Watercirculatie in het aquarium

Watercirculatie in het aquarium met één interne filter en één potfilter

Stroming-1-potfilter-en-intene-filter-gericht-versie-a

.

Watercirculatie in het aquarium met één potfilter

Stroming-1-potfilter-gericht-versie-b

.

Stroming-1-potfilter-met-spraybar-neerwaards-gericht-versie-b

.

Stroming-met-achterwand-versie-a

.

Stroming-spraybar-voorwaards-gericht-met-bodemaanzuiging-versie-a

Dit type bodemafzuiging is hoofdzakelijk geschikt voor lange aquaria of bij een sterk beplante aquarium.

Watercirculatie in het aquarium met twee potfilters

Stroming-2-potfilter-gericht-versie-c

.

Stroming-2-potfilters-gericht-watertoevoer-versie-a

.

Stroming-2-potfilter-met-1-spraybar-versie-a

Watercirculatie in een lange aquarium met twee potfilters en stromingspomp

Stroming-2-potfilters-en-stromingspomp-versie-a

Bij lange aquaria kunt een stromingspomp gebruiken om de stroming te verbeteren.

Watercirculatie in het aquarium met één overloop compartiment en één externe bioloog

Stroming-interne-overloop-rechts-versie-a

.

Stroming-Interne-overloop-links-voor-lange-aquaria-versie-a

.

Bodem-afvoer-versie-a-1

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Hoi,

  Ik ben ook benieuwd hoe de stroming het beste zou zijn in een bak van 200*70*70 met een overloop. Heb je daar een advies voor?

  1. Eigenlijk kan ik je vraag niet goed beantwoorden omdat er nog te veel variabelen zijn.
   Voor elk type aquarium kan je het stromingspatroon optimaliseren. (bv. Hollandse planten aquarium, discus of een cichliden aquarium. Enz.)
   Ook het filtersysteem speelt een belangrijke rol bij de keuze. (Potfilter/bioloog)

   1. Wat voor type aquarium wordt het?
   2. Waar zit je wateraanvoer?
   3. Waar zit je overloop?
   4. Heeft de overloop een overloopkam. Zo ja waar zit die?
   5. Heeft de aquarium of overloop een bodemaanzuiging, Zo ja waar zit die?
   6. Waaruit bestaat je filtersysteem?

   1. Ik heb een Zuid Amerika biotoop met veel hout, stenen en een geringe plantenbezetting (Echinodorus, Ludwigia, Pistia, Klimop, Sterkruid). Vissenbestand bestaat uit 20 Bloedvlektetra’s, 4 Apistogramma Bitaeniata, 22 Corydoras Schwartzii, 20 Nannostomus Eques en 4 Sturisomatichthys Leightoni. Daar gaan nog 9 Pterophyllum Leopoldi bijkomen, zodra deze beschikbaar zijn.

    Ik heb een automatische waterversing + osmose op de bak zitten, zoals op de bouwtekening van jullie site. Ook de bioloog is zoals op jullie site. (100*40*40).

    Vanaf de bioloog loopt het water door de droogkamer naar de bak. Ik heb op twee punten een uitstromer. Ik twijfel of ze op de juiste plaats in het aquarium stromen.

    De overloop zit linksachter met twee kammen. Er is geen bodemaanzuiging.

    Mijn filtersysteem is precies hetzelfde als op de tekening: 6-vaks met dezelfde vulling.
    gr,
    Erwin

    1. Om uw vraag te kunnen beantwoorden heb ik twee nieuwe illustraties toegevoegd aan deze pagina.

     In het eerste voorbeeld illustratie, is de overloop compartiment rechtsachter geplaatst. De eerste uitstromer, zorgt voor een stroming langs de achterwand en de tweede uitstromer staat naar voren gericht, via de voorruit wordt het vuil naar de overloop getransporteerd.

     Bij de tweede voorbeeld illustratie, staat de overloop compartiment linksachter. De eerste en tweede uitstromer, zorgen ervoor dat er een stroming langs de achterwand ontstaat. (Deze tweede uitstromer heb je alleen nodig als je aquarium langer is dan 2 meter!) De derde uitstromer staat naar voren gericht, via de voorruit wordt het vuil naar de overloop getransporteerd.

     Dit zij twee variaties die een gematigde stroming creëren.

