Een Popeye bij aquariumvissen
Een bacteriële infectie, puiloog bij aquariumvissen. Het is moeilijk te behandelen, maar gemakkelijk te voorkomen.
Identificatie
Eén of beide ogen vertonen een zwelling, vandaar de Engelse benaming ‘pop-eye.’ De buitenrand van het oog heeft een witte rand of het is vertroebeld. Een puiloog kan worden aangeduid als eenzijdige infectie (slechts één oog aangetast) of bilateraal (beide ogen aangetast).
De oorzaak van een puiloog is een opportunistische bacteriële infectie. De zwelling van het oog wordt veroorzaakt door toenemende vocht rondom de ogen of achter de oogbol. De vertroebeling van het oog wordt weer veroorzaakt door een beschadiging van het hoornvlies. Puiloog bij vissen wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan slecht water en onhygiënische omstandigheden.
Eenzijdige infectie versus een bilaterale infectie
Hoewel een infectie aan beide ogen simpelweg een reactie op slechte waterwaarden is, zo kan een eenzijdige puiloog worden toegeschreven aan fysieke schade. Bij een eenzijdige puiloog zult u ook de oorzaak van de fysieke schade moeten achterhalen. Transportschade door een te ruwe behandeling, ruwe schepnetjes en emmers en plasticzakken zijn veel voorkomende oorzaken. Maar botsingen met soortgenoten, vaste voorwerpen en agressie tussen de vissen kunnen ook oorzaken zijn.
Behandeling
Puiloog is bij vissen moeilijk te behandelen omdat het bestaat uit drie verschillende problemen. Eerst is er schade aan het hoornvlies, vervolgens is er ophoping van vocht achter de huid en de oogbol en tenslotte is er een opportunistische bacteriële infectie. Kleine beschadigingen aan het hoornvlies en zwellingen kunnen in de loop van de tijd genezen ervan uitgaande dat de vis voorzien is van optimale omstandigheden en een evenwichtige vitaminerijke voeding.
Epsom zout helpt de zwelling te verminderen met een dosering van 1 tot 3 theelepels per 20 liter aquariumwater (1 theelepel = 5cc). Epsom zout kan zowel bij zoet- alsook zeewateraquaria worden gebruikt; de behandeling kan het beste in een apart quarantaine aquarium plaatsvinden.
Een beschadigd hoornvlies
Antibiotica en antibacteriële middelen die gebruikt worden om vinrot te behandelen zijn nuttig bij het voorkomen van verdere schade aan het hoornvlies.
Medicatie:
Maar zodra een puiloog is ontwikkelt heeft u andere medicatie nodig. Gebruik antibiotica die gebruik wordt tegen interne en systemische infecties, bij voorkeur een versie die toegevoegd kan worden via het voedsel.
Prognose
Bij een snelle behandeling en goede milieuomstandigheden kan een puiloog genezen. Het kan weken of maanden duren voordat de zwelling is verminderd, maar het herstel van het hoornvlies kan nog langer duren. Echter, bij ernstige beschadigingen aan de ogen zullen deze nooit helemaal genezen, zelfs als de uiterlijke kenmerken verdwenen zijn. In ernstigste gevallen kan het tot blindheid leiden. Houd dergelijke vissen uit de buurt van onstuimige concurrenten en ga over tot handmatig voeren (met een tang). Omdat een puiloog meestal veroorzaakt wordt door negatieve milieu aquarium factoren lijden deze vissen meestal een gestrest leven. Hoewel een puiloog zelden zelf dodelijk is, overlijden de verzwakte vissen vaak aan andere aandoeningen, zoals septikemie en Hexamita infecties.
Preventie
- Een puiloog kan eenvoudig worden voorkomen door een gezond aquarium en maatregelen die fysieke schade kunnen verminderen. Vissen zijn het meest geneigd zijn om hun ogen te beschadigen als ze gealarmeerd zijn en zwemmen dan meestal tegen ruwe ornamenten, rotsen, achterwanden of tegen de kap van het aquarium.
