Schoner afvalwater met een afhevel-emmer

Tijdens het onderhouden van een aquariumbodem is het lastig te voorkomen dat je alleen het vuil mee zuigt. Vooral bij een zandbodem bestaat de kans dat je elke keer een beetje zand mee zuig. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar de kans dat je afvoerleidingen verstopt raken wordt elke keer groter.

Er zijn verschillende soorten bodemstofzuigers te koop, van een simpel pijpje tot juweeltjes van techniek. Natuurlijk kun je een bodemstofzuiger nemen met een ingebouwde filter, maar deze systemen zijn te lomp om tussen de planten c.q. decoratiemateriaal te manoeuvreren. En als zij dit wel kunnen, wordt het fijne vuil niet gefilterd, waardoor het lekker troebel wordt in je aquarium.  Gelukkig is daar een simpele oplossing voor gevonden “de afhevel-emmer” het is wel een zeer speciale emmer want deze is voorzien van een tweede overloop beveiligingen!

Afhevel-emmer-versie-b-1

En mocht je per ongelijk een gewenst slakje of een klein visje meezuigen, dan kan je hem altijd nog uit je emmer vissen.

Hoe werkt het
Het water loopt tijdens het afhevelen van de aquariumbodem eerst naar de emmer. Omdat de water in de emmer een groot oppervlakte heeft, zal de stroming in de emmer relatief afnemen. Het gevolg is dat het zand (en het zware vuil) de kans krijgt om naar de bodem te zakken. Het lichte zweefvuil stroomt gewoon de emmer uit en de plantenresten drijven aan de oppervlakte drijven.

Wat heb je nodig

  • Een 10 liter kunststof emmer.
  • Een stukje tuinslang met een diameter van 13 mm ongeveer 60 cm
  • Een huiddoorvoer

Hoe maak je het

  • Zoek je tuinslang op, en knip ongeveer 60 cm slang van de slang.
  • Pak de mooiste kunststof emmer die je in huis kan vinden*
  • Maak een ROND gat in de emmer dat ongeveer op 1/3 van de bovenrand zit.
  • Monteer de huiddoorvoer en de tuinslang.

* deze handeling is geheel op eigen risico, moeders de vrouw zal dit waarschijnlijk niet waarderen!

Tips

  • Mocht je per ongelijk een gewenst slakje of een klein visje meezuigen, dan kun je hem altijd nog uit je emmer vissen.
  • Het vuile zand kun je ook hergebruiken. Even door een fijne zeef halen en daarna schoonspoelen met kraanwater.
  • Aquariumwater is perfect water om plantjes in de tuin te bewateren en het bevat gratis meststoffen.
  • Zet de slang van de bodemstofzuiger wel vast in de emmer, gebruik bv. een “JBL ClipSafe Slangklem”, dit hulpstuk voorkomt natte voeten.

Opmerkingen

  • Een slangpilaar met een losse wartelmoer, rubberring en een glijring is goedkoper dan een originele wanddoorvoer met een slangpilaar.
  • De diameter van de korte afvoerslang aan de slangpilaar moet een grotere diameter hebben dan de afhevelslang.
  • Als je een lange afhevelslang gebruikt, dan kan je het aquariumwater ook als tuin planten bemesten gebruiken.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Hoeveel water moet je in een aquarium verversen per week,of bij het schoonmaken er van. Heb jaren geleden een aquarium gehad maar kreeg zoveel alg er, dat ik het niet meer leuk vindt. Ik wil er nu weer aan beginnen.

    1. Over het algemeen wordt 15-20% waterverversing per week aanbevolen bij een gezelschapsaquarium met een matig visbestand. Eigenlijk bepalen de gewenste waterwaarden wanneer je onderhoud moet plegen (lees water verversen). Je zult de waterwaarden moeten meten met een druppel test of teststripjes. Hoeveel water je moet verversen hang weer af van de vervuiling en de gewenste waterwaarden.

      Discusvissen zijn relatief grote aquariumvissen die zuiver water eisen, maar ook het nodige voer verslinden. Discusvissen hebben een snel metabolisme met het gevolg dat zij dagelijks tot zeven keer hun eigen gewicht aan afvalstoffen produceren. Het gemiddelde filtersysteem heeft veel moeite om het water zuiver te houden met het gevolg dat je vaker onderhoud moet plegen.

      In onze discus uitzwemaquaria en kweekbakken vervangen wij dagelijks 50-100% van het water om de waterwaarden binnen de normen te houden. Mijn 1000 liter showaquarium krijgt maar één onderhoudsbeurt per week, maar ik ververs ongeveer 80% procent van het water.

      Over het algemeen zijn algen echte profiteurs die graag gebruik maken van slechte of verslechterende waterwaarden. Is de nitraat en fosfaat verhouding uit balans dan kan je een zekere hoeveelheid algen verwachten. Door de Redfield ratio te berekenen kan je de waterwaarden zodanig beïnvloeden dat de kans op algen nihil is.

      tabel nitraat fosfaat verhouding

      Lees meer over: De filosofie van het water verversen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.