De PVC leidingen en het filtersysteem

In theorie kan je een doordacht filtersystem ontwikkelen maar er is een groot verschil tussen theorie en de praktijk. Het gevolg is dat je niet alleen je theorie moet aanpassen maar soms ook de hardware. Soms zijn de kosten voor hardware aanpassingen veel te hoog om de het te rechtvaardigen. In dat geval moet je roeien met de riemen die je hebt.

Mijn-aquarium-PVC-leidingen-versie-d

.

Update 1

Mijn-aquarium-PVC-leidingen-update-1-versie-d

De bypass

De bypass voor de bioloog blijkt in mijn geval een overbodige luxe te zijn. Uit de praktijk is gebleken dat ik het maar twee keer heb gebruikt. Een keer voor het testen van de bypass en een keer tijdens de onderhoudswerkzaamheden. Het argument dat je de watercirculatie in de bioloog kan later circuleren tijdens de onderhoudswerkzaamheden of een medicatiekuur geeft nauwelijks een toegevoegde waarde voor mijn filtersysteem.

Bij een onderhoudsbeurt staat de watercirculatie hooguit een uur uit. De negatieve gevolgen voor de bioloog heb ik nooit kunnen waarnemen. Zelf als het twee uur heeft uitgestaan kon ik geen verschillen waarnemen. Bovendien ververs ik een groot deel van het aquariumwater tijdens de onderhoudswerkzaamheden met het gevolg dat het filtersysteem de eerste uren minder wordt belast door het schonere water.

Nu kan je de bypass ook gebruiken tijdens een medicatiekuur. Om te voorkomen dat de waterwaarden te hard achteruit gaan is een goede filtratie gewenst! Nu kan je de waterwaarden in bedwang houden door water te verversen maar dan ben je genoodzaakt om het verlies aan medicatie te compenseren. Het compenseren van de verwijderde medicatie kan een dure aangelegenheid worden als je veel water moet verversen.

Om de eventuele ongewenste gastheren ook uit je filtersysteem te verwijderen moet je het complete filtersysteem behandelen. Ik heb gemerkt dat medicatie soms het filtersysteem behoorlijk kan beïnvloeden. Het is dus kiezen tussen een effectieve medicatiekuur of een tijdelijke dip van het filtersysteem.

Opmerkingen
Wil je snel de medicatie uit het ecosysteem verwijderen dan moet je via het actieve kool filter veel water verversen. Hierdoor wordt de herstelperiode van de vissen en filtersysteem bevorderd.

Bij mijn aquarium worden tijdens de onderhoudswerkzaamheden de CO2 installatie, de UV-lamp, de aquariumverwarming en de opvoerpomp uitgezet. Dit wordt allemaal geregeld door het maintenance programma van de Profilux (aquariumcomputer). Na 1 uur wordt het maintenanceprogramma automatisch beëindigd. Is deze periode te kort dan kan ik met een druk op knop het programma opnieuw opstarten en beëindigen. Dat is veel gemakkelijker dan de bypass aan- of uitzetten.

PVC verloopstuk

Na het testen van het automatische waterverversingsysteem bleek de overloop niet meer goed te werken. Het overtollige water werd niet snel genoeg afgevoerd met het gevolg een natte kamervloer.

Tijdens het testen van de automatische waterverversingsysteem steeg het waterpeil in de bioloog met het gevolg dat een aantal stukjes grafoam ging drijven en in de overloop terecht kwamen. Na het verwijderen van de blokkade heb ik de overloop voorzien van een PVC verloopstuk. Het gevolg was dat het water sneller werd afgevoerd en het toegevoegde vuilkorfje in het PVC verloopstuk moet een eventuele nieuwe blokkade voorkomen.

Opmerking
Na een week was de grafoam verzadigt met water en is het probleem nooit meer terug gekomen.

CV pomp

Om energiekosten in bedwang te houden is de 75 watt vierstanden CV pomp vervangen door energiezuinige vijverpomp van 22 watt. De besparing levert ongeveer 90 euro per jaar op.

