De PVC leidingen en het filtersysteem

In theorie kan je een doordacht filtersystem ontwikkelen maar er is een groot verschil tussen theorie en de praktijk. Het gevolg is dat je niet alleen je theorie moet aanpassen maar soms ook de hardware. Soms zijn de kosten voor hardware aanpassingen veel te hoog om de het te rechtvaardigen. In dat geval moet je roeien met de riemen die je hebt.

Mijn aquarium - PVC leidingen versie c

 

 


Update 1

Mijn aquarium - PVC leidingen update 1 versie c

 

De bypass

De bypass voor de bioloog blijkt in mijn geval een overbodige luxe te zijn. Uit de praktijk is gebleken dat ik het maar twee keer heb gebruikt. Een keer voor het testen van de bypass en een keer tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Het argument dat je de watercirculatie in de bioloog kan later circuleren tijdens de onderhoudswerkzaamheden of een medicatiekuur geeft nauwelijks een toegevoegde waarde voor mijn filtersysteem.

Bij een onderhoudsbeurt staat de watercirculatie hooguit een uur uit. De negatieve gevolgen voor de bioloog heb ik nooit kunnen waarnemen. Zelf als het twee uur heeft uitgestaan kon ik geen verschillen waarnemen. Bovendien ververs ik een groot deel van het aquariumwater tijdens de onderhoudswerkzaamheden met het gevolg dat het filtersysteem de eerste uren minder wordt belast door het schonere water.

Nu kan je de bypass ook gebruiken tijdens een medicatiekuur. Om te voorkomen dat de waterwaarden te hard achteruit gaan is een goede filtratie gewenst! Nu kan je de waterwaarden in bedwang houden door water te verversen maar dan ben je genoodzaakt om het verlies aan medicatie te compenseren. Het compenseren van de verwijderde medicatie kan een dure aangelegenheid worden als je veel water moet verversen.

Om de eventuele ongewenste gastheren ook uit je filtersysteem te verwijderen moet je het complete filtersysteem behandelen. Ik heb gemerkt dat medicatie soms het filtersysteem behoorlijk kan beïnvloeden. Het is dus kiezen tussen een effectieve medicatiekuur of een tijdelijke dip van het filtersysteem.

Opmerkingen

 • Wil je  snel de medicatie uit het ecosysteem verwijderen dan moet je via het  actieve kool filter veel water  verversen. Hierdoor wordt de herstelperiode van de vissen en filtersysteem bevorderd.
 • Bij mijn aquarium worden tijdens de onderhoudswerkzaamheden de CO2-installatie, de UV-lamp, de aquariumverwarming en de opvoerpomp uitgezet. Dit wordt allemaal geregeld door het maintenance programma van de Profilux (aquariumcomputer). Na 1 uur wordt het maintenanceprogramma automatisch beëindigd. Is deze periode te kort dan kan ik met een druk op knop het programma opnieuw opstarten en beëindigen. Dat is veel gemakkelijker dan de bypass aan- of uitzetten.

PVC verloopstuk

Na het testen van het automatische waterverversingsysteem bleek de overloop niet meer goed te werken. Het overtollige water werd niet snel genoeg afgevoerd met het gevolg een natte kamervloer.

Tijdens het testen van de automatische waterverversingsysteem steeg het waterpeil in de bioloog met het gevolg dat een aantal stukjes grafoam ging drijven en in de overloop terecht kwamen. Na het verwijderen van de blokkade heb ik de overloop voorzien van een PVC verloopstuk. Het gevolg was dat het water sneller werd afgevoerd en het toegevoegde vuilkorfje in het PVC verloopstuk moet een eventuele nieuwe blokkade voorkomen.

Opmerking
Na een week was de grafoam verzadigt met water en is het probleem  nooit meer terug gekomen.


CV pomp

Om energiekosten in bedwang te houden is de 75 watt vierstanden CV pomp vervangen door energiezuinige vijverpomp van 22 watt. De besparing levert ongeveer 90 euro per jaar op.

