Nitraat/fosfaatfilter
Werkingsprincipe
Nitraat in het aquarium ontstaat door bacteriële omzetting van organische stoffen, zoals voedselresten en uitscheidingsproducten van de vissen. Nitraat is redelijk onschadelijk voor vissen bij een concentratie van 20 mg/l. In het aquarium worden gemakkelijk waarden van rond de 100 mg/l bereikt. Bij deze concentratie kan het voor de vissen en planten schadelijk zijn. Grote hoeveelheden alg en misvormingen bij opgroeiende vissen zijn dan geen ondenkbare gevolgen. Tevens mag het drinkwater in Nederland een concentratie 50 mg/l nitraat bevatten!
Het nitraat-/fosfaat hars in het filter ondervangt dit probleem en vangt de vrijgekomen nitriet (NO2-), nitraat (NO3-) en fosfaat (PO43-) ionen weg. Het filter heeft geen invloed op de geleidbaarheid van het water, maar kan de pH wel iets doen dalen. Het filter is alleen geschikt voor zoetwater!
Opmerkingen
- Bij een beplante aquarium moet de doorvoersnelheid van de Nitraat-/Fosfaat filter zo worden afgesteld, dat de Nitraat-/fosfaat waarden niet te laag worden voor een optimale plantengroei.
- Bij het kweken van (discus)vissen moeten Nitraat-/fosfaat waarden zo laag mogelijk gehouden worden.
Aansluiten van het filter
Nitraat-Fosfaat-filter-aansluitschema-via-een-potfilter-versie-d-1Het filter kan het beste op een bioloog aangesloten worden, zoals hierboven staat weergegeven. Via een potfilter wordt uit het laatste vak van de bioloog water gepompt en met behulp van regelkranen A en B wordt de hoeveelheid water door het filter gedoseerd.
Het uitgaande water van het potfilter en filter komt daarna weer in het eerste vak van het filter.
Bij kleiner aquaria kunt u ook de hoofd afvoerleiding van het potfilter naar het aquarium verplaatsen D Maar dan moet de pomp van de potfilter krachtig genoeg zijn. In dat geval vervalt de hoofdpomp van de bioloog
Door kraan B en C te sluiten kunt u de water toevoer naar het Nitraat-/Fosfaat filter afsluiten. Zodat u de bioloog door kan blijven gebruiken tijdens het regenereren van het filter.
Tevens zij de leidingen naar het Nitraat-/Fosfaat filter voorzien van snelkoppelingen, dit vereenvoudigd het los- en/of vastkoppelen van het Nitraat-/Fosfaat filter.
Let op!
- bij gebruik van medicatie dient het filter uit het systeem gehaald te worden!
- het filter kan met turfproducten worden gebruikt, maar de efficiëntie zal verminderen. Als u het filter toch met turfproducten wilt gebruiken, dan wordt het aangeraden om de eerste paar dagen dat u over turf filtert het filter niet te gebruiken.
- om het hars in het filter in optimale conditie te houden, wordt aangeraden om een kleine hoeveelheid actief kool in het potfilter aan te brengen.
Capaciteit
Een optimale werking wordt bereikt wanneer per 100 liter aquariumwater ongeveer 1 liter nitraat/fosfaathars wordt gebruikt. Kleinere filters kunnen ook gebruikt worden indien men een goede plantenbezetting heeft (planten nemen ook nitraten op).
Wanneer regenereren:
- het hars moet geregenereerd worden als u het hars voor de eerste keer gaat gebruiken;
- indien men het nitraat en fosfaat gehalte in het aquariumwater ziet stijgen;
- aangeraden word het hars 1 keer per maand te regenereren.
Doorspoelen
Door het in tegengestelde richting door te spoelen wordt het hars losgemaakt en het vuil van het interne filter verwijderd.
Nitraat-Fosfaat-filter-doorspoelen-versie-e- Haal het filter uit uw filtersysteem;
- Spoel het filter in tegengestelde richting B en D door met warm leidingwater (van UIT naar IN) totdat er schoon water uit komt; (± 3 minuten) Het leidingwater moet een paar graden warmer zijn dan je aquariumwater!
- Spoel het filter zachtjes door met leidingwater* A en D (van IN naar UIT) totdat er het hars weer naar beneden is gezakt, en de luchtbellen uit het filter zijn verdwenen. Door zachtjes te schudden of te tikken kunt u het proces versnellen.
Tip
Leg voor het in tegengestelde richting doorspoelen de nitraat-/fosfaat filter even plat. Rol de nitraat-/fosfaat filter een paar keer heen en weer. Door deze beweging komt het hars gemakkelijker los. Dit vergemakkelijkt het doorspelen.