     1. Beste Erno,
      Ik heb nog 2 vragen:
      * ik heb geen bodemaanzuiging in de overloop. Gaat er dan wel genoeg vuil via de overloop naar het filter?
      * wat betreft de wateraanvoer: moeten er kranen bij iedere uitstromer om de aanvoer per uitstromer goed te reguleren? hoe wordt de uitstromer gericht bij alle 3 de uitstromers?

     2. 1. De meeste overlopen zijn niet voorzien van een bodemaanzuiging. De reden is eigenlijk heel simpel. Het is lastig om dit te verwezenlijken als je de overloop ruimte beperkt is. Bovendien is het lastig om de bodemafzuiging zo in te stellen dat er de juiste verhouding ontstaat tussen oppervlakte stroming en de stroming aan de bodem (Lees zuigkracht) De maximale stroming is nooit meer dat de wateraanvoer!

      Ik vergelijk het altijd met een stofzuiger met twee aanzuigpunten. Het gevolg is dat je per aanzuigpunt maar de helft van de zuigkracht krijgt. Trek daarna de verliezen van de stofzuigerslang af en je hebt een situatie gecreëerd die meestal niet wenselijk is.

      In de praktijk maakt een bodemaanzuiging niet zo veel uit als je bedenkt dat het alleen het zweefvuil wordt opgezogen. Bij het wekelijkse onderhoud moet je toch de bodem afzuigen.

      2. Ik gebruik hoofzakelijk een stukje pvc-pijp als uitstromer. Door de pvc-pijp te verhitten kan je het uiteinde plat knijpen waardoor je een sterkere stroming kan creëren. Door de opening groter of kleiner te maken kan je de hoeveelheid water regelen.

      De ingang van de uitstromer is weer bevestigt aan een pvc-kniestuk. Zowel het kniestuk als het uitstromer pijpje lijm ik niet vast. Op deze wijze kan ik het uitstromer pijpje richten of aanpassen

      Zit de pvc-kniestuk te los dan kan je een stukje teflon tape gebruiken om het vast te zetten. Natuurlijk kan je een kraantje gebruiken, maar ik heb gemerkt dat het alleen de kosten verhoogt. Eenmaal ingesteld kom je er nooit meer aan.

 2. Welke manieren zijn het beste om de stroming in een bepaalde bak te optimaliseren? Hierbij denk ik aan de technieken die onderwater de stroming van een object laten zien, zoals graanvlokken en/of kleurvloeistof.

  1. Stroming in een ingericht aquarium analyseren blijft koffiedik kijken. Er zijn gewoon te veel obstakels en variabelen die invloed hebben op de stroming, met het gevolg dat je de theorie als kennisgeving mag aannemen.

   Ik gebruik zelf visvoer (vlokken/artemia) als eerste indicatiebron omdat de globale stroming te bepalen. Op de plaatsen waar het vuil verzameld is weinig stroming aanwezig. Althans in theorie 😉
   Hangen de vissen en waterplanten als vlagentjes in het water dan, mag je aannemen dat de stroming te sterker is. Je kan ook naar de waterplanten kijken, als iets bewegen is er een zekere stroming aanwezig.

   In het voorbeeld filmpje zie je een aquarium met een matige stroming. De losgeraakte waterplant aan het wateroppervlak zie je met de stroming mee draaien.

   Het water stroomt aan de achterkant van links naar rechts. De neon tertas zwemen tegen de stroming in omdat ze weten dat daar het voer vandaan komt. De roodkop zalmpjes zwemen aan de voorkant van het aquarium en het water stroomt daar van rechts naar links. Op het moment dat wij gaan voeren nemen de vissen de gewenste positie in. Zodat zij het aanstromen voer kunnen bemachtigen met zo min mogelijke inspanningen.

   Je ziet dat de neon tertas iets later het voer ontvangen en voer wat de bodem bereikt wordt later door de discusvissen en bodembewoners op gegeten. Deze vissen krijgen ongeveer vijf keer per dag gevarieerd eten en wachten vredig dat het voer langst komt.

   In het tweede filmpje zie je een kweekbak met minimale stroming.(Door het grootte filteraanzuigoppervlak ontstaat er bijna geen stroming!) De stroming wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de gulzige vissen. Deze vissen krijgen minimaal zeven keer per dag eten, het gedrag is echt anders! Na 10 minuten kan je geen voerresten waarnemen op de aquariumbodem.