Type pompVermogenkWh per dagkWh per jaarEnergiekosten per kWhKosten per jaar
Vierstanden CV pomp75 watt1,8 kWh657€ 0,20€ 131,40
Energiezuinige vijverpomp*22 watt0,528 kWh195€ 0,20€ 39,00
Besparing € 93,40
* SuperFish vijverpomp PondECO Plus E5000, 22 watt, 5000 l/h.

Update 2

Mijn-aquarium-PVC-leidingen-update-2-versie-d

Nitraat/fosfaat filter

Het externe kunsthars nitraat/fosfaat-filter is vervangen door een Free Ocean Stream 1 (Nitraat filter met Hydro-Pure Technology) het voordeel van de Hydro-Pure Technology is dat je niet hoeft te regenereren. Het enige nadeel dat ik tot nu toe kan vinden is, dat je elk jaar een speciale cartridge moet vervangen. De operationele kosten per jaar zijn veel hoger dan het regenereren van de kunsthars maar dat wordt goedgemaakt door het gebruikersgemak en de waterwaarden.

Opmerking
Het externe kunsthars nitraat/fosfaat-filter voldeed aan al mijn verwachtingen maar Hydro-Pure Technology is een leuke manier om in aanraking te komen met nieuw technieken!

UV-lamp

De UV-lamp was aan vervanging toe. De interne behuizing van de UV-lamp was door de UV straling bros geworden en uit elkaar gevallen. Dit bleek een bekend probleem te zijn maar na vijf jaar was de garantie verlopen en er zat niets anders op dan een nieuwe kopen.

PVC leiding

Omdat de aansluitpunten van de nieuwe UV-lamp en de nitraat filter op andere locaties zaten was ik genoodzaakt om het leidingwerk te verleggen. Omdat ik het nitraatfilter niet meer hoeft te regenereren was het PVC pijpje richting bioloog ook overbodig geworden.

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Goed bouw had ik mijn oude aquarium maar gehouden deze was 1.70×0.70×0.65
  en een sump van een 1.00×0.40×0.40
  spijt als haren op mijn hoofd het probleem lag bij mij zelf hij de omkasting was te hoog wat problemen op leverde met schoonmaken maar was wel in biologisch evenwicht
  Ik heb nu een Juwel 450 Liter geen knoop waard ik heb van alles al geprobeerd om de algen kwijt te raken na 2 jaar niet gelukt

  1. Voor elk probleem is een oplossing te vinden. Helaas zijn mijn armen ook te kort om bij mijn aquariumbodem te komen. (Lengt 200cm x diepte 70 x hoogte 80cm) Deze tekortkoming heb ik opgelost door lange aquarium pincetten, schepjes en scharen te kopen. Wat betreft constructiefouten is het een stuk moeilijker. Soms is het uithuilen en opnieuw beginnen de enige optie. Gelukkig komt dit zelden voor!

   Zelfs voor een hardnekkig algenprobleem is een oplossing te vinden. Je moet eerst werkelijke oorzaken achterhalen. Mijn Juwel 450 heeft algenvrij gedraaid, zelfs met een grote discusvis bezetting.

   Om te beginnen moet ik eerst weten welke hardware je hebt en wat de visbezetting is. Samen met je waterwaarden en je plantenbemesting kan je een verantwoord ecosysteem creëren, waarbij algen een ondergeschikte rol spelen.

  1. Beste Koen,
   De hydra stream werkt nog steeds naar behoren. Het heeft even geduurd voordat ik de bypass goed had afgeregeld. Aangezien ik ook wat nitraat nodig heb voor de planten groei.

 2. Beste Erno,

  Misschien dat jij me iets verder kunt helpen, ik heb een bak van 200x70x70cm met bioloog en overloop links. De overloopkam zit aan de voorkant van de overloop en heb ook een bodemafzuiging in de overloop die ook dicht kan. Rechts in de bak heb ik een aan en afvoer voor een potfilter (Fluval FX6). Ik heb zo ongeveer alles wat ik kan bedenken geprobeerd om van het zweefvuil af te komen in de bak, tot vervanging van het potfilter toe zelfs. Heb jij nog een idee, of schema wat wel werkt om helder water te krijgen in de bak? Of is het niet meer op te lossen

  Bedankt alvast voor het meedenken
  Groeten Ronald

  1. Beste Ronald,
   Zweefvuil verwijderen uit een aquarium blijft een lastige klus, aangezien er verschillende factoren zijn die een negatieve invloed kunnen hebben op het filtersysteem.