Let op!
Het filter kan een druk aan van 0,5 bar, dus zet nooit de kraan vol open op het filter. Beter is om het vat waar de zoutoplossing in wordt aangemaakt om te spoelen en te vullen met leidingwater. Door de zwaartekracht loopt het water.
Hoe te regenereren met een jerrycan
Nitraat-Fosfaat-filter-regenegeren-jarycan-versie-d-1- Haal het filter uit uw filtersysteem;
- Spoel het filter schoon; (zie: doorspoelen)
- Maak voldoende regenereervloeistof aan; (zie tabel)
Volume hars | Hoeveelheid zout* | Hoeveelheid water |
---|---|---|
2 liter | 1 kg | 10 liter |
5 liter | 2 kg | 20 liter |
10 liter | 4 kg | 40 liter |
- Giet de juiste hoeveelheid zout in de jerrycan;
- Meng de juiste hoeveelheid warm leidingwater bij het zout;
Het leidingwater moet een paar graden warmer zijn dan je aquariumwater! Laat het zout volledig oplossen in het water; Door te schudden kunt u het oplossen van het zout versnellen. - Laat het regenereervloeistof langzaam door de zwaartekracht door het filter stromen. (± 1 uur tijd) Door een kraantje A in de toevoerleiding te plaatsen kunt u de doorvoersnelheid van regenereervloeistof regelen;
- Spoel het filter zachtjes door met warm leidingwater A en D (van IN naar UIT) totdat de water geleidbaarheid van de UIT kant van het filter 100 μS hoger is dan het leidingwater. Het regenereren is nu voltooid.
Hoe te regenereren met een emmer en pomp
Nitraat-Fosfaat-filter-regenegeren-emmer-versie-d-1- Haal het filter uit uw filtersysteem;
- Spoel het filter schoon; (zie: doorspoelen)
- Maak voldoende regenereervloeistof aan;
Volume hars | Hoeveelheid zout* | Hoeveelheid water |
---|---|---|
2 liter | 1 kg | 10 liter |
5 liter | 2 kg | 20 liter |
10 liter | 4 kg | 40 liter |
Giet de juiste hoeveelheid zout in de emmer;
- Meng de juiste hoeveelheid water bij het zout el laat het zout volledig oplossen in het water;
Door te roeren kunt u het oplossen van het zout versnellen. - Zet de pomp aan en laat het regenereervloeistof langzaam door het filter circuleren (± 1 uur tijd)
Met kraantje A kunt u de doorvoersnelheid van regenereervloeistof regelen; - Verwijder de slang C uit de emmer en laat het water in het riool lopen en zet daarna de pomp uit.
Let op!
Omdat de regenereervloeistof rond wordt gepompt, kan de nitraat-/fosfaat hars niet volledig worden geregenereerd. Om de nitraat-/fosfaat optimaal te regenereren moet u de onderstaande stappen uitvoeren.
- Maak opnieuw voldoende regenereervloeistof aan;
- Zet de pomp aan en laat het regenereervloeistof langzaam door het filter circuleren naar het riool lopen; (± 30 minuten)
Met kraantje A kunt u de doorvoersnelheid van regenereervloeistof regelen. - Vul de emmer met warm leidingwater D;
- Spoel het filter zachtjes door met warm leidingwater (van IN naar UIT) totdat de water geleidbaarheid van de UIT kant van het filter 100 µS hoger is dan het leidingwater. Het regenereren is nu voltooid.
Het leidingwater moet een paar graden warmer zijn dan je aquariumwater!
Aansluitschema Nitraat-/Fosfaat filter direct aangesloten op aquarium via een potfilter
Nitraat-Fosfaat-filter-aansluitschema-via-een-potfilter-versie-d-1- Door kraan B en C te sluiten kunt u de water toevoer naar het Nitraat-/Fosfaat filter afsluiten;
- Met kraan A en B kunt u de doorvoersnelheid van het Nitraat-/Fosfaat filter regelen;
- De snelkoppelingen naar het Nitraat-/Fosfaat filter te gebruiken is het los of aankoppelen van het Nitraat-/Fosfaat filter eenvoudiger geworden.
- Aansluitschema Nitraat-/Fosfaat filter en UV-lamp direct aangesloten op aquarium via een potfilter
Interne filters schoonmaken (Groot onderhoud)
Het nitraat-/fosfaat filter heeft intern een in- en uitgang filters. Deze interne filters moeten er voor zorgen dat het nitraat-/fosfaat hars binnen de filterbehuizing blijft. Als tweede zorgen zij er voor dat het grove vuil niet tussen nitraat-/fosfaat harskorrels kan komen.