   1. Is het beter om een betere stroming te creëren door een extra (krachtigere) filterpomp te plaatsen, of voldoet een stromingspomp ook?
    Een achterliggende vraag is idd, is er iets als ’te veel filter volume’? Zo nee, dan verkies ik een extra filter, ipv stromingspomp.

    1. Het antwoord is niet zo eenvoudig als je denkt, maar hopelijk kan ik het met een paar voorbeelden verduidelijken.

     Voorbeeld
     Een Juwel Rio 240 heeft een watervolume van 240 liter, de effectieve zwemruimte is ±200 liter, filtervolume 6,5 liter en een pompcapaciteit van 600 liter per uur. Met deze gegeven kan je uitrekenen dat het aquariumwater 3 keer per uur wordt gefilterd (theoretisch)

     Als je het aquarium als plantenaquarium gaat gebruiken (met weinig vissen) dan moet je ongeveer elke 14 dagen onderhoud plegen. (20% water verversen, aquariumbodem en filter schoonmaken, enz.)

     Bij een gezelschapsaquarium met meer vissen zal je waarschijnlijk eens per week onderhoud moeten plegen.

     Ga je dezelfde aquarium als discusaquarium gebruiken dan kom je snel tot de conclusie dat je vaker onderhoud moet plegen. (Het filtersysteem is niet berekend op grote hoeveelheden vervuiling!) Twee keer per week een grote waterverversing zal en de meeste gevallen geen overbodige luxe zijn.

     Onder ‘normale’ omstandigheden kan de 6,5 liter filtermateriaal voldoende leefruimte bieden aan de filterbacteriën. Ga je een pompcapaciteit verhogen naar 1200 liter per uur, dan zal waarschijnlijk de stroming veel te groot worden voor de vissen, filterbacteriën en het plantenbestand.

     De ideale waterdoorvoer snelheid is erg belangrijk voor de filterbacteriën, is de snelheid te hoog dan kunnen de filterbacteriën de afvalstoffen slecht opnemen. Met het gevolg dat ze minder efficiënt kunnen werken. Is de snelheid te laag dan verhongeren de filterbacteriën omdat ze te weinig voedsel krijgen.

     Ga je de pompcapaciteit verdubbelen dan moet je filtermateriaal oppervlakte ook verdubbelen. Op deze wijze blijft de ideale waterdoorvoer snelheid voor de filterbacteriën gehandhaafd. (Niet dubbel dikte maar dubbele breedte!)

     Terugvertaal naar de praktijk zie bij de technische gegevens van potfilter niet alleen de pompcapaciteit maar ook de mini -en maximale aquarium grote vermeld. Ga je de potfilter bij een te klein aquarium gebruiken dan zal de stroming in het aquarium waarschijnlijk te groot worden.

     Is het aquarium groter dan de aanbevolen maximale aquarium grote dan zal filtermateriaal volume te klein worden voor de verwachte vervuiling. (lees leefruimte voor de filterbacteriën)

     Stikstofkringloop

     Uit de bovenstaande voorbeeld mag je concluderen dat het visbestand (lees vervuiling) een grote invloed heeft op de populatie filterbacteriën. Zij moeten voldoende leefruimte hebben om te leven en er moet voldoende voedsel aanwezig zijn. Een te groot filtersysteem lijk praktisch maar dan moet je wel aan alle voorwaarden voldoen. (Er moet voldoende afvalstoffen aanwezig zijn om grote populatie filterbacteriën in leven te houden!)

     Bij een te hoge aquarium vervuiling wordt vaak een filtersysteem (potfilter) bij geplaatst om filtercapaciteit te verhogen. Om de stroming in het aquarium binnen de perken te houden worden de filters iets geknepen waardoor de effectieve stroming in het aquarium acceptabel blijft.

     Wil je echt veel filtercapaciteit ( leefruimte voor de filterbacteriën) dan is een externe bioloog meestal de beste optie.

     Ik gebruik een stromingspomp hoofdzakelijk om luwte gebieden in het aquarium op te heffen! Omdat ik het filtersysteem voor optimale omstandigheden heb ingericht. Het is dus niet wenselijk om de stroming in het filtersysteem te verhogen!

     Over het algemeen wordt aanbevolen om het aquariumwater 2 á 3 keer per uur filteren en daar hoort ook een passende filtersysteem bij.

     Kan je het filtercapaciteit niet vergroten, dan moet je dit compenseren met meer onderhoud!
     Lees meer over: De filosofie van het water verversen

 3. Hoi,

  Na wat Googlen ben ik hier terecht gekomen. Een super informatieve website is het!

