Juwel Vision 450

Elke discusliefhebber wil een zo’n groot mogelijk aquarium hebben. Na de Juwel ‘Vision 180’ was er behoefte aan een iets groter aquarium.

Voor mij is de uitdaging op 19 januari 2010 begonnen: de oude Juwel ‘Vision 180’ moest plaats maken voor een ‘Vision 450.’ Na een week stoeien konden de eerste visjes al in het nieuwe aquarium. Nu ben ik geen voorstander van langdurige inloopperiodes omdat het toevoegen van een paar discusvissen voor het filtersysteem altijd een zware belasting blijft. En dan maakt het voor mij niet uit of ‘de klap’ de eerste dag of pas na twee weken komt. Het behandelen van de gevolgen blijft voor mij toch hetzelfde. Een showaquarium is nooit af omdat je elke keer wel verbeterpunten ziet, maar dat maakt het juist een leuke hobby.

De Techniek

Zonder techniek is het lastig om discusvissen te houden. Maar welke techniek je ook gebruikt, het zijn uiteindelijk de vissen die bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt. Als aquariumhouder wil je zo goed mogelijk de natuurlijke omgeving van de vissen nabootsen. Bij een Nano aquarium met een paar kleine visjes zijn de logistieke problemen een stuk minder dan bij een discusaquarium. Nu wil ik niet beweren dat het makkelijk is om een Nano aquarium te onderhouden, maar ik ververs liever 5 liter water per week dan 100 liter per dag in een discusaquarium.

Om een zo’n goed mogelijke leefomgeving voor de vissen te kunnen creëren moet je je ook verdiepen in de gewoontes van de (discus)vissen en hun leefomgeving. Met alleen wat kraanwater kom je er niet, je zult ook de watertemperatuur en de verlichting moeten regelen. In een Juwel Vision 450 zit standaard een intern filtersysteem waarvan de filtercapaciteit te klein is voor een discusaquarium. Het meubel is niet te klein voor een externe bioloog, maar door de indeling is één externe bioloog niet mogelijk. Door twee grote Eheim potfiters te plaatsen was dit probleem opgelost. Natuurlijk zou ik liever een externe bioloog willen hebben, maar deze oplossing is nog niet zo slecht.

Gebruikte hardware

OnderdeelMerk Type
AchterwandAkwa LineRoot
AquariumJuwelVision 450
BeluchtingEheimLuchtpomp 3701 – 100 liter
CO2 bemestingDennerleCO2-Systeem 0,5 kg + magneetklep
 MilwaukeeSmart Ph/CO2 Controller SMS 122
 SeraFlore 500 CO2 actief-reactor
FiltersysteemEheim2x Filter pro III – 2075
 Discuscompleet5 liter fosfaat/nitraat potfilter
SchakelklokGembirdPower Manager SIS-MP
VerlichtingDennerle3x Trocal T5 Longlife Special Plant
1x Trocal T5 Longlife Color Plus
 Kitelight1x Led nachtverlichting blauw
VerwarmingEheim JägerPrecision aquarium heater 300 watt
 HydorHydroset verwarmingskabel 100 watt met display

Schematische weergave hardware

Aansluitschema-Vision-450-versie-d

Met de kranen A,B en C kan de doorstroming door het nitraat- fosfaatfilter en het UV-C lamp worden geregeld.

Rechter potfilter
De rechter potfilter blaast het water achter de achterwand, waardoor er een stroming ontstaat achter de achterwand. Door het RVS rooster aan de linkerkant verspreidt het water zich over het gehele aquarium. Zo ontstaat er een linksdraaiende stroming in het aquarium waardoor de bodem voor en achter de achterwand schoon blijft. De inlaat van deze potfilter zit rechtsonder in het aquarium, net boven de bodem.

Linker potfilter
De linker potfilter blaast het water linksachter in het aquarium waardoor er een hardere stroming ontstaat aan de oppervlakte. Het vuile (oppervlakte) water wordt linksboven weer naar de potfilter geleid.

CO2 installatie
De CO2 installatie is op de linker potfilter aangesloten en via een actief-reactor van Sera wordt het CO2 rijke water direct in het aquarium gespoten. De wateruitlaat van de linker potfilter zit net onder water waardoor er minder CO2 verloren gaat. De CO2 toevoer wordt weer geregeld door een Milwaukee Smart Ph/CO2 controller die de Ph waarde constant houd.

De UV-C lamp
De UV-C lamp en het fosfaat- nitraatfilter zijn zo aangesloten op de rechter potfilter dat de stroming door deze filters erg laag is waardoor het water niet al te steriel wordt gemaakt door de UV-C lamp. De hoofdtaak van de UV-C lamp is de bacteriële druk in het water te verlagen waardoor ook er ook minder* algen in het water zitten en dat is mooi meegenomen

* Algen op planten, ramen, wanden en ornamenten worden niet beïnvloed door de UV-C lamp!