Helaas kunnen de in- en uitgangfilters verstopt raken door grof vuil. Het gevolg is dat de doorvoersnelheid van het water verminderd of zelfs stopt.
Door de nitraat-/fosfaat filter in tegengesteld richting door te spoelen, kunnen de interne filters gereinigd worden. Het is mogelijk dat het in tegengestelde richting doorspoelen niet voldoende is om het vuil te verwijderen. In dit geval moet u de interne filters handmatig (mechanisch) reinigen.
Uit de praktijk is gebleken dat het Interne filters schoonmaken geen overbodige luxe is. (minimaal 1 x per jaar) Door de in- en uitgang filters en de nitraat-/fosfaat hars handmatig te reinigen kunt u het vuil beter verwijderen.
Nitraat-Fosfaat-filter-interne-filters-schoonmaken-versie-a-1- Verwijder het nitraat/fosfaat filter uit het aquarium.
- Draai de 6 RVS moeren los en verwijder de 6 RVS boeten en moeren.
- Verwijder de deksel.
- Spoel het filtergaas in omgekeerde richting door met warm water!
Let op!
Indien nodig een zacht borsteltje gebruiken. – Het filtergaas niet verwijderen! - Verwijder de kunsthars uit de filterbehuizing en plaats het in een 10 liter emmer met 5 liter warm water.
Let op!
Het kunsthars mag niet droog komen te staan! - Spoel het kunsthars uit met warm water.
- Maak de binnenkant van filterbehuizing schoon met warm water.
- Plaats het kunsthars terug in de filterbehuizing.
- Maak de rubberen afdichtingsring schoon en plaats het op de schone filterbehuizing.
Let op!
Er mogen geen kunsthars korrels op of onder de rubberen afdichtingsring zitten. - Plaats de deksel op filterbehuizing.
- Plaats de 6 RVS bouten en monteer de moeren.
- Draai de moeren kruislings vast.
Let op!
Vast is vast! - Monteer het nitraat/fosfaat filter in het aquarium en controleer op lekkage.
Aansluitschema Nitraat-/Fosfaat filter indirect aangesloten op een bioloog via een voorfilter
Aansluitschema-Nitraat-Fosfaat-filter-indirect-aangesloten-op-een-bioloog-via-een-voorfilter-versie-d- Door B te sluiten kunt u de water toevoer naar het Nitraat-/Fosfaat filter afsluiten.
- Door een snelkoppelingen naar het Nitraat-/Fosfaat liter te gebruiken, is het los of aankoppelen van het Nitraat-/Fosfaat liter eenvoudiger geworden.
- Met kraan A en B kunt u de doorvoersnelheid van het Nitraat-/Fosfaat filter regelen.
- Door kraan A te sluiten en kraan C te openen, kunt u de watertoevoer naar het aquarium (tijdelijk) afsluiten. Tijdens deze periode kunt u het aquarium onderhouden terwijl de bioloog in optimale conditie blijft.
Om het hars in het Nitraat-/Fosfaat filter in optimale conditie te houden, wordt aangeraden om een voorfilter te gebruiken en deze te voorzien van een kleine hoeveelheid actief kool.
Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.
hoi heb jij van dat kunsthart of waar kan ik dit halen gr frank
Discuszolder is een informatieve website. Wij verkopen geen aquarium benodigdheden c.q. vissen. De nitraat/fosfaat hars en de filterbehuizing kan je bij Discus Compleet ‘Rio Negro’ te Westzaan kopen.
Natuurlijk kan je dergelijke materialen ook bij andere aquariumspeciaalzaken kopen.
Hallo Erno,
Ik wil het volgende vragen: als ik een gewone buitenfilter uitsluitend vul met hars en ik laat hem naast mijn andere filters draaien, heb ik dan een goed werkende nitraatfilter?
Ik krijg eind april mijn nieuwe bak (1000 liter) en ben in de gelegenheid om eerst de volledige techniek op mijn mijn gemak netjes te maken.
Ik vraag dit omdat ik nog een nagenoeg nieuwe JBL heb staan en misschien een beetje op het budget kan letten zo.
Vr.gr. Ron
Je kan zonder problemen een buitenfilter vullen met nitraat of fosfaathars.