  Heb alleen wel een vraag en hoop dat je mij hiermee kan helpen.
  Werkt je illustratie met 2 filter potten ook op een bak van 3.5m met 700 liter? Wat zou de beste opstelling zijn?

  1. Vooral bij zeer lange aquaria is de watercirculatie een lastig probleem! Bij lange aquaria kan er in het middengebied van het aquarium een luwte gebied ontstaan, met het gevolg dat daar het vuil ophoogt. Het liefst wil je in het midden ook een watertafvoer en/of waterinvoer punt hebben. Zover ik weet hebben alleen de grootste EHEIM potfilters twee waterafvoer punten en één watertoevoer punt.

   Illustratie watercirculatie lang aquarium

   Illustratie bekijken als PDF
   .
   Een derde watertoevoer punt (in het midden) zou ook een optie zijn, echter met twee ‘standaard’ potfilters is dat lastig te verwezenlijken. Je kan bij een potfilter het water toevoeren opsplitsen met een T-stuk, maar de stroming wordt er zelden beter van!

   Door de stromingsweerstand van de leidingen en koppelingen moet je in de gesplitste leidingen ook van twee kraantjes voorzien, zodat de stroming evenredig kunt verdelen. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de weerstand in de leidingen nog groter worden! Met het gevolg dat de stroming minder wordt.

   Let op! Je aquarium/lichtkap moet dan wel voorzien zijn van extra uitsparing in het midden, zodat je daar ook de leidingen kunt plaatsen.

   Waterplanten en ornamenten kunnen de stroming in het aquarium sterk beïnvloeden met het gevolg dat je proefondervindelijk moet vaststellen wat de beste watercirculatie oplevert. Bij bestaande aquaria kan je het gemakkelijkst een stromingspomp plaatsen, deze heeft de taak om de stroming plaatselijk versterken, waardoor het vuil beter naar de hoeken wordt geleid.

   Ter info:
   Mijn 2 meter discusaquarium heeft vier waterafvoer punten aan de achterkant en twee water aanvoerpunten. Het geheel is aangesloten op een externe bioloog met zeer krachtige opvoerpomp. Nadat ik meerdere planten had geplaatst bleek de watercirculatie niet optimaal. Een klein opvoerpompje heeft het probleem opgelost.

   1. Hallo . Ik ben van plan een aquarium te bouwen van 148br x 60h x78d. Nu zit ik te twijfelen hoe en waar de aan en afvoer te maken . Ik heb 2 potfilters van 1400 liter per uur . Ik wil een aquarium met planten
    Wat zou de beste plaatsing voor aan en afvoer?

    1. Over het algemeen gebruik ik de onderstaande methoden bij een nieuwe aquarium omdat deze aansluitmaterialen bij de potfilters worden geleverd. Er zijn natuurlijk meerdere variaties op het thema maar in 95 procent van de gevallen werkt dit goed.
     Aansluitschema twee potfilters

     Afhankelijk van de type potfilter en fabrikant krijg u één aanzuigkorf die u soms in hoogte kunt verstellen. De watertoevoer is meestal één uitstroombocht of één sproeibuis. Sommige fabrikanten leveren zowel één uitstroombocht en één sproeibuis bij hun potfilters. U mag dan zelf de keuze maken wat voor u de beste keuze is. (Proefondervindelijk vaststellen bij een ingerichte aquarium met volwassen waterplanten)

     Een Eheim professionel 3 1200XL(t) potfilter heeft standaard twee aanzuigpunten dit geeft een betere vuilafzuiging in het aquarium. Het enige nadeel is dat de potfilter in de aquariumkast moet passen. Het maakt het aansluiten en onderhoud plegen een stuk eenvoudiger dan twee potfilters.

 4. Geachte Ernö Dobronyi,

  Ik ga een juwel primo van 80x35x50 starten met garnalen en CPO kreeftjes en er zwemmen 10 stuks rasbora Maculatus bij.
  Ik wil een JBL 402 plaatsen van de wat kleiner bak naar deze juwel.
  Is deze wel voldoende voor de juwel aquarium ?

  Mvrg. Fred

  1. JBL Aquarium buitenfilter CristalProfi e402 greenline is geschikt voor een aquariumgrootte 40-120 liter. De Juwel Aquarium Primo 110 heeft een afmeting van 81x36x45 cm met een watervolume van 110 Liter en is voorzien van een interne Bioflow Super filter. Je kunt de JBL buitenfilter zonder problemen gebruiken voor de Juwel aquarium. Het interne filtersysteem van de Juwel is meer dan toereikend voor het vis/garnalen bestand.
   Let op!