Fosfaat- nitraatfilter
De fosfaat- nitraatfilter filtert een klein beetje fosfaat en nitraat uit het water. Zou men dit filter te ver openzetten, dan zal er een tekort aan fosfaat en nitraten kunnen ontstaan. Voor de vissen zou dit niet erg zijn, maar de waterplanten en de bacteriële organismen hebben nu eenmaal voedingsstoffen nodig. Net als wij kunnen ze niet alleen van water leven.

Verlichting
De Juwel Vision 450 heeft twee TL-armaturen met elk twee T5 Tl-buizen.

LocatieMerk Type
Achterste armatuurDennerle2 x Trocal T5 Longlife Special Plant Tl-buizen
Voorste armatuurDennerle2 x Trocal T5 Longlife Color Plus
NachtverlichtingKitelightAquarium-terrarium led unit 50 cm /48x led’s blauw

 Achterwand montage

Bovenaanzicht-achterwand-Vision-450-versie-a

De polyester achterwand bestaat uit een deel!

Omdat ik een ééndelige 3D polyester achterwand had, was het mogelijk om de achterwand zes cm van de aquarium achterwand te monteren. Deze loze ruimte heb ik benut voor de aan- en afvoerleidingen, sensoren en de verwarming. Op deze wijze is alle hardware uit het zicht! Aan de linkerkant van de achterwand is een RVS rooster geplaatst, die hoofdzakelijk als visbarrière dient. Het gefilterde water van de rechter potfilters stroomt langs de verwarming achter de achterwand. Op deze wijze creëer je een optimale stroming langs de verwarming. Het gefilterde water stroomt daarna aan de linkerkant van het aquarium door het RVS rooster naar het aquarium. Het vervuilde water wordt zowel linksboven en rechtsonder aangezogen. De Eheim aanzuigkorfjes zitten aan de voorkant van de achterwand. Door het grote oppervlak van de aanzuigkorfjes is de kans klein dat ze verstopt raken. Bovendien kan je het korfje eenvoudig verwijderen voor onderhoud.

Het onderhoud

Een Juwel Vision 450 als discusaquarium.

Je kijkt naar een mooi onderhouden aquarium dat een rustgevend gevoel geeft. De planten zien er prachtig uit en de vissen paraderen statig door het aquarium. Het zachte gekletter van het water geeft statig aan dat alles goed werkt. En je komt langzaam tot de conclusie: kon alles maar zo vredig zijn! Over het onderhouden van een aquarium kan men veel lezen, maar wat veel belangrijker is dat je het ook doet. Vooral de regelmaat is erg belangrijk. Het is beter om vaker een kleine onderhoudsbeurt te geven, dan eens per maand een grote beurt. Daarom hebben wij de werkzaamheden verdeeld in blokken die zich elke keer herhalen.

Dagelijkse werkzaamheden:

 • Vissen observeren of er geen problemen zijn.
 • Water temperatuur controleren.
 • Vissen voeren. (minimaal 3x per dag)

De oneven dagen:

 • Aquariumbodem schoonmaken.
 • Aquariumruiten schoonmaken
 • Water verversen. (25%)
 • CO2 Installatie controleren (Druk , CO2 toevoer en Ph waarden controleren.)

Een keer per week:

 • Water waarden controleren.
 • Planten verzorgen, uitdunnen eventueel bijplaatsen.
 • Plantenvoeding toevoegen aan het water c.q. aquarium bodem.
 • Filters controleren op juiste werking.
 • Aquarium aan de buitenkant schoonmaken.

Elke maand:

 • Potfilters schoonmaken.
 • Verlichting en reflectoren schoonmaken
 • Nitraat/fosfaat filter regenereren.
 • Meetapparatuur ijken.

Verbruiksartikelen:

 • Vissen
 • Visvoer (droog/diepvries, levend voer)
 • Aquariumplanten
 • Plantenvoeding (mineralen, sporenelement en CO2)
 • Filtermateriaal (witte watte, actieve kool)
 • TL verlichting buizen
 • Zout (voor het regenereren van het nitraat/fosfaat filter)
 • Test set aquariumwater
 • IJkvloeistof voor meetapparatuur
 • Medicatie

Tags:
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

 1. Ik vind de achterwand oplossing erg mooi. Maar hoe heeft u in vredesnaam de achterwand er in één geheel ingekregen? Er zitten immers twee stutbalken in het aquarium tbv de stabiliteit.
  Zijn deze verwijderd?

  Graag verneem ik van u. Zou erg graag een soortgelijk constructie willen maken.

  Mvg Martijn

  1. Bij de Juwel Vison 450 heb ik de achterwand in tweeën verdeeld met een figuurzaagje (met lange beugel) De zaagsnede is dan maar 0,3 mm breed! Het voordeel is dat de zaagsnede de natuurlijke vormen van de rotsen kan volgen.(dus geen rechte lijnen!) Met het gevolg dat de zaagsnede bijna onzichtbaar wordt onderwater. Daarna weer aan elkaar verbonden met polyester en glasmatten. Na de herstelwerkzaamheden kan je de achterwand verlijmen aan het aquarium met siliconenkit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.