Voorbeeld: De JBL CristalProfi e402 greenline is geschikt voor aquaria van 40-140 liter en gebruikt 4 watt dat is ongeveer 8 euro aan stroomkosten per jaar. Door de uitgang slang iets te knijpen kan de waterdoorvoer regelen. Op deze wijze kan je de minimale nitraatwaarden inregelen als je een aquariumplanten hebt.
Goed om te horen. Hartelijk dank voor de reactie.
Ik heb een aquarium met discusvissen van 500 liter inhoud. Aangezien het nog vrij jonge vissen zijn en dus
redelijk moeten worden gevoederd, wordt er vrij veel nitraat aangemaakt. Ik heb dan ook een potfilter in
bijpas gezet op de uitstroom van de hoofdfilter, zodat er enkel zuiver water door de harsen stroomt. Nu is het zo dat, hoe dichter de temperatuur van het water bij de 30°C komt (wat ten zeerste wordt aanbevolen voor jonge
discusvissen), ik moet vaststellen dat de harsen dan heel wat minder werken en amper nitraat opnemen. Breng ik de temperatuur in stapjes naar 26°C, dan nemen ze terug goed het nitraat op, maar verminderd de eetlust van de vissen weer. Is dit inderdaad zo dat nitraathars amper werkt bij temperaturen van 30°C ?
Deze vraag is lastig te beantwoorden aangezien je exact moet weten wie de fabrikant van nitraat verwijderende kunsthars is. Nu maken de meeste fabrikanten verschillenden type nitraat verwijderende kunstharsen elk voor een specifieke doelgroep. Zonder de juiste type aanduiding is het onmogelijk om de juiste parameters te achterhalen.
Voorbeeld: Purolite© A520E datasheet en Application guide
De fabrikanten van aquariumbenodigdheden kopen de nitraat verwijderende kunsthars in bij hun toeleverancier. Het product wordt hierna voorzien van een klantvriendelijke verpakking en gebruiksaanwijzing, met het gevolg dat de werkelijke datasheet nooit te achterhalen is.
Na even wat speurwerk van verschillende producenten van nitraat verwijderende kunstharsen mag ik concluderen dat de maximale temperatuur limiet van deze kunstharsen zelden worden overschreden in het aquarium. Met het gevolg dat deze gegevens zelden worden vermeld op de klantvriendelijke verpakking laat staan de effectiviteit van het product bij hogere temperaturen.
Als ik naar mijn praktijk kijk, dan heb ik geen noemenswaardige verschillen waargenomen bij hogere temperaturen. Bij het kweken van discusvissen gebruiken wij de nitraat verwijderende kunsthars als ondersteuning voor het verkrijgen betere waterwaarden. Omdat wij bij het kweken / groot trekken van de jongen dagelijks 50-100% water verversen, blijft de bijdragen van de kunsthars beperkt.
Wat je niet mag vergeten is dat de maximale hoeveelheid nitraat wat de nitraat verwijderende kunsthars kan opnemen beperkt is. Als het kunsthars verzadigd is dan zal je nitraat waarden oplopen in je aquarium. Bij hogere temperaturen wordt het metabolisme van de vissen versterkt, meer eten betekend meer afvalstoffen. Het gevolg is dat je vaker de nitraat verwijderende kunsthars moet regenereren.
Wat kost zo’n nitraat filter voor 5 liter
Discuszolder is een informatie website voor hobbyisten die een passie hebben voor aquariumtechniek en (discus)vissen. Aquarium (discus)vissen kweken en kennis delen is voor ons een hobby het gevolg is dat wij geen producten of vissen verkopen!
De nitraat filters worden verkocht bij Discus Compleet Rio Negro https://www.discuscompleet.nl/
Volgens de website kosten de nitraat/fosfaat filters (1-5-2020):
2 liter zuil inclusief nitraat/fosfaat hars € 145
5 liter zuil inclusief nitraat/fosfaat hars € 259
10 liter zuil inclusief nitraat/fosfaat hars € 389
Hallo ik wilde nitraat hars in een filter doen en hier een tijdklok tussen. Zodat hij om de 5 uur een uurtje te laten filteren . Deze filter wil ik er extra bij zetten is dat een goede optie om het nitraat in mijn aquarium te verminderen!
Het is niet verstandig om een filtersysteem een lange periode uit te zetten. Het ecosysteem in het filtersysteem zal door zuurstof/voedsel tekorten afsteven. Het water zal snel bederven wat niet tegoeden komt aan de waterwaarden.
Wil je de werking van het nitraathars beperken dan kan je beter de watertoevoer via een regelkraan verminderen. Op deze wijze blijft de watercirculatie in het filtersysteem gehandhaafd en de werking van het nitraathars wordt beperkt.