  2. Het toevoegen van een buitenfilter heeft zijn voordelen, maar je moet wel opletten dat de stroming in het aquarium niet te groot wordt voor de bewoners.
  3. CPO kreeftjes hebben soms de garnalen op de menukaart staan.
 5. Geachte Ernö Dobronyi,

  Ik ga de CPO kreeftjes weg doen wil verder gaan met de garnalen.
  De interne BioFlow filter is niet echt garnaal vriendelijk want die heb ik namelijk in een grotere aquarium gehad.
  Vandaar JBL 402 externe filter op heb staan.
  Bedankt voor uwe antwoord 🙂

  Mbrg. Fred

 6. Goede morgen Ernö Dobronyi,

  Ik heb een vraagje betreffende filtering in een 80x35x50 aquarium.

  Er draait nu een JBL e402 en zat de te denken aan een JBL e702 geeft de 702 te veel stroming ???

  Mvrg. Fred

  Overigens geweldige site 🙂
  Heel leerzaam voor veel beginners en gevorderden !!!
  Bedankt namens vele lezers en lezeressen …

  1. Het aquarium heeft een theoretische volume van 140 liter (80x35x50 cm) In principe zijn alle twee de filtersystemen geschikt voor uw aquarium.

   Aansluiten filtersysteem

   De stroming in het aquarium kunt u recuseren door de (4a) verstuiverbuis te gebruiken. Is sommige gevallen is de (4b) breedstraalbuis een beter keuze. Dit is afhankelijk van de inrichting van het aquarium.

   Door de (6) sluithendel met het opschrift OUT minder open te zetten kunt u de stroming door de filtersysteem reduceren. De optimale doorstroming in het aquarium is alleen proefondervindelijk vast te stellen.

   JBL CristalProfi e402 GreenLine JBL CristalProfi e702 GreenLine
   Watt: 4W 9W
   Bereik in liter: 40 -120 l 60-200 l
   Capaciteit per uur: 450 l/h 700 l/h
   Volume filterinhoud: 4,60 l 6,10 l
   Volume filtermassa: 2,3 l 3,5 l

 7. Geachte Ernö Dobronyi,

  Bedankt voor de waardevolle uitleg betreffende filtersysteem .
  Vooral de tekening hoe filterpomp werkt in het aquarium.

  Mvrg. Fred

 8. Geachte Ernö Dobronyi,

  Ik ga een 2 meter bak opstarten en heb hier 2 Fluval FX6 pompen op staan. Ik heb nu op de linker pomp gewoon alles links zitten en hier zit ook een CO2 reactor op. Ik wil ook gebruik maken van de de Fluval FX6 uitstroommonden.

  De rechter pomp heb ik dus ook de inlaat en uitlaat rechts zitten en beide bij beide pompen zit de instroom ook laag.

  Maar is dit goed zo of moet er wat verandert worden?

  Mvg

  Dominic

  1. Niets veranderen, zorg er wel voor dat er een goede stroming ontstaat in het aquarium. De twee wateruitlaten van de twee Fluval FX6 potfilters mogen elkaar niet tegenwerken. Dit betekend in de praktijk dat je het proefondervindelijk moet vaststellen wat de beste optie is.

 9. Ik heb een rio 450 met binnenfilter gekocht en wil er een eheim 4+ 600 buitenfilter bij plaatsen, dus wil ze beide gebruiken.
  Het binnenfilter zit aan de rechterzijde, waar kan ik het beste de inlaat en de uitlaat ven het buiten filter plaatsen.

  1. De inlaat en uitlaat van de externe potfilter kan je het beste in de linker achterhoek plaatsten. (mijn ervaring)
   De wateruitlaat van de externe potfilter wijst naar voren en als het mogelijk is naar beneden.
   Dit is lastig met de standaard sproeibuis. Met een Eheim “sproebuis variabel voor slang” kan je de waterstraal gemakkelijker richten.

   De afstelling van de sproeibuis moet je echt proefondervindelijk vaststellen. De inrichting van het aquarium heeft invloed op de resultaten.
   Bij een beplante aquarium zullen de resultaten variëren aangezien de groei van de planten de watercirculatie beïnvloeden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.