Discus Club Holland 1998-2020†

Het was in 1998
dat een paar mensen bij elkaar zijn gaan zitten om eens na te denken over het opzetten van een vereniging bedoeld voor discusvissen liefhebbers. Het doel wat we toen stelden was zoveel mogelijk informatie verzamelen over de discusvis en vooral delen met andere liefhebbers. De oprichting was op 9 mei in café Den Engh in ‘t Goy. Er waren 94 bezoekers.

Maar daar bleef het niet bij
Er kwamen steeds meer leden en onze vereniging groeide gestaag. Het aanbod deed zich voor om in Het Haltnahuis in Houten de ontvangsthal en bijruimten mochten gaan gebruiken. Dat was in het jaar 2000.

Kennis moet je delen
Het idee ontstond dat we ook andere mensen dan alleen maar de liefhebbers kennis wilde laten maken met onze mooie hobby en zo werd in 2006 een eerste open dag georganiseerd met een kleine beurs er bij. Er kwamen zo’n 500 bezoekers op af. En in 2007 een tweede open dag met maar liefst 22 show bakken en 700 bezoekers.

Groeien en organiseren
Het zou toch wel erg mooi zijn dat ook wij als Nederlanders een wedstrijd gingen organiseren. Een heus kampioenschap. Zo gezegd, zo gedaan. Na hard werken met ons allen werd in 2008 het Open Nederlands Kampioenschap Discusvissen een feit. Dat was heus wel een zorgenkindje want er was nog niets. Nog geen ruimte waar dat zou kunnen, nog geen wedstrijdbakken met toebehoren als verwarmingen en pompen. Helemaal niets! En toch moest het een echte wedstrijd worden met echte juryleden en maar liefst 80 wedstrijdbakken. Zo werd voor de gelegenheid de Stadshof in Vianen gehuurd als plaats delict. En dan al die bakken bestellen en over laten komen. De opbouw van het geheel, geen ervaring dus één grote ontdekkingsreis. Zullen er wel bezoekers komen of lopen we hier financieel op kapot, dat was de actuele vraag van de dag. Want de huurprijs en de aanschaf van de bakken was voor een vereniging als de onze een echte aderlating en een heel groot risico. Maar de leden van het bestuur gingen er voor. Uiteindelijk bleken er zowat 1000 bezoekers te zijn geweest.

We moesten verhuizen naar een grotere ruimte
We besloten met elkaar dat dit echt nog een keer opnieuw moest gaan gebeuren en zo werd besloten dit evenement om de twee jaar te gaan organiseren. De Stadshof werd te klein en dus moesten we uitwijken naar iets groters. Dat werd in 2010 het oude Helsdingen in Vianen, een sportcomplex. Het tweede ONKD werd een feit met nog meer wedstrijdbakken en een grotere beurs voor de aquarium liefhebbers. Dankzij een aantal vrijwilligers en de leden van het bestuur was het keihard werken.

Niet alleen een nieuwe locatie maar ook een nieuw logo

Nog maar eens gedaan
Dat hebben we in 2012 nog een keertje opnieuw gedaan. Een derde ONKD met 100 wedstrijdbakken en nog meer bezoekers.

Tot slot
In het organiseren van een wedstrijd was de kennis wel in huis, maar het organiseren van een beurs was niet onze sterkste kant. En zo ontstond er een samenwerking met aquarium vereniging Daphnia die weer erg goed waren in het organiseren van een beurs en ook nog eens de nodige vrijwilligers kende. We konden samen goede afspraken maken en zo werd in 2014 een discusshow gegeven met een grotere beurs in het nieuwe Helsdingen in Vianen onder de naam AquaVaria, ons samenwerkingsverband in een nieuw sportcomplex dat groter is dan het oude. Gelukkig waren er een aantal vrijwilligers die ons veel werk uit handen hebben genomen. Maar daar blijft het niet bij. Als we dan toch vooruit willen, doe het dan goed! En zo zal op 24 en 25 oktober 2015 een heus Wereld Kampioenschap Discusvissen georganiseerd worden tijdens het evenement AquaVaria. En natuurlijk hartstikke samen met aquarium vereniging Daphnia. Het voornemen is hiervoor 150 wedstrijd bakken voor te laten aanrukken en, zo als het er nu uitziet, zes klassen. Deze getallen zijn voorlopig definitief, maar kunnen nog veranderen. Daarnaast zal ook De NVC en de NBAT het een en ander gaan organiseren en aanschuiven op AquaVaria.