Goede dag , is het ook mogelijk om nitraat weg te filteren zonder nitraat hars?
Ik zat zelf te denken om een bypass op de water uitlaat van bioloog te plaatsen via een potfilter en daar heel langzaam water doorlaten met co2 injectie om het zuurstof in dat filter zo laag mogelijk te maken. in de potfilter ga ik dan eheim substaat pro steken.
Bent u hiermee bekent en weet u of dat zal werken?
mvg
Nitraat verwijderen kunstharsen worden hoofdzakelijk gebruikt als er een overschot aan nitraat aanwezig is in het aquariumwater of het drinkwater te veel nitraat bevat voor het aanmaken van aquarium- en kweekwater.
In het eerste geval kan men door meer- of vaker water te verversen de waterwaarden binnen de normen houden. Dit is de goedkoopste methoden aangezien men meestal niet het voerbeleid of visbestand kan verlagen, het toevoegen van meer aquariumplanten geeft te weinig voordelen als men het plantenbestand en de groei niet echt verhogen. Nitraat verwijderen kunstharsen kunnen helpen om de nitraatwaarden in bedwang te houden zonder noemenswaardige wijzigingen aan het brengen, maar het blijft symptoombestrijding!
Als het drinkwater te veel nitraat bevat dan kan nitraat verwijderen kunstharsen een uitkomst bieden. Bedenk wel dat deze harsen maar een beperkte hoeveelheid nitraat kunnen opnemen!
Natuurlijk kun je ook voor een groter filtersysteem kiezen. Meer filter capaciteit betekend meer mechanische reiniging en meer ruimte voor filterbacteriën die het nitraat kunnen verwijderen. Bij een goed ontworpen filtersysteem worden alle facetten van het filtersysteem evenredig belast en is het filtersysteem aangepast aan het visbestand/vervuiling.
CO2 toevoegen aan een potfilter met alleen Eheim Substaat Pro lijkt mij een slechte optie. Eheim Substaat Pro zal te snel vervuilen waardoor de CO2 slecht wordt vermengd met het water. De hoeveelheid zuurstof in het potfilter wordt hoofdzakelijk bepaald door de wateraanvoer van de bioloog en de hoeveelheid filterbacteriën in de potfilter. Voor effectieve CO2 toevoer zijn er betere methoden te vinden die controleerbaar zijn. Bij een afgesloten potfilter kan je niet controleren of alle CO2 wordt opgelost. Het overtollige CO2 zal als een grote luchtbel de potfilter verlaten. Met het gevolg dat het aquariumwater niet de tijd krijgt om het op te nemen.
ik ben aan het experimenteren gegaan en voorlopig gaat het de goede kant op.
binnenkort ga ik een deel van m’n nitraat hars uit het bioloog halen.
Normaal moest ik elke week de hars regenereren laats heb ik het pas na 3 weken gedaan.
en de nitraat waarde zat tussen de 10 en 25..
Ik kom later weer hierop terug en als het succesvol is stuur ik wel een mail met foto”s beschrijving. mvg christiaan
Hoi,
Ik heb een vraag over de nitraat/fosfaat filter. Ik heb een nitraat filter die op mijn externe filter is aangesloten. Hier zit een kleine hoeveelheid koolstof in en 2 liter nitraat hars. Ik draai hier al een jaar op en ben hier zeer tevreden over. Echter meet ik wel hoge waardes fosfaat( >0.5 – 1 mg/L). Nitraat meet ik zeer lage waardes(<5mg/L). Nu wil ik graag fosfaat hars kopen die ik dan meng met de nitraat hars. Is dit mogelijk dat ik 2 verschillende harsen door elkaar meng en de belangrijkste vraag: waar/welke fosfaat hars kan ik kopen. Ik zie overal nitraat hars te koop maar kan nergens fosfaat hars vinden.behalve de phosfate ex producten die je niet kan regenereren(wegwerp producten) de enige nitraat fosfaat hars die ik kan vinden is de lewatit m600 monoplus van aquariumwinkel.eu. Zijn er ook andere fosfaat harsen op de markt.
Mvg. Aren
Er zijn honderden type demineralisatie kunstharsen te koop die elk voor een specifiek doel zijn ontwikkeld. Zo heb je kunstharsen die nitraat, fosfaat of nitraat en fosfaat verwijderen.
Ik heb zelf de nitraat/fosfaat kunsthars van Discuscompleet Rio Negro gebruikt.