Type pomp Vermogen kWh per dag kWh per jaar Energiekosten per kWh Kosten per jaar
Vierstanden CV pomp 75 watt 1,8 kWh 657 € 0,20 € 131,40
Energiezuinige vijverpomp 22 watt 0,528 kWh 195 € 0,20 € 39,00

Besparing

€ 93,40


Update 2

Mijn aquarium - PVC leidingen update 2 versie c

 

Nitraat/fosfaat filter

Het externe kunsthars nitraat/fosfaat-filter is vervangen door een Free Ocean Stream 1 (Nitraat filter met Hydro-Pure Technology) het voordeel van de Hydro-Pure Technology is dat je niet hoeft te regenereren. Het enige nadeel dat ik tot nu toe kan vinden is, dat je elk jaar een speciale cartridge moet vervangen. De operationele kosten per jaar zijn veel hoger dan het regenereren van de kunsthars maar dat wordt goedgemaakt door het gebruikersgemak en de waterwaarden.

Opmerking
Het externe kunsthars nitraat/fosfaat-filter voldeed aan al mijn verwachtingen maar Hydro-Pure Technology is een leuke manier om in aanraking te komen met nieuw technieken!


UV-lamp

De UV-lamp was aan vervanging toe. De interne behuizing van de UV-lamp was door de UV straling bros geworden en uit elkaar gevallen. Dit bleek een bekend probleem te zijn maar na vijf jaar was de garantie verlopen en er zat niets anders op dan een nieuwe kopen.


PVC leiding

Omdat de aansluitpunten van de nieuwe UV-lamp en de nitraat filter op andere locaties zaten was ik genoodzaakt om het leidingwerk te verleggen. Omdat ik het nitraatfilter niet meer hoeft te regenereren was het PVC pijpje richting bioloog ook overbodig geworden.

Icon: PDF bestand   Mijn aquarium – De PVC leidingen en het filtersysteem versie c.pdf

 

4 gedachten over “De PVC leidingen en het filtersysteem

 1. Fred van Daalen

  Goed bouw had ik mijn oude aquarium maar gehouden deze was 1.70×0.70×0.65
  en een sump van een 1.00×0.40×0.40
  spijt als haren op mijn hoofd het probleem lag bij mij zelf hij de omkasting was te hoog wat problemen op leverde met schoonmaken maar was wel in biologisch evenwicht
  Ik heb nu een Juwel 450 Liter geen knoop waard ik heb van alles al geprobeerd om de algen kwijt te raken na 2 jaar niet gelukt

  Reageren
  1. Ernö Dobronyi Bericht auteur

   Beste Fred,
   Voor elk probleem is een oplossing te vinden.
   Helaas zijn mijn armen ook te kort om bij mijn aquariumbodem te komen. (200x80x80cm) Deze handicap heb ik opgelost met lange aquarium pincetten en schepjes. Wat betreft constructie fouten is het een stuk moeilijker. Soms is het uithuilen en opnieuw beginnen de enige optie. Gelukkig komt dit zelden voor!

   Zelfs voor een hardnekkige algen probleem is een oplossing te vinden. Je moet eerst werkelijke oorzaken achterhalen. Mijn Juwel 450 heeft algenvrij gedraaid, zelfs met een grote discusvis bezetting. https://discuszolder.nl/juwel-vision-450/

   Om te beginnen moet ik eerst weten welke hardware je hebt en wat de visbezetting is. Samen met je waterwaarden en je plantenbemesting kan je een verantwoorde ecosysteem creëren, waarbij algen een ondergeschikte rol spelen.

   Reageren
  1. Ernö Dobronyi Bericht auteur

   Beste Koen,
   De hydra stream werkt nog steeds naar behoren.
   Het heeft even geduurd voordat ik de bypass goed had afgeregeld.
   Aangezien ik ook wat nitraat nodig heb voor de planten groei.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.