   • Ik heb gemerkt dat er grote verschillen zijn in filtratievermogen van witte filterwatten. Wij gebruiken ‘JBL – Symec filterwatten’ want deze haalt naar mijns inziens het beste het fijne vuil uit het water. Symec filterwatten heeft een nadeel, je moet de filterwatten vaker vervangen om een goede doorstroming van het filtersysteem te garanderen. (Meestal wekelijks bij een sterke vervuiling)

   • De witte schuimfilters van de Fluval FX6 houden relatief weinig fijn vuil tegen, je kan Fluval FX-4/FX5/FX6 Quick-Clear (micro filter) aan je Fluval FX6 filter toevoegen. Volgens de fabrikant moet dit je zweefvuil probleem oplossen.
   Je kan ook twee lagen JBL-Symec filterwatten toevoegen aan het Fluval FX6 filtersysteem, helaas moet je de JBL-Symec filterwatten wel op maat knippen omdat het een universeel product is!

   • Plaats in het laatste vak van je bioloog twee lagen JBL – Symec filterwatten.

   • Je kan ook een 150, 200um Aquarium Filterzak plaatsen na je waterinlaat van je bioloog.
   Dit wordt hoofdzakelijk bij zeeaquaria gebruik maar het werkt ook bij zoetwateraquaria.

   • Ik hang soms 200um Aquarium Filterzak in het aquarium, een klein pompje zorgt voor de waterinvoer. Na enkele uren is je aquariumwater kraakhelder. Daarna kan je de
   200um Aquarium Filterzak en het pompje verwijderen.

   • Het is mogelijk dat je stroming in het aquarium te sterk is of niet goed loopt, het gevolg is dat het zweefvuil blijft rondcirculeren.

   Ik zou eerst JBL – Symec filterwatten toevoegen aan je filtersysteem. Heeft dit niet geholpen dan kan je het beste een foto van je aquarium en filtersysteem e-mailen. Dan kan ik verder kijken

 3. Hoi, welke vijverpomp heb je in gebruik?
  En heb je geen trillingen door de pomp rechtstreeks op pvc aan te sluiten.
  Ik lees hier en daar dat men de pomp met een slang op het pvc aansluit

  1. In mijn 1000 liter aquarium gebruik ik een SuperFish vijverpomp PondECO Plus E5000, 22 watt, 5000 l/h. Deze is met PVC koppelingen aangesloten op mijn leidingwerk. Om trillingen te minimaliseren staat de pomp op drie lagen aquariummat.

   Vijverpomp

   Bij mijn andere stellingen zij de pompen aangesloten op een stukje siliconenlang van 30 cm en de pompen worden ondersteund door een laagje aquariummat. Bij deze aquariumstellingen staan de pompen in een bioloog i.v.m. de beperkte ruimte was ik genoodzaakt om de pompen aan te sluiten op een stukje aquariumslang. Ik heb gemerkt dat deze slangen zeer stug worden waardoor zij de trillingen doorgeven. De biologen staat weer op piepschuim (geëxpandeerd polystyreen) om de warmte vast te houden en om trillingen te voorkomen.

   Trillingen zijn niet te voorkomen bij de aquariumpompen die wij gebruiken. Wat je moet voorkomen is dat de aquariumkast geen klankkast wordt voor de pomp. Bij mijn 1000 liter aquarium is het kastbodem en achterwand geïsoleerd met piepschuim. Het gevolg is dat het aquarium nagenoeg stil is. Open ik de kastdeurtjes dan hoor ik de ik de pomp en het water zachtjes lopen. Een aquarium echt superstil krijgen is erg moeilijk zeker als de duizenden liter water per uur filtert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.