In principe kun je twee verschillende kunstharsen gebruiken in je aquarium/filtersysteem. Wil je de nitraat en fosfaat filtratie optimaal regelen met kunstharsen, dan moet je ze in aparte behuizingen plaatsen die voorzien zijn van regelkranen.
Of de Lewatit m600 monoplus compatibel is met andere kunstharsen kan ik niet bepalen aangezien de benodigde kennis en informatie ontbreekt van de fabrikanten. (Datasheet van de fabrikant die het product vervaardigd.)
Hoi,
Ik heb 2 weken geleden nitraat fosfaat hars gekocht bij de winkel discuscompleet rio negro gekocht en geplaatst. Ook heb ik de afgelopen 2 weken mijn aquarium water getest om de 2 dagen. Nitraat bijna of helemaal 0 mg/L (Sera quickest strips en Sera druppel test) en fosfaat 0.25mg/l (Sera druppeltjes) nu merk ik al 1 week dat ik erg veel last heb van blauwalg en bruinalg. Beide heel slijmerig maar wel zo eraf te vegen. Zit vooral op de echinodorus Blerhi (zwaardplant) en op de verwarmingsstaaf en zuig en pers van de pomp en glas.
Ik heb op internet gelezen dat het gaat om blauwalg, misschien vergis ik me maar denk het niet. Het is blauw groen van kleur. Op internet staat dat het komt door te weinig nitraat. Hoe kan ik dit oplossen. Ik heb al geprobeerd de hars in de pomp te doen voor minder opname van nitraat, maar werkt niet
Juwel rio 400/450
Geen voedingsbodem, wel plaatselijke bemesting
Bodem ongeveer 3-4 cm
2x 2000L/h (uitstroom 1000L pstk)
4x 7000k 1m led
2x rgb 1 m led
Van HVP AQUA
6 volwassen discussen in
19 coridorassen
Voer 1 artemia of rode mug, 1 discus mix(runderhart), 1 Sera discus granulat.
8-10 zwaardplant 3 rode lelie.
Ph: 7.5
Kh:6
Gh:6
Nitraat:0
Fosfaat:0.25
Nitriet:0
Ik hoop dat je een tip hebt
Mvg. Aren
Algen problemen ontstaan meestal geleidelijk maar wij zijn geneigd om de eerst tekenen te negeren. Verslechterende waterwaarden en plantengroei zijn moeilijk te detecteren als je geen referentiepunt hebt. Het gevolg is dat de algen zich snel kunnen vermeerderen en voor dat je het weet heb je een algen plaag. Het terugdraaien naar een algen ‘vrij’ aquarium wordt een stuk moeilijker omdat er meestal meerdere oorzaken te vinden zijn. Algen zijn echte profiteurs van onjuiste waterwaarden en slechte plantengroei. Als je de kans op algen wilt verminderen dan moet je beginnen met belangrijkste oorzaken te verminderen.
Oorzaak blauwalg
– Te weinig nitraat in het water; (nitraatfilter?)
– Te hoge ammonium gehalte;
– Een te hoge organische belasting.
Oorzaak bruine alg
– Te hoge silicaat gehalte;
– Te hoge ammonium gehalte;
– Lichtintensiteit te laag of te korte verlichting duur;
– Slechte plantengroei, weinig voedingsstoffen;.
– Een te hoge organische belasting.
Redfield Ratio in de praktijk
Helaas wordt de Redfield Ratio te vaak aangehaald als wonderformule om een algenvrij aquarium te bewerkstelligen. Het vervelende is dat de ‘ratio’ van de nitraat/fosfaat verhouding niet aangeeft of de alle voedingstoffen in voldoende mate aanwezig zijn. Zowel bij een lage als hoge nitraat en fosfaat waarden kunnen de ratio verhoudingen prefect zijn! Het vervelende van de Redfield Ratio is dat je constant de nitraat en fosfaat waarden moet meten en daarnaar moet handelen. Persoonlijk vind ik deze methode niet erg prettig aangezien ik het gevoel heb dat je als een gefixeerde laborant je hobby moet bedrijven. Nu is de Redfield ratio niet zaligmakend maar het help je wel in de goede richting.
Nitraat-/fosfaat verwijderende kunsthars in je filtersysteem plaatsen.
Dit kan nuttig zijn als de nitraat-/fosfaat waarden veel te hoog zijn! Het vervelende is dat de nitraat-/fosfaat verwijderende kunsthars op vol vermogen werkt. Waardoor je nitraat-/fosfaat waterwaarden te laag worden. Na een tijdje zal kunsthars verzadigd raken waardoor nitraat-/ fosfaat waarden weer snel omhoog lopen. Het inregelen van de nitraat-/fosfaat waterwaarden is nagenoeg onmogelijk met deze configuratie.
Als je de nitraat-/fosfaat waarden op een bepaald waarde wilt houden, dan zul je de watertoevoer naar het nitraat-/fosfaat verwijderende kunsthars moeten regelen via een bypass. Op die wijze kun je de nitraat-/fosfaat waarden enigszins regelen. Het vervelende is dat dit alleen mogelijk is als de nitraat-/fosfaat hars in een aparte behuizing hebt geplaatst.
Meten is weten
Het inregelen van de waterwaarden is een lastige aangelegenheid aangezien de waterwaarden moet meten. Het toevoegen van voedingstoffen en het verwijderen van afvalstoffen blijft lastig aangezien je de resultaten pas na een tijdje kan waarnemen. Voor een beplante discus aquarium is een gemiddelde nitraatwaarde van 10 mg/l een mooi startpunt. Ik denk dat op dit moment de nitraat-/fosfaat waarden uit balans zijn. (nitraat 0 mg/l, fosfaat 0,25mg/l )
welke kleur moet de hars zijn na regeneratie .. ???
Als de hars wordt gebruikt dan veranderd de kleur langzaam naar beigé.
welke kleur moet de hars no3-po4 zijn na regeneratie .. ???
De kleur van de ongebruikte kunsthars is meestal wit tot gebroken wit.
Als de hars wordt gebruikt dan veranderd de kleur langzaam naar beigé.
Het zoute spoelwater wordt tijdens regenereren donkerbruin tot zwart.
Ga je de kunsthars uitpoelen om het zoutgehalte te verminderen dan wordt het water weer kleurloos.
Dit is ook het moment dat je de geleidbaarheid kan testen.
Is de leidbaarheid te hoog dan moet je langer spoelen.
Ik ben van plan een nitraat/fosfaat 5l filter te plaatsen via bypass op een potfilter Oase850.
Op mij aquarium van brut 450l. Met 13 discussen(15/17cm) ik vervang wekelijks 150 a 180l. Mijn nitraat waarden vóór deze waterwissels zijn steeds ergens tussen de 40 a 80ppm ik denk zo’n 60ppm.
Nu mijn vraag:
Kan door het plaatsen van deze filter de waterwissels om de 2 weken uitvoeren, omdat het nitraatgehalte kan regelen naar zo’n 15ppm?
Het korte antwoord is nee.
Je kan wel de nitraat/fosfaatwaarden verlagen maar de wekelijkse waterwissels blijven nog steeds noodzakelijk.
Met de waterwissels verwijder je schadelijk stoffen die je niet kan meten met je testsets.
Beste Ernö,
Ik heb nu een nitraat/fosfaatfilter geplaatst..deze draait nu 1 week
No3=10; PO4=0,05 volgens de redfield tabel is dit niet zo ideaal
wat ik nu wel opmerk is dat de ijzerwaarden niet meer kan meten met
de jbl test normaal kleurt deze licht purper na enkele minuten maar nu kleurt deze geelachtig. Nochtans de jol testvloeistof is nog oké.
zou het kunnen dat deze filter ook het ijzer uit het water haalt?
De filter is gevuld met Lewatit M800.
Ik heb gemerkt dat het inregelen van de waterwaarden bij een beplante aquarium niet zo eenvoudig blijkt te zijn als de redfield tabel.
Je moet het nitraat/fosfaat filter via een bypass aansluiten om zo de werking te beperken!
Doe je dat niet dan kunnen er tekorten ontstaan in de nitraat en/ of fosfaat waarden.
Ga je met vissen kweken dan is een bypass niet noodzakelijk!
De waterwaarden inregelen bij een beplante aquarium is een continu proces!
Het ecosysteem is constant onderhevig aan veranderingen.
Planten en vissen groeien en planten worden gesnoeid en het filtersysteem wordt soms schoongemaakt.
Degelijke veranderingen hebben grote invloed op de waterwaarden en algengroei. Meten is weten!
Als eerste moet je een veilige leefomgeving te creëren voor de bewoners.
Regelmatig waterwaarden meten en water verversen blijft noodzakelijke zelfs met een nitraat/fosfaat filter.
Ik durf zelfs te beweren dat je vaker moet doen aangezien het nitraat/fosfaat filter een beperkte hoeveelheid kan absorberen.
Daarna kijk je naar de planten of ze niets te kort komen qua micro en macro elementen. (CO2 toevoegen?)
Groeien de planten goed dan is de kans op algen ook klein.
De redfield tabel moet je zien als indicatie middel en niet als “de oplossing voor een alge vrije aquarium”.
Bij een evenwichtig ecosysteem zullen de waterwaarden stabiel zijn en de planten zullen uitbundig groeien.
Ik heb zelf geen problemen ondervonden met de ijzerwaarden metingen.
Volgens mij heeft het nitraat/fosfaat filter geen invloed op de ijzerwaarden.
Beste Ernö,
Het betreft een zwavelfilter
Ik heb een andere vraag of een geheel ander manier van filteren om het nitraat gehalte naar beneden te halen. Alleen lees ik niet dat dit ook toegepast wordt bij discusvissen. Ik ben net gestopt met zeewater en deze manier van filteren wordt regelmatig toegepast.
Het betreft een zwavelfilter waar de doorstroom minimaal is maar heel belangrijk wel constant.
Door deze manier van filteren wordt het nitraat verwijderd uit het water.
Wordt deze manier van filteren niet toegepast bij Discussen? Ik hoor het graag.
Mij persoonlijk leek dit een heel effectief filtratie zonder veel poespas.
Oeps, je vraag was in de spamfilter terecht gekomen. Sorry voor de late reactie.
Helaas heb ik geen ervaring met (zwavelfilter) zeewater technieken.
Ik kan je geen advies geven of je het filter kan ombouwen voor zoetwater techniek.
Ik bezit een aquarium van 720 l met een 10 discus vissen in. Deze morgen was mijn nitraat weer veel te hoog en zijn deze nacht 2 discussen overleden, waar ik niet goed van ben. Vorige week heb ik nochtans de helft van mijn water vervangen. Ik geef 3x per dag sterker voeder. Dus de nitraat in mijn aquarium is regelmatig te hoog. In mijn potfilter van mijn Eheim professional 3 heb ik reeds Nitratex (JBL) toegevoegd. Tevens gebruik ik Microbe-lift Aqua Balance…
Dus ik heb al van alles geprobeerd.
Volgens mij kan ik nu best een nitraat filter aanschaffen en zo ja welke?
Alle advies is welkom.
Mvg,
Patrick
Beste Patrick,
Het verlies van discusvissen blijft een droevige zaak zelfs als je de oorzaak kent.
Discusvissen zijn grote vervuilers door hun grote en eet patroon.
Het filtersysteem is niet in staat om de hoeveelheid afvalstoffen te verwerken.
De bacteriën die nitraat en nitriet moeten verwerken zijn nog niet op de hoeveelheid afvalstoffen berekend.
Meer afvalstoffen betekend meer voer voor de bacteriën die ze kunnen verwerken.
Een overvloed aan afvalstoffen heeft tot gevolg dat de bacteriën gaan vermeerderen omdat er voldoende voedsel aanwezig is.
Tot nu toe niets nieuw onder de zon. Het kost tijd om de hoeveelheid afvalstoffen te verwerken.
Het probleem is dat geen enkel filtersysteem deze belasting snel kan verwerken.
Het filtersysteem kan maar een X aantal bacteriën huisvesten.
Het gevolg is dat bij een overbelasting de waterwaarden onder controle moet houden.
Kort samengevat meer water verversen zodat je de waarden binnen de normen houd.
Soms betekend dagelijks water verversen en 80% indien het nodig mocht zijn.
Mijn conclusie is meten is weten!
Een nitraat filter kan helpen bij het stabiliseren van de waterwaarden.
Het probleem is dat een nitraat filter een X hoeveelheid nitraten kan opnemen.
Je kan op de handleiding lezen hoeveel mg het filter per liter kan opnemen.
Dat betekend na het verzadigen het filter niet meer werk met het gevolg dat je het filtermateriaal moet regenereren.
Hoe vaak je dit moet doen is afhankelijk van de belasting.
Kan een dag zijn maar ook een paardagen. Bij een goed werkend filtersysteem kan het twee weken duren als er voldoende nitraat filterend materiaal aanwezig is.
Vijf liter is bij een discusaquarium niet ongebruikelijk.
Ook bij dit systeem is meten is weten, geen enkel aquarium is het zelfde.
Het water verversen blijft de belangrijkste factor om je discusvissen gezond te houden.
Water verversen is altijd goedkoper dan medicatie of zieke vissen.
Welk merk je koop maakt niet zo veel uit.
Waterverbeteraars hebben wij nooit gebruikt aangezien wij in Nederland relatief veilig drinkwater hebben.
En water is goedkoper dan waterverbeteraars.