Doorstroomcapaciteiten PVC leidingen

Om u een indicatie te geven is hierbij een tabel met de doorstroomcapaciteit van de diverse maten pvc pijp. De tabel is verdeeld in een sectie horizontaal en verticaal, om het verschil aan te tonen bij de manier waarop de pijp is opgesteld.

De linker leiding is van de overloop (drukloos) en de rechter leiding is de wateraanvoer richting aquarium (drukleiding).
De linker leiding is van de overloop (drukloos) en de rechter leiding is de wateraanvoer richting aquarium (drukleiding).

In het overzicht is uitgegaan van een pijp waar het water gewoon doorheen stroomt dus waar geen pomp op staat aangesloten.

StroomrichtingHorizontaalHorizontaalVerticaalVerticaal
PVC Ø mm*liter/minuutliter/uurliter/minuutliter/uur
1253009540
2013780211260
25231380372222
32362160593540
40533180855100
509456401519064
*Uitwendige diameter

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. beste ;

  leuke site al veel van geleerd en toffe doe het zelf projectjes

  even een vraagje : kan ik 1 afvoer pvc leiding in bv : 32 gebruiken en deze splitsen in de kast naar 2 potfilters
  hydra filtron 1800 ? ik zou wel 2 uitstromen blijven behouden

  met vriendelijke groeten

  Roel

  1. In theorie is het mogelijk om één aquarium afvoerleiding op te splitsen naar twee potfilter. Helaas heb ik geen ervaring met dergelijke constructies. Ik heb ook geen informatie op het internet kunnen vinden! U zult het proefondervindelijk vast moeten stellen of dit in de praktijk naar behoren werkt. Persoonlijk zie ik alleen maar nadelen: het grootste nadeel is dat er maar één water aanzuigpunt is in het aquarium. Over het algemeen geldt dat meerder aanzuigpunten effectiever werken dan één aanzuigpunt.

   Via het hoofdmenu: Doe het zelf > Alleen bouwtekeningen> Watercirculatie in het aquarium kunt u een aantal illustraties vinden met twee potfilters. Welke methode het beste resultaat geeft is weer afhankelijk van de grote van het aquarium en de inrichting.

   De kans dat elke potfilter 50% van de wateraanvoer krijgt is gering. Water zoekt altijd naar de weg van de minste weerstand. De interne weerstanden van de potfilters zijn variabel aangezien zij langzaam vervuilen. Het gevolg is dat het lastiger wordt om een goede watercirculatie in het aquarium te bewerkstelligen.

 2. Hallo

  ik heb heb een vraag over de diameters pijp

  is pvc 32 in het tabel binnen de buitenmaat of de binnenmaat ?

  groeten

  Ricardo

  1. Een PVC buis wordt gebruikt voor de aan- of afvoer van (vervuild) water in en om huis en aquaria. Er zijn twee soorten PVC buizen te onderscheiden:
   PVC afvoerbuis, voor de afvoer van (vervuild) water.
   PVC drukbuis, wordt gebruikt om water onder druk aan te voeren.
   De eerste bepalende maat voor een PVC buis is de (buiten) diameter(mm). Wilt u weten wat de maat is van de binnenzijde van de PVC buis? Dan neemt u de buitenmaat – 2x de wanddikte.

   Voorbeeld: een PVC buis met een diameter 32 mm heeft een wanddikte van 3,0 mm. Dan is de diameter van de binnenkant 32-2×3= 26 mm.

   1. Dank voor het overzicht in de tabel. In de derde en vijfde kolom staan ook waarden in liter/minuut, maar wat is de betekenis van die waarden?
    Groet,
    George

    1. Oeps, de 3e en 5e kolom aanduiding moeten ‘liter/uur’ zijn. De tabel is aangepast en de waarden zijn naar boven afgerond op de website.

     Deze waarden houden geen rekening met de vervuiling van de leidingen, wandruwheid van de PVC wand, watertemperatuur en de drukverliezen van verschillende objecten. Zoals een bocht, knieën, t-splitsing en vernauwingen.

 3. Beste,
  leuk dat u deze site hebt. De tabel begrijp ik niet goed.
  Ik heb twee vragen:
  1. Er moet een drukverschil zijn om een vloeistof in een pijp te doen stromen. Als er geen pomp is aangesloten dan zou je de hoogteverschil moeten meten tussen het waterniveau en de uitstroomopening. Bij welk hoogteverschil hebt u het debiet gemeten?
  2. De afvoercapaciteit van een pijp neemt af naarmate hij langer is. Dat komt door de wrijving in de pijp. In uw tabel worden echter geen lengtes aangegeven. Gaat u uit van 1 meter lengte?

  Met vriendelijke groet,
  Kees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.