Zaterdag 21 april 2014: Geen gebrek aan belangstelling

2020 het einde
Wij kijken met veel plezier terug naar de afgelopen 22 jaar van het bestaan. Discus Club Holland heeft dankzij sponsoren, vrijwilligers en leden veel voor de hobby kunnen betekenen en wij gaan er van uit dat de kennis linksom of rechtsom in de hobby zal voortleven. Als bestuur hadden wij zeker de ambitie nog bij te blijven dragen aan de kwaliteit, het dierenwelzijn en het plezier in de hobby. Zoals zo vele verenigen kampten wij met een, door het internet gedreven, veranderende maatschappij. Tekorten aan vrijwilligers voor de verenigingen is een bijkomend gevolg. Dit speelde al jaren, maar bij ons stonden er met enige regelmaat mensen op die er dan voor bepaalde tijd patat op konden geven. Voorafgaand en tijdens de algemene leden vergadering van februari 2020 is nog uitgebreid onderzocht wat de opties voor voortgang van de club waren. De wil om door te gaan was er zeker, maar welke optie we ook bekeken, de resterende capaciteit was simpelweg te klein. Na 22 jaar is besloten de Discus Club Holland op te heffen.

Deze beursspandoek van 4×1,5 meter was een goede weergaven van de clubactiviteiten.

Bron tekst: https://einde.discusclubholland.nl/


Nawoord

Als beginnende discusliefhebber was de beschikbare kennis bij Discus Club Holland een van de belangrijkste pluspunten om lid te worden. Zowel de leden als het forum waren voor mij goede raadgevers. Als bestuurslid heb ik 8 jaar lang een fantastische tijd gehad waarbij teamwork en kameraadschap voor op stonden. Na het WK van 2015 maar nu als lid heb ik de achteruitgang met lede ogen aangezien.

Dat was ook het moment dat Discuszolder op het internet verscheen. Niet als concurrent maar meer als aanvulling op verouderde Discus Club Holland forum. Uiteindelijk heb ik na veel wikken en wegen mijn lidmaatschap opgezegd omdat toegevoegde waarde voor de discusliefhebbers ver onder het minimum was gezakt.

Tot de dag van vandaag beschouw ik het verlies van Discus Club Holland als een gemis voor de Nederlandstalige discusvissen liefhebbers. Wat ik erg jammer vindt, is dat het forum niet meer bestaat als kennisbank want het was een goed weergave van de Nederlandse discusvissen geschiedenis.

Ernö Dobronyi

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. waarom moet het water v/h aquarium iedere week voor de helft ververst worden
    wij willen met deze mooie vissen het ook eens proberen ,
    bij maanvissen hoeft dit NIET
    graag een reactie

    1. Uit de praktijk is gebleken dat het ecosysteem van het discus aquarium lastiger in balans te houden is. Door de hoge watertemperatuur 29-30°C, relatief kleine plantenbezetting en het frequent voeren 3 á 5 keer per dag wordt het ecosysteem/filtersysteem snel overbelast.

      Het is effectiever om één keer per week 50% water te verversen dan twee keer per week 25%.
      Dit is onderhoud technisch ook gemakkelijker vol te houden. Dat wil nog niet zeggen dat je minder water verversingen niet mogelijk is. Draait jou ecosysteem zonder problemen, dan kan 15 á 20% per week voldoende zijn. (Bij een gematigde vis bezetting.)

      Bij opgroeiende discusvissen verversten wij 50 á 80% water per dag. Dat is leuk in kweekbakken maar voor een discus aquarium in de huiskamer is dat geen optie. Je zult dus proefonafhankelijk moeten vaststellen wat jou de beste optie is. Meten is weten!
      Het verschil tussen maanvissen en discusvissen is niet zo groot als zij in de groei zijn. Discusvissen worden in het algemeen veel groter en zijn gevoeliger voor problemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.