Discusvissen kweekbak 50x55x50cm

Voor het kweken met discusvissen heb je een kweekbak nodig. In een normaal discusaquarium zijn de benodigde waterwaarden moeilijk te verwezenlijken. Mocht het wel lukken, dan kunnen de overige bewoners en planten het lastig krijgen door de slechtere de waterwaarden. Zelfs de jongen moeten op hun hoede zijn, want vis eet vis.

De discusvissen starten wel met zijn tweeën een nestje. Uiteindelijk kunnen het er wel een paar honderd discusvisjes geboren worden. Daarom moet je een kweekbak alleen als een tijdelijke oplossing zien! De kweekbak is overigens niet voor niets aan de krappe kant, de kweker hoeft dan minder kweekwater aan te maken en de ouders kunnen de jongen beter in de gaten houden. Ook de jongen hebben voordeel aan de geringe hoeveelheid water omdat zij daardoor makkelijker het voer kunnen vinden.

De praktijk in beeld.
Deze Piwowarski zijn 50 dagen oud en krijgen mosselvlees te eten. De ouders zijn verhuist naar onze uitzwembakken voor oudere discusvissen.

Het ontwerp

Kweekbak met interne filter

Kweekbak-50x55x50-met-interne-filter-versie-c

Kweekbak met externe filter

Kweekbak-50x55x50-met-externe-filter-versie-c

* Op de illustratie is de externe bioloog niet weergegeven.

Dit ontwerp heeft effectief honderd liter zwemruimte en een interne filterruimte van twaalf liter. Het filtersysteem bestaat uit een fijne schuimblok en keramische filterpijpjes, indien gewenst kan er nog een liter nitraatfilterhars in de filterruimte worden geplaatst. Het geheel wordt aangestuurd door een luchtpompje, dat tevens het water van de nodige zuurstof voorziet. Het verwarmingselement brengt het water op de juiste temperatuur. Het kweekbakje is gelijmd met transparante siliconenkit, hiermee wordt voorkomen dat de jongen een zwarte kit als ouders gaan zien en de ouders kunnen op hun beurt jongen beter terug vinden. De dekruit is vervangen door een dubbelwandige polycarbonaatplaat, deze is veel lichter/sterker dan een glasplaat en de isolatiewaarde is ook een stuk hoger. Het overlooppijpje moet gezien worden als een optie, dit heb je alleen nodig als je het kweekbakje ook op een afvoer wilt aansluiten!

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Beste,
  Hoe kan je achter de blauwe filtermat de filterpijpjes rechtop laten staan?
  Eenmaal je ze in een nylon kous hebt geplaatst, zakt alles toch in.
  Deze uitlaat waar je de luchtbellen in plaatst, bij welk merk kan je deze kopen?

  1. Hoe kan je achter de blauwe filtermat de filterpijpjes rechtop laten staan?
   De gemakkelijkste manier is om de filterpijpjes in het filter te plaatsen is, om een nylon filtermateriaal zak te gebruiken. Het voordeel van deze nylon zakken is dat zijn niet uitrekken, waardoor de filterpijpjes beter op hun plaats blijven.
   Illustrtie filterzak

   Natuurlijk mag de nylon zakken niet te groot zijn. Is dit wel het geval dan kan je ze altijd kleiner maken of dubbelvouwen! Wij gebruiken nylon filtermateriaal zakken met een grovere structuur. (vijverafdeling) Het voordeel hiervan is, dat zij niet verstopt raken door het vuil.

   Deze uitlaat waar je de luchtbellen in plaatst, bij welk merk kan je deze kopen?
   Je bedoeld waarschijnlijk het luchthevel pompje. Het is eigenlijk niet meer dan een gebogen PVC pijp met aan de onderkant een klein luchtsteentje in de pijp. Tetra verkoopt ze als BrillantFilter, maar kan ook van andere merken vinden! Omdat de bijgeleverde filtersponsje erg klein is, gebruiken wij alleen het plastic gedeelte van de Tetra BrillantFilter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.