- Ververs het water regelmatig en meet regelmatig de waterwaarden. De meeste afvalstoffen kunt u niet zien in het aquariumwater. En ‘meten is weten.’ Een nitraatgehalte boven de 20 mg/l is een goede indicatie van slechte waterwaarden.
- Voorkom beschadigingen aan de ogen tijdens het transport. Dat komt door een grove behandeling, schurende visnetten, plastic emmers, en ongeschikte transportzakken.
- Voorkom schrikreacties door:
- geen nerveuse, drukke en agressieve vissoorten bij uw vissen plaatsen
- plotselinge aan- en uitgaande aquariumverlichting; dim de aquariumlichting langzaam naar vol of minimum vermogen.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.
Hallo, mijn pas aangeschafte discus heeft op 1 oog waas. Schade aan de hoornvlies.
Moet ik dit metteen behandelen? Of eerst even afwchten en veel verversen?
Alvast bedankt.
Vriendelijke groeten,
S.Shamali
Een beschadig oog wordt meestal veroorzaakt door transportschade tijdens het overzetten van de vissen. (Het tijdelijk acclimatiseren in een emmer) Emmers hebben in de meeste gevallen een ruwe wand en bodem (ten op zichten van plastic transportzak) en in midden op de bodem zit meestal een uitstekende stukje plastic van het fabricageproces. Oog schade kan ook veroorzaakt zijn door het schepnetje.
Natuurlijk kan de vis zijn oog beschadigen in het aquarium. Dit gebeurt meestal in het donker tijdens het schrikken van de vissen. (Maanlicht c.q. aquarium nachtverlichting aanwezig?) Vooral nieuw ingezette discusvissen kunnen schrikkerig zijn.
Afgezien van de oorzaak moet je de vis toch behandelen. Wat erg belangrijk is dat je een schoon aquarium hebt zodat er zo min mogelijk bacteriën in het water zitten. Terug vertaald naar de praktijk zo veel mogelijk water verversen. 2 x per week 80% is in dit geval echt het minimum. Het mooiste is een quarantaine aquarium waarin je dagelijks minimaal 50% het water kunt verversen.
Je kan de vis behandelen tegen inwendige en uitwendige bacteriële infecties en het voedsel kan je voorzien van extra vitaminen. Samen met een schone leefomgeving is de kans op herstel het grootst! Bij ernstige beschadigingen hersteld het oog niet.
Dank voor de uitgebreide uitleg.
Komt idd door de bodem van de emmer,
Ik heb inmiddels 100% ververst en ik zie al een verbetering van 70% betreft de waas over het oogje.
Aangezien ik de komemde dagen 100% zal blijven
Verversen en het al verbeterd is kan ik denk ik even afwachten met behandelen.
Of toch preventief behandelen?
Het behandelen met medicatie blijft altijd een moeilijk onderwerp en een persoonlijke keuze! Gezonde vissen hebben over algemeen genoeg weerstand om beschadigingen (bacteriële infecties) te overleven. De vraag blijft moet ik de vissen een handje helpen of moet ik de natuur zijn gang laten gaan. Natuurlijk speelt de leefomstandigheden een belangrijke rol bij het herstel en de keuze van behandeling.
Ik heb gemerkt dat beschadigingen en-of bacteriële infecties bij of aan de ogen snel uit de hand kunnen lopen. Met het gevolg dat de vis het niet overleeft. Maar ik ken ook vissen die oud zijn geworden met een beschadigd hoornvlies. Het probleem is dat je pas achteraf kan bepalen of het de juiste behandelmethode hebt gekozen. Op afstand diagnose stellen blijft koffiedik kijken.
Hi, mijn betta cobalt heeft 1 pop-eye vanwege vieswater. Dit kon ik nog niet zien omdat ik ook nieuw ben in vishouden. Nu zit mijn betta in een nieuw schoon, lekker beplant aquarium. Alleen zijn andere oog begint nu ook een wit randje te krijgen. De 2de popeye zou mogelijk te maken hebben gehad met transport van het ene aquarium naar het andere aquarium waarin ik hem even in een bak met water hield zodat ik de andere aquarium schoon kon maken en hij kon wennen aan het water van zijn nieuwe thuis. Zou elkedag 25% water verversen helpen? In de bak waar hij nu in zit zitten ook nog 5 amano garnalen.
Van schoon water is nog nooit een vis ziek geworden. Helder water wil nog niet zeggen dat het bacterieel schoon is. Bij problemen met waterwaarden en visziekten handteer ik meestal het verversingschema 80% – 50% -50% -25% -25% per dag.
De eerste dag ververs je 80% van het water de volgende dag 50%, enz. Het doel is om de bacteriële druk in het water zo laag mogelijk te houden. Na de tweede verversing zullen de Nitraat, Nitriet en Fosfaat waarde meestal binnen de normen vallen maar de bacteriële druk kunnen wij helaas niet testen. Door dagelijks 25% water te verversen houden wij de bacteriële druk laag.
De tweede week ververs je om de dag 25% van het water. Dit lijkt overdreven maar water verversen is goedkoper dan medicatie! Als de vissen hersteld zijn dan kan je het water verversen terugbrengen naar het gebruikelijke niveau. Soms is het noodzakelijk om medicatie te gebruiken. In dat geval start je met 80% water verversen voordat je met medicatie toedient. In dit geval water verversen volgens de bijsluiter van de medicatie.
Let op:
Water verversen kan stress opleveren bij vissen. Zorg er voor dat de waterwaarden zo min mogelijk schommelen.
Lees meer over: De filosofie van het water verversen
Hoi mijn jonge diskus 7 cm groot heeft plotseling een puil oog gekregen en er aan dood gegaan de rest ziet er top uit water waarde ook Oke.
Puiloog bij vissen wordt meestal veroorzaakt door langdurige blootstelling aan slecht water en onhygiënische omstandigheden. Het vervelende is dat je waterwaarden prima in orde kunnen zijn maar bacteriële druk van het water kan te hoog zijn. (Aantal ongewenste bacteriën in het water.)
Vooral bij hogere omgeving temperaturen (zoals in de zomermaanden) kan de temperatuur van het aquariumwater ongewenst oplopen. Het vervelende is dat de (ongewenste) bacteriën beter gedijen bij deze temperaturen. Extra onderhoud en waterverversingen zijn geen overbodige maatregelen om het leefmilieu optimaal te houden. Heb je problemen met je waterwaarden en/of vissen dan kan je het beste 80% van het aquariumwater verversen en de volgende dag 50%. Op deze wijze zorg je voor een beter leefomstandigheden voor de vissen.
Helaas kunnen wij niet alle problemen voorkomen. Zelfs onder optimale leefomstandigheden kunnen vissen ziek worden. Medicatie kan helpen maar bij het herstel, maar als het visje te verzwakt is helpen deze goed bedoelde maatregelen ook niet. Het enige wat wij wel kunnen doen is op een gepaste wijze afscheidt van het visje nemen.
Kan ik ook bactopur direct gebruiken ipv bactopur vloeibaar ?
De pillen van Sera – Baktopur direct kan je gewoon aan het water toevoegen.
Verschillen:
Sera – Baktopur direct > 1 tablet per 50 liter aquariumwater toevoegen.
Sera – Baktopur > 22 druppels of 1 ml op 20 liter aquariumwater toevoegen.
Bedankt voor de reactie ..bij de dieren winkel hadden ze alleen dus bactopur direct .vandaar de vraag ..nu maar hopen dat het gaat lukken bij de vis was gelukkig maar 1 die het heeft mijn L168 ..ien een mooie website veel info .mvg michel
Bedankt voor de complimenten.