries.

De Gripzak methoden

Als experiment hebben wij het voer in een Gripzakje (Hersluitbare diepvrieszakken) gegoten. Het grootste voordeel van deze methode is, het schoon aanmaken van het product. Voor de eerste keer hebben wij een maatbeker gebruikt voor het afmeten van de gewenste hoeveelheden. Daarna hebben wij de ingrediënten in de zak gegoten en goed geschut voor een homogeen resultaat. Een snijplankje diende als aandrukplankje om het geheel goed te verdelen in het zakje. Het enige waar je voor moet opletten, is dat je de hete lucht laat ontsnappen uit het zipzakje. Na het afkoelen kan je het zakje in de koelkast of diepvries bewaren.

Wat betreft de dosering kan je het product ik koude toestand gemakkelijk afscheuren of snijden. Is het bevroren dan is het een kwestie van afbreken. Nadat je het product hebt verbruikt, gooi je het Grip zakje gewoon weg.

 Repashy Bottom Scratcher data sheet

Gel voor Invertivores (zij die ongewervelden eten) van alle soorten. Alle eiwitten en vetten afkomstig van ongewervelden. Bevat geen vismeel.

Gegarandeerde AnalyseProcenten
Ruw eiwit min. 45%
Ruw vet min. 10%
Ruwe celstof max. 12%
Vocht max. 8%
Ash max. 11%
IngrediëntenIngrediënten
BetacaroteenKurkuma
BiotineLecithine
BrandnetelMagnesium aminozuurchelaat
Calcium L-Ascorbyl-2-MonofosfaatMangaan Methionine hydroxy-analoog chelate
Calciumpropionaat en Kaliumsorbaat (als conserveermiddel)Menadion natriumbisulfiet Complex
Calendula bloemMossel meel
CholinechlorideNiacine
Copper methionine hydroxy-analoog chelatePantotheenzuur
CoutPaprika
FoliumzuurPyridoxinewaterstofchloride
Gedroogd biergistRiboflavine
Gedroogd zeewier meelRozenbottels
Gedroogde kelpSelenium gist. Vitaminen: (Vitamine A Supplement)
Goudsbloem bloemTaurine
Hibiscus bloemThiamine Mononitrate
Inktvis meelVitamine B -12 supplement
Insect meelVitamine D3 supplement
JohannesbroodpitmeelVitamine E supplement
KaliumcitraatWatermeloen
KnoflookZinkmethionine hydroxy-analoog chelate
Krill meel 
Bron: www.aqua-repashy.nl

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Hoi mark,

  Alles goed? De l201 doen het Nogsteeds!

  Mag ik vragen waar jij je repashy voer haalt?

  Wil dit ook eens proberen.

  Gr jeffrey

 2. hoi kan ik dit voeding elke dag geven aan mijn l nummers en als ik dit voeding geef hoef ik dan geen verse groente meer aan mijn vissen geven voeren zoals komkommer ,paprika courgette enz. ??

  1. Het is nooit verstandig om eenzijdig te voeren. Door te variëren kan eventuele tekorten aan bepaalde mineralen en vitaminen minimaliseren. Bovendien hebben de meeste vissen een persoonlijke voorkeur. Door verschillende soorten (droog)voer te gebruiken kan je achterhalen welk voer het meest geliefd is bij de vissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.