Wat kost het houden van discusvissen?

Men zegt niet voor niets dat een hobby geld mag kosten. Nu kun je het zo duur maken als jezelf wilt, maar eigenlijk kan je je beter afvragen: Wat is je budget en hoeveel tijd wil je aan deze hobby besteden?

Dieren hebben nu eenmaal hun dagelijks verzorging nodig en ze kennen het begrip vakantie niet. Een hond of een kat kun je nog op vakantie meenemen of naar een kennel brengen. Ga je met het vliegtuig op vakantie, dan kun je je goudvis wellicht nog naar je buurvrouw brengen. Heb je een groter aquarium, dan zal je andere maatregelen moeten treffen. Maar er is altijd wel iemand te vinden die dagelijks de vissen kan verzorgen. Lukt dat echt niet, dan kun je altijd bij de betere aquariumspeciaalzaak terecht.

Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhouden van een aquarium bestaat hoofdzakelijk uit het voeren van de vissen. Even de watertemperatuur nakijken en het observeren van de vissen. Zwemt alles lekker rond, dan kun je er van uitgaan dat het wel goed zit. Deze werkzaamheden zullen hooguit drie maal vijf minuten per dag kosten.

Opmerkingen
Het aanschaffen van te jonge discusvissen geeft zelden het gewenste resultaat in een ‘standaard’ aquarium. Als je wilt beginnen met discusvissen, dan kan je het beste beginnen met discusvissen van 10-12 cm. Kleinere discusvissen hebben veel verzorging nodig! Dagelijks water verversen en meerdere keren per dag voeren is geen overbodige luxe. Wanneer je deze discipline niet kan handhaven, dan is dit een slechte optie waarvan je de gevolgen niet kunt terugdraaien.

Wekelijks onderhoud

Met alleen voeren van de vissen kom je er niet. Gedeeltelijk water verversen zal tot de standaard werkzaamheden behoren omdat zowel de vissen alsook de planten de nodige troep achterlaten in het aquarium. Het filtersysteem kan dit niet altijd opruimen, dus er zit niets anders op dan het vuil van de bodem af te hevelen. Planten snoeien en (ver)plaatsen behoort ook tot de standaard werkzaamheden. En als je het goed wilt doen moet je de planten ook van de nodige voedingsstoffen voorzien omdat planten niet alleen van water leven. Deze werkzaamheden zullen ongeveer één uur per week kosten maar dit is erg afhankelijk van de grootte en bezetting van het aquarium.

Lees meer over:

Maandelijks onderhoud

Hoe beter het ecosysteem van het aquarium des te minder werk heb je bij de maandelijkse onderhoudsbeurt. De waterwaarden meten en het filtersysteem schoonmaken kost aanzienlijk meer tijd dan het wekelijks onderhoud. Je zult ook voer, plantenvoeding, filtermaterialen, plantjes en soms medicatie moeten kopen. Juist al deze zaken maken de hobby alleen maar leuker.

Lees meer over:

Hard en software

Hardware kun je het beste samenvatten als alle materialen die nodig zijn om een aquarium draaiend te houden (aquarium, filtersysteem, verlichting, verwarming, en decoratiematerialen). Vissen, planten, voedingsstoffen en medicatie moet je zien als verbruiksartikelen. Dit klinkt een beetje oneerbiedig, maar het zijn wel de zaken die het houden van een aquarium zo boeiend maken. Met de juiste verzorging kan je lang plezier van je spulletjes hebben, maar helaas heeft niet alles het eeuwige leven.

Lees meer over:

De werkelijke kosten

Dit is eigenlijk moeilijk te bepalen omdat een klein visje een euro kan kosten maar een volwassen discusvis daarentegen kan meer dan tweehonderd euro kosten. Ook de grootte van het aquarium heeft invloed op de totale kosten. Iedereen zal wel begrijpen dat hoe groter het aquarium hoe hoger de totale exploitatiekosten zullen zijn. Voer, water en elektriciteit kunnen de kosten behoorlijk op laten lopen en deze kosten blijven maandelijks terug komen. Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 900 kWh per jaar verbruiken (180 euro; prijspeil 2016).

Lees meer over: Aquarium energiekosten berekenen of meten?

Een discusaquarium van 450 liter met panoramaglas.

Tips

  • Voordat je een discusaquarium gaat aanschaffen moet je je eerst in de materie verdiepen.
  • Koop je hardware bij een goede aquariumspeciaalzaak. Het liefst een zaak die echt gespecialiseerd is in discusvissen. Een discusaquarium vergt toch net iets meer voorkennis dan een standaard aquarium (niet moeilijker, maar anders!).
  • Koop goed doorvoede discusvissen. Vissen onder de 10 cm hebben intensieve verzorging nodig. Zonder specialistische kennis is de kans erg groot dat ze niet echt oud of groot worden.
  • Start minimaal met 5 discusvissen, want discusvissen zijn groepsdieren!
  • Geniet van je aquarium, je hebt het niet alleen voor het onderhoud!
Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.