PVC doorvoeren en de boor maten

De aquariumliefhebber die een externe bioloog op zijn aquarium wil aansluiten, moet ook een overlooppijp plaatsen. Deze overlooppijp wordt meestal via een “PVC doorvoer” door de aquariumbodem geleid. Als je eenmaal weet welke maat PVC pijp je wilt doorvoeren is de juiste maat PVC doorvoeren en glasboor zo bepaald.

Er zijn verschillende manieren om een aquarium te voorzien van een externe bioloog. In dit artikel zal ik de twee meest gebruikte PVC doorvoeren behandelen. Of deze doorvoer nu door de aquariumbodem of door een zijwand gaat maakt niet zo veel uit. Het principe blijft het zelfde, maar in de meeste gevallen is een PVC doorvoer via de aquariumbodem de beste keuze.

Links: PVC klemdoorvoer, rechts: PVC doorvoer (lijm)

PVC klemdoorvoer

Bij deze versie loopt de PVC pijp door de klemdoorvoer. Door een conische klemring wordt de PVC pijp waterdicht aangesloten. Deze PVC klemdoorvoer heeft de volgende voordelen:

  • de PVC pijp bestaat uit een stuk.
  • de PVC pijp is demontabel.

PVC doorvoer (lijm)

Bij deze versie bestaat de PVC pijp,  die door de doorvoer loopt, uit twee delen. Deze twee delen worden permanent in de doorvoer gelijmd. Dit heeft de volgende twee voordelen:

  • de kans op lekkage is geringer.
  • de PVC pijp is gemakkelijker te monteren bij ruimte gebrek.

De grootte van de te boren gaten voor de PVC doorvoer

Voordat je kan bepalen welke diameter je het gat moet boren voor de PVC doorvoer, moet je eerst de PVC pijp diameter bepalen. Deze diameter is afhankelijk van de hoeveelheid water die door de PVC pijp moet stromen. Omdat het water door zwaartekracht door de overlooppijp stroomt, moet deze een grotere diameter hebben dan de wateraanvoerleiding naar het aquarium.

Lees meer over: Doorstroom- capaciteiten PVC leidingen

Als je de PVC pijpdiameter hebt bepaald, dan kan je in de onderstaande illustratie de diameter van het te boren gat aflezen.

Lees meer over: Hoe maak je een gat in het aquarium

PVC-doorvoer-maten-versie-c


Het monteren van de PVC doorvoer

In de bovenste illustratie kan je de juiste volgorde van de doorvoeronderdelen bekijken. Wat erg belangrijk is dat de rubber afdichtingsring aan natte zijde van het aquariumglas zit. De wartelmoer mag niet te vast worden gedraaid, anders bestaat de kans dat je de rubber afdichtingsring tussen het aquariumglas en de doorvoer perst.

Bij de PVC klemdoorvoer, kan je het beste de klemmoer en de conische klemring van de doorvoer verwijderen voordat je de PVC klemdoorvoer monteert.

  • Schuif daarna de klemmoer en de conische klemring over de te monteren PVC pijp.
  • Plaats daarna de pijp in de doorvoer en draai daarna de klemmoer vast.
I.v.m. de hoogte van het aquarium, is er een extra glasplaat in het aquarium gelijmd. Deze glasplaat moet de mechanische krachten van de PVC doorvoeren vereffenen. De rubber afdichtingsring is duidelijk zichtbaar. Links: aquarium overloop, rechts water aanvoer.
PVC-doorvoer-met-verstevigd-glas-versie-c


Wat te doen als het glas waar de rubberen afdichtingsring niet vlak is

Als het gat in het aquarium perfect geboord is zullen de randen van het glas glad zijn. Wat erg belangrijk is dat het glas onder de rubber afdichtingsring  glad en niet beschadigd is. Hoogte verschil in het glas door afgebroken stukjes glas of diepe krassen kunnen niet worden afgedicht door de rubber afdichtingsring.

De klemring vaster draaien is geen optie. Omdat dit de kans op lekkage alleen vergroot. In dit geval kan je tussen het glas en de rubberen afdichtingsring een laagje siliconenkit plaatsen. Let wel op, de siliconen moet alleen het hoogte verschil opheffen en niet “echt” als afdichtingskit gebruikt worden.

Er zijn aquariumbouwers die preventief de ruimte tussen de doorvoer en het glas opvullen met siliconenkit. Als je dit doet dan mag de doorvoer niet bewegen totdat de siliconenkit is uitgehard!

Heeft u vragen of opmerkingen?

Heeft u vragen of opmerkingen? Laat dan een bericht achter in het Reactieveld. Wij proberen uw bericht zo snel mogelijk (binnen 24 uur) te beantwoorden.

Doe mee met de conversatie

  1. Kan ik met de PVC doorvoer ook een doorvoer in een foliezak maken? Dan komt er dus zwembadfolie tussen de afdichtingen ipv glas. En zo ja moet de rubber ring dan aan de buitenkant van de folie of aan de binnenkant waar het